Ha Jézus a példaképünk és ő képes volt meghalni értünk, a pápa miért félti annyira a bőrét?
Hogyan létezik, hogy a papok arról beszélnek, hogy Jézus milyen betyár volt, hisz nem félt a haláltól, kész volt meghalni értünk, míg a pápa 85 évesen annyira félti az életét, hogy néha az emberek közé golyóálló üveggel felszerelt akváriumban mer csak előbújni?
Hiszek Istenben, de nem úgy képzelem el, mint ahogy a bibliában írnak róla. Inkább úgy képzelem mint egy felsőbb erőt, ami hatással van ránk. A vallást nem igazán szeretem pl az ilyesmikért mint amit fent leírtam. Nameg, mert tényleg a pápa 85 évesen aranyba burkolva beszél a szeretetről. Szerintem egy szeretetszolgálat többet segít az embereken, mint a kereszténység. Nem is beszélve, hogy a korrupció ott is az élen van.
Bocsánat, nem akarok a fő vitába belefolyni, csak "nyelvi zelótaként" avagy "nyelvtannácziként" nagyon piszkálja a csőrömet a helyesírással való kötözködés.
A "meccs állása" jelenleg:
I. A 81 %-os válaszoló kommentjeinek olvasását valóban nehezíti az, hogy nem magyar billentyűzetet használ. A helyesírási hibái rendre:
1. [Az 1. sz. alatti válaszban] :még ha – különírandó;
2. [Az 5. sz. alatti válaszban]: "mert csodakat tett, embereket gyogyitott es jot tanitott...stb. - Mondatkezdő nagybetű hiánya + egy vessző hiánya.
3. [A 6. sz. alatti válaszban]: "1 voltam." - A sorszámnevek után pontot teszünk.
4. A 19. sz. alatti válaszban: 1 darab vesszőhiba (hiány).
Mindösszesen: 5 hiba.
II. Kérdező:
1. A kérdésben 4 vesszőhiba (hiány) + a Biblia nagy kezdőbetűvel írandó, mivel tulajdonnév + "pl.", ugyanis a rövidítések után pontot kell tenni.
2. A 2. sz. alatti kommentben: "példázódnak" szó nem létezik; a 81-es nagyon helyesen javította: "példálóznak". [És még csak szóvá sem tette a hibát. :P ]
3. A 8. sz. alatti komment: A "pl." szintén ponttal írandó + 10, azaz tíz darab vesszőhiba (hiány) + "humbuk" szó nem létezik; az helyesen: "humbug".
Ld. itt: [link]
< Keresett szó: humbuk
Nincs találat. >
<Keresett szó: humbug
1 találat. Humbug >
A szó eredete és egyéb érdekességek olvashatók itt:
Plusz egy kis mese, szintén a Wikipédiából:
"A humbug az angolból érkezett csalást, szemfényvesztést, szélhámosságot jelölő szó. Jelent még buta beszédet vagy írást, vagy megtévesztő szándékú írásbeli vagy szóbeli közlést. A szó eredetéről a következőket mesélik.
Darwin, a nagy természettudós szomszédságában gyerekek játszottak és elhatározták, hogy megtréfálják az öreget. Ezért összefogdostak néhány tücsköt, bogarat és lepkét, és fejüket, törzsüket, stb. előbb szétválasztva, majd összegragasztva létrehoztak egy új rovart, egy csodabogarat Nyomban bevitték a tudóshoz és megkérdezték:
- Hogy hívják ezt a rovart?
Darwin látta a helyzetet és megkérdezte:
- Zümmögött, amikor megfogtátok? (Did the bug hum when you caught it?)
- Hát persze, vágták rá vigyorogva a gyerekek.
- Akkor ez egy humbug - volt a válasz."
4. A 9. sz. alatti kommentben: "2-st" --> Helyesen: "2-est", de betűvel kiírni sem nehezebb: "kettest". + 5 darab vesszőhiba.
5. A 16. sz. alatti kommentben: Ismét a nem létező "példázódjak" szó + 3 darab vesszőhiba (hiány) + Az "UI" rövidítés i-je kisbetű, és pontot teszünk utána. Az "1rd" szó első karaktere vélhetően csak gépelési hiba, így ezt nem számolom majd bele az eredménybe. :)
6. A 20. sz. alatti kommentben: Egy mondatkezdő nagybetű hiánya.
Mindösszesen: 30 hiba.
Kérdező, tényleg nem akarlak bántani, mert a helyesírásod sokkal jobb az átlagosnál. De nem vagy tökéletes, sőt. És szerintem te kezdted a nagyképűsködést azzal, hogy mérnök vagy, azután pedig a kioktatást, holott te is leszállhatnál a fellegekből. Hadd idézzek egy ismeretlentől: "Next time you think you're perfect, try walking on water."
Remélem, ha nem is a fő kérdésedre válaszoltam, találtál hasznos információkat és érdekességeket az írásomban. :)
Ja, és nem vagyok katolikus, továbbá nem ismerlek egyikőtöket sem. :P
Üdv, egy humános. :)
Vidiripi
Ilyen az amikor egy párbeszéd átmegy személyeskedésbe. Ez az ember egyik tulajdonsága a kicsinyeskedés. Ami fölösleges. De ti tudjátok ti érzitek.
Igen..igazad van a nagy részében. Azonban nálunk humbukot mondanak, mert a tájszólás nem a helyesírás szótárad szerint működik. Ugyanígy a példázódni szóval. Továbbá nem gyakorlom a vallásom, nekem a biblia nem egy nagy kunszt, szóval én nem tisztelem annyira, hogy nagy betűvel írjam, még akkor sem ha az iskolában így tanítják. A vesszőhibákat elfogadom, mivel nem uralom száz százalékosan a vessző használatát.
Azzal meg nem nagyképűsködtem, hogy megemlítettem, hogy mérnök vagyok, mivel Titus Pullo-nak intézett hozzászólásomban írtam. Szóval nem is érintette a sértettet. Persze azt is csak azért írtam, mert egy mérnök nem a fellegekben jár, hogy bevegyen minden humbugot (tanulok). Így szerettem volna arra utalni, hogy én keresem a logikus magyarázatát annak amit mások Istennek neveznek. Keress rá a mérnök szóra. Az első oldalon megtalálod egyszer (a fent említett hozzászólásomban) a másodikon meg már ironikusan az illető válaszában. Titus Pullo miért nem vette nagyképűsködésnek? Hisz a neki szánt szövegben írtam.
És nem is beszélve, hogy még mindig baromságnak tartom az első választ.
Én úgy vettem észre, hogy részrehajlóan villogtattad meg a mágikus tudásod. Bocsi hogyha nem.
Helló, Kérdező! :)
Örülök, hogy tárgyalóképes vagy; így akkor már az eddiginél nagyobb veszekedés nem lesz ebből a dologból. :P
Először is csatlakozom Andizsuzsihoz a Biblia szó helyesírásának tárgyában. Tudom, írtad, hogy nem érdekel, hogy az iskolában hogyan tanítják; de szerintem (bocsi előre is) ez csak egy "lázadás" vagy dacoskodás részedről. Van egy jó kis latin mondás: "Caesar non supra grammaticos." - És ha a császár nem, akkor egy mérnök sem... ;)
Apropó, mérnök: Nem kellett volna nagyon visszanéznem a kommentjeidet, hiszen gondolj bele, milyen alaposan el kellett olvasnom mindent a "lektoráláshoz". :P
De engedek egy kicsit: lehet, hogy tényleg nem nagyképűsködésnek szántad; csak mivel nekem már elég sok negatív tapasztalatom van e téren, így én is rögtön annak vettem. Lehet, hogy a 81-esnek is hasonlóak a tapasztalatai, de ezt persze nem tudhatom.
Ha tényleg nem fennhéjázásból írtad, akkor elnézésedet kérem.
Volt már néhányszor, hogy nagyon kihoztak a sodromból azzal a szöveggel, hogy a hívők mind tanulatlanok és ostobák; akkor persze leírtam, hogy ez butaság, mert sok felsőfokú végzettséggel (egészen pontosan diplomával)rendelkező hívőt ismerek "élőben" is, ill. itt, a GYK-n is vannak diplomás felhasználók.
A tájszólásról csak annyit, hogy néha szinte betegesen "odáig vagyok" néhány tájszólásért és egyes tájszavakért; ezt be is tudom bizonyítani, ill. tanúm is van rá. :P
[Igaz, Andizsuzsi? ;)]
De ezeket a szavakat még nem hallottam így, és nem is tetszenek. :(
Merre élsz? Még csak tippelni sem tudok, mert ezeken a szavakon kívül nincs semmi nyom... [A "blabla" szót nem is említettem tegnap...]
A vesszőhasználathoz egy tanács: Az összetett mondatokban a tagmondatokat mindig vesszővel választjuk el. Egy kis odafigyeléssel gyorsan bele lehet jönni, és "érezni", hogy hol van a tagmondatok határa: Többnyire kötőszó előtt, ill. lehet, hogy hiányzik a kötőszó, de ha "odaképzeled", akkor helyben vagy. :)
Továbbá, ha egyszerűbb mondatokat írsz, nem többszörösen összetetteket, akkor is "enyhülnek a tünetek". :)
Az első válasz szerintem nem baromság. Olvastam, hogy nehezen tudtad értelmezni, de nekem nem volt ilyen problémám, már 2.-ra vagy 3.-ra sikerült. :P
"Én úgy vettem észre, hogy részrehajlóan villogtattad meg a mágikus tudásod. Bocsi hogyha nem."
Miért lennék részrehajló? Mint írtam, nem vagyok katolikus, tehát nem áll érdekemben védeni a katolikusokat. [Sőt, régebben néha ádáz vitákat folytattam velük... :P]
Nem is ismerem egyikőtöket sem (ezt is jeleztem), tehát ilyen értelemben sem lehetek elfogult. Esetleg a stílus befolyásolhatott... De a hibaszámok teljesen korrektek, kétszer is átnéztem és átszámoltam mindent. Elképzelhető, hogy nem vettem észre minden hibát, de nagy eltérés nem lehet. :P
A "mágikus tudásom" összetevői pedig egyszerűen az ilyen irányú érdeklődésem, a jó nyelvérzékem és a jó helyesírási készségem. :)
Meg hát a nyelvtan- és helyesírásórák, főleg a középiskolában, ill. a főiskolán. :DDD
[Bocsánat, de ezt most nem bírtam kihagyni, pedig fentebb direkt T/3-at használtam T/1 helyett... :)]
Üdv. :)
Vidiripi
Gyerekek ha nem fejezitek ezt a helyesírás mizériát. Átrakatom a kérdést az oktatás kategóriába.
:)))
I <3 Vidiripi. :) Mármint a humorát. :P
Nem tudod átrakatni, Nyuszifül, teljesen jó helyen levőnek találná a moderátor.
Inkább olvasgasd, amiket írtam. ;)
Ezen felül fogadd szeretettel csekély ajándékomat:
Akh. (Akadémiai helyesírás)
Magyar Helyesírás
Szavak jelentése kereshető:
Szinonimaszótár:
Szólj, ha mehetnek a gyakorlóanyagok is. :P
GBU
A tájszólásról csak annyit, hogy néha szinte betegesen "odáig vagyok" néhány tájszólásért és egyes tájszavakért; ezt be is tudom bizonyítani, ill. tanúm is van rá. :P
[Igaz, Andizsuzsi? ;)]
Igaz. Viszont, hogy a kérdezőt is kicsit megvédjem, mifelénk Zalában szintén k-val mondjuk, én erre csak így hallottam és a google is több találatot dob fel erre a variációra.
Andizsuzsi, köszönöm a tanúskodást. :)
Innentől kezdve pedig "BW Tanúja" lettél, nincs mese; és nem lehet változtatni ezen az állapoton. :P
Akkor így már kénytelen leszek elhinni, hogy vannak helyek, ahol így mondják...
Google-lal én is megnéztem még tegnap, és adott is találatot; de remélem, tudod, hogy - mint a Helyesírás kategóriában mondoshawan és / vagy a Korr-rektor úr szokta írni (a 80 %-os srác) - a Google ilyen szempontból nem mérvadó. A Google-fight sem. :P
Ha meg már ilyen sikeresen szétoffoltuk a kérdést, akkor megmutatom a legújabb zsákmányaimat, mert aki esetleg nem tudná, a zene a másik "szenvedélyem". :)
Rá-hangolva - Gyerekdalok
http://www.youtube.com/watch?v=K6ZXyZ74P10
Rá-hangolva – Zsákutca
http://www.youtube.com/watch?v=neNcSzlos44
Pillangó ha lehetnék:
http://www.youtube.com/watch?v=xHWlMCDq1dc
ChickenFly – Valami húz
http://www.youtube.com/watch?v=Fc1gysvk4wg&feature=related
És hogy legyen már a kérdéshez kapcsolódó dal is:
Brandon Heath - Give Me Your Eyes
http://www.youtube.com/watch?v=XEfIcMqAzvs
Lecrae – Dont't Waste Your Life http://www.youtube.com/watch?v=7RWEllqh5J0&feature=relmfu
MercyMe – Crazy Enough
http://www.youtube.com/watch?v=LfmNKmB-Ap8
Pintér Béla - Fehéren feketén
http://www.youtube.com/watch?v=Mv1XFVOuymg
Pintér Béla – Új szív
http://www.youtube.com/watch?v=eRrlerZhRE8&feature=share
Már megint túszul ejtettem egy kérdést... Bocsi, kérdező. :)
"Örülök, hogy tárgyalóképes vagy"
Mi vagyok én? Terrorista? Esetleg valami túszejtő? Kicsit felfújod a dolgot szerintem.
"Az első válasz szerintem nem baromság. Olvastam, hogy nehezen tudtad értelmezni, de nekem nem volt ilyen problémám, már 2.-ra vagy 3.-ra sikerült. "
A tartalma a baromság. Annyit jelent, hogy Jézus megtehette, mert Ő egy Isten volt, a pápa pedig csak egy ember. Ez nem válasz. Legalábbis nem logikus. A világon mindennek van logikus magyarázata. Ennek is kell, hogy legyen.
"De engedek egy kicsit: lehet, hogy tényleg nem nagyképűsködésnek szántad"
Engedsz egy kicsit?...köszönöm mester. Miért van, hogy az akinek írtam, nem kötött bele a mérnök szóba (amit egy óvatlan pillanatban a magyarázat kedvéért odaírtam), csak ti, akiknek szinte semmi közük nincs ahhoz a hozzászóláshoz? De ne vedd sértésnek, mert nem kenyerem a sértegetés. Ha pedig összeszámolod, a 81%-os hangsúlyozta ezt először (utána pedig te) azáltal, hogy egy rövidke hozzászólásában háromszor is ironizálva mérnöknek nevezett. Butának meg azért neveztem, mert ki akart oktatni engem (persze gondolta, hogy hülye vagyok) a nem magyar billentyűzetek felől. Azt hitte, hogy csak arról lehet ékezetesen írni.
Köszönöm a kis leckét a vesszőkkel kapcsolatosan. Azonban az első válaszomban hova kell még négy vessző? Sajnos még mindig nem értem.
Te írtad: "1. A kérdésben 4 vesszőhiba (hiány)"
Jelzem, hogy nem veszekedni akarok, csak némi logikát keresni jöttem (persze nem egy olyat, hogy "mert ő megtehette, hisz egy Isten volt"). Érdekes módon voltak személyek akik logikus érvekkel meg is győztek egy s másról.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!