Megtudhatnám, milyen jövendölések teljesültek a keresztény vallásban?
Mindig erre hivatkoztok, amikor az egyetlen igaz vallás kiválasztása a téma.
Csakhogy nekem ezzel gondom van: 3000 évvel ezelőtt megjósoltak valamit, 2000 évvel ezelőtt bekövetkezett, s ti most amikor megszülettek ezt kritika nélkül elhiszitek.
Arra azonban nem gondoltok, hogy mondjuk 1000-1500 évvel ezelőtt valakik kozmetikázták a jövendölést és/vagy a beteljesülést úgy, hogy fantasztikusnak tűnjön a bekövetkezés?
Ha jól értem Mikeás már rég nem élt mikor a második templomot felépítették, vagyis a próféciái arra nem nagyon vonatkozhatnak. Másrészt ő 2800 éve mondta amit mondott, ezalatt az akkor létező összes várost lerombolták már, volt amelyet végleg, volt amelyet többször is, ez levon kicsit a jóslata értékéből :)
Az erdős hegyben is kételkedem kicsit (bár a gazt elhiszem), Palesztina nem az a hely ahol egy erdő csak úgy kinő pár évtized alatt.
hollófernyiges:
Mikeás az i.e. 8. században élt, és a jövendölése kifejezetten Jeruzsálem pusztulására vonatkozott. E prófécia azonosítása tehát csupán két eseménnyel azonosítható, mivel Jeruzsálemet kétszer rombolták le. Először Nabukodonozor az i.e 6. században, majd a Rómaiak az i.sz 1. században. Hogy én ennek a jövendölésnek a teljesedését az 1. századra teszem, az azért van, mert ismereteim szerint ekkor teljesedet be az, hogy a "siont" felszántották és utána évszázadokig (nem évtizedekig) gaz nőtte be.
Hogy párhuzamba állítsak ezzel egy másikat:
Az (5Móz 28,49-50)-ben szereplő "vad tekintetű nép" melynek a zsidók "nyelvét nem értik" első olvasásra ugyancsak azonosítató lenne a Babiloniakkal. Ez azonban helytelen, hiszen a 68. vers félreérthetetlenné teszi az azonosítást:
"És visszavisz téged az Úr Égyiptomba hajókon, azon az úton, a melyről azt mondtam néked, hogy nem fogod azt többé meglátni! És áruljátok ott magatokat a ti ellenségeiteknek szolgákul és szolgálóleányokul, de nem lesz, a ki megvegyen." (5Móz 28,68)
Nabukodonozor a zsidók egy részét Babilonba hurcolta, mint ahogy tudjuk a történelemből. Ez a jövendölés csak egyetlen egyszer teljesedett: A zsidó-római háború után Titusék a zsidók egy részét rabszolgaságba vetette, melyek közül sokan jutottak Egyiptomba. A Rómaiaknak köztudottan volt hadihajójuk, amelyeket használtak is a foglyok könnyebb és biztonságosabb szállítása miatt. A rabszolgapiacon azonban olyan sokan voltak, hogy még olcsó áron sem akarta őket senki megvenni. Továbbá: ha elolvasod Josephus Flavius történetíró: A Zsidó háború című könyvét akkor láthatod, hogy az 51-57. versek között jövendölés is teljesedett.
Jogos tehát a kijelentés, hogy Mózes 5. könyve 28. fejezetében a zsidó-római háború megjövendölését találhatjuk!
Tom Benko, senki sem akar téged meggyőzni. Korábban ezt mondtam is, itt nem jóstehetségről van szó, hanem Izraelnek adott intésekről.
De gondosan kerülöd azt a témát, hogy a zsidók szétszórattak más népek közé, majd 2000 évre rá hazatértek és egyetlen nap alatt született meg Izrael nemzete újra. Ez azért valljuk be, nem gyakori jelenség a népek sorsában. Az sem, hogy gyűlöletesek lesztek minden nép között,stb. Azt is kikerülöd, hogy a zsidó messiás elvezeti a nem zsidókat Izrael Istenéhez. (Ésaiás próféta mondta)Ezt sem gondolta volna addig senki.
De mi egyébként csak a kérdezőnek válaszoltunk. Ezek a legismertebb beteljesedett jóslatok, leszámítva az ószövetségi kis jóslatokat, amik szintén mind beteljesedtek, ezeket a régészek is alátámasztották. Ez csak egy válasz és nem térítő akció.
További kellemes napot,
Freya
Térjünk kicsit vissza Mikeáshoz, és helyezzük kontextusba (az ördög mindig a részletekben rejtőzik :) Ezt írja:
"Halljátok ezt, kérlek, Jákób házának fejei és Izráel házának vezérei! a kik útáljátok az ítéletet, és minden igazságot elcsavartok;
A kik vérrel építitek a Siont, és Jeruzsálemet hamissággal!
Kiknek fejedelmei ajándékért ítélnek, és papjaik jutalomért tanítanak, és prófétáik pénzért jövendölnek, és mégis az Úrra támaszkodnak, mondván: Avagy nincsen-é közöttünk az Úr?! Nem következik mi reánk veszedelem!
Azért ti miattatok mezővé szántatik a Sion, és kőhalommá lesz Jeruzsálem, a templom hegye pedig erdős hegygyé."
Elég egyértelmű, hogy a vezérek és főpapok romlottsága miatt pusztul el Jeruzsálem szerinte. Holott a zsidó háború és utána a Bar-Kochba féle felkelés is helyi vallásos és adóügyi lázongásokból kezdődött és a hatalmasságok ahelyett hogy tüzelték volna és az élére állnak, elmenekültek.
(egyébként lehet hogy bozótos hely lett a templom hegyéből, de Jeruzsálem soha nem pusztult el, nem lett belőle 'kőhalom'. Az angol wiki azzt írja: After the end of this revolt, Jews continued to live in Jerusalem in significant numbers, and were allowed to practice their religion, only if they paid the Jewish Tax. Bar-Kochba után is lakott hely maradt, csak római kolónia lett és kitiltották a zsidókat)
14:37: Jeruzsálem pusztulásának a gyökerét valóban a főpapok és fejedelmek romlottságában kell keresnünk. Jézus is feddő beszédet mondott ellenük a Máté 23-ban. Ha ugyan is a zsidók nem elfogadták volna a Messiást és az Isten törvényéhez ragaszkodtak volna, akkor eszükbe sem jutott volna lázongani, Isten ugyanis nem arra nevelte őket. De mivel viszautasították a Messiást, és a saját hagyományaikhoz ragaszkodtak, Isten mint népet elvetette őket. Innentől fogva hogy megcsinálták a Bar-kohba lázadást annak az eredménye volt, hogy tovább romlottak, de ez mind arra vezethető vissza hogy elhagyták Istent. A prófécia erre mutat rá.
Jeruzsálem pedig elpusztult. Ezzel kapcsolatban olvasd el Josephus Flavius: zsidó háború című művét. Azon belül is VII. Könyvet. Itt olvashatsz arról hogy Caesar utasítására lerombolták az egész várost, csupán néhány tornyot hagytak meg, továbbá a kőfal nyugati szakaszát. Utóbbit a laktanya miatt, a tornyokat pedig azért, hogy a Rómaiak tudjanak majd dicsekedni az utókornak. Ezen kevés területet leszámítva leromboltak mindent, beleértve a templomot is. Továbbá:
"A zsidó szuverenitás utolsó rövid korszaka követte Simon Bár Kochba i. sz. 132-es felkelését, amikor Jeruzsálemet és Júdeát visszaszerezték. A római túlerő azonban elkerülhetetlenné tette a végkifejletet. Három évvel
később a római szokásoknak megfelelően Jeruzsálemet és Júdeát „ökrökkel felszántották”, majd Júdeát Palesztinának, Jeruzsálemet pedig Aelia Capitolinának nevezték át. Annak Annak ellenére, hogy a Templomot
lerombolták, és Jeruzsálemet a földig leégették, a zsidók és a judaizmus túlélte a római konfliktust."
Részemről ennyi. ^^
Érdemes odafigyelni Ésaiás jövendölésére Babilónia bukásának a körülményeivel kapcsolatban:
"Reszket szívem, iszonyúság rettent, a kedves éjszakát remegéssé tevé nékem. Teríts asztalt, vigyázzon a vigyázó, egyetek, igyatok; föl fejedelmek, kenjétek a paizst!...És ímé, lovas csapat jött, páros lovagok, és szólott és mondá: Elesett, elesett Babilon, s isteneinek minden faragott képeit a földre zúzták le." (Ésa 21, 4-5;9)
Xenophón történetírótól tudjuk, hogy azon az estén, amikor az Újbabiloni birodalom elesett, a "fejedelmek valóban asztalt terítettek, ittak" Ugyanis vigadozással, mulatozással töltötték az időt, így a "kedves éjszaka" valóban "rémségessé" lett. A jövendölés tehát pontosnak bizonyult a birodalom bukásának körülményeit illetően.
Nem olvastam el az összes kommentet, de amit te írtál 38-as a babilóni pusztulásról, az inkább vágy volt mint jóslat.
Ilyen én is tudok: Meglássátok, összeomlik az USA!
És ha valamikor bekövetkezik, akkor én vagyok a szuperpróféta.
Szóval szerintem volt többezer jóslat, amiből véletlenül bejött száz azokat megtartották a többit meg kikanonizálták a szentírásokból.
@Kérdező: Kb. erről van szó. Ráadásul olyan "jóslatokról", amik eleve igen jó eséllyel teljesülnek, vagy annyira homályosak, hogy bármire lehet értelmezni őket. Ennyi erővel a Finnegan ébredése is tele van jóslatokkal, csak az legalább humánusabb.
A zsidók szétszóratásáról: Hű, minő meglepetés. Az már inkább, hogy kissé többet kellett rá várni, mint a szerzők gondolták. Az egy nap alatt létrejövő állam meg elég gyermeteg nézet, elég hosszú ideig készítették elő...
@ 28:
Szia. :)
Szerintem nem volt olyan erős az a mondat; ne sértődj meg helyettük. :)
Arról meg tudnék mesélni, hogy én miket kapok néha... :P
@ Tom Benko (30.):
"Mivel már n+1-edszer pörögjük végig a témát, eléggé unalmas. Van, akinek minden vicc új, ez főleg amnéziások esetén igaz, de az én memóriám még elég jó."
Az én memóriám is jó, pláne, mióta diót eszem :D; de nem emlékszem hasonló kérdésre, ahol láttalak volna. Persze ez nem jelent semmit; ha megmutatod, akkor meg el is hiszem. Nem kell mind az n+1-et, csak néhányat. :D
"Egyébként nagy jóstehetségre vall, hogy egy olyan népnek, akik egyrészt meglehetősen aggresszív szomszédokkal van körülvéve, másrészt nem túl toleráns a más vallásúakkal, előbb-utóbb le fogják rombolni a templomát... Sőt, még a szétszóródáshoz sem kell néminemű történelmi és arányérzéknél több."
Nem tudom, ezt miért nekem írtad, de mindegy; és még mindig jobb, mintha megint a zenéiddel kergettél volna ki a világból. :P
Csak annyit, hogy szerintem ez a dolog ennél jóval összetettebb. Pl. az a templom nem csak egy kis falusi viskó volt, hanem egy hatalmas épületkomplexum; amiből aztán tényleg kő kövön nem maradt. A neten lehet képeket találni, ha gondolod.
"Tudomásul kéne venni, hogy a Biblia egy gondosan megválogatott szöveggyűjtemény, de semmi több. Aki az európai kultúrát ismerni akarja, annak szüksége van rá, de egyébként nincs."
Gondosan megválogatott szöveggyűjtemény, ez eddig rendben; a többivel viszont nem értek egyet. Gondolom, nem meglepő. :D
@ hollófernyiges (36.):
"Az erdős hegyben is kételkedem kicsit (bár a gazt elhiszem), Palesztina nem az a hely ahol egy erdő csak úgy kinő pár évtized alatt."
Korabeli fotókat nem tudok mutatni :D, de mostaniakat igen, parancsolj:
Israel Now And Then http://www.youtube.com/watch?v=HpFhKpS67DQ
Aerial Tour of Israel http://www.youtube.com/watch?v=IR4o5NU8cUY
Nem találtam kifejezetten csak erdőkről szólót (amit meg igen, az uncsi); de szerintem fogod látni a többi képtől az erdőt. :D
És van még egy érdekesség:
Israeli Innovations (1:00 – 1:10 között van)
http://www.youtube.com/watch?v=aF6Np0PXlJw
Meg még ezeken kívül rengeteg videó van a YouTube-on (is) hasonló témákban...
Üdv. :)
U. i.: Úgy látom, valakinek nagyon nem tetszett Sir Butcher egyik mondata (a 2. oldalon a 14. sz. válasz volt). Na, én speciel ezt szeretném tudni, hogy azzal mi volt a baj...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!