Kedves hívők, miért létezne a lélek?
1 sejtnek van lelke?
2 sejtnek már van?
netán 100-nak?
több milliónak miért lenne?
Hogy csak az embernek lenne őntudata? Helyesen ÉNtudata?
Nos ezt már az 1960-az évek óta megcáfolták az etológusok, zoológusok,-most itt hadd ne magyarázzam tovább, aki nem tud valamit az nem szégyen, de ha komolyan akarja venni és vetetni magát, utánanéz,-ahogy ezt javasolom is.
Szóval bizonyított, hogy a csimpánzoknak, delfineknek, és más, hasonló szinten álló főemlősnek van éntudata, azaz, tudja, hogy ő van, létezik, és innen filozófiailag mindenki szövögesse tovább, már ha inkább nem olvas szövegeket néhány hozzáértőtől.
Az ember életében mindig is az éntudat, azaz az anyag önmaga létezésére ébredése volt a filozófia, teológia---vallás központi kérdése. Szerencsére mára már, aki akar-,megszabadulhat néhány olyan babonától, amit a természeti jelenségek meg nem értése alakított ki.
De ez csak a dolgok kezdete, ettől még félhetünk tovább, hogy milyen kicsik, jelentéktelenek, és magányosak, megszűnésre ítéltek vagyunk.
Ami pedig az ezt megkerülő babonás gondolkodásformát tovább fűti, az-a kellemetlen gondolat, hogy egyszer csak megjelenik előttünk egy "game over" felirat, és baromira nem tudjuk "lenyelni a békát".
Hogy más lények hogyan birkóznak meg ezzel a problémával, bizonyára fajfüggő.
Az emberek úgy, hogy vallásokban hisznek, filozófiai irányzatokban merülnek el, vagy ha ez nem megy, leisszák magukat.
Én úgy képzelem, hogy a lélek, és az éntudat gyakorlatilag azonos, és jelenlegi tudásunk szerint minél komplexebb egy agy, annál valószínűbb az éntudat kialakulása.
Szomorú igaz?
# 21
Igen, még a disznónak is (úgy gondolják) van öntudata.
De, ha minden igaz, és ez nem csak valami "átvágás", akkor például volt egy kísérlet, ami alapján egy szegény gorillának elmondták, hogy meg fog halni. (Jelbeszéddel.) Az meg szerintük megértette, hogy meg fog halni, pedig szegény csak rémülten ült egész nap és azt hajtogatta, hogy el fog rothadni, meg meg fog halni. De nem úgy nézett ki a néhány perces videó alapján, mintha értené. Szóval, az embernek azért, jelenleg úgy gondoljuk, jócskán fejlettebb az öntudata, ezen felül pedig az állatok nem gondolkoznak erkölcsi kérdésekről sem, hanem többnyire az életben maradáshoz szükséges ösztönök hajtják őket.
(Ez eléggé off volt, bocsi. Csak a témához érdemben nem tudtam hozzászólni, így csak a kérdéseket olvasgattam, és erre az egy dologra írtam valamit.)
19.22. Amit te fejtegetsz az nagyon materialista filozófiai szemlélet.Az anyag öntudatra ébredése.....stb.az ember feltisztult tudata az evolúció során.
Egy olyan csimpánz kísérletet is ismerünk mikor Európában némi eszközhasználatot elsajátítottak az állatok, majd Ausztráliából is jelezték hogy ott is használják pedig ott senki nem tanította őket. Egyetemes lélekóceán? Akasa? A tudást tapasztalatot a lélek viszi tovább. Az első lélekzettel felsír az újszülött és a lélek hordozója már, majd a haldokló az utolsó lélekzettel kileheli a lelkét. Visszaadja a Teremtőjének.
Különlegesen hívő ember is válaszolhat?
Megpróbálom:
Elég sok részt elolvastam a Bibliából és bennem (saját hitként) a leírtak miértje tett fel kérdőjeleket.
Például: Isten megteremtette az egész világegyetemet - kiemelte belőle a Föld nevű bolygót - amelyen megteremtette többek között az ember nevű élőlényt is és a zsidó népet kísérte különleges figyelemmel. Ezután itt hagyta a fiát és kétezer éve senki sem látta, holott az Ó-testamentumi leírásokban itt volt a Földön, ráadásul emberi formában is.
Előttem már többen leírták ezt az idézetet: "És formálta vala az Úr Isten az embert a földnek porából, és lehellett vala az ő orrába életnek lehelletét. Így lőn az ember élő lélekké."
Biológiailag is végig gondoltam: az ember ugyanazon anyagokból épül fel mint ami a periódusos rendszerben is megtalálható. Jó pár évtizede az ember már létre tudott hozni szerves anyagokat is mesterséges módon. Egy idő után rájött az élő anyag előállítására is. Jelenleg a klónozásnál tartunk, illetve egyes testrészeket már tudunk "csinálni" is.
Látszólag ezeknek semmi köze a léleknek és a Bibliához, de felmerült bennem a kérdés, hogy Isten minek készítette az embert. Azért, hogy parancsolgasson neki, feltétel nélküli szeretetet elvárjon és ha mindezt nem kapja meg, akkor jól megbüntesse (ráadásul mindent tud előre) - ez nem illik Istenhez.
Az ember az "isteni lehelettől" vált élő lélekké. Tehát van lelkünk, ráadásul minden élőlénynek is van! Mivel a bibliai könyvek leírásakor még nem létezett az "energia" elnevezés, helyette használták a lélek fogalmát. Tehát isteni energiát kaptunk.
Ma már tudjuk, hogy az anyag és az energia megsemmisíthetetlen, így körforgásban van. Isten tudja, hogyan lehet energiából anyagot készíteni, mi még nem (és azért nem mert kizavart bennünket a Paradicsomból, hogy ne legyen akkora tudásunk mint neki, valamint ne legyünk örök életűek mint ő - ez nem volt szép tőle!).
És akkor jöhet a következő kérdés, hogy ezen sok lélekkel mit kezd halálunk után? Képzeld el kettő (egy pár) emberből, ma már 6 milliárd van (a többi élőlényről nem is beszélve). Sajnos ezt még az én hitem sem tudja.
Üdv.
1 sejtnek: nincs saját lelke
2 sejtnek: nincs saját lelke
netán 100nak sincs,
akkor több milliónak azért van, hogy tudjad kontrollálni magadat, mert ha nem lenne, egy idő után körbe nőnéd a széket amin ülsz mint pl 1 fa :P
Neeem amúgy a lélek az az ember, a tudata, az hogy ő ő, a test az meg csak egy cucc ami tárolja amíg az illető a földön tartózkodik. Az porból lett porrá lesz, de a lélek két úton is mehet.
Vidiripi
A sejt "honnét tudja" hogy mikor hozza létre a mitokondriumot?
Olyan élőlény van amely 1 sejtből áll. De olyan nincs amely 2 ,3 ,4 vagy 5 sejtből állna. Érdekes!?
#28- ezt is olvasd hozzá:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!