Miért áll oly távol a legtöbb keresztény embertől a keresztényi magatartás?
Az ember, az ember. Tele rossz tulajdonságokkal. Sokan csak öröklik a "vallásosságot" az őseiktől, de valójában felszínesen élik meg azt.
Ez különben jellemző a legtöbb ember magatartására -a felszínesség. Nézd meg miket tett (és tesz) az ember a történelemben a különböző eszmék jegyében.
Én mindenesetre nem a magukat vallásosnak tituláló embereknél látom a legnagyobb bajt. Arról van szó csupán, hogy náluk nagyobb a kontraszt, főleg ha azt várjuk tőlük, hogy szentek legyenek. Emberek ők is -ilyenek és olyanok. Legalább deklarálják, hogy mire törekednek. Hogy ez milyen mértékben sikerül nekik az már másik kérdés.
Mindenesetre, ha ők "vétkeznek" arra sokkal érzékenyebbek vagyunk. Az ateisták amúgy is lecsapnak minden ilyenre, és szeretik azt az 1-2 rossz példát felhozni, ezzel is támadva a vallásosakat.
Kedves Mirk!
Jók a meglátásaid a kérdéssel kapcsolatban. De ez nem véletlen, hogy az emberek ilyenek. Kezdem azzal, hogy már csecsemőkorban keresztelnek. Igy hamar felszaporodik a kereszténység létszáma. Pedig a Biblia azt irja, hogy először szerezzünk ismeretet, aztán tudunk választani felelősségteljesen, mármint vallás tekintetében.
Az első századi keresztények között ismeretlen fogalom volt a csecsemők keresztelése.
Ahhoz felnőttnek kell lenni, hogy megismerje a pontos ismeretet, változtasson az életén, akkor lehet keresztelkedni.
A másik az, hogy a keresztény vallások nagymértékben elfordultak az igaz hittől. Már Pál apostol megirta, hogy az ő haláluk után jönnek majd olyan egyének a gyüslekezetekbe, akik elferditett dolgokat fognak tanitani. Ez be is következett. Amikor a kereszténység államvallássá lett /Nagy Konstantin vezette be/, utána kezdődött el a hamis tanok bevitele az igaz hitbe. Pl: háromságtan /ami Babiloni-pogány eredetü/, a pokol, tisztitótüz, lélek hallhatatlansága. Ezek mind hamis tanok, amiknek a Biblia ellentmond.
A valláspapság sem járt elöl jó példával a hiveiknek. Maguk is belekeveredtek a poltikába, - hiszen királyokat emeltek és buktattak - az önmaguk érdeke szerint. Vagyonokat gyüjtöttek. Erőszakos téritések, háborukban való részvétel. Hol beszélhetnek akkor ők a keresztényi "szeretetről"?
Nekik kellett volna az embereket megtanitani a Biblia utjaira, vagyis hogy mit kiván tőlünk Isten. De nem ezt tették.
És nem az az igaz keresztény, aki annak mondja magát, hanem aki cselekszi Isten akaratát. Az igaz kereszténység az egy életmód. Ha megismerjük az igazságot és elfogadjuk, akkor az életünkben komoly változtatásokat kell tennünk, hogy elfogadhatóak legyünk Isten előtt. De ahhoz, hogy azt megtudjuk hogy mit kiván valójában tőlünk Isten, csak tanulmányozás által lehetséges.
Igen, az emberek ma nem mutatják fel azokat a tulajdonságokat, amelyeket kellene. Nem hiába mondja a Biblia, hogy "gyümölcseikről" ismerhetők fel az igaz keresztények, és ugyan igy ismerhetők fel a hamis keresztények.
Itt irod, hogy hogyan lehet mélyen hivő valaki, aki nem képes betartani még a tizparancsolat negyedét sem. Hát ugy, hogy nem igaz keresztény. Mondani lehet, de ahogy irtam a cselekedeteik számitanak.
Jézus példát mutatott alázatosságból - pedig Isten Fia volt -, szeretetből, együttérzésből, és az apostolai, tanitványai is igyekeztek ezeket a tulajdonságokat felmutatni. Igaz, van hogy nem sikerül az embernek maradéktalanul megfelelni. De tökéletes ember nincs, és ahogy a Biblia mondja: "Isten megemlékezik róla, hogy por vagyunk". De értékeli az erőfeszitéseinket. Az igaz keresztények nap mint nap megpróbálnak a saját rossz tulajdonságaikon faragni, alakitani. Mig a világ ezt meg sem próbálja.
De nem irok többet, nem akarok visszaélni a türelmeddel. Ha valamire kiváncsi lennél, szivesen válaszolok neked. Üdvözlettel: MS.
Nem értem magunkat keresztyéneket! Miért akarjuk elhitetni a világgal, hogy mert megtértünk, már bűntelenek is vagyunk. Ezt a Biblia nem tanítja. Én végtelenül indulatos ember vagyok. Ezt örököltem. Isten megbocsájtott, megváltott, új életet adott, de én olyat sose mondtam, hogy már nem lehet felbosszantani, engem már nem lehet kihozni a sodromból, én már nem szoktam kiabálni, stb. 2 hete vasárnap reggel megyek a feleségemmel és a 3 és 1.5 éves gyerekeimmel a gyülekezetbe. Szembe jön egy hajléktalan, Isten nevében kéreget. El megyünk mellette. 5 méterről utánunk szól: verjen meg benneteket a... 220! És megy fel bennem a pumpa! Mit képzel magáról? Csak azért mert hívő vagyok kötelességem elvenni a gyermekeimtől a pénzt, és neki adni hogy ihasson? Csak azért nem mentem vissza hozzá, mert ha akkor is beszól, simán képes vagyok "megtakarni". És aztán lehet mondani, na tessék a nagy hívő, a fő keresztyén megérkezett az Istentiszteletre!
Jó másfél éve ki írta valaki kérdésben: "Csak nekem van kedvem megverni azt aki mindig azt írja a válaszai végére: A Jézusba vetet hit reményt ad, hinni lehet az evolúcióban is, de az nem ad semmit" Olyan szívesen találkoztam volna vele! Írtam neki privátban, hogy neki mikor és hol lenne jó? Nem válaszolt.
Szóval én olyan keresztyén vagyok, akinek Isten megbocsájtott, de csak kegyelemből él! De senki nem tiltja meg neked, hogy különb legyél nálam! Hajrá! Sok sikert!
A Jézusba vetett hit reményt ad.
# 13
Nagy dumás vagy. Sok az energiád. Nincsenek anyagi gondjaid - egyelőre. És a hozzászólók között az egyetlen református vagy.
Tudod, volt egy apró termetű, kommunista érzelmű, paraszt ember Pest környékén. Mivel párttitkár is volt, a 70-es évektől egész végig csak pótpresbiter lehetett a faluban. A templomban ott volt, de az elveit nem adta fel.
Úgy, a 80-as évek vége felé, elhozta a templomba megkereszteltetni az unokáját, a következő szavakkal: "sosse lehessen tudni..."
A nagy dumás ok. Anyagi gondjaim bár ne lennének. Nem vagyok református, bár tény, 10 évig tagja voltam egy református gyülekezetnek. (ma is havi szinten vissza járok közéjük. Vagy nagyon jó képmutatók, vagy tényleg szeretnek) Egy éve újra baptista gyülekezetbe járok, de nem vagyok a tagja. 12 éve kizártak. (vertem a feleségem) Keresztyén vagyok, Jézus Krisztusban hiszek. Hiszem, hogy az olyan semmire való emberekért halt meg, mint én!
Köszönöm a válaszokat mindenkinek!
Két hozzászólásra reagálnék még.
Molnár Sándorné: annak ellenére, hogy valakik nem tudom milyen okból lepontozták a válaszod én rendkívül hasznosnak és kielégítőnek találtam. Sok igazságot írtál.
a 13. válaszoló (a jézusba vetett hit reményt ad): nos igen, te is ékesen bizonyítod, mi a különbség aközött aki egyszerűen csak hisz valamiben és aközött aki úgymond "magára veszi" a hitet és megpróbál jó emberként élni. Én személy szerint sokkal többre becsülöm azt, aki bármiféle hit nélkül megpróbál jó ember lenni, mint azt aki hisz xy-ban elfogad bizonyos tanításokat, majd önmagán meg sem próbál változtatni, mondván, hogy úgyis bűnös vagyok, mindegy.
Engem nem érdekel, hogy ki miben hisz, vagy nem hisz. Engem az érdekel, hogy legyél normális és jó ember. Hogy uralkodj magadon, ha valaki felidegesít még akkor is mert értelmes felnőtt embernek kéne lenned aki képes a minimális önuralomra. Olyan ember legyél aki nem hőbörög, nem provokál, nem ír ilyeneket, hogy "na mikor és hol verjelek meg". Mert ez a magatartás visszataszító számomra.
Sokkal de sokkal többre tartom az értelmes és jámbor hitetlent a neveletlen agresszív hívőnél és szerintem nem vagyok egyedül.
Végső konklúzió a válaszok alapján:
Vallásnak és magatartásnak semmi köze egymáshoz.
Nem először értenek félre! A hajléktalanhoz egy szót se szóltam, uralkodtam magamon. Csak átfutott az agyamon, hogy vissza lépjek hozzá. Megverni nem én akartam a kérdés kiíróját, ő akart engem. Én csak a lehetőséget ajánlottam fel neki, hogy találkozzunk, de nem élt vele. Még nem láttam olyan embert, akit ne lehetne kihozni a sodrából. Engem könnyebb. Ha csupa szépet jót írok, képmutató vagyok. Ha őszinte vagyok az a baj. Nehéz nektek megfelelni, még szerencse, hogy nincs erre erős késztetésem. Írtam már korábban is, hogy ha az élet úgy hozná, hogy személyesen össze találkoznánk és megismerkednénk, nem tudva, hogy "innen" már ismerjük egymást, és csak később derülne ki, hogy én vagyok az a "hülye", lehet nagyon elcsodálkoznál. Tudod életem nagy részében teljesen normális életet élek. Az más kérdés, hogy a vallás és a valláskritika rovatban megalkuvások nélkül igyekszem képviselni a hitemet. Az meg teljesen normális, hogy neked ez nem tetszik, hisz akkor te is keresztyén lennél.
Velemenyem szerint, mert a nagy valasokhoz tartozok, altalaban, nem veszik komolyan a kereszteny eletett, legtobbjuk, lehet nem is ismerik a Biblia kereseit, mert a pap mikkor predikal, masfele jar az eszuk ....
fizetik ami jar a gyulekezetnek...meggyonak lehet es gondoljak, hogy ennyi mind eleg lenne .....
Peddig, a Biblia azt tanitja, hogy reggel, delben es este is jusson eszunkben a Teremtonk !
Meg a kisebb valasokban, sajnos, en, altalaban egy buszkeseget eszleltem ( a buszkeseg vezete Satant is a bunhoz / tevedeshez ) , hogy csak ok szabadulnanak meg ! ...., hogy csak ok ismernek az igasagot ! ...meg azt is halottam, hogy ok mar meglennenek szabaditva / udvezulve ! ....
meg egy ugynevezet hivo, azt mondta, hogy o vetkezhet ! mert neki ugyis megbocsajtattik bunei ! mert " VALASZTOT " ! ....
Habbar a Biblia tissztan mongya, hogy csak aki veggig kitart, csak az udvozul !
Nahat mindezekert es sokk masert, a keresztenynek valok kozul, velemenyem szerint, tobbsege, sajnos, csak keresztenyi eletettet nem elnek !
Meg a Szent Iras tissztan megmongya, hogy KEVESEN lesznek azok, akkik megkapjak az Orok elethez vezeto utat !
Miert lesz mindez ? mert sajnos, a keresztenyek tobbsege, velemenyem szerint , nem veszik komolyan, hogy a MINDENAPI eletukben beiktasak a Biblia kereseket, sajnos ! ....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!