Ha a Biblia egy "mesekönyv" milyen célból írták meg?
Nevetni fogsz, annyira egyszerű. Van egy halom viselkedési, kajakészítési, tisztálkodási stb. szabály, ami egy adott nép életében fontos, ill. az adott éghajlaton életfontosságú. Ezek lassan, megfigyelések során kikristályosodtak. Ha egy "egységnyi" buta embernek megpróbálod megmagyarázni, hogy így és így kell valamit csinálni, vagy elhiszi, vagy nem. Ha azt mondod neki, hogy azért kell így csinálni, mert "az Úr ezt parancsolta", és "különben elégsz a Pokolban", akkor elhiszi gondolkodás nélkül.
Szóval ha egyszerű embereknek akarsz útmutatást adni, csomagold vallási tételként.
(Ha nem hiszed, nézz szét az Ezotéria topicban. Hihetetlen, ahogy ki vannak éhezva a hitre a népek...)
A teremtő leíratta, hogyan fogja az első ember hülyesége miatt megoldani az emberiség problémáját.
Ehhez időt adott az ellenségének is , hogy Ő is sorakoztassa fel érveit, bizonyítékait, amit állít a teremtővel szemben, miközben a teremtő szépen haladt előre a tervekben.
Pontos dátumok nevek, bizonyítják, hogyan haladt és ami napig is halad hogyan szenteli meg a teremtő a nevét, hogyan fogja mindenki előtt tisztázni a nevét, és a szuverenitását.
Már az Éden kertben meg volt a megoldás, és ez a terv bontakozik ki az egész bibliában.
Tájékoztatja az embereket a terveiről szándékairól, mi miért történt, mit miért tett és tesz még meg.
Teszi ezt annak ellenére, hogy nem lenne köteles nekünk magyarázkodni. De leereszkedik a teremtményeihez és segíteni akar.:)
Ezért vetették papírra, hogy tudjanak róla az emberek, nehogy azt merjék mondani azon a napon, hogy semmiről sem lettek tájékoztatva.:)
Egy másik kérdésben én neveztem mesekönyvnek,pár órával ezelőtt.Az első válaszadó véleményét osztom.
Vegyünk egy kis részt.Például a mennyország,a lélek halhatatlansága.Az emberi elme képtelen feldolgozni azt,hogy egyszer meg fog halni,és nincs tovább.Ezért hinnie kell abban,hogy valamilyen formában van élet,a halál után,ahol majd újra láthatjuk a szeretteinket,és létezünk tovább.
Abban is egyetértek veled,hogy nem egy remekmű.Sokat olvastam belőle,annyira logikátlan az egész történet.
Hogy kik írták,arra én is kíváncsi lennék.Meg arra is hogy honnan szedték a rengeteg fantasztikus elemet.
Régebben volt egy érdekes műsör a discoveryn,erről az egész Bibliáról.
Állítólag rengeteg részt kivágtak belőle,eredetileg másabb volt.Pl az egyház ellenes részeket.
Engem is érdekel,és nagyon sajnálom hogy nem tudok róla többet,csak találgatok.
"Állítólag rengeteg részt kivágtak belőle,eredetileg másabb volt"
Szenzációhajhász dolog, kevés utánajárással megcáfolható állítás. A Bibliát maga az Egyház állította össze, ami nem volt belevaló, az soha nem is volt benne, ami pedig benne van, az a kezdetektől benne van. Azok a bizonyos "egyházellenes" írások az apokrifek, és soha nem létezett olyan Biblia, aminek ezek részei voltak. Nem is velük a baj, hogy egyházellenesek, hanem az, hogy nem hitelesek.
Miért írták a Bibliát?
A többesszám helyes, bár illene tudni, hogy a Bibliát nem írták, hanem különböző szerzők különböző korokban írt írásait foglalták egybe, és ez a Biblia. Ezeket a könyveket nem azért írták, hogy egyszer, pár ezer év múlva Biblia legyen belőle.
A célja egészen egyszerűen az, hogy az ember leírta, amit az Istentől kinyilatkoztatásul kapott. Nem tudom, mi ennek az ateista konform megfelelője, talán hallucináltak, vagy elmebetegek voltak.
Köszi az eddigi válaszokat.
Azért merült fel bennem a kérdés, mert elkezdtem olvasgatni csak úgy szórakozásból. Ha egy történet lenne nem értem miért volt fontos, hogy megszületett XY, tőle származnak ezek az emberek, őtőle pedig ezek a fiak, és ama fiúktól amazok. Hogy ennek is mi értelme volt...?
Mert tisztálkodási meg jóemberesviselkedési szabályokhoz nem kötött hogy ki fia borja volt XYZ.
Most nem arra célzok ezzel, hogy igaz ami benne van, csak érdekel hogy milyen céllal szőhették ezt is bele pl.
Jogos a kérdés. :)
Az Ószövetség egy része a zsidó nép eredetmítosza.
Áh értem. És tényleg. Köszi a felvilágosítást. :)
Biztos lesznek még kérdéseim, ahogy előrébb haladok, lehet majd azokat egybe teszem fel, ha több lesz. Viszont így már érthetőbb az egész.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!