Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért áll oly távol a legtöbb...

Mirk kérdése:

Miért áll oly távol a legtöbb keresztény embertől a keresztényi magatartás?

Figyelt kérdés
Az életben és akár itt is többször láttam példát rá, hogy magukat hívőnek és vallásosnak tituláló emberek, saját vallásuk alapjaival sincsenek tisztában. Kicsinyesek, rosszindulatúak, hazudnak, csalnak lopnak. Nagyon sokan még egy kulturált megnyilvánulásra sem képesek. Hogy lehet összeegyeztetni a vallást, a hitet a bunkósággal és a szemét életmóddal? Hogy lehet mélyen hívő valaki aki a tízparancsolat negyedét képes csak betartani (és a negyedétől is csak a börtön kilátása miatt tartózkodik).
2012. jan. 30. 15:17
1 2 3 4
 21/35 anonim ***** válasza:

Szia!

Megírtam kb. egy fél oldalt, de kitöröltem, mert igazából semmi újat nem mondott volna az első 11 válaszhoz képest. Röviden összefoglalva: Vannak sokan kényszervallásosak, képmutatók, felszínes emberek sajnos mindenhol; de vannak normális, mélyen hívő emberek is. Ez nem azt jelenti, hogy tökéletesek vagy hibátlanok lennének, de törekszenek erre; és nem próbálnak visszaélni Isten kegyelmével ("Isten majd megbocsát" felkiáltással).

Viszont reagálnék a továbbiakra:

Tényleg furcsa, hogy - sokakkal együtt, és teljesen jogosan - kifogást emelsz a képmutatás ellen. De akkor meg örülj neki, ha valaki őszinte! Nekem nagyon bejön az őszinteség a jelen kérdéshez is író 47 %-os válaszoló és mások esetében is. Ráadásul tényleg benézted a válaszát.

Én 7 hónappal ezelőtt regisztráltam a GYK-ra, de azelőtt már olvastam a Vallás kategóriát (is); speciel emlékszem néhány vele kapcsolatos kötözködésre az aláírása miatt, arra viszont nem emlékszem, hogy durván reagált volna ezekre. Ne ítélj meg senkit egy-két válasz alapján, mert nagyot tévedhetsz. A másik dolog pedig, hogy neked lehet egy-egy tulajdonság visszataszító, de simán elképzelhető, hogy neked pedig van néhány olyan tulajdonságod, amelyek mások számára visszataszítóak. Olvastam már néhány válaszodat, de ezek alapján nem mernék "biztos" kijelentéseket tenni.

Akár hívők, akár nemhívők között létezik a "kölcsönös tolerancia": elfogadunk másokat, és mások is elfogadnak minket. Olyannak, amilyenek vagyunk, és azzal a reménységgel, hogy mindenki törekszik a hibák kijavítására.

Én hívő vagyok, és nagyon sokat csalódtam már emberekben; igen, hívőkben is, sőt, bennük nagyobbat, mert - mint ahogy valaki már írta - feléjük magasabbak az elvárások. Van itt, a gyk-n is olyan ember, akitől rendszeresen a fejemet fogom; aki hívőnek mondja magát, de nekem ez az állítás nagyon nehezen hihető... [Sok-sok válasza és egyéb információk alapján, nem néhány sorból következtetve.]

De az utóbbi időben nemhívőktől állt égnek a hajam több esetben is; olyan dolgaik miatt, amelyek a nemhívő körökben is minimum visszásak, visszatetszést keltőek, vagy egyenesen elítélendőek.

Tehát a helyzet bonyolult... Ide kívánkozik az egyik kedvenc idézetem, a témán kívül már csak a humor kedvéért is: "Next time you think you're perfect, try walking on water!" :)

Nekem is nehéz volt megtanulni, hogy elfogadjak másokat legalább egy alap szinten; és nehéz volt szembesülni azzal, hogy nem vagyok tökéletes. De sikerült. :)

Még egy megjegyzés, vagy inkább magyarázat:

Ezt írtad: "Molnár Sándorné: annak ellenére, hogy valakik nem tudom milyen okból lepontozták a válaszod én rendkívül hasznosnak és kielégítőnek találtam. Sok igazságot írtál. "

A válaszoló valóban sok igazságot írt, de... Ez az első kommentje, amit olvastam, ennek ellenére a "szabványszövegből" tudom, hogy Jehova Tanúja. Ha majd többet olvasol tőlük, valószínűleg előbb-utóbb magad is felismered őket; továbbá látni fogod, mekkora ellentétek vannak a "hagyományos" keresztény tanítások és az Őrtorony szervezet tanításai között. [Nem csak a történelmi egyházakra gondolok, hanem úgy általában a keresztényekre]. Tehát a lepontozás oka a keresztények részéről valószínűleg ez az ellentét; ateisták részéről meg hát egyértelmű az ok... :P

Üdv. :)

2012. febr. 2. 00:27
 22/35 A kérdező kommentje:

Kedves Berta Wooster!

Egyáltalán nem furcsa, hogy hangot adok a véleményemnek, hiszen az őszinteség szerinted is becsülendő tulajdonság. Ama bizonyos válaszoló esetében talán nem mindent úgy értettem, ahogy ő szerette volna, ennek ellenére sem hiszem, hogy nagy barátok leszünk, mert alapvető véleménykülönbség van köztünk.

Az pedig természetes, hogy sok emberben én váltok ki ellentétes érzéseket, ez már csak így van rendjén. Ezt elfogadom, nem is vártam mást, hiszen a kritikus szerepét vállaltam magamra itt. Nem azért írom amit írok ide és a többi kérdéshez, mert gyűlölködni akarok. Azt akarom, hogy győzzetek meg a ti igazatokról. Azt akarom, hogy védjétek meg az én érveimmel szemben hiteteket a ti érveitekkel. A tolerancia valóban szép fogalom, de sem a hívők sem a hitetlenek oldalán nem valósul meg maradéktalanul, egy-két személytől eltekintve. Akárhány toleráns hívővel is találkoztam már, mind megpróbált áttéríteni/meggyőzni a maga igazáról, ami ezen a ponton még nem is gond, hiszen, ahogy írtam én vitázni vagyok itt. De. Sokszor találkoztam meglepően erőszakos és rosszindulatú emberekkel akik nem voltak partnerek egy békés beszélgetésben. A pokolban fogok elégni, szólnak istennek, hogy büntessen meg, bla-bla stb. Akinek a legnagyobb érve hite védelmére egy üres dogma azt nem tartom értelmes vitapartnernek. Ezen túl, az ilyen magatartás rosszindulatúnak, kicsinyesnek és a legkevésbé keresztényinek tűnik a szememben, hát ezért tettem fel ezt a kérdést.

Molnár Sándornéval kapcsolatban: ami nekem tetszett a válaszában az a csecsemőkori keresztelésről, felelősségteljes választásról és a papságról szóló rész volt. A többi rész számomra érdektelen és mint a többi vallási szervezet a Jehova Tanúi sem a barátaim.

A pontozásról jut eszembe, valaki feltett egyszer egy kérdést, hogy a pontozást miért nem arra használják amire kellene. Magyarul nem a hasznos válasz van felpontozva, hanem az amelyikkel egyetért xy. Az ellenkező véleményűeket pedig lepontozzuk. Hát igen ez sem túl ... keresztényi:)

Üdv!

2012. febr. 2. 12:38
 23/35 anonim ***** válasza:

Szomorú vagyok, nem leszünk barátok. De meg ne bántódj, én sokszor csak úgy tudom elviselni az életet, hogy mindenből viccet csinálok.

Mondom, miben értünk egyet:

- Csecsemő keresztség értelmetlensége. Ezért mentem vissza a református gyülekezetből a baptistába.

A keresztyén egyházak papi rendje. Sem a református sem a katolikus egyház felépítése nem felel meg a Bibliai normáknak. A pápaságról meg ne is beszéljünk.

- A válaszok pontozása, értékelése. Nagyon nem értek egyet azzal, amikor egy általános kérdésre valaki teljesen normálisan válaszol, de mert éppen azt fejtegeti, hogy ő miért nem hisz Istenben, a hívők, vallásosak, (nem ugyan az a kettő) lehúzzák. Ha a kérdés alapján annak a válasznak ott helye van, akkor nem értem miért tesz ilyet bárki. Persze ha valaki fel tesz egy kérdést, hogy Isten miért... és mit mond erre a Biblia? és ere jön a válasz: nincs Isten a Biblia hülyeség, az más.

A Kézusba vetett hit reményt ad.

2012. febr. 3. 12:45
 24/35 anonim ***** válasza:

Szia, Mirk!

A barátságról két mondás jutott eszembe:

1. Hasonló a hasonlónak örül. 2. Az ellentétek vonzzák egymást. :)

Persze jó, ha alapvető dolgokban megvan az egyetértés, de a saját tapasztalataim ezen a területen is eléggé változatosak, ezért azt gondolom, nincs garancia semmire. A két véglet: Volt olyan hívő barátnőm, akivel éveken át szinte mindenben egyetértettünk, aztán mégis kihűlt és megszakadt a kapcsolat; és van olyan ateista ismerősöm, akivel jellemzően kerüljük a kényes témákat, de más területeken egész jól kijövünk; a kapcsolatunk az én megtérésem óta elég laza volt, de amikor nagy bajban voltam, kérés nélkül az első volt, aki segített.

Plusz egy ide illő idézet (nem keró, de akkor is tetszik): "If you think anyone is sane, you just don't know enough about them. The key — and this is very relevant — is to find someone whose insanity dovetails with your own."

[Christopher Moore]

Fordításban talán ez a legjobb: "Ha azt hiszed, él egyetlen értelmes ember is, nem tudsz semmit az emberekről. A kulcs, és ez nagyon fontos, hogy találj valakit, akinek az őrültsége passzol a tiédhez." (Christopher Moore)

[Remélem, az érintett tudja, hogy csak az ő kedvéért másoltam be magyarul is. :) ]

A győzködésről és érvelésről csak annyit, hogy szerintem nincs sok értelme. Ha valaki nem akar hinni, nem is fog, és nincs az az érv, amit elfogadna, ill. ne próbálná megcáfolni, elhárítani. Láttam már sok ilyen embert itt, a GYK-n és a "valós életben" is.

De vannak, akik nagyon kapálóznak Isten ellen, aztán végül valahogy mégis "beadják a derekukat". Számomra a legkézenfekvőbb példa én magam vagyok. :P

De hogy egy jóval közismertebb személyt említsek :), ilyen volt C. S. Lewis angol író is. Idézet tőle: "I gave in, and admitted that God was God." Olvastam tőle már azt is, hogyan "rugdalózott" a megtérés ellen, de sajnos most nem találom azt az idézetet. Nem mellesleg barátságban állt R. R. Tolkien-nel, részben az ő hatására tért meg, azaz vált kereszténnyé. Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény című meséjét talán ismered is. Ha nem, tessék, olvasgass:

[link]

Az író életéről bővebben:

[link]

Nagyon tiszta, jól érthető műve a Mere Christianity /Magyarul Keresztény vagyok címmel jelent meg/. Az alábbi linkről többféle formátumban is letölthető:

[link]

Szintén kiváló írása: The Screwtape Letters, erről itt olvashatsz:

[link]

Magyar címe: Csűrcsavar levelei; ez a könyv akkor is érthető és vicces, ha nem hívőként olvasod.

Az erőszakos embereken én is ki szoktam akadni, bár kérdés, hogy ugyanazokat a személyeket tartanánk-e erőszakosnak. Az én stílusomat is kifogásolták már néhányan, de szerintem ezek - teljesen komolyan! - többnyire a "Bagoly mondja verébnek, hogy nagyfejű" tipikus esetei voltak. Tudom, hogy néha - indokolt esetben :) - nagyon sárkányosra tudom venni a figurát, de alapjában véve nagyon kedves lány vagyok. :)

Tudomásom szerint még senkit nem fenyegettem pokollal vagy ilyesmikkel. A "szól Istennek, hogy büntessen meg" sztori itt volt, a GYK-n? Csak azért kérdezem, mert dereng valami, és ha ugyanarról az esetről beszélünk, akkor lesz néhány infóm számodra.

A teológiás részben egyetértünk. :)

Viszont ez furcsa: Neked egyáltalán nincsenek hívő barátaid?

Pontozás: Már sok ilyen kérdés volt. Valóban nem úgy működik a pontozás, ahogyan elvileg kellene (= hasznosság alapján), de azért van némi összefüggés a kettő között. Én nem tartom ezt "nem keresztényi" dolognak amúgy, mert szerintem a kereszténység nem egyenlő a köztudatban élő birkasággal. De ez is hosszú téma, nem fejteném ki. Sokkal jobban zavar a nick alapján pontozás, amit többen is tapasztalunk: szinte mindegy, mit írok / írunk, akkor se jó. Nekem lepontoztak már olyan válaszomat, amiben 4 linket másoltam be, amelyeken a Bibliát lehet olvasni (ez volt a kérdező kérdése...), vagy pl. van egy teljesen príma off-om 0 %-on (idegen nyelvű, biztos az volt a bajuk...).

* Automatikusan eltávolított tartalom.
2012. febr. 7. 01:04
 25/35 anonim ***** válasza:

Bocsi, az egyik linknek valami baja van, megpróbálom még egyszer:

[link]

Mostanában sokszor félresikerültek a linkmásolásaim, de most legalább nem a szoptatós párnás kérdés jött be, ami máskor szokott. :P

2012. febr. 7. 01:08
 26/35 anonim ***** válasza:

Ezt nem hiszem el... A szövegfájlból, ahol írok, simán bejött az oldal, innen nem tudom, miért nem akar. :(

Én feladom. Ha gondolod, keress rá így a Wikin: The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe

2012. febr. 7. 01:12
 27/35 A kérdező kommentje:

Valami Napirai11 vagy hasonló volt a fenyegetőzős ember, itt GYK-n.

Vannak hívő barátaim/ismerőseim, sokan.

2012. febr. 7. 17:05
 28/35 anonim ***** válasza:

Akkor stimmt, rá gondoltam én is. Régebben "Annazara" néven írt alá, még régebben pedig időnként a saját nevén (Sz. Anna).

Ő egy nagyon furcsa lány, nem igazán lehet kiigazodni rajta: ingadozik a katolicizmus és a bahái vallás között, mert - mint többször írta már - "csalódott a katolicizmusban", és a bahái vallás szimpi neki, ezt akarja felvenni már közel egy éve, csak még mindig nem döntött, vagy hát nem is tudom...

Néha igazán jókat ír (komolyan!), többnyire viszont nagyon furcsákat. Őszintén szólva néha a hajam az égnek áll egy-egy válaszát olvasva. Néha nagyon "kikel magából", de kissé olyan gyerekesen, pl. írt már olyat valakinek, hogy ha közel lenne hozzá, fejbevágná egy palacsintasütővel... :)

Az ilyen szövegekkel - ugyanúgy, mint a neked írottal is - nekem főleg az a problémám, hogy sokan azt hiszik, hogy ilyenek a keresztények, ez az alap hozzáállás a nem keresztényekhez. Le is oltották őt már többször, elég durván is. Máskor meg húzták őt, hogy vajon döntött-e már; egyszer valaki kiírt egy kérdést is (nyáron), hogy mi van vele, de azt a kérdést nagyon rövid idő múlva törölték is a modik... [A szabályzat szerint tilos a felhasználókra vonatkozó kérdéseket kiírni, és ez szerintem teljesen rendben is van. Ehhez képest már több kérdés volt az évek óta "törzstagnak" számító Péterrel kapcsolatban, amiket meghagytak a modik. A legutóbbiból egy idő után lehúzták a nevét, aztán jónapot. :(

Én pedig valószínűleg megdöntöttem a rekordot, mivel már a "gyk-s pályafutásom" 6. hónapjában kiírt valaki egy velem kapcsolatos kérdést; de azt is nagyon gyorsan letörölték. :P ]

Annára visszatérve: Szokta emlegetni, hogy egyetemet végzett (bölcsész szakon); ezt persze sokan nem hitték el, de az egyik válaszoló egyszer rákeresett, és tényleg megtalálta a nevét az egyik egyetem hallgatói listáján.

Még egy infó: születése óta teljesen vak, továbbá a hallása sem tökéletes.

Azt hiszem, így már könnyebb lesz megértened és tolerálnod őt; nekem legalábbis így van. A nagyon jó válaszait zöldítem, a nagyon nagy butaságait pirosítom, de többnyire nem szoktam értékelni.

A barátkozásról: Azt írtad, hogy más vallásszervezetekhez hasonlóan a JT-k sem a barátaid, ebből gondoltam, hogy nincsenek hívők a barátaid között.

2012. febr. 7. 18:33
 29/35 anonim ***** válasza:

Köszönöm Berta hogy gondoltál rám, csak a te kedvedért megmutatom mit művel a vebfordító:

Ha azt gondolod, hogy bárki épelméjű, éppen nem tudsz eleget róluk. A kulcs — és ez nagyon tárgyhoz tartozó — meg kell találnia valakit, akinek az elmezavara a sajátoddal összepasszol.

[Christopher Moore]

A Jézusba vetett hit reményt ad.

2012. febr. 7. 19:18
 30/35 anonim ***** válasza:

Persze, hogy gondoltam rád; és persze, hogy rád gondoltam... :)

Élénken él emlékeimben, hogy valamelyik nap leoltottál a jó kis zsidó viccem miatt, hogy miért nem lehetett magyarul írni. Lásd itt:

http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__2..

Meg persze az éppen kezdődő barátságunk jeléül is. :P

És sírni fogok, mert még csak vissza sem jeleztél, hogy megfelel-e a fordítás... :(

Am I right? :)

Ja, a Google fordító sokszor tényleg eléggé zöldségeket szokott írni (már ha arra gondoltál); viszont egy-egy szó fordítására jó. Bár arra meg még jobb a SZTAKI-szótár, mert több kifejezést is ad egy-egy keresésre, mutatom:

[link]

Ó, a zenés kérdésnél pedig a reklámblokkolóról nem nyilatkoztál, hogy van-e, úgyhogy biztos, ami biztos, íme az ingyenesen letölthető reklámblokkoló:

[link]

Ezeket pedig zenehallgatási célokra ajánlom:

Egyelőre ennyi. :)

@Mirk: Bocsi, hogy szétoffoltuk a kérdésedet. De lehet, hogy te is tudsz hasznosítani valamit a linkek közül. :)

2012. febr. 7. 21:30
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!