Ez nem bálványimádás?
" sok utalás van a "pogány" bálványimádókra, holott ők sem az adott bálványhoz imádkoztak, hanem az istenséghez, amelyet az a tárgy jelképezett."
Ezt honnan tudod? Ala tudod valamivel tamasztani ezt a kijelentest?
Ez meddő szócsatározás...van ebből kiút?
Gondolom azok akik itt érvelnek mind szeretik a hitük, a szentírást, és úgy szeretnék imádni hogy az ne tévelygés legyen hanem helyes. Senki se akarja áltatni magát, mindenki komolyan veszi a saját meggyőződését, de tudunk e halgatni arra ha más is mond valami értékeset.
Én tudom hogy sokmindenben lehet tanulni azoktól akik más úton járnak, de úgyanaz az Isten szentsége ragyog le járuk.
Van egy javaslatom:
le kellene tisztáznunk hogy mit értünk a bálvány szó alatt!
Mit értenek különböző vallások, gyülekezetek, vagy filozófusok.
Első lépésben nézzük meg mit ír aszentírás a bálványról? Kik Kiészítettek ilyesmit, hogyan készítették, hogyan imádták, mi volt a bálványok legnagyobb negatívuma. Milyen rossz tulajdonságai voltak a bálványimádóknak.
Miért volt vonzó a bálványimádás.
Én azt látom hogy a rendkívül erőszakos és nyíltan önzést, kábulatot, gyűlöletet hirdető kánaita vallás kultikus figurái voltak.
Élvezetet, hatalmat hirdettek ezért még pl. Salamon is a bálványimádás bűnébe esett.
De ilyen kisskolás szintű tudással kár lenne diskurálnom. Ezért most nem érvelgetek, hanem a bálványizmus alapos áttanulmányozását szeretném. Hogy végre tisztán látjuk mi a helyes mi a helytelen.
Ezzel kapcsolatba
Döncike:
Hogyha azt hitték volna, hogy maga a szobor az istenség, akkor miért készítettek több szobrot? Több szoborban nem lehetett ugyanaz az istenség. Ezzel az járt volna együtt, hogy az ember annyi istent gyárt magának, amennyit akar.
A kérdésre válaszolva:
A Bibliában a Tízparancsolat eredeti szövege szerint ez áll a képekről, szobrokról:
2Móz 20:4 Ne csinálj magadnak faragott képet, és semmi hasonlót azokhoz, amelyek fenn az égben, vagy amelyek alant a földön, vagy amelyek a vizekben a föld alatt vannak.
2Móz 20:5 Ne imádd és ne tiszteld azokat; mert én, az Úr a te Istened, féltőn-szerető Isten vagyok, aki megbüntetem az atyák vétkét a fiakban, harmad és negyediziglen, akik engem gyűlölnek.
Tény, hogy a katolikus templomokban vannak faragott és festett képek, melyek hasonlóak azokhoz a dolgokhoz, melyek fent az égben, vagy amelyek alant a földön vannak. Tény, hogy ezeket tisztelik is - a vmi vagy vki előtti leborulás ennek tradicionális kifejezése.
Mint sok más helyen is a Bibliában, Isten a 3Mózes 26-ban is megerősíti a képek és egyéb ábrázolások készítésének és tiszteletének tilalmát:
3Móz 26:1 Ne csináljatok magatoknak bálványokat, se faragott képet, se oszlopot ne emeljetek magatoknak, se kőszobrokat ne állítsatok fel a ti földeteken, hogy meghajoljatok előtte, mert én vagyok az Úr, a ti Istenetek.
Nem az van odaírva, hogy kivéve, ha a szobrokat Rólam mintázzátok, vagy Krisztusról, hanem hogy ne csináljatok faragott képet és ne emeljetek magatoknak oszlopot, se kőszobrokat, és végképp ne hajoljatok meg előttük.
Mivel sokan azzal érvelnének erre, hogy igen, de ez a mózesi Törvényben van, és a keresztényeknek nem kell megtartaniuk a mózesi Törvényt, emlékeztetném őket, hogy az Újszövetség szerint abból 4 dolgot mégiscsak meg kell tartanunk:
Apcs 15:19 Azokáért én azt mondom, hogy nem kell háborgatni azokat, kik a pogányok [nemzetek] közül térnek meg az Istenhez;
Apcs 15:20 Hanem írjuk meg nékik, hogy tartózkodjanak a bálványok fertelmességeitől, a paráznaságtól, a fúlvaholt állattól és a vértől.
A "bálványok" eredetiben "eidólon", ami annyit tesz: hasonmás, árny, arckép, szobor, istenszobor/bálvány, és átvitt értelemben: képzeletben élő kép, képzet.
Ezért nagyon is úgy tűnik a Biblia alapján, hogy a kereszt és bármi más szobor vagy kép előtti bármilyen célú letérdelés kimeríti a bálványimádás kategóriáját.
Úgyhogy én úgy gondolom, figyelmeztető és intő célzattal valóban lehet és érdemes ezeket a bibliai igazságokat megmutatni az embereknek, a katolikus hívőknek és másoknak is, aztán vagy elfogadják az észrevételt, vagy nem, ez az ő dolguk. Hála Istennek, ma már nem üldöz az inkvizíció azért, ha ezt a témát megpedzegeti valaki.
Ugyanakkor nem tudom megállni, hogy ne idézzem Pál apostolt, aki óva intette a hívőket attól, hogy a hitbeli igazságokról alkotott eltérő véleményeik miatt egymást kárhoztassák, vádolják:
Róm 14:10 Te pedig miért kárhoztatod a te atyádfiát? avagy te is miért veted meg a te atyádfiát? Hiszen mindnyájan oda állunk majd a Krisztus ítélőszéke elé.
Róm 14:11 Mert meg van írva: Élek én, mond az Úr, mert nékem hajol meg minden térd, és minden nyelv Istent magasztalja.
Róm 14:12 Azért hát mindenikünk maga ad számot magáról az Istennek.
Róm 14:13 Annakokáért egymást többé ne kárhoztassuk: hanem inkább azt tartsátok, hogy a ti atyátokfiának ne szerezzetek megütközést vagy megbotránkozást.
Róm 14:14 Tudom és meg vagyok győződve az Úr Jézusban, hogy semmi sem tisztátalan önmagában: hanem bármi annak tisztátalan, aki tisztátalannak tartja.
Róm 14:15 De ha a te atyádfia az ételért megszomorodik, akkor te nem szeretet szerint cselekszel. Ne veszítsd el azt a te ételeddel, akiért Krisztus meghalt.
Első lépésben nézzük meg mit ír aszentírás a bálványról? Kik Kiészítettek ilyesmit, hogyan készítették, hogyan imádták, mi volt a bálványok legnagyobb negatívuma. Milyen rossz tulajdonságai voltak a bálványimádóknak.
Ez egy valóban alapos válasz volt arra hogy mit ír a sSzentírás a bálványimádásról.
Azon gondolkodok hogy miért ilyen rossz dolog a bálványimádás. Ezzel kapcsolatba fogalmazódtak meg a többi kérdéseim:
Kik készítettek ilyesmit, hogyan készítették, hogyan imádták, mi volt a bálványok legnagyobb negatívuma? Milyen rossz tulajdonságai voltak a bálványimádóknak?
Megnéztem a googleban, sokan a mia bálványoknak a pénz hajhászást, a sztárok, pl.(rock, és politikai sztárok) imádatát, a kábító élvezetek hajhászását értik korunk bálványimádásának.
Van egy paradox dolog:
A biblia bálványimádásra buzdít amikor Mózesnak mindenféle kultikus tárgyat kelett készíteni, és később Salamonnak templomot? Vagy Jákob is szent helyeket jelölt meg, azaz nem csak lélekbe imádta Jehovát hanem szent helyeket alapított?
Régen az emberek nem tudtak olvasni, nem volt lehetőségük, hogy megismerjék a Bibliát.
Akik ismerték, azok képek, szobrok által tették számukra érthetővé, mi is van leírva a Könyvben.
Biztos van/volt olyan, aki ezeket a szobrokat kezdte imádni, de nem ez az eredeti céljuk.
Az emberek többsége Istenhez imádkozik, hiába szobor előtt/mellett/mögött térdel.
Érdekelne, hogy hány ember rak ki képet a gyerekeiről a lakásában a falra?
Szereted a gyerekeidet és nem a képeket róluk, mégis kint vannak és jó rájuk nézni. És igen, elég morcos lenne szerintem mindenki, ha valaki bejönne és földhöz vágná a képeket, vagy elégetné stb, pedig az nem a gyereke!
Izidorkata, mi rosszat tesznek a bálványimádók? Abban az időben például általános volt Moloch imádata akinek gyermekáldozatot kellet hozni.
Ellentmondás a templom építésének parancsa és a kultikus tárgyak? Nem, a kultikus tárgyak - frigyszekrény és a templom nem az imádás tárgya, csak kelléke (segédeszköze) és (méltó) helye.
egyetértek.
szerintem sincs semmi köze a keresztény hit nagyjait bemutató vizuális alkotásoknak a bálványimádáshoz.
Egy ikon meg egy Moloch szobor közt nem csak ég és föld, hanem ég és pokol a különbség.
Ha kultikus ertelemben eliteljuk a szobrot az akkor lehet kereszteny vagy pogany igy is ugy is elitelendo.Szobrok ikonok kultikus hasznalatat megitltoak a tiz parancsolatban a "...ne borulj le es ne imadd azokat".
Persze kinos mert magyarazkodni kell pedig csak egyszeru gondolkodas az egesz.Izidorkata ha eg es fold a kulombseg a molok szobor es Maria szobor kozott akkor eg es fold a kulombseg egy fenykep es szobor kozott es parhuzamkent hasznalni nevetseges, azaz nem modhatot mivel megengedett a fenykep igy a Maria szobor is mivel a fenykepen levo szemelyt nem kultikusan vallasosan imadjuk/kotodunk hozza mig a Maria szobor lejobb esetben is kiserteskent ertheto, marha az illeto nem imadja a szobrot ha pedig igen akkor egyertelmu a valasz.Es Isten nem tenne ki nepet kiserteseknek folleg nem a kultuszaba ker/parancsol kiserto ellemet, ezert is egyertelmu a parancsolat habar a katolikusok es ortodoxok ezt nem szeretik szo szerint venni:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!