Istennél miért a hit az erény, és miért nem a tudás?
hogyha pedig hinni szeretnél, de nem tudsz, az már szerintem egy nagy lépés azokhoz képest akik nem is akarnak hinni!!!
Isten mindenkinek egyformán felkínálja a lehetőséget a megtérésre. Annak is ugyanakkora esélye van megtérni, aki hívő családban nevelkedik, mint aki 30 évesen hall először az evangéliumról.
ha igazán hinni szeretnél, akkor egyszerűen csak fordulj Istenhez imádságban, és kérj tőle hitet!!
"Aki segítségül hívja az Úr nevét, üdvözül."
Ha te szeretnél hinni, akkor Isten megadja neked a hitet, csak kérd tőle!!!
Én is válaszolok, ne csak keresztény vélemények legyenek itt.
"ha elengedem a sok tudást, az olyan mintha homokba dugnám a fejemet, nem? Ez miért erény Isten szemében?"
Jó helyre tapintottál. De az utolsó kérdésnek talán inkább így kéne hangzania: Ez miért erény egy vallás szemében? A válasz a kételkedés. Isten létezésére sem közvetlen, sem közvetett bizonyíték nem utal(leszámítva, hogy a "tévedhetetlen" Bibliában írják, hogy Isten létezik). A kritikus gondolkodás pedig a tudás megszerzésének egyetlen módja, így megfordítva, akinek nincs tudása, az jellemzően nem rendelkezik kritikus gondolkodással(aminek tulajdonsága, hogy minden állításra "rákérdez").
Ez pedig olyan állítások esetében, melyek igazolhatatlanok( pl. Isten létezik), a szkepticizmus hiánya az eszme túlélésének szempontjából előnyös. Ezért utasítja el(kiáltja ki bűnnek) a vallások többsége a kétkedést.
"Én nem vagyok evolucionista, de meg kell hagyni, hogy szerintem nagyon jó érveik vannak mellette, és amikor olvasok akár itt a fórumon vitát ezzel kapcsolatban, legtöbbször ők nyernek, mert valami miatt jobban is értenek hozzá. Miért van az tehát, hogy aki okos, az evolucionista is?"
Ez azért van, mert aki kicsit is mélyebbre ásta magát az evolúcióelméletbe, annak ez nem hit kérdése, hanem tény.
Egyszerűen a GYK-n pro-evolucionista hozzászólók csak értenek hozzá. Figyelmedbe ajánlom, hogy a katolikus egyház is igaznak tartja az evolúció elméletét. Gondolod, ha a Pápa tanácsadói (akik egyébként a téma szakértői), nem tudták megcáfolni, akkor a GYK-n írogató közembernek van esélye? Némi informálódás után pillanatok alatt bárki feltörölheti a padlót a vitapartnerével ebben a kérdésben.
"keresztény tudós miért hunyjon szemet efölött azt mondva, hogy "én ebben nem hiszek, Isten teremtette a világot, és kész!"
Ez a tudomány és a hit közötti különbség. Az előbbi képes a hibáinak a beismerésére, és ha úgy adódik, az egész eddigi (igaznak hitt) információtárát kidobja az ablakon.
Mivel a kereszténység esetében alaptétel, hogy a Biblia tévedhetetlen, ezért nyilván a benne lévő hibák sem javíthatók.
"és a fejlődés is szép lenne, HA MEGÁLLNA!) "
Erre a válasz végtelenül egyszerű. Nem áll meg, amíg van ember a Földön. A kíváncsiságunk, a tudásvágyunk tesz azzá minket, amik vagyunk.
"A tiszta hit visz egyedül előre, mégpedig erkölcsileg és emberileg."
Ezzel nem értek egyet. A tiszta hit beleragaszt egy kétségtelenül kényelmes pocsolyába. Ha nem mered feltenni azokat a kérdéseket, amelyekre tudod, hogy fájdalmas lesz a válasz, akkor tényleg nem fog fájni. Csak így nem tudod meg az igazságot sem, színtiszta gyávaságból. Véleményem szerint ez egy borzasztó aljas formája az életnek.
"Az Istenben való hit teszi az embert jobbá"
És ezt honnan veszed? Lehet, hogy rosszabbá teszi. Csak attól, mert valaki szerint jobbá teszi, az nem jelenti, hogy így is van. Szkeptikus gondolkodás.
Kedves Kérdező! Nem vagy elveszett eset! Ezeket a kérdéseket bátor dolog feltenni, ám még bátrabb dolog önmagad számára megválaszolni, és még annál is több bátorság kell levonni a konzekvenciákat, szembesíteni magunkat vele, és elfogadnunk őket. Én magam is kereszténynek vallottam magam, amíg el nem olvastam a Bibliát(illetve sok dolgot meg nem ismertem biológia tárgykörben). Nehéz volt, de ma már fóbiák(hit) nélkülinek mondhatom magam. Olyan, mint ha egy 100 kg-s lábbilincset szedtem volna le magamról.
Kérdező, mond már meg, hogy te mit tudsz, amitől hasra kellene vágódnia...?
Mond meg mi az a tudás a világ teremtőjével szemben, amivel felmagasztalod magad!
Tisztelt kérdezö :-)
A Kérdésed ugygondolom szorosan kapcsolodik, egy koràbban feltett kérdésre, igy az oda irt mondataimat màsolmàm be, szerintem ennél a témànàl is hasznos lehet:
Isten nem azt kívánja tőlünk hogy maradjunk tudatlanok, épp az, hogy azt akarja hogy gondolkodjunk, használjuk az eszünket. Erre utaló jelet fefedezhetünk már a Szentírás első lapjain, amikor Ádámot azzal a feladattal bízta meg, hogy adjon nevet minden állatnak amelyet Ő teremtett.(1Móz 2,19)
Salamon király például így szól: "Mert az Úr ád bölcseséget, az ő szájából tudomány és értelem származik." (péld 2,6)
Viszont fontos hogy meg tudjuk érteni azt, hogy a mi véges elménk, lehetetlen hogy megértse Isten végtelen elméjének minden titkát. Ha a Szentírás kizárólag olyan dolgokat tartalmazna amelyeket emberi ésszel fel tudnánk fogni, akkor nem hordozná magán Isten tekintélyének ismertetőjegyeit. Katasztrófális eredményekkel jár, ha az Isten kijelentésébe emberi okoskodást magyarázunk bele
Az Úr így szól Ésaiás könyvében: "Mert a mint magasabbak az egek a földnél, akképen magasabbak az én útaim útaitoknál, és gondolataim gondolataitoknál!" (Ésa 55,9)
Mindazonáltal Isten bőséges bizonyítékot adott nekünk a hitünk erősítésére. Példàul a Jelenések könyvében foglalt látomások például teljesen nyitottak a megértésre ahogyan a bevezetésből is látszik:
"Jézus Krisztus kijelentése, a melyet adott néki az Isten, hogy megmutassa az ő szolgáinak, a miknek meg kell lenniök hamar:" (Jel 1,1)
Így utoljára pedig szeretnék idézni Blaise Pascal fizikus gondolataiból:
"A kiválasztottak számára minden jóra fordul, még a Írás homályos helyei is; mert ők az isteni igazságok miatt ezeket is megbecsülik. A többi számára viszont minden rosszra fordul, még a világos igazságok is; mert ők a meg nem értett homályos helyek miatt ezeket is ócsárolják."
(Pascal: Gondolatok, 575. töredék)
üdv (^_^)
Kedves Kérdező, köszönöm, hogy megtiszteltél a részletes válaszoddal. Kérlek hadd reagáljak néhány mondatodra.
"Na éppen ezaz, amit nem értek: miért kell már ELŐTTE letisztáznom ezt? Hiszen előbb meg kéne tapasztalnom Őt, és utána kéne letisztáznom, hogy kicsoda Ő, nem? Meg attól, hogy valakit keresek, honnan tudjam, hogy az valóban létezik is? Mi szükség van ezt előre eldönteni, letisztázni?"
Nem kell, én csak azért javasoltam neked, mert az írásaid alapján úgy tűnik, hogy te már keres(get)ed Istent, de egy az előítéleteid alapján kialakított Istent, és így az Igazit nem biztos, hogy meg tudod találni.
"2002-ben volt egy konferencia, amit soha nem felejtek el. Bűnvallást tartottam, és nagyon jó érzés volt. Zokogtam, és azt hittem, elrepülök a földről. Nagyon jó volt, mégse vagyok abban biztos, hogy tényleg Istentől jött-e, vagy pedig csak a saját lelkiismeretemet szabadítottam meg?! "
Én is voltam ilyenen, de én nem EZT hívom Isten élménynek. Isten létezésétől függetlenül ez egy lelki, érzelmi reakció.
"Ez tök jó, de miért nem ad meg Isten mindenkinek ennyire bizonyító erejű konkrét élményt?"
Nem azzal kell foglalkozni, hogy másnak mi adatott meg és mi nem. Lehet, hogy az az ember jobban rá tudta magát bízni Istenre. Emlékszel, mit mondott Jézus: Boldogok, akik éhezzék és szomjazzák az Igazságot (=Isten) mert ők megelégítettnek. Tedd fel magadnak a logikus kérdést: te éhezed és szomjazod Istent, vagy jelekért és csodákért rinyálsz? Ha Isten hirtelen meggyógyítana, vagy csodát tenne veled hinnél? Na és MIÉRT? Mi a helyzet a másik emberrel, akivel nem történik csoda? Nem a csoda az Isten-élmény.
"Azt, hogy nagyon sokszor a hit maga az, ami hat, és nem Isten. Hajlamos vagyok azt gondolni, hogy a Biblia éppen ezért hangsúlyozza ennyire a hit súlyosságát, mert írói nagyon jól tudták, hogy a hit a hétköznapi életben is szokott hatni. Önmagában."
Ezzel bizonyos fokig egyet értek. És ez nem is volt titok. Jézus mondta, miután "meggyógyított" egy embert: a te hited gyógyított meg téged. És ezzel nincs is baj. Viszont amikor a hit mártírjait megfigyeled, akár magát Jézust, látod azt, hogy a hit nem mentette meg őket a szenvedéstől és a haláltól. És itt dőlt el,ki az igazi hívő. Mert az igazi hívő ezt tudja.
"Na de én most inkább hitvallásról beszélek. Honnan tudjam, melyik hitvallást kell elfogadnom a világvallások közül például? Illetve tehetek szert egyéni hitre, de mire jó az? Miért jó, ha már az így is vallásilag túlburjánzó skálába még egy szín belekerül?"
Ismétlem: Istent kell keresni teljes szívedből és minden erődből. Ha nem megy, feleslegesen válogatsz vallások között,egyik sem fog megmentetni téged. Isten fog megmenteni.
Akarod tudni, hány személyes hitvallás létezik? Kb annyi,ahány ember van a földön. Még két katolikus sem ért egyet mindenben.
"De a Biblia nem azt írja, hogy csak Jézuson keresztül van út az Atyához?"
Az is Jézust követi, akit Istent keresi és Isten arra ihleti, hogy úgy éljen, mint Ő. El tudod képzelni, hogy egy igaz hívő erkölcsös ember,aki a kereszténységről nem is hallott,vagy negatív módon hirdették neki a kereszténységet, az majd emiatt a pokolba kerül? Dehogyis! Mindenki meghal és utolsó ítéletkor Isten feltámasztja. És nem esik majd kárhoztatása azért, amiről nem tehet.
Ez az egyetlen út létezik az Atyához duma már elfárasztott. Az Atyához nincs út amin én a saját erőmből végig mehetek. Ha az Igaz Istent keresed, és hagyod, hogy Ő megmutassa magát neked, akkor meg fogod találni a te utadat. Mindenki csak a lelkiismerete szerint dönthet, sehogy máshogy.
Én nem tudok elszakadni Jézustól, számomra Ő az Út. De tegyük fel, hogy a muszlimoknak van igaza (még viccnek is rossz), és Allah ül a mennyben. Ha számon kéri, én csak azt felelhetem, hogy a lelkiismeretem tiszta, mert aszerint cselekedtem, rendelkezzen velem ahogy akar. És mivel a haragvó, ítélkező Isten csak az emberek képzeletében létezik, mivel senki sem ismeri az Atyát, valószínűnek tartom, hogy a világot teremtő intelligencia van olyan éles, hogy ezt belássa.
Ugyanis aki félelemből cselekszik és a lelkiismerete ellen,az hiába szavaz helyesen, ő maga hazuggá tette magát.
" Én hiszek abban, hogy szeretnünk kell egymást, akár úgy, ahogy Jézust a Biblia leírja, de ettől még nem látom be, hogy ehhez feltétlen az Istenben ill. Krisztusban való hitre lenne szükség."
Azért mert az emberi szeretet önző, gyarló, nem tudja elejét venni a háborúknak, a nyomorúságnak, és legfőképp az egoizmusnak, ami az egyik legveszélyesebb bűn,mert nehéz magunkban azonosítani. A Krisztusban való hit nem az ő létezésében való hitet jelenti, ez semmit sem ér. Az ő követését jelenti. És igen, olyan ember is tudja őt követni,aki nem keresztény, lásd: Gandhi.
"Azt látom, hogy nagyon sok begyöpösödött és megkeseredett hívő ember van, ugyanakkor hitetlenek is tudnak jók és boldogok lenni."
A földi értelembe vett jóság és boldogság nem annak a függvénye, hogy melyik focicsapatnak szurkolsz. Főleg azért mert a legtöbb "jó" cselekedetünk szintén placebo: arra van, hogy megnyugtassa a lelkiismeretünket és növelje az egónkat. Nem vagyok én rossz ember, ateista létemre is jótékonykodom. Aha. Ebből a szempontból tényleg tökmindegy, ateista vagy -e vagy keresztény. Aki Jézust követi, az tudja, hogy adakozáskor mi legyen a szívében: ne tudja a te jobb kezed, mit cselekszik a bal.
" A szeretet igénylésével egyáltalán nem vitatkozok, egyszerűen csak azt nem értem, hogy miért nem igazolódik be az, h a keresztények tényleg szerető szívűek, és ők az egyetlenek, akik tényleg, igazán szeretik embertársaikat?"
Azért mert a keresztények többsége a vallásban hisz és nem Istenben. Azt hiszi, megmenekült, mert a megfelelő helyre tette le a voksát.
"Ezt is elhiszem. Ha azt mondod, hogy azért higgyen az ember Jézusban, mert jobb lesz tőle az erkölcse, és tényleg őszintén, mélységesen követi, igen, jobb lehet tőle. De az a kérdés továbbra is fennáll, hogy igaz-e is az, amiben hisz."
Ezt soha senki sem fogja tudni bebizonyítani neked. Vannak apologéták, akik ezzel foglalkoznak. Én nem vagyok szakértő. Csak azt mondhatom neked, hogy senki mást nem prófétáltak meg több száz évvel a születése előtt ilyen alaposan, se Buddhát, se Mohamedet. Senki más nem állt elő ilyen követeléssel mint Ő. Három eset lehetséges: Vagy őrült volt, de egy őrült ember tanításai nem tanúskodnak ilyen egészséges lelkivilágról. Vagy hazug volt, de mivel ismerte a törvényt és tudta, mi jár egy hamis messiásnak,ezt is elvethetjük. Vagy igaza volt esetleg.
Mindenesetre nem azért jó hinni benne, mert jobb lesz tőle az erkölcsöd (ha nem követed, nem lesz jobb, csak képmutató leszel.) Azért jó benne hinni, mert végre értelmet ad mindennek.
"És én éppen erre vagyok kíváncsi. Az Istenben való hit teszi az embert jobbá, vagy valóban Isten mint valós, létező személy teszi jobbá az embert?"
Sem ez sem az. Egy természetfölötti lény létezésében való hit nem jelent semmit, nézd meg az iszlám terroristákat. Isten maga sem tudja jobbá tenni az embert a szabad akarat miatt. De Isten követése, a benne való bizalom és az ő szeretete jobbá tesz. Ezért ez a legfontosabb törvény: szeresd az Urat teljes szívedből. Mert ha megtaláltad Istent és felismered Őt embertársaid arcában, nem tudsz más lenni, csak jobb.
"Azt nem,de egyes tudományágaknál meg is húzhatjuk a határvonalat. Minden biológus, pszichológus, filozófus, történész, irodalomtudós, régész és politológus mást állít, és tudod miért?"
jEzt írod:
"De ezek nem mondanak ellent egymásnak."
Sajnos igen. Két történész ugyanúgy nem tud megegyezni, mint két biológus. Egyfolytában megy a vita, a pszichológiában iskolák vannak, mindenki a maga kísérleti eredményeire meg x év tapasztalatára hivatkozik az orvostól a kutyakiképzőn át a dietetikusig. Mindenki tudományos adatokkal igazolja, hogy a. a vegetarianizmus egészségtelen vagy b. az egyetlen egészséges életforma.
Orvosok adnak egymásnak ellentmondó tanácsokat.
A végén az embernek elmegy a türelme és tudod, mit csinál? Hit és bizalom alapján azt választja, amelyik szimpatikusabb vagy PILLANATNYILAG jobb eredménnyel jár. Vagyis minden hajszálra ugyanúgy működik, mint a hívő életben.
"Viszont az, hogy reinkarnáció, vagy örök pokol/menny, hát nem tudom, hogy te hogy vagy vele, de szerintem nagyon nem mindegy, és nem ugyanannak a valóságnak a különböző leírása, hanem egymásnak nagyon is ellentmondó filozófiák."
Mint már említettem, épp úgy mint az orvoslás, pszichológia és a társadalomtudományok terén. A végén az átlagember úgyis szimpátia alapján választ. A reinkarnáció pl. sokkal értelmesebb választ tud nyújtani az emberi szenvedésre, mint a kereszténység. Én mégsem tudok hinni benne. Sok keresztény hisz a pokolban, sok nem.
Én egyet tudok javasolni: figyeld önmagad, világosodj meg (nem buddhista értelemben mondom) ismerd fel Isten realitását, aztán akármit teszel az jó lesz. Tényleg! Erre mondja Pál, hogy nincsen immár semmi kárhoztatásuk akik a Jézus Krisztusban vannak. Ez nem azokra hivatkozik,akik elhiszik Jézus létezését mert félnek a pokoltól. Ez azokra vonatkozik, akik JÉZUS KRISZTUSBAN VANNAK.
"Az képtelenség. A tudósok nagy többsége azt állítja, hogy majomszerű lényektől származok, és célom a fajfenntartás. Krisztus azt állítja, hogy célom az üdvösség, és sok lélek megmentése. Én mint laikus csak választás, pontosabban döntés alapon választhatom ki, hogy melyiket fogadom el, nem? Eldöntöm, hogy melyikben hiszek."
Egyiket sem kell elfogadnod vagy hinni benne. Az a realitástól mindenképpen távol visz. Azt mondtam, meg kell ismerned magad, azt pedig sem egy tudós sem a biblia nem tudja megtenni helyetted. Ez nem választás kérdése, te már adott vagy. Nincs választásod.
" Hogy melyiket fogadom el, az egyszerű döntés alapja, és nem bizonyítékok alapozzák, különben akár egy életen át is ezen töprenghetnék, akkor se jönnék rá. De ez még mindig nem tesz meggyőzötté, hiszen nem bizonyítják nekem, csak egyszerűen eldöntöttem."
Látod, itt magad cáfolod meg magad. Én is ezt mondtam: nem választás, döntés kérdése. Te már adott vagy. Na de ki vagy te? Az önmegismerés egyetlen módja az önmegfigyelés. Nem az önigazolás, önbüntetés, kimagyarázás vagy bármilyen szintű értékelés, hanem az egyszerű tárgyilagos megfigyelés. Ki ez az ember, aki a testemben lakik? Egy vagyok a testemmel, vagy külön? Hogyan viselkedik társaságban, miket mond? Nem kapzsi egy kicsit? stb. Egyszer csak jön majd a kérdés: ki az aki a megfigyelést végzi és ki az akit megfigyelek? Na, innentől már kezd érdekessé lenni a dolog. Ha el tudod dobni az Istenről kialakított véleményedet, talán még őt magát is megtalálod.....
"Ha elfogadod azt, hogy Isten maga az Igazság és Isten maga a Szeretet, nyert ügyed van."
Dönthetek úgy, hogy elfogadom, de miért kellene bárhogyan is döntenem? Épp ez a bajom, hogy isten elvárja, hogy döntsek, ahelyett hogy megmutatná, tényleg Ő a szeretet és az igazság."
Mi bajod van a döntéssel? Miért félsz a felelősségvállalástól? Isten már megmutatta. Jézus nem fog 50 évenként visszajönni és keresztre feszíttettni magát hogy minden generáció lássa.
" Miért van annyi éhező és szenvedő a Földön, akik ártatlanok? Azért ez elég korrekt kérdés, nem?"
Igen, és már volt itt sok ilyen korrekt kérdés, nézz utána a válaszoknak, hátha van közöttük egy két jobb. Ha kívánod én is írhatok erről legközelebb, de most már ez is kezd hosszúra nyúlni.
"Kutathatom a szeretetet, de nem tudhatom előre, meg talán sose, hogy ez egy Személyben testesül meg. Hiszek a szeretetben és hiszek az igazságban (értsd: valóságban), de nem vagyok biztos benne, hogy efölött feltétlenül egy személynek kell állnia, aki néha úgy tesz, mintha teljesen tehetetlen lenne, mert nem nagyon segíti az éhezőket."
Az általad vázolt Istenben én sem tudnék hinni. A szeretet és az igazság keresésének pedig van más módja is, ami sokkal eredményesebb, és ez megint az önmegfigyelésből ered. Ugyanis először a téged vezérlő igazságot és szeretetet kell megvizsgálnod. Miután megtaláltad benne a hibákat (ha csak nem élsz a jó öreg önigazolással, minden embernek vannak hibái e két területen!) Amikor ezeket a hibákat megtalálod, akkor ezek elvezetnek egy tágabb valósághoz, milyen is az a szeretet és az a morális rendszer, amelyekben ezek a hibák nincsenek meg....Újabb út Istenhez. Vagyis Jézushoz.
"Sokszor tapasztalom hívők körében, hogy valami nincs rendjén a fejükben, egész egyszerűen mellékhatásai vannak a hitnek"
Akarod mondani a hiszékenységnek és az önáltatásnak? Mert te arról beszélsz, mintha meg sem értetted volna, hogy ez NEM HIT. Én is ismerek ilyen hívőket. De azt is tudom, hogy sok művész őrült volt vagy személyiségzavaros. Akkor most a művészet hazugság vagy káros az egészségre?
Légy bátor és erős. Mondta Isten Joshuának. Az igazak bátrak és erősek.
tisztelettel,
FReya
"Kérdező, mond már meg, hogy te mit tudsz, amitől hasra kellene vágódnia...? "
Pl: Az állítólagosan létező istennel szemben, neki van valós megjelenése. Ő létezik. (Gondolom :) és nem csak a számítógépe írogat magától)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!