Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Hogyan eggyeztethető össze?

Hogyan eggyeztethető össze?

Figyelt kérdés

Vannak olyan keresztény gyülekezetek, melyek tanítása szerint a biblia tiltja a bálványok készítését, imádatát, csodálatát.

Bálványnak tekintik a Krisztus szobrokat, a Mária szobrokat, stb.

Ezzel szemben a képek, freskók, művészi alkotások, elfogadhatóak számukra, sőt, kiadványaikon, honlapjukon bálványt (pl. Krisztus a kereszten)ábrázoló képek láthatóak.

Ezt hogyan tudják összeeggyeztetni?

2012. jan. 7. 19:23
1 2 3 4
 11/34 eric_one ***** válasza:

Kedves Feliza!

Idézlek:

"Kedves Eric, tedd le a kezedből a bírói kalapácsot, gyere le ide, a halandó emberek (teremtmények) közé... Ha a világot teremtő és mindeneket mozgató, örökkévaló Isten nem ítélőbíró, Te se legyél az helyette... "

-Nos, az állításodon szeretnék pontosítani. Isten valóban maga a szeretet, de ugyanakkor ítélő bíró is! Egyik tulajdonságát sem lehet a másik rovására túlhangsúlyozni!

Én magam nem ítéltem, és nem is szeretnék, tulajdonképpen tényt állapítottam meg. Lehet hogy ez keményen, durván hangzik, mondhatod nem túl humánus vagy ilyenek. De a térdre borulás, a szobrok csókolgatása, feldíszitése stb. kimeríti a bálványimádást. Mert ezen teremtett tárgyakon keresztül akarják a teremtőt elérni. Beszélhetünk a Mária kultuszról is stb, ezek mind szemben állnak a Szentírással. Ezért merült fel ezen fórumon a kérdés helyesen: Ez hogyan egyeztethető össze?

2012. jan. 9. 17:45
 12/34 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

A biblia pontosan érthetően "megmondja" mi a bálvány.

Kérdésemben konkrétan olyan felekezetről beszéltem, amely maga is pontosan meghatározza a bálvány fogalmát, és elítéli azokat akik ezek előtt leborulnak, mégis pár napja láttam, hogy egyik honlapjukon ilyen bálványokkal "reklámozza" magát. Ezt én nem tudom összeeggyeztetni. Sőt a művészeti alkotásokkal eggyet értenek. pedig ők is azt mondják amit a biblia tanít, hogy Istent ne ábrázoljuk, hiszen egy ember sem látta, így nem is tudhatjuk, hogyan néz ki.

Kedves Feliza!

Egy családtagunkról készült fénykép nem bálvány kategória, hiszen hiába teszem ki egy keretben soha nem borulunk le elötte, és nem imádkozunk hozzá...

Egy templomban miért csak a szobrok előtt borulnak le, miért csak az oltár, illetve az oltár szobor felé fordulva imádkoznak? Én még nem láttam senkit, aki háttal állva imádkozott volna...:)

2012. jan. 9. 18:11
 13/34 anonim ***** válasza:
58%

Régen az istentiszteletet, avagy misét latinul tartották, az egyszeri ember pedig állt és nézett.

A freskók azt a célt szogálták, hogy az egyszi, sokszor analfabéta is értse a hitet. Ugyanis a legtöbb freskó egy-egy bibliai jelenetet ábrázol.

Ha megnézel egy újkeresztyén temlomot (evangélikus, református) lényegesen egyszerűbb, nincsenek freskók, szobrok.

Miért fordulunk az oltár felé?

Azért mert egy ember ott áll és a gyülekezetnek magyaráz. Az iskolában, órán is a tanár felé kellett fordulni, hiába hallottad háttal állva/ülve is amit magyaráz, nem?

2012. jan. 10. 11:49
 14/34 anonim ***** válasza:
0%

Ha elolvassátok a Biblia ide vonatkozó részét, akkor világossá válik, hogy semmilyen teológiai okoskodással nem lehet kimagyarázni a szobrok és képek felhasználását az imádatban. Ugyanis nem pusztán az előttük való "leborulást" tiltja, hanem már a készítését is!!!

Tehát tárgytalan az olyan védekezés, hogy csak "rajtuk keresztül", meg hasonlók.

Kedves kérdező, kikről beszélsz? Nem lehet pontos választ adni a felvetésedre addig, míg csak homályos körülírások állnak a rendelkezésünkre.

2012. jan. 10. 17:33
 15/34 A kérdező kommentje:
A kiadványaitokon talán soha nem szerepelt Krisztus-ábrázolás?
2012. jan. 10. 21:23
 16/34 anonim ***** válasza:
62%

Vidiripi

13. válaszoló.

Jézus idejében a zsidó lakosság 99% tudott írni-olvasni.

Tehát Európában is meglehetett volna oldani az oktatást.

Igaz hogy ez lassú folyamat lett volna de nem lehetetlen dolog.

2012. jan. 10. 23:09
 17/34 anonim ***** válasza:
Kedves kérdező! Még mindig nem tudom milyen kiadványokról beszélsz, de ha csak "ábrázolás" céllal vannak jelen és senki sem használja azt imádati "segédeszközül", akkor semmi helytelenség nincs benne.
2012. jan. 11. 09:03
 18/34 anonim ***** válasza:
Nem a szobrot imádjuk, hanem akit ábrázol. Nagyon nem mindegy!
2012. jan. 15. 20:00
 19/34 anonim ***** válasza:
0%
De ilyen célból egy szobor, vagy bármiféle képmás KÉSZÍTÉST is tiltja a Biblia - és ez még inkább nem mindegy!
2012. jan. 15. 20:33
 20/34 anonim ***** válasza:

"Sokaknak az istenek képmásai csak egyszerű ábrázatok, egyszerű képek amelyek segítik a buzgóságot; míg másoknak a képmás valódi és felajánlanak neki tömjént, ételt és italt, csókot és hódolatot, valamint imádkoznak hozzá. Ezt cselekedték és cselekszik, akik nem voltak Isten törvénye alatt." (II Király 17:35.)

"A kereszténysében is ugyanaz a jelenség ütötte fel a fejét, mint annak idején az izraelitákknál, a hivatalos katolikus nézőpont a következőképen van kijelentve: A keresztény vallás megengedte a szobrok és festmények használatát, mely képviseli az Isten megtestesült Fiát, a szenteket, az angyalokat és ezek a képmások valódi segítségek az imádkozáshoz, mivel a tisztelet melyet azoknak adnak csak képletesek, azokon keresztül van irányítva a lényekhez, akiket képviselnek. A katolikusoknál használt képmások növekedését ők igy magyarázzák: Amikor az Egyház kijött a sírboltokból, és gazdagabb lett, nem félt az üldözéstől, kezdtek szobrokat készíteni. Az indító ok elég egyszerű volt. Az első keresztények hozzá voltak szokva látni szobrokat a császárokról, a pogány istenekről és hősökről, valamint pogány falfestményeket, így ők is készítettek festményeket az ő vallásukról amilyen gyorsan tehették, szobrokat az Úrról és hőseikről, a legkisebb félelem vagy sejtelem nélkül a bálványozásra." Catholic Encyclopedia, Vol. XII, lap 742; és Vol. VII, lap 666.

2012. jan. 16. 21:18
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!