Ez nem bálványimádás?
Ézsaiás 44:
12. A kovács fejszét készít, és munkálkodik a szénnél, és alakítja azt pőrölylyel, és munkálja azt erős karjával, és megéhezik és ereje nincsen, és vizet sem iszik és elfárad.
13. Az ács mérőzsinórt von, és lefesti azt íróvesszővel, és meggyalulja azt, a czirkalommal alakítja, és csinálja azt férfiú formájára, ember ékességére, hogy házában lakjék.
14. Czédrusfát vág magának, tölgy- és cserfát hoz, és válogat az erdő fáiban, fenyőt plántál, a melyet az eső fölnevel.
15. Azokból az ember tüzet gerjeszt, vesz belőlök és melegszik, meggyújtja és kenyeret süt; sőt istent is csinál abból és imádja, bálványt készít és előtte leborul;
16. Felét tűzben megégeti, felénél húst eszik: pecsenyét süt és megelégszik, és aztán melengeti magát és szól: Bezzeg melegem van, tűznél valék!
17. Maradékából istent készít, bálványát; leborulva imádja azt és könyörög hozzá, és így szól: Szabadíts meg, mert te vagy istenem!
18. Nem tudnak és nem értenek, mert bekenvék szemeik és nem látnak, és szívök nem eszmél.
19. És nem veszi eszébe, nincs ismerete és értelme, hogy mondaná: Felét tűzben megégetém és kenyeret sütöttem annak szenénél, sütöttem húst és megettem; és maradékából útálatosságot csináljak-é, és leboruljak a fa-galy előtt?
20. Ki hamuban gyönyörködik, megcsalt szíve vezette félre azt, hogy meg ne szabadítsa lelkét és ezt mondja: Hát nem hazugság van-é jobbkezemben?
Mi nem érthető?
Hát ez a bibliai idézet eléggé érdekes...
"bálványt készít és előtte leborul" - tudtommal a templomban is ezt csinálják
"Szabadíts meg, mert te vagy istenem!" - amikor egy kereszt vagy oltár előtt térdepelve mondják ezt, akkor az sok kérdést szül, nem igaz?
Az indiánoknál kicsit más a helyzet, mivel ott a totemet nem próbálták meg úgy alakítani, hogy úgy nézzen ki, mint Isten.
Nem.
A templomban sem imádkozik senki a szobrokhoz, képekhez, vagy feszületekhez. Isten nem tárgyakban rejtőzik.
Amikor a katona tiszteleg a zászló előtt, ott sem az előtte lobogó zászló iránt fejezi ki tiszteletét, hanem amit a zászló jelképez.
Bizonyos emberek szeretik összemosni a jelkép és a bálvány fogalmát. A bálvány az azt imádók szerint magát az istent rejti, míg a jelkép csak egy eszköz valaminek a kifejezésére.
Most akkor egy nagyon "balga" kérdés következik, de csak azért, hogy érthetőbb legyen...
Egy templomban bárki is letérdel az oltárral, vagy egy Mária, vagy Krisztus szoborrnak háttal, és imádkozik úgy? Ha nem imádják, és nem tisztelik, akkor miért térdelnek le a szobrok, feszületek előtt?
Titus!
Bemegyek a templomba és összetöröm a Máriaszobrot, a fakeresztet, a szent valakit ábrázoló kődarabot. Mit fogsz te gondolni rólam? Semmi baj, csak egy kődarab volt, majd csinálunk másikat, nincs jelentősége vagy egyfajta megvetés lesz benned irántam, aki az imádott tárgyat szétzúzta?
Azt, hogy egy vandál vagyok. De miért? Mert imádod azokat a tárgyakat, amit ha valaki bánt, akkor úgy érzed, hogy valakinek baja esett.
Lehet jó dumát elmondani, hogy azok csak jelképek és igen, zászló előtt imádni azt, szintén bálványimádás, ahogy himnusz előtt vigyázba vágni magamat is az. Tetszik, nem tetszik. Mit imádjak egy hazán? Csak a katonai offenzíváját legfeljebb, ugyanis egy haza attól haza, hogy kivívja hazai mivoltját és csak vér által. Nem tisztelgek a hazának, mely vérrel szennyezte be magát. Semmelyiknek sem. Ez áll a zászlóra a himnuszra, a kőszoborra, a fakereszteitekre, a szenteknek titulált halottakra, köztük Máriára.
Azt tesztek, amit jónak láttok, én is azt teszem. De a bűnt megmagyarázni és azt tanítani az szerintem nem helyes.
Menj a templomba, és borulj le a fadarab előtt, melyet úgy hiszel, hogy jelképez bármit is, ha neked ez úgy érzed, hogy jó. De szerintem ez nem jó.
Utóirat: Nem vagyok jehova tanúja, nem voltam, és nem szimpatizálok a tanításaikkal. Attól, hogy nem imádok semmilyen jelképet, zászlót, himnusz, kődarabot, nem ártok vele senkinek sem, nem bántok vele senkit sem. Viszont ha imádom ezeket, akkor sem, de (!) Isten mivel azt mondta, hogy ne, így nem teszek ilyet.
Volt idő, mikor hosszú éveken át én is így jártam templomba, tudom, hogy mit érez az, aki ilyet tesz, nem kell mellébeszélni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!