Mi a véleményetek az iskolák egyházi kézbe adásáról?
Szerintem nem feltétlenül borzasztó, mert a szigor hasonló a Kádár-korszaki iskolákhoz, és ez sok felnőttet megnyugtat.
A kötelező hittan sem aggaszt, hiszen nem lesz mindenki fizikus vagy fizikatanár csak azért mert fizikát tanult. S az óvodás sem választhatja meg, milyen mesét hallgasson vagy játszon el. A kötelező imák se zavarnának, azt mondanám a gyereknek, hogy ezek csak mondókák.
Viszont ami aggaszt, az a térítőkre jellemző nyomásgyakorlás, amit egy naiv és fiatal emberi lény nem vesz észre, és ez kihathat egész életére.
Az az iskolák egyházi kézbe adásáról az a véleményem, ami az egyház vezetői nagy részének is: részben jó lenne, de több okból is ellenzem. Az Egyház nem akarja az iskolák zömét átvenni, mert ők sem tudják fenntartani, és a hittan bevezetését sem tartják feltétlen jó ötletnek, mert nincs elég képzett tanár, így pont, hogy ezt is rosszul fogják tanulni a gyerekek. A fiatalokat ezzel a lépéssel csak el fogják űzni a vallástól.
Az oktatás évszázadokig csak az egyház kezében volt, még a II. világháború végéig is a legtöbb iskola egyházi fenntartású volt. A szocializmus hozta meg a váltást, és most már elég nehéz lenne több mint 40 év materialista nevelést figyelmen kívül hagyva visszatérni a régi hagyományokhoz.
Viszont, hogy a Hit Gyüli is átvett iskolákat, azt elég felháborítónak tartom, és ezért a magát konzervatív kereszténynek valló kormányt teszem felelőssé.
Én határozottan ellenzem.
Városban még elmegy, ahol van alternatíva, de vidéken, ahol így például egész faluk nem kaphatnak vallástól független nevelést, ez nem járja.
Egyházi fenntartású iskolákból származnak a legzüllöttebb ismerőseim, így a dolog szigor részét erősen kétlem.
Nem tudok egyházakban bízni. Ki tudja hogyan tanítják azokat a dolgokat, mikkel az adott egyház nem ért egyet.
A kérdésre röviden: Nem lehet általánosítani, minden egyes iskola esetében egyedileg kellene mérlegelni.
A szigor kérdésében sem lehet értékelni, mivel az egyházi (eddig jellemzően katolikus) fenntartású iskolákban sem egyformán működik minden. Ezen felül az állami fenntartásúak között is jelentős eltérések vannak; láttam én már nem is egy "katonaiskolát", amik pedig hivatalosan "általános" iskolák. :(
A Közoktatási Törvény szerint pedig szeptembertől hittan VAGY etika lesz kötelező. (Mondjuk, van egy sejtésem, hogy melyikből lesz több...)
Kicsit bővebb információk, különösen a Hit Gyülekezetével kapcsolatban:
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__2..
Üdv. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!