Miért tesznek fel annyi kérdést Istenről az ateisták?
Mit szeretnétek: megérteni a hívőket, idegesíteni, elgondolkodtatni, "ráébreszteni az igazságra", megingatni... netán hitre jutni... ;), vagy mást?
Ha mondjuk megérteni: miért akarjátok a hívőket annyira megérteni?
Ha mondjuk megingatni: ezt milyen céllal?
Ha "ráébreszteni az igazságra": miért olyan fontos nektek, hogy ők is úgy gondolkodjanak, mint ti?
Ha mondjuk hitre jutni: miért nem valljátok be? :D
Ez nem egy provokatív kérdés, az érdeklődésem őszinte. Úgyhogy minél őszintébbek a válaszok, annál jobb! :)
Én nem írtam még ki egy istenről sem kérdést.
Nagyon vitatkozni sem szoktam arról, hogy van-e, legfeljebb közlöm a véleményem.
Vitába kezdeni inkább a vélt vagy valós isteni beavatkozásokról szoktam (teremtett-e a világ/élet, irányított-e az evolúció, az istenélmények mibenléte).
Ezekben, ha mindben igazam van (természetesen úgy vélem igen), az sem cáfolja meg egy felsőbb hatalom létét, legfeljebb a világgal való kapcsolatát.
Vagy mást ...
Én az anyagot és az energiát részesítem előnyben. Teremtőben hiszek, ami nem egyenlő Istennel - főleg nem a mindenhatóval!
A hit egyetemes, mert amíg egy jelenség nincs "kézzel foghatóan" megmagyarázva, törvényszerűsége felismerve, addig csak hipotézis és ehhez kell a hit. A tudósok is innen indultak.
Kezdjük az elején:
Nagyanyám engem is elvitt a templomba és jártam hittanra is. A papunk normális volt, lehetett tőle kérdezni és válaszolt is. Mikor az Isten mindenhatóságára kérdeztem tizenéves fejjel, akkor adott rá elfogadható magyarázatot. Ahogy növekedtem és okos(k)odtam, akkor már arra a kérdésre, hogy az első emberpár elkövetett bűne miatt, miért nem "programozza" át az agyunkat, vagy miért nem teremt más típusú embert, már nem kaptam értelmes választ. A legtöbben azzal érveltek, hogy szeretetből csinálja az Isten. Amikor megkérdeztem, hogy ha Jézus megváltotta a bűneinket, akkor nekem most miért van bűnöm, erre megint nem volt válasz. Amikor megkérdeztem, hogy egyáltalán mi a bűn, akkor sokan azt mondták, hogy a "szófogadatlanság" az. Átültetve az emberi életre: ha a gyermekem nem fogad szót, akkor már bűnös? No innentől kezdve nekem az Isten nem Isten.
Teremtő:
Aki megtervezte a Földet és létrehozta rajta az életet az emberrel együtt, az már lehetséges. Ha van "History" csatornád légyszíves nézd meg az "Ősi idegenek" című műsort. Az isteni létezés elemeit próbálják kutatni.
Isten:
Előttem már írták, hogy az ember a teremtéshez közeli állapotban a természeti jelenségeket nem tudta megmagyarázni és félt is. Sajnos olyanok vagyunk, hogy a saját félelmünket, hibáinkat szeretjük áthárítani valamilyen felsőbbrendű lényre, és erre találtuk ki az Istent. Az "ember"-i indulásnál, az ősi népeknél mindenhol több Isten létezett és zsidóság, a kereszténység redukálta le egyre. Más népeknél még ma is létezik a több Isten hit például Indiában.
Szent könyvek:
- Biblia, szerintem a több ezer évvel ezelőtt és isz. 397-ig élt embereknek adott életviteli útmutatót. Ami fontosabb, hogy néhány fejezetben üzenetet is küldött nekünk, aminek egy részét a tudomány már megfejtett.
- Védák, nagyon sok fejezetből áll és sok "technikai" leírás is van benn az Istenekről - no ezeket is meg kellene ismerned és akkor egy kicsit árnyaltabbá tenné a nemhívők irányába mutató érzelmeidet.
Végül: a "gondolkodó ember" akar és mer feltenni kérdéseket Istenről. Én sem a túlvilágon, vagy a nagy elszámoltatásnál szeretnék vele találkozni, hanem itt a Földön, teljes anyagi mivoltában. (Pedig a Bibliában is le van írva, hogy például Ábrahám a Mamré tölgyesében találkozott Istennel és beszélgetett is vele! - akkor most ez miért nem lehetséges?)
A Biblia és más Szent Könyvek olvasása, elemzése során és a tudomány eddig elért eredményeinek összevetéséből érdekes elméletem lett, ha érdekel egy rövidített változatot leírhatok neked.
Az az igazság, hogy a vallás, a hit minden ember alapvető szükséglete. Ez a történelem folyamán mindig is így volt az ősemberektől kezdve, hogy minden népnek volt vallása. Ma is a sok "ateista" ember valami módon keresi Istent, persze ezt maguknak se vallják be, csak Isten helyett horoszkópokat olvasnak, meg jósoltatnak meg ilyenek.
Akkor:
1. Én nem hinni akarok, hanem tudni. És én nem keresem istent, jobban örülnék, ha pl. a buddhizmusban tévednék krisztus helyett, vagy a gravitáció lenne csak egy elmélet az evolúció helyett. A keresztény istent meg akkor sem fogadnám el, ha létezne. De mi megcáfoltuk már rég, megöltük, de ti eltemetni sem hagytátok és a holtestével ilyesztgettek embereket.
2. Az olyan emberek, akik jósoltatnak, horoszkópokat olvasnak, bolondok. Csak nem nagyon mutatják meg, hogy miért kamu az egész. Ehhez már komolyabb utánajárás kell.
Jáá bocs, hagytam magamat beszólni xD Egyálalán nem ez a jó hozzáállás. Elnézést kérek.
A lényeg az hogy vannak a fundamentalisták akik a biológusok honlapjait spammelik tele, meg vannak a vadateisták akik a Vallás topikokat. (De hé, azért van Valláskritika rovat hogy el legyen a két tömeg szeparálva.)
Szerintem ha kommunikálunk egymással és most tökmindegy kinek mi a felekezete az tökjó. Én nem vagyok fanatikus (nem úgy értem hogy vallásos hanem hogy olyasvalaki akinél elvi kérdés is hogy melyik oldalon áll), szóval megvan az a luxusom hogy befogadhatok bármi információt és ha úgy adódik megváltoztathatom az álláspontomat. Szeretném azt hinni hogy az ateizmus csak következménye annak amit tudok, nem olyasmi amihez hittel kell ragaszkodnom.
Én nem szoktam Istenről kérdezni, egyrészt mert halálosan unalmas a téma, másrészt mert már ismerem a válaszokat (azt is amiket a hívők szoktak adni, meg azt is amiket csak az olvas el aki veszi a fáradtságot hogy múvelődjön hogy honnan származnak az egyes érvek és tanok és hogy milyen válaszokat adtak rá a más korok emberei), és igazából nem szoktam új dolgokat hallani. Azonkívül nem olyan izgalmas egy vallás ez a kereszténység, hogy pont erről vitázzak, amikor annyi más izgalmas vallás és filozófia van még ami teljesen egyenrangú vele, amik sokkal hasznosabbak hogy az ember tanuljon is valamit belőle.
Egyébként is olvastam a Bibliát is meg a teológiai könyveket is. (Altalános műveltség meg minden.) Ha itt tépném a számat akkor olyan lennék mint egy Harry Potter rajongó aki még évek múlva sem bír leszállni a témáról hogy Piton meghalt. (SPOILER WARNING)
De annyiban örülök hogy legalább valami láthatósága van a nem-hívőknek, mert nagyon sok vallásos barátom eljut egész magas korba úgy hogy sosincs ennek a közegnek kitéve. Azt sajnálom, ha csak idióták írnak kötekedésből, ez pont az a kép amit el akar az ember kerülni.
Na tulajdonképpen egész jól leírtam hogy minek írogatok a Valláskritikába nem? Hülye ateistákat leszúrni, mutatni hogy nem vagyunk bigottak, leírni olyan érveket amiket mások lusták voltak elolvasni, ismerkedni meg társalogni.
Na akkor jöjjenek a konkrét válaszok:
"Miért akarjátok a hívőket annyira megérteni?"
A kényelmes módszer az lenne hogy eldöntöm hogy jól van, ezek agymosottak/félreneveltek, foglalkozom a saját fontosabb dolgaimmal. De igazságtalannak érzem hogy így kezeljem őket. Azonkívül mindig is izgatott, hogy hogy működik az emberek agya, és egy hívő sok mindenben máshogy gondolkodik mint mi "normális" emberek. Nagyon sok ateistát lenyűgöz a vallás mint jelenség, szereti birizgálni és próbálgatni. Van-e valami társadalomtörténeti jelentősége, hogy létezik? Mi tesz valakit hívő típussá, alkat, nevelés, és vajon kinőjük-e valaha? (Ne felejtsd el, a legtöbb ateista számára a vallás nem természetfeletti valóság, hanem valami amit az emberi gondolkodás termelt ki - ezért kutatják hogy mi is és mire való.)
"Ha mondjuk megingatni: ezt milyen céllal?"
"A kifogás erősíti a szabályt." Az sosem árt szerintem ha az ember kritikusan gondolkozik, és időnként átgondolja hogy nem téved-e.
"Ha "ráébreszteni az igazságra": miért olyan fontos nektek, hogy ők is úgy gondolkodjanak, mint ti?"
Hadd kérdezzek valamit: amikor a szüleid iskolába küldtek, belédneveltek egy társadalmilag elvárt viselkedést, és így tovább, a javadat sszolgálták vagy tönkretettek?
Én úgy gondolom vannak elvárható kritériumok a tudásban és a gondolkodásban. Nem az hogy az ember ateista-e vagy nem, ó nem! De sok vallásos ember úgy érzem hogy hadilábon áll a logikával, és hasznukra válik ha ismerkednek vele - függetlenül attól hogy hívők maradnak-e vagy sem. Amúgy ez a buta ateistákra is ugyanúgy igaz. Csak éppen a vallás - hogy is mondjam? - mintha érdekeltebb lenne bizonyos tudományos vagy filozófiai tévhitek terjesztésében. Ezért hasznosnak tartom ha ezeknek a valódi érvei is szem előtt vannak.é
Még csak azt se mondom hogy az a célom hogy ezeket terjesszem. Igazából nem nagyon tud érdekelni ha valaki hinni akar, jusson a pokolra (átvitt értelemben) vele, ha ez teszi boldoggá. Igazándiból a kíváncsiság hajt, hogy megismerjem ezeket az embereket, ha már együtt kell élnünk, hátha kiderül hogy nem is olyan borzasztóak. Lehet hogy butaságokban hisznek, de most komolyan, az igazság sem minden. Rosszabb dolgok is történhetnek, mintha valaki egy olyan butaságban hisz, ami legalább jóságra nevel.
^too long did not read válasz :D
(anno mindig utáltam ha fórumokon ilyen hülye filozofálgatásokba bocsájtkozott valaki, ti nem? ;D)
Én nem, egy csomó érdekes válasz született szerintem, többek közt a tié(i)d is. :)
Örülök, hogy sokan megértették, hogy tényleg nem a provokáció a célom, hanem hogy egy kicsit "visszanyaljon a fagyi", és most én kérdezhessem magukról az ateistákat, ne úgy tűnjön, hogy mindig engem kell megérteni. :)
Az teljesen igaz egyébként, hogy materialista alapról (is) rendkívül érdekes téma a vallás és a hit kérdése. Szociológiát tanultam, úgyhogy meg tudom erősíteni. :)
Ha valakinek van még valami hozzáfűznivalója, jöhet!
Egy informatikusnak talán még jobban kell hinnie Istenben:
1 2 3
4 5 6
7 8 9
Ez egy bankautomata billentyűzete. A pap a következőként veti rád a keresztet: Fönt, lent, jobbra, balra.
Most írjuk le a számokat: 2 8 6 4
2 8 és 64. Ezek a kettes számrendszer számai és még az is furcsa, hogy 2 az elsőn, 2 a harmadikon és kettő a hatodikon. Nem érdekes? Isten is a kettes számrendszer szerint alkothat?
47%-
A 6 és a 4 miért veszed egybe? A 2 és a 8 miért nem?
A katolikusok a keresztet fentről lefelé (2, 8 stimmel) és balról jobbra (4, 6 nem stimmel) vetik.
Tudod, utólag azt magyarázol a Bibliába amit akarsz. Mifelénk úgy tartják, hogy:
"Vásár után okos a paraszt."
Olvasd el a Biblia kódja című könyvet és abban mindent megtalálsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!