Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ezt az ellentmondást az...

Ezt az ellentmondást az Apostolok Cselekedeteiben hogyan lehetne 'szépen' feloldani? Meg lehetne magyarázni ezt?

Figyelt kérdés

ApCsel 9

"3. És a mint méne, lőn, hogy közelgete Damaskushoz, és nagy hirtelenséggel fény sugárzá őt körül a mennyből:

4. És ő leesvén a földre, halla szózatot, mely ezt mondja vala néki: Saul, Saul, mit kergetsz engem?

5. És monda: Kicsoda vagy, Uram? Az Úr pedig monda: Én vagyok Jézus, a kit te kergetsz: nehéz néked az ösztön ellen rúgódoznod.

6. Remegve és ámulva monda: Uram, mit akarsz, hogy cselekedjem? Az Úr pedig monda néki: Kelj fel és menj be a városba, és majd megmondják néked, mit kell cselekedned.

7. A vele utazó férfiak pedig némán álltak, hallva ugyan a szót, de senkit sem látva. "

ApCsel 22

"6. Lőn pedig, hogy a mint menék és közelgeték Damaskushoz, déltájban nagy hirtelenséggel az égből nagy világosság sugárzott körül engem.

7. És leesém a földre, és hallék szót, mely monda nékem: Saul, Saul, mit kergetsz engem?

8. Én pedig felelék: Kicsoda vagy, Uram? És monda nékem: Én vagyok a názáreti Jézus, a kit te kergetsz.

9. A kik pedig velem valának, a világosságot ugyan látták, és megrémültek; de annak szavát, a ki velem szól vala, nem hallották. "

Az egyik esetben: A vele utazó férfiak pedig némán álltak, hallva ugyan a szót, de senkit sem látva.

A másik esetben: a világosságot ugyan látták, és megrémültek; de annak szavát, a ki velem szól vala, nem hallották.

Magyarázatra lennék kíváncsi, nem a Bibliának a kritizálására. Magam is "szélsőséges fundamentalista", "vallási fanatikus" vagyok, ne győzzetek meg a hit hiábavalóságáról, köszönöm.

2011. nov. 6. 09:55
1 2 3 4 5
 11/44 anonim ***** válasza:
Kérdező!Válaszolok kérdésedre,ha megmondod,hogy volt Jónás három napig a hal gyomrában?És Mózes a hegyen, negyven napig,kenyeret nem evett,vizet nem ivott.
2011. nov. 6. 12:37
 12/44 A kérdező kommentje:

Nem tudod, és válaszolni akarsz nekem?

Olvasd el, benne van...Ez benne van.

2011. nov. 6. 12:55
 13/44 wartburg353s ***** válasza:
35%
Első válaszolónak: tudom, hogy lényegében ezt írtad, azért kezdtem úgy, hogy "szerintem se". Valószínűleg igazad van, hogy ez nem az a kategória, de bennem az is felmerült, hogy pont ilyen helyzetekben lehet, hogy az egyes emberek eltérően képesek érzékelni a dolgokat, attól függően, spirituálisan mennyire nyitottak. Még akkor is, ha ugyanott állnak, ugyanolyan körülmények között. Ebből a szempontból tényleg rossz példát írtam, mert ez valószínűleg egy lelki élmény lehetett, nem pedig egy pusztán érzékszervekkel felfogható mindennapi történés.
2011. nov. 6. 16:53
 14/44 anonim ***** válasza:
38%

Kérdező, két választ fogsz kapni.

1. Magad mondtad, hogy "szélsőséges fundamentalista", "vallási fanatikus" vagy. Azt is tudnod kéne, hogy a fundamentalista és fanatikus emberek számára nincsenek érvek, megvilágítások. Ha egy harmadik helyet mondanék a bibliából, ahol e témában egy harmadik, vagy valamelyik előzővel egyező írás állna, semmivel sem jutnál előbbre, csak a nehézségek fokozódnak. Egyetlen lehetőséged marad, ami valód. Nem kételkedsz, nem keresel más részleteket, elfogadod mindkettőt úgy ahogy van. Ez az összes lehetőséged, hiszen mindkettő írva vagyon, neked pedig - hitednél fogva - nincs jogod kételkedni.

2. Miután így megfürödtél a purgatóriumban, megkapod a feloldozást. A bibliában számos olyan írás van, amelyet nem lehet szó szerint értelmezni. Már a korabeli szerzők, evangelisták is rájöttek, hogy az idő haladtával az ember bizonyos tanításokat nem értelmezhet betű szerint. De hivatkozhatok Jézusra is a halat adni vagy halászni tanítani példabeszédére. Ő maga mondja, hogy képletesen szólt. Tekintsd ekképpen a történet két változatát. A jelentése pedig az, hogy volt egy ember, Saul, aki mindent látott és mindent hallott és megtért. Továbbá voltak kísérők, akik csak részben érzékelték az isteni jelenlétet, ezért az számukra megmagyarázhatatlan, tehát csoda volt. A mondanivaló pedig az: aki helyesen értelmezi a dolgokat, az megvilágosodik, aki csak félig, az csodát emleget, ám megmagyarázni nem tudja azt. A példabeszéd a hit erejét kívánta erősíteni.

Az én problémám nem ebben van. Hanem abban az ellentmondásban, hogyan lehetséges, hogy valaki a bibliai tanításokat teljes mértékben elfogadó, aszerint élő ember, ugyanakkor fanatikus és szélsőséges, ami ugyanezen tanítások szerint kifejezetten nem kívánatos. Ezt én szeretném feloldani.

2011. nov. 6. 17:43
 15/44 anonim ***** válasza:
73%

Tudod e valójában mit jelent a "fundamentalista?

Könyelműen dobálkozol a szavakkal,és kíváncsi vagy ,hogy a többi ember menyire ismeri a Bibliát.Tuti,hogy nem vagy vallási fanatikus mivel ,azok nem foglalkoznak ilyen részletesen a bibliai kijelentésekkel,hanem inkább az embereket bírálják ,hogy miért teszik esz,és aszt stb...

Úgy hogy szerintem nem fogsz neked illő magyarázatot kapni.

(De ez csak személyes vélemény).üdv:Gabóca

2011. nov. 6. 18:48
 16/44 anonim ***** válasza:
100%

"Az egyik esetben: A vele utazó férfiak pedig némán álltak, hallva ugyan a szót, de senkit sem látva.

A másik esetben: a világosságot ugyan látták, és megrémültek; de annak szavát, a ki velem szól vala, nem hallották."

Kedves kérdező!

Próbáld meg a két verset úgy összerakni, hogy nem képzelsz bele ellentmondást, hanem kiegészítik egymást, és így a két vers együtt tisztább képet ad arról, hogy mi is történt pontosan. Az első esetben nem azt írja hogy semmit nem láttak a látomásból, hanem azt hogy senkit. Ha pedig a második esetet megfigyeled, nem azt írja hogy semmit nem hallottak a Saullal utazók, hanem azt hogy a Saullal beszélő személy szavát nem hallották.

A két vers összevonásából levont következtetések:

1. Megállapítás

A Saullal utazók csak Saul hangját hallották, Jézus Krisztusét nem.

2. A Saullal utazók csak a fényt láthatták, ezért rettentek meg, de Jézus személyét nem látták.

Tehát összevonva a két megállapítás: Saul kisérői csak fényt láttak, és azt hallották amit Saul mondott. De Jézust sem nem látták, sem nem hallották.

2011. nov. 6. 20:54
 17/44 anonim ***** válasza:
100%

Viktor, nagyon jó válasz, nincs is mit hozzáfűzni!

Zöld. Freya

2011. nov. 6. 21:07
 18/44 anonim ***** válasza:
0%

A Bibliában nagyon sok ellentmondás van. Írd be a keresődbe "bibliai ellentmondások" és 100 ezer web helyet fogsz rá találni. Lehetne rajta gondolkodnod.

Az a baj, hogy a jelenleg kapható Bibliák leírásai, messze vannak az eredetitől. Eleve a fordításokból adódnak tévedések, valamint a "cenzúrázással" is megváltoztattak benne eredeti leírásokat. A kimaradt részekről nem is beszélek. Természetesen ezek a változtatások a mindenkor hatalmon lévő pápaság - papság érdekeit szolgálták.

Mivel az események "rögzítése" a zsinatokon megtörtént és lezárult, a mai gondolkodó embereknek már nem nyújt általános érvényű "életmintát". Ettől függetlenül megtalálható benne a mai korra is érvényes előírás pl. szeresd embertársadat, vagy a ne ölj, ne lopj - és jó is lenne ha betartanánk.

Más példák:

Ezékiel könyve a teológiai oktatásban csak 22 éves kor felett történt meg, mert nem tudták értelmezni,- illetve nem tudták milyen "gépezet" az, amit leírt.

A mai embernek az univerzum kitárult, most nem lehet azt mondani, hogy a "mennyekből" érkezett, mert hát az hol is van?

Ezekkel csak azt akartam neked leírni, hogy ne keresd a feloldást mert nem lehet megtalálni. Olvasd el Máté,- Márk,- Lukács,- János evangéliumaiban Jézus feltámadását és mennybe menetelét. Négyen négyféleképpen írják le, pedig elvileg mindnyájan ugyanazt látták, mert Jézus csak egyszer támadt fel.

Ha még ehhez hozzá teszed a szimbolikus jelentésben a saját elképzelésedet is akkor minden lehetséges.

2011. nov. 6. 21:49
 19/44 A kérdező kommentje:

Kedves Viktor előtti válaszolók! Erre gondoltam. Ilyen választ akartam "hallani", hogy miképpen lehet tökéletlennek tűnő írás mégis tökéletes. Köszönöm Viktor!

Kedves Gabóca!

Az idegen szavak gyűjteményéből kiollózva:

"fundamentalista jelentése: a bibliára vonatkozó kritikákat elutasító irányzat elveinek követője, vallási fanatikus". Nem dobállózom a szavakkal, magam is erre gondoltam, mikor leírtam, hogy fundamentalista vagyok, de ha megfigyeled, idézőjelbe tettem, miután már ezt a jelzőt megkaptam másoktól, így mint rámaggatott nevet említettem, mit sem érdekelve a pontos jelentését.

Köszönöm mégegyszer mindannyiótok idejét, és köszönöm az én Istenemnek Viktor ezirányú bölcsességét, hogy lehetősége és ideje nyílhatott arra, hogy nézetét megoszthassa.

2011. nov. 6. 22:08
 20/44 anonim ***** válasza:

Tisztelt Kérdező!

Jómagam is olvastam már ezt amit ideírtál, és én is gondolkodtam rajta, de végülis arra jutottam hogy nem kell nagy figyelmet fordítani az ilyen eseteknek amit te is itt bemutattál Szeretném is kifejezni hogy miért.

Nekem úgy tűnik, mintha a kritikusok ezeket a dolgokat az ihleteséggel hozták volna összefüggésbe, mondván ha a Biblia Isten szava, akkor hogyan lehetnek benne, hibák, hiszen ha Isten ihlette diktálás útján (mert ugye ez a felfogás él bizonyos emberekben) aki tökéletes, akkor a Bibliának is tökéletesnek kéne lennie.

Csakhogy. A Bibliát ugyan Isten ihlette, de az ihletettség nem diktálásként történt, ahogyan azt sokan gondolják. Az ihletettség ugyanis a szerzőre hatott, aki az Isteni gondolatokat a saját stílusa szerint fogalmazta meg. És mivel az ember nem tökéletes, így természetes, hogy követhettek el kissebb hibákat a Szerzők is.

Olyan hibákat azonban nem követtek el, amely a lényeget tenné számunkra kérdésessé. Az Igen világosan rámutat például arra, hogy Jézus Krisztus Isteni személy, és sehol sem találunk az eredeti szövegben olyan kifejezést amely ellentétben állna ezzel a ténnyel.

Ez alapján én nem tulajdonítok nagy jelentőséget annak, hogy a Pál apostollal utazó férfiak hallották-e a hangot vagy sem. Ebben a történetben ugyanis Pál apostol elhívása a lényeg, az pedig hogy a vele utazó férfiak hallotak-e hangot vagy sem, az a történet lényegén, és az Üdvösség, meg úgy a Biblia hitelességén semmit sem változtat.

2011. nov. 7. 00:58
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!