Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Kedves hívők, miért létezne a...

Kedves hívők, miért létezne a lélek?

Figyelt kérdés

1 sejtnek van lelke?

2 sejtnek már van?

netán 100-nak?

több milliónak miért lenne?

2012. márc. 28. 21:07
1 2 3 4
 11/36 anonim ***** válasza:
90%

Valóban nem minden keresztény felekezet vagy hívő állítja, hogy az embernek van önálló lelke. "Csak" a döntő többség, akik nem ragadtak le azoknál a példáknál, amelyekben a "lélek" szó valóban magát az embert / személyt / az életet jelöli.

Merthogy a Bibliaversek _többségében_ a lélek NEM egyenlő az emberrel, de még csak az élettel sem, hanem egy különálló "valami", az ember része. Csak "néhány" példa:

"... mert dermedtség fogott el engem, pedig a lélek még teljesen bennem van." (2Sám 1,9b)

"És meghallgatta az Úr Illés szavát, és megtért a gyermekbe a lélek, és megéledett." (1Kir 17,22)

"... ők az Urat akarják követni, és az ő parancsolatait, bizonyságtételeit és rendeléseit teljes szívből és lélekből megőrizni, és beteljesíteni e szövetség beszédeit, amelyek meg vannak írva abban a könyvben..." (2Kir 23,3 )

"És fogadást tettek, hogy ezután az Urat, az ő atyáik Istenét teljes szívvel és teljes lélekkel fogják keresni." (2Krón 15,12)

"Mert tele vagyok beszéddel; unszolgat engem a bennem levő lélek." (Jób 32,18)

"A megnyert kívánság gyönyörűséges a léleknek..." (Péld. 13,19a)

"A vidám elme megvidámítja az orcát; de a szívnek bánata miatt a lélek megszomorodik." (Péld. 15,13)

"Jobb alázatos lélekkel lenni a szelídekkel, mint zsákmányon osztozni a kevélyekkel." (Péld. 16,19)

"Jobb, amit ember szemmel lát, hogynem a lélek kívánsága; ez is hiábavalóság és a léleknek gyötrelme!" (Préd 6,9 )

"Mivelhogy Dánielben, akit a király Baltazárnak nevezett, nagyobb lélek, tudomány és értelem, álmoknak magyarázata és titkok megjelentése és rejtélyek megfejtése találtatott." (Dn 5,12a)

"És szeretni őt teljes szívből, teljes elméből, teljes lélekből és teljes erőből, és szeretni embernek felebarátját, mint önmagát, többet ér minden égőáldozatnál és véres áldozatnál." (Márk 12,33)

"Vigyázzatok és imádkozzatok, hogy kísértésbe ne jussatok; a lélek ugyan kész, de a test erőtelen." (Mk 14,38b)

"Ami testtől született, test az; és ami Lélektől született, lélek az." (Jn 3,6 )

"Ezek mindnyájan egy szívvel-lélekkel foglalatosak valának az imádkozásban és a könyörgésben." (Csel 1,14)

"Lőn pedig, hogy mikor Jeruzsálembe megtértem és imádkoztam a templomban, elragadtattam lelkemben," (Csel 22,17a)

"És ezt mondom az én lelkemnek: Én lelkem,..." (Lk 12,19)

"De ti nem vagytok testben, hanem lélekben, ha ugyan az Isten Lelke lakik bennetek. Akiben pedig nincs a Krisztus Lelke, az nem az övé. (Rm 8,9)

"Akkor monda Mária: Magasztalja az én lelkem az Urat, És örvendez az én lelkem az én megtartó Istenemben." (Lk 1,46-47)

"Mert ha nyelvvel könyörgök, a lelkem könyörög, de értelmem gyümölcstelen. Hogy van hát? Imádkozom a lélekkel, de imádkozom az értelemmel is; énekelek a lélekkel, de énekelek az értelemmel is." (1Kor 14,14-15)

"Mikor elcsüggedt bennem az én lelkem, megemlékeztem az Úrról, és bejutott az én könyörgésem te hozzád, a te szentséged templomába." (Jón 2,8)

"Mert a test a lélek ellen törekedik, a lélek pedig a test ellen; ezek pedig egymással ellenkeznek, hogy ne azokat cselekedjétek, a miket akartok." (Gal 5,17)

"Mert az Istennek beszéde élő és ható, és élesebb minden kétélű fegyvernél, és elhat a szívnek és léleknek, az ízeknek és a velőknek megoszlásáig, és megítéli a gondolatokat és a szívnek indulatait." (Zsid 4,12)

"Elérvén hitetek célját, a lélek üdvösségét." (1Pt 1,9)

"Hanem a szívnek elrejtett embere, a szelíd és csendes lélek romolhatatlanságával, a mi igen becses az Isten előtt." (1Pt 3,4)

"Hogy mindaddig, a míg az én lelkem énbennem van, és az Istennek lehelete van az én orromban; (Jób 27,3)

"Azért örül az én szívem és örvendez az én lelkem; testem is biztonságban lakozik." (Zsolt 16,9)

"Hozzád emelem, Uram, lelkemet!" (Zsolt 25,1 )

"Mint a szarvas kívánkozik a folyóvizekre, úgy kívánkozik az én lelkem hozzád, oh Isten!" (Zsolt 42,2)

"Miért csüggedsz el lelkem és nyughatatlankodol bennem? Bízzál Istenben, mert még hálát adok én néki az ő orcájának szabadításáért." (Zsolt 42,6)

"Csak Istenben nyugszik meg lelkem; tőle van az én szabadulásom." (Zsolt 62,2)

"Csak Istenben nyugodjál meg lelkem, mert tőle van reménységem." (Zsolt 62,6)

... És még folytathatnám a sort. De ezekből a példákból is világosan látszik, hogy

1. A lélek az ember különálló része, NEM azonos a személlyel, sem az élettel.

2. Gyakran a testtel szembehelyezkedik, mintegy ellentétpárként mutatja be őket a Szentírás.

Az idézetek a Károli fordításból vannak, itt pedig nincs megkülönböztetve a lélek és a szellem, de jelen kérdésben ez nem is lényeges. A lényeges a konklúzió: Az embernek VAN lelke és szelleme.

A lélek létének tagadása nem újdonság egyébként:

"Mert a szadduceusok azt mondják, hogy nincs feltámadás, sem angyal, sem lélek; a farizeusok pedig mind a kettőt vallják." (Csel 23,8)

Tehát a Jehova Tanúi, az adventisták és a hasonló teológiát vallók egyszerűen modern, mai kori szadduceusok. :P

Üdv. :)

2012. márc. 29. 14:24
 12/36 anonim ***** válasza:
18%

Kedves Berta:

"A lélek létének tagadása nem újdonság egyébként:

"Mert a szadduceusok azt mondják, hogy nincs feltámadás, sem angyal, sem lélek; a farizeusok pedig mind a kettőt vallják." (Csel 23,8) "

Itt vajon a szent szellem, Isten lelkéről van-e szó, vagy az emberi lélekről?

"Luk 12:19 És [ezt] mondom az én lelkemnek: Én lelkem, sok javaid vannak sok esztendőre eltéve; tedd magadat kényelembe, egyél, igyál, gyönyörködjél!"

Itt a lélek ψυχή (pszükhé) , azaz

1) lélekzet, lehelet

2) lélek (értelem, érzelem és akarat összessége)

3) élet

Amit te idéztél, ott az Apcsel23,8-nál πνευ̑μα (pneuma), azaz

1) szél, fuvallat

2) lélekzet, lehelet

3) szellem

A Biblia is megkülönböztet két dolgot. Ami sajnos a Károliban sem jön le.

Egy példa az idézeteidből:

"Luk 1:46 Akkor monda Mária: Magasztalja az én lelkem az Urat,"

Itt a lélek:

ψυχή (pszükhé)

1) lélekzet, lehelet

2) lélek (értelem, érzelem és akarat összessége)

3) élet

Én úgy gondolom, hogy ez a téma attól bonyolultabb számunkra, mint ahogy tárgyaljuk...

"Tehát a Jehova Tanúi, az adventisták és a hasonló teológiát vallók egyszerűen modern, mai kori szadduceusok. :P "

Ez meg szerintem nem szép dolog...Megvizsgáltad-e már minden adventista, Jehova tanú embert, hogy megfelel-e az állításodnak, vagy most hamis tanúbizonyságot mondtál ellenük? Nem hinném, hogy az lenne a kérdés lényege, hogy közösségek hirnevét ássuk alá. Gondolom ezzel te is egyet értesz...

Szia

2012. márc. 29. 15:39
 13/36 anonim ***** válasza:

Vidiripi

Berta Wooster!

Mivel támasztod alá hogy Jt. és az adventisták modern kori szadduceusok?

2012. márc. 29. 15:41
 14/36 WFox válasza:
46%

Nos. Azt kell, hogy mondjam, van is, meg nincs is. Ha azt vesszük, minden ember egyedi, szabad akarattal rendelkezik, tehát mondhatjuk, hogy saját lelke van. VISZONT! Az a lélek egyes vallások szerint (illetve elég sok szerint) a teremtőtől, azaz Istentől származik, így egy hatalmas rendszer, azaz az Isten lényének RÉSZE. Tehát, a lelked valójában nem a Tiéd, hanem az Úr tulajdona, mivel egyedül Neki (és csakis Neki) van hatalma rendelkezni fölötte, szóval az is nagy hülyeség, hogy eladod az Ördögnek, mert nem adhatsz el olyasmit, ami nem a te tulajdonod.

Más megközelítés:

A lélek egy afféle életerő, ami egy élőlényt arra késztet, hogy a végsőkig küzdjön életben maradásáért (szervezete hibátlan működéséért valamint faja fenntartásáért), szóval valamilyen szinten egy egysejtű élőlénynek is lehet lelke,értelme, attól függetlenül is, hogy azt nem képes konkrét módon tudatni Velünk emberekkel. Valószínűnek tartom, hogy az ő kis Lelke (nevezzük életenergiának) nem olyan összetett, mint a miénk, de ne felejtsük el, hogy mi emberek sem különbözünk az állatoktól, csak azért, mert mi hatalmas civilizációkat építettünk fel, míg az állatok nem. Ennek ellenére mégis felsőbbrendűnek érezzük magunkat náluk, csak mert a vallások nagy része ezt nagyon belénk égette, pedig tudjuk jól, a vallások sem tévedhetetlenek, ezt elég sokszor tapasztalható a történelemben.

Vegyünk például csak néhány macskát. Mondjuk 5-öt, 6-ot. Egyszerű házi macskák. Zárjuk be őket egy lakásba, majd figyeljük meg viselkedésüket. Néhány órán belül megfigyelhető, hogy mindegyiknek külön jelleme van, viselkedésük igenis nagyban különbözik egymástól, tehát valószínűleg önálló lélekkel, öntudattal rendelkeznek, még akkor is, ha nem képesek ezt tudatni velünk. Az egyházak cáfolják, hogy az állatoknak lelke lenne, bár sok dolgot cáfoltak már az idők során amiben mégsem volt igazuk. Úgy gondolom, egyes egyházak, vallások szerepe inkább az emberek fölött való uralkodásra, mintsem a lélek ápolására és az ember jó irányba való terelésére szolgál/szolgált. Beleértve a Keresztény egyházakat/vallásokat (ezért a kijelentésért elég sok kritikára számíthatok, esetleg még meg is köveznek, máglyán talán ma már nem leszek megégetve az ilyen kijelentésért :) pedig a katolikus egyház sok értelmes emberrel megtette az idők során, csak mert nem értettek velük egyet)

1 szó mint 100, Lehetséges, hogy egy sejtnek van lelke, még akkor is, ha ezt nem tapasztaljuk meg.

Köszönöm, hogy végigolvastatok :)

2012. márc. 30. 01:03
 15/36 anonim ***** válasza:
100%

@ Vidiripi:

1. Persze kissé túlzás volt, de vedd már észre a smileyt. :)

2. Mindösszesen három sorral feljebb ott volt és van a válasz a kérdésedre.

@ 12:

Nem jó ajtón kopogtattál, mivel nem azonos szinten kommunikálunk / vitázunk; de szerintem ezt te is ugyanolyan jól tudod, mint én.

2012. márc. 30. 01:22
 16/36 anonim ***** válasza:
8%

Igen, Berta, nagyon remélem, hogy nem azonos szinten.:) Sajnos...

<Persze vedd észre, hogy mikor "beléddöföm a kést" nekem is ott a smiley>

Mintha bármit is változtatna a dolgon...

2012. márc. 30. 10:41
 17/36 tél ***** válasza:
Nos szerintem vagy vagy nincs! Vagy oda is betört a kapitalizmus!Hogy az egyiknek tíz van a másiknak egy sem! Vagy hogy képzeled a dogokat!
2012. márc. 30. 10:42
 18/36 homo ludensz ***** válasza:
54%
Azért egyet ne felejtsetek el,ha van egy pók és remekbe illő hálót sző az mégis sokkal kevesebb mint a legpancserabb iparos aki olyan széket tákol össze amire ülni sem tudunk. A macska az macska és tízen tíz félekép fognak viselkedni de ösztönszinten.A pók is így szövögeti remekbe a hálót,míg az említett iparos mielőtt nekilát tervez,netán gondolkodik. A szaporodás és az életösztön mint a neve is mutatja ösztön. Nagyon szeretem az állatokat de az ő szintjük az univerzumban egy állati létforma mint ahogy a fa vagy bokor egy növényi létforma. Meg tudom "kérdezni" attól a rózsabokortól hogy te itt jól érzed magad? Jelez hogy igen vagy nem de ettől még nincs lelke abban az értelemben mint nekünk embereknek. A mi feladatunk hogy emberi létformánkat az állatok és a növények és minden létező javára fordítsuk mert minden egyformán fontosnak lett teremtve és mi is. Ez lehet a lelkünk bizonyítéka a cselekedetünk.
2012. márc. 30. 11:53
 19/36 anonim ***** válasza:
26%
Nos ugy tudom a lelek az leheletet jeletett es utalt arra hogy az Ur lehetevel adott eletet a testnek.A lelek tehat mint olyan az Urtol van szarmazik es orok a Biblia meg vilagosan irja hogy ami Istentol szarmazik az csak jo...puf neki bunos lelek:))) De hat emberek irtak a Bibliat akik felnotasan a kozepe fele elfelejtettek az elejet.:)))Satan ezaltal ugy nez ki a lelek ellen semmit sem tehetett mert a lelek serthetetlen volt igy......a legkezenfekvobb magyarazat hogy ugy ahogy az mebernek van szuksege az igen es nem szakavkra ugy van szukseg a roszra is hogy ertekelje a jot.Ezaltal a lelek mint olyan orok es allandoan tapasztalva eljuthat arra szintre hogy uralja a roszat es csak a jot cselekedje es ertekelje.
2012. márc. 30. 12:20
 20/36 anonim ***** válasza:
87%

Egy sejtnek nincs lelke, kettőnek sincs lelke, viszont azokban a teremtett lényekben amelyekben vér van, azokban van lélek, ugyanis a Biblia szerint a vér hordozza a lelket, ami a test élete:

3Móz 17:14 "Mert minden testnek élete az ő vére a benne levő élettel(nephes=lélekkel). Azért mondom Izrael fiainak: Semmiféle testnek a vérét meg ne egyétek, mert minden testnek élete az ő vére; valaki megeszi azt, irtassék ki."

2012. márc. 30. 19:21
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!