Az olaszoknál, spanyoloknál, dél-amerikaiaknál hogyan fér össze egymással az erős vallásosság és az élet élvezésének szeretete?
Vagyis a konzervatív vallásosság azzal, hogy agyba-főbe k.rnak meg buliznak? Hát erre még én sem jöttem rá. Minden bizonnyal a kereszténységet a saját szájízük szerint értelmezik. Jobb magyarázatot nem tudok.
De mindenesetre tényleg nagyon furcsa.
ma 20:43
Ez biztos így van? (Csak kérdezem, mert nem éltem Olaszországban), de amit leírtál az inkább a cigókra jellemző, az olaszok között szerintem azért több van, aki valóban vallásos is.
A dél-amerikaiak pedig sokszor keverik a kereszténységet az ősi indián vallásokkal. És ha egy JT letorkolná őket, akkor nem értenék, hogy mi a probléma.
Pl. Rio mellett a mai napig áldoznak évente a tengeristennőnek.
Amúgy pedig a karnevál egy egészen külön dolog.
A középkori Itáliában, ahol meg aztán a kereszténység volt a non plus ultra, a farsang volt az a pár nap, amikor felfüggesztették a törvényeket. (A vallásiakat is.)
Olyankor a nemes asszonyok tudatosan járkáltak a pórnép között és szántszándékkal verették magukat gerincre a kovácsinasokkal, ezzel is demonstrálva, hogy mégsem olyan nagy a társadalmi különbség és erőt adva a népnek a következő évre, elvéve az energiájukat és a kedvüket a lázadozástól.
Az év egyéb szakaiban ezért a nőt kivégezték volna házasságtörésért, az inasra meg nagy eséllyel ráfogják, hogy boszorkány és megbabonázta és azért égetik meg.
De farsangkor ez a kutyát nem érdekelt.
És ez volt a sötét, inkvizíciótól füstös középkorban. Akkor ma mit vársz?
"Ez biztos így van? (Csak kérdezem, mert nem éltem Olaszországban)"
Én sem, de ottani ismerőseimtől tudom, hogy több az olyan olasz, akinek csak eddig terjed a vallás, mint akinek többről is szól.
"de amit leírtál az inkább a cigókra jellemző"
Róluk meg én nem tudtam. :D
"az olaszok között szerintem azért több van, aki valóban vallásos is."
Sokan vannak. De kétszer annyi van, aki csak a szentképet mutogatja, morzsolgatja a rózsafűzért, látványosan "imádkozik", ha valami neki nem tetszőt lát és "Segíts meg Szűz Mária!" felkiáltásokkal él, de templomot jó ha évente egyszer lát belülről, a vallási előírásokból pedig csak minden tizediket tart meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!