Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ha a Biblia egy "mesekönyv"...

Ha a Biblia egy "mesekönyv" milyen célból írták meg?

Figyelt kérdés
Nem vagyok vallásos, előre leszegezem. Csak érdekel, szerintetek miért írták meg, milyen célból. Nem egy olyan történeti mű, mint mondjuk az Odüsszeia, de akkor miért vetették papírra?
2012. aug. 22. 00:35
1 2 3 4
 11/32 anonim ***** válasza:
36%

Abban, hogy a vallás a nép ópiuma, van valami.

Az emberek számára a jót, a kellemest, a jutalmat egy messzi -messzi mennyországba helyezik, amihez való eljutásért fel kell adnia magát.....vagyis irányíthatóvá kell váljon. Akik íratták, és írták, jól ismerték azt, hogyan lehet az átlagembereket manipulálni...

A Bibliának ez a célja. De ha azt mondanák, hogy egy másik ember parancsa mindaz, kevesebben követnék. De ha azt mondják, hogy ez "Isten, az Úr akarata." akkor a tömegek gondolkodás nélkül teszik a parancsot.

2012. aug. 22. 11:59
 12/32 anonim ***** válasza:
42%

Azért ezt így kizárólagos célként nem jelölném, bár nyilván van egy ilyen hatás is. Képzelj csak el egy vallás nélküli világot, ami - ismerve az emberek átlagos IQ-ját - jobbára erkölcs nélküli is lenne. Sokat ártott a vallás, mert azt a pár embert, aki akart és képes volt gondolkodni, nagyon durván hátráltatta, de a tömegek életét sokkal elviselhetőbbé tette, mint ha nem lett volna.

A jézusi tanítással, miszerint azt tedd másnak, amit szeretnéd, hogy veled tegyenek, azzal kiegészítve, hogy tudd meg előtte, hogy neki jó-e, és ne tegyél ezzel ellentéteset, semmi baj nincsen. Ha csak minden századik ember ebben a szellemben viselkedne, már érzékelhetően jobb lenne a világ.

2012. aug. 22. 12:59
 13/32 anonim ***** válasza:
60%
A valóságos dolgok a legritkább esetben tisztán feketék, vagy fehérek. :)
2012. aug. 22. 13:01
 14/32 anonim ***** válasza:
38%
Megkérdezhetnénk milyen célból találták ki a dinoszauruszokat, "ha" egy mese lenne. Nem tudom mi értelme van ilyen kérdésnek, de azért válaszolok, hogy megelégedj. A Biblia elveti a rossz tetteket és higyj Istenben, ezért cél csak az lehet, hogy jól viselkedj és tudj uralkodni magadon. De mivel ez nem egy mesekönyv, ezért nehéz elképzelni mesekönyvként. Föleg, hogy egyetlen egy mesekönyvnek sincs hatalma.
2012. aug. 22. 15:01
 15/32 anonim ***** válasza:
44%
Egy mese könyvnek nincs hatalma? A Bibliának sincs!!!Hatalma csak Istennek van!!!Annyit még,hogy a Bibliát különböző személyek leírt elbeszéléséből állították össze!A rengeteg történetből emberek válogatták ki,hogy mi legyen benne,tehát nem Isteni eredetű,ha nem nagyon is emberi és ez látszik is rajta!
2012. aug. 22. 17:22
 16/32 anonim ***** válasza:
42%

Nagyon emberi?

Na ezért tart itt a világ!!!

De időben rá fogsz te is jönni csak ne túl későn:(

2012. aug. 22. 19:01
 17/32 anonim ***** válasza:
100%

Nem,a világ nem ezért tart itt,ha nem,mert az emberek át gázolnak egymáson önös érdekeikért,vagyoni javakért és saját vélt igazuk érvényesitésé ért!

Legyen vidám napotok!

2012. aug. 22. 19:12
 18/32 A kérdező kommentje:

„Megkérdezhetnénk milyen célból találták ki a dinoszauruszokat, "ha" egy mese lenne. Nem tudom mi értelme van ilyen kérdésnek, de azért válaszolok, hogy megelégedj. A Biblia elveti a rossz tetteket és higyj Istenben, ezért cél csak az lehet, hogy jól viselkedj és tudj uralkodni magadon. De mivel ez nem egy mesekönyv, ezért nehéz elképzelni mesekönyvként. Föleg, hogy egyetlen egy mesekönyvnek sincs hatalma.”

A dinoszauruszok létére van bizonyíték.

Nem tőled remélem a saját megelégedésem.

Tudok én isten nélkül is jól viselkedni, nem kell ahhoz egy mindenható fennhatósága vagy szabályai, hogy helyesen cselekedjek. Újat mondtam, tudom .

A „mesekönyv” képletes megfogalmazás, így szokták emlegetni. Nem a Hófehérkére gondoltam bármilyen hihetetlen is.

A Bibliának önmagában nincs hatalma.

2012. aug. 22. 21:09
 19/32 anonim ***** válasza:
23%
Te is úgy kezdted, hogy "ha" mesekönyv, hát a dinok se "ha" mesék. Látod te magad nem értesz egyet a saját elméddel. Attól, hogy te mesének érzed az még nem jelenti azt, hogy igazad is van! Egy természetfeletti dolog bizonyítása nem olyan mint egy természetes dologé. Ha ezt te nem tudod megérteni akkor sajnálom. Nem az ön készülékében van a hiba.
2012. aug. 22. 21:26
 20/32 A kérdező kommentje:

Tévedésben vagy. A "ha" nem a feltételes módot jelenti itt, vagyis nem opció nálam, hogy igaz. Mivel nincs reális alapja, amit egyáltalán bizonyíthatnának, ezért csak egy történet. Látatlanban elhinni bármit, és bizalmat táplálni belé botorság.

Visszatérve a kérdésmegfogalmazásra tehát ez a "ha" csak a kérdő mondat értelme miatt kellett, nálam nem játszik, hogy valós tartalommal bír, így egyszerű történetnek tekintem.

2012. aug. 22. 22:29
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!