Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Az olaszoknál, spanyoloknál,...

Az olaszoknál, spanyoloknál, dél-amerikaiaknál hogyan fér össze egymással az erős vallásosság és az élet élvezésének szeretete?

Figyelt kérdés
2011. máj. 10. 20:29
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:

Vagyis a konzervatív vallásosság azzal, hogy agyba-főbe k.rnak meg buliznak? Hát erre még én sem jöttem rá. Minden bizonnyal a kereszténységet a saját szájízük szerint értelmezik. Jobb magyarázatot nem tudok.

De mindenesetre tényleg nagyon furcsa.

2011. máj. 10. 20:41
 2/16 anonim ***** válasza:
Ja, és amúgy ez a három dolog azért nem egy kategória. A spanyolok nagyon konzervatívok a mai napig is, egyáltalán nem dél-amerikai a színvonal. Olaszok valahol a kettő között. A dél-amerikaiak a leglazábbak.
2011. máj. 10. 20:42
 3/16 anonim ***** válasza:
47%
Az olaszok többségénél a vallásosság csak addig terjed ki, hogy Szűz Máriás kulcstartója, Jézusos mobilháttere és szentelt ostya formájú autóillatosítója van. A belső dolgokkal meglepően kis hányaduk foglalkozik.
2011. máj. 10. 20:43
 4/16 anonim ***** válasza:

ma 20:43

Ez biztos így van? (Csak kérdezem, mert nem éltem Olaszországban), de amit leírtál az inkább a cigókra jellemző, az olaszok között szerintem azért több van, aki valóban vallásos is.

2011. máj. 10. 20:45
 5/16 anonim ***** válasza:

A dél-amerikaiak pedig sokszor keverik a kereszténységet az ősi indián vallásokkal. És ha egy JT letorkolná őket, akkor nem értenék, hogy mi a probléma.

Pl. Rio mellett a mai napig áldoznak évente a tengeristennőnek.

Amúgy pedig a karnevál egy egészen külön dolog.

A középkori Itáliában, ahol meg aztán a kereszténység volt a non plus ultra, a farsang volt az a pár nap, amikor felfüggesztették a törvényeket. (A vallásiakat is.)

Olyankor a nemes asszonyok tudatosan járkáltak a pórnép között és szántszándékkal verették magukat gerincre a kovácsinasokkal, ezzel is demonstrálva, hogy mégsem olyan nagy a társadalmi különbség és erőt adva a népnek a következő évre, elvéve az energiájukat és a kedvüket a lázadozástól.

Az év egyéb szakaiban ezért a nőt kivégezték volna házasságtörésért, az inasra meg nagy eséllyel ráfogják, hogy boszorkány és megbabonázta és azért égetik meg.

De farsangkor ez a kutyát nem érdekelt.

És ez volt a sötét, inkvizíciótól füstös középkorban. Akkor ma mit vársz?

2011. máj. 10. 20:49
 6/16 anonim ***** válasza:

"Ez biztos így van? (Csak kérdezem, mert nem éltem Olaszországban)"

Én sem, de ottani ismerőseimtől tudom, hogy több az olyan olasz, akinek csak eddig terjed a vallás, mint akinek többről is szól.

"de amit leírtál az inkább a cigókra jellemző"

Róluk meg én nem tudtam. :D

"az olaszok között szerintem azért több van, aki valóban vallásos is."

Sokan vannak. De kétszer annyi van, aki csak a szentképet mutogatja, morzsolgatja a rózsafűzért, látványosan "imádkozik", ha valami neki nem tetszőt lát és "Segíts meg Szűz Mária!" felkiáltásokkal él, de templomot jó ha évente egyszer lát belülről, a vallási előírásokból pedig csak minden tizediket tart meg.

2011. máj. 10. 20:52
 7/16 anonim ***** válasza:
szerintem jó, hogy élveik az életet.:) Attól, hogy keresztények mért kéne önsanyargatásban élni?:) Én bírom a laza felfogásukat.:)
2011. máj. 10. 20:53
 8/16 anonim ***** válasza:
Utolsónál a pont. Carpe diem!
2011. máj. 10. 22:11
 9/16 anonim ***** válasza:
"Mert sokan vannak a meghívottak, de kevesen a választottak."
2011. máj. 11. 10:42
 10/16 anonim ***** válasza:
Az hisz igazán Istenben,aki képes élvezni,és szeretni az életet,és a kefélést,az evés-ivást is/hozzáteszem mindezek a dolgok csak addig élvezetesek,amíg nem okoznak függőséget/.aki minderre nem képes,az valószínűleg kényszerből, félelemből,bűntudatból engedelmeskedik a vallásnak,ami tévútra vezet az esetek túlnyomó részében.
2011. máj. 11. 19:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!