Vajon mi az Sátán leghatékonyabb fegyvere? Mitől félhet Isten?
Hú, micsoda stílusváltás... És egész jól sikerült írás lett. :)
Ezek szerint temető mellett laktál? Vagy csak nem volt jobb játszóhely?
Kicsit off, de van egy rövid, de édes sztorim Marcello D'Orta gyűjteményéből, egy nagyapa és unokája rendszeres "farkasvadászatairól". Érdekel?
Szerintem nem a temető az a hely, ahol intenzíven jelen van a túlvilág, pontosabban annak "lakói". Ott csak a halott testek vannak, míg el nem porladnak. Feltámadás csak egyszer lesz, nem folyamatosan, egyenként...
A lelkek sem ott vannak... Ezek csak rémmesék, hogy kóborolnak meg ijesztgetik az embereket.
"Aki meghalt az úgy is marad. (...)" - Ezt mondja a tapasztalatod. A tapasztalataink megegyeznek: Én sem láttam még halottat feltámadni... Bár egyszer néhány másodpercre azt hittem, hogy igen: Az egyik helyi temetőn keresztül sétáltunk a gyermekemmel, aki szintén holdkóros hívő. :) Beszélgettünk a halottak feltámasztásáról, és megejtettünk egy "próbálkozást" is, félig-meddig komolyan, ill. poénból; tehát nem mondom, hogy rendes ima volt. De pár másodperc múlva feltűnt egy idős hölgy szinte a semmiből. Egy ideig nem kaptunk levegőt. :)
De aztán rájöttünk, hogy a bokor takarásában levő útról jöhetett a néni. :(
Én nem foglak meggyőzni semmiről, ha ezért írtad az utolsó bekezdést. Még csak el sem kezdelek győzködni. Ha gondolod, beszélgethetünk tovább, ha nem, nem.
Azért azt nyomatékosítanám, hogy nem lehet kizárni semmit sem a tapasztalatra hivatkozva. "Egyszer lesz, ami sose volt" - mondogatta néha nagymamám; de persze ez csak olyan szólás-mondás.
Hogy egy "klasszikust" is idézzek, persze nem szó szerint: Elkövetsz egy nagy hibát, kedves brxsaca elvtárs, ha összekevered a valószínűtlent a lehetetlennel.
Háhh, még mindig itt vagyok, és most megint kezd érdekelni a téma. :) Főleg azért írom meg ezt, mert a Kérdező rejtve egy újabb kérdést tett fel az egyik kommentjében.
Én megértem, hogy a ma, azaz (jóindulatúan nevezzük csak) a tudomány századának emberei tényeket és bizonyítékokat szeretnének ahhoz, hogy higgyenek. A bizonyítás kényszerének megvan az a bájos hozadéka, hogy mióta ezt komolyan veszik, azóta exponenciális ütemben nőnek a tudományos ismereteink, miközben ha a társadalmat nézzük, akkor például ma a civilizált világban nem ítélnek halálra embereket három perc alatt az alapján, hogy feljönnek-e a vízből, vagy lent maradnak. :)
De az a véleményem, hogy ami működik a természetes, anyagi dolgokkal, az nem biztos, hogy működik a természetfelettivel. Mivel a természetfeletti empirikus eszközökkel nem könnyen vizsgálható (nincs Mennybe látó távcsövünk, nem tudjuk filmre venni Isten kezét, amikor betegek csodálatos módon gyógyulnak meg, nem tudjuk biológiailag kimutatni, ha valakinek Isten összetöri a szívét és új szívet ad neki, amibe a parancsolatait beírta). Egy-két dologról láttam már tudományos próbálkozást, például a nyelveken szólás agykutatásáról stb., de elismerem, hogy ezek tudományos szempontból nem elég meggyőzőek.
Egyszóval tehát ott vannak az emberek, akik empirikus bizonyítékot akarnak Istentől, akiben nem hisznek. Ez önmagában is paradoxon szerintem, de nem hibáztatok érte senkit. Viszont ami bizonyíték van, azt mind megpróbálják semminek, hamisnak beállítani (amiben sajnos van is sok igazság a hamisítványok és a rengeteg tévtanítás miatt). A négy különböző írásos, eredeti forrás, amely Jézus életéről számol be (az evangéliumokról beszélek), az mese az ő szemükben, mert tele van csodákkal. De a misztikus filmekből meg az ezoterikus - bocsánat - marhaságokból egy csomó mindent bevesznek.
Nem hiába adta Jézus a gazdag emberről és Lázárról szóló példázatot, amelyben a gazdag ember az alvilágban kéri Ábrahámot, hogy engedje vissza az élők közé Lázárt, hogy elmondhassa azoknak: térjenek meg, vagy különben ők is a gyötrelem helyére jutnak. Erre Ábrahám azt válaszolja:
"Luk 16:29-31. Monda néki Ábrahám: Van Mózesök és prófétáik; hallgassák azokat. Ama pedig monda: Nem úgy, atyám Ábrahám; hanem ha a halottak közül megy valaki hozzájok, megtérnek! Ő pedig monda néki: Ha Mózesre és a prófétákra nem hallgatnak, az sem győzi meg őket, ha valaki a halottak közül feltámad."
Én biztos vagyok benne, hogy ez így is van. Igazából nincs az a bizonyíték, amire a szívét megkeményítő ember megtérne. Ma számos (ha nem is sok, de azért akad...) olyan beszámoló terjed az interneten és könyvekben, hogy néhány ember Jézus Krisztus akaratából megjárta a mennyet vagy a poklot, de Ő visszaküldte őket, hogy elmondhassák az embereknek a beszámolójukat, és hátha ennek hatására megtérnek. (Pl.: Liu Csen Jing: A mennyei ember [link] ; Bill Wiese: 23 perc a pokolban [link] )
Ugyan vannak szép számmal, akikre ez hat, de a legtöbben a "felvilágosult" emberek közül csak röhögnek rajtuk, meg azokon, akik ezt "beveszik", hogy ugyan már, peeersze, visszatért a halálból stb., lehazugozzák őket, elmebetegnek titulálják, álomnak, képzelgésnek stb.
Mert ugye ez sem bizonyíték, megint csak hinni kéne, ez itt a probléma. Mindezeknek a dolgoknak a valóságáról csak kétféleképpen lehet bizonyítékot szerezni: ha valaki személyesen találkozik Istennel, vagy ha meghal.
Mert ha hitetlenül meghal valaki, és tényleg van pokol, akkor személyesen ugyan bizonyítékot fog nyerni arról, hogy létezik és hogy a Biblia igaz, de már túl késő lesz: az esélyünk most van, amíg élünk.
Ha hitetlenül találkozik valaki Istennel úgy, hogy empirikusan, "a két szemével" is megtapasztalhassa, azaz láthassa teljes valóságában, akkor viszont meghal (ezt tanítja a Biblia), mert a bűnös ember nem állhat meg Isten előtt.
Mi hát az egyetlen módja, hogy Isten valóságáról tapasztalatot szerezzünk úgy, hogy nem halunk meg?
Hát ha hiszünk. :)
Mert Isten nem azért találta ki a hitet, meg ezt az egész rendszert, hogy minél nehezebb legyen "üdvözülni". Hanem mert az ember bűnös állapota miatt ez az egyetlen módja annak, hogy közeledhessen Istenhez: ha előbb elhiszi, hogy Ő létezik, és a Messiáson keresztül hajlandó bűnbocsánatot adni azoknak, akik ezt kérik. Ezután, hogy az ember a megtérés és a keresztség által meghal a bűnnek, és elkezd tiszta életet élni, már képes személyesen is tapasztalatot szerezni Istenről, mivel innentől kezdve Isten számára is vállalható vele a közösség. (A bűnnel nem vállal közösséget.) Ezért van az, hogy a legtöbben, nem viccelek, tényleg nagyon sokan így vannak :), amikor megtérnek, még kétes érzéseik vannak, és csak miután hívőkké lettek, akkor kezdenek ilyenekké válni, mint pl. mi, hogy fennhangon hirdetik Istent az embereknek, hitükben megingathatatlanul, mintha _tudnák_, nemcsak hinnék, hogy Ő van. A megtérők még csak annyit éreznek, hogy hallanak valamiféle hívást, és érzik, hogy ez a Szeretet hívása, aminek nem akarnak ellenállni. A bizonyosság pedig fokozatosan alakul ki, ahogy az ember elkezdi tapasztalni, hogy a hit _működik_. Hogy egy idő után már nemcsak hisz Isten létezésében, hanem elkezdi megismerni, és onnantól már a szó szoros értelmében _tudja_ is, hogy van.
Ez egy óriási paradoxon, de hát ez van. Nagyon egyszerűen úgy lehetne mondani: higgy előbb, aztán majd megtapasztalod. Isten fő üzenete a Szeretet, és nem az ítélet, nem a kárhoztatás. De a saját szabályait nem rúgja fel.
Jó, ebben van igazság.
Mármint a valószínűtlen még nem lehetetlen.
De ez visszafelé is csenget ám. Ha ma még valószínűtlen is, hogy 100% ig igazolni tudnánk Isten NEM létezését, ez a jövőben még sikerülhet. Tehát nem lehetetlen.
Ez bár igaz, de nem segített a dolgok igazolásában.
Szerintem nem kellene feltétlenül Istennel találkozni személyesen.
Elég lenne egy angyallal bizonyítani, vagy az ördög megidézésével és annak megjelenésének tudományos igazolásával. De ez sem történik meg.
Az ördög ha annyira rossz és képes lenne a megjelenésével bizonyítani nagyságát és ezzel a híveit gyarapítani.
Ő miért nem jelenik meg?
Na látod, hisz tele vagy csupa jó kérdéssel. :)
Erre is válaszolhatnék nagyon hosszan, de most inkább csak... kicsit hosszan. (Magamhoz képest. :D)
Hogy miért nem jelenik meg mindenkinek egy-egy angyal, és mondja el, hogy Jézus feltámadott a halálból, tessék elhinni?
Hát, nem hiszem, hogy erre pontosan tudom a választ, de szerintem nincs rá szükség. Nekem elég az, hogy mert nem ez Isten akarata, lehet, hogy neked nem, de a legvalószínűbb válasz az, hogy az evangélium hirdetését Isten nem az angyalokra, hanem emberekre bízta: a tanítványaira. Az angyalok Isten hírnökei, és a Bibliában számos alkalommal találkozhatunk olyan részekkel, amikor embereknek megjelentek, de minden esetben olyan "ügyben", ami történelmileg kiemelten fontos volt valamiért. (Pl. fontos próféciákat, jövendöléseket hoztak, vagy különleges védelmi funkciókat láttak el.)
De azt gondolom, hogy Isten dolga eldönteni, kit küld, és mivel definíció szerint végtelenül bölcs és jó, ezért bizonyára nagyon jó okkal nem angyalokkal hirdetteti az Igét.
Az egyik ok nyilvánvalóan az, hogy a bibliai beszámolók alapján az angyali jelenések rettentő félelmetesek tudnak lenni az emberek számára (de nem minden alkalommal, ez igaz), ezért nem lenne könnyű ilymódon eljuttatni az üzenetet az emberekhez. (Sokszor még a legszentebb bibliai férfiak is többször ájultan buktak a földre, mielőtt az angyalok átadhatták volna az isteni üzenetet.)
Egy másik ok, hogy az angyalok úgymond mással vannak elfoglalva. A Jelenések könyve pl. beszél a vizek angyaláról, akinek feladata a világ ivóvízkészletei felett őrködni. Azt is mondja a Biblia, hogy az Úr "szelekké változtatja" és tűzzé az angyalait, illetve a Jelenések könyve is beszél a négy égtáj felőli szél angyalairól. Sok helyütt lehet arra következtetni, hogy az emberek mellé is vannak ún. "őrangyalok" rendelve. Mivel az ő természetes helyük a természetfeletti, láthatatlan világ, ezért minden olyan alkalom, amikor megjelennek, felfordulást okoz valamilyen szinten a rendben.
A harmadik ok, hogy nemcsak jó angyalok vannak, hanem gonosz, bukott angyalok is, ezért az emberek számára rendkívül veszélyes is lehetne, ha Isten megengedné, hogy kényükre-kedvükre megjelengessenek az angyalok.
A negyedik ok pedig, amit a végére hagytam, hogy hívő körökben ma is tudunk időnként előforduló angyali látogatásokról. Azt, hogy a világnak ez sem elég bizonyíték Isten létezésére, jól mutatja, hogy ha valaki előáll egy olyan történettel, hogy "angyal jelent meg nekem, és ezt és ezt mondta", akkor minimum jól kiröhögik és semmibe veszik, hacsak nem küldik elmegyógyintézetbe. És miért? Mert soha senki nem fényképezett vagy videózott le egy angyalt (bár az UFO-król vannak talán hiteles dokumentációk, de ebbe itt nem megyek bele, már más kérdésnél kifejtettem a véleményem itt GYK-n), nem is lehetne, hiszen természetfölöttiek.
Ugyanakkor ott vannak azok a napi szinten is (!) több százra tehető természetfölötti módon történő gyógyulások, amelyek történnek világszerte Isten által: Dél-Afrikában például emberek rohangálnak papírral a kezükben, hogy AIDS-esek voltak, és meggyógyultak. Amerikában ma már állítanak ki a kórházakban olyan hivatalos papírt, hogy "természetfeletti módon meggyógyult", ha nem tudják megmagyarázni, hogy egy gyógyulás hogy történhetett. De ez senkit nem érdekel, csak a keresztényeket, mert "ugyanúgy mese, mint az összes többi". Olvastam már olyat, hogy ezek a megmagyarázhatatlan gyógyulások a véletlen művei. Önmagukat a drog és az alkohol által már majdnem a halálba pusztító emberek élete változik meg egy csapásra százával, és az nem hisznek nekik. A GYK tele van vele, hogy az önkielégítésből vagy a homoszexualitásból nem lehet megszabadulni, keresztények között mégis vannak olyan bizonyságok, hogy meg lehet. Személyesen is ismerek olyan embereket, akik évekig tartó drogfüggőségből szabadultak meg, és olyan hölgy ismerősöm is van, akinek papírja van róla, hogy régen 0% esélye volt gyereket szülni, ma pedig családanya. :) Szóval azt éppenséggel nem lehet mondani, hogy nincs bizonyíték. Rengeteg bizonyíték van. Csak azt lehet mondani, hogy olyan bizonyíték nincs, amilyet az Isten felé megkeményedett szívű emberek elfogadnának. Hidd el, ha hoznék egy videót, amelyen egy angyal jól láthatóan a vízen jár, rögtön azt mondanák, hogy manipuláció.
Sajnos ez van. Sőt, a jövőben még szomorúbb lesz a helyzet a Jelenések könyve szerint. Isten ebben azt is megmutatta Jánosnak, aki a könyvet írta, hogy amikor a legelképesztőbb természeti csapások jönnek majd a földre (amiket már nem nagyon lehet természetes úton magyarázni, sőt tisztában lesznek azzal, hogy azokat Isten küldte rájuk), akkor sem fognak megtérni:
"Jel 16:8-11. A negyedik angyal is kitölté az ő poharát a napra; és adaték annak, hogy az embereket tikkassza tűzzel. És tikkadának az emberek nagy hévséggel; és az Istennek nevét káromlák, akinek hatalma vala e csapásokon; és nem térének meg, hogy neki dicsőséget adjanak. Az ötödik angyal is kitölté az ő poharát a fenevad királyiszékére; és lőn az ő országa sötét; és rágják vala az ő nyelvöket a kín miatt, És káromlák a menny Istenét az ő kínjaik és fekélyeik miatt; és meg nem térének az ő cselekedeteikből."
És hogy miért nem jelenik meg az ördög személyesen, hogy mindenkit elhitessen. Hát ennek két oka van. Egyrészt azért, mert Isten nem engedi neki, mivel még nem jött el az ő ideje. :) (Amikor eljön, akkor 3,5 évig Antikrisztusként fog uralkodni egy világkormány élén, a Biblia tanítása szerint. Kb. ennyit bír ki a világ úgy, hogy a Sátán személyesen megjelenik. Na ezért nem engedte meg eddig neki Isten.)
A másik, és még kézenfekvőbb ok, hogy a Sátán azért nem jelenik meg személyesen, mert egyáltalán nem érdeke! Akkor oda lenne a többezer éves munkája! :) A Sátán hitetésének ugyanis pont az a lényege (az eredeti kérdésre válaszolva úgy is mondhatnánk: "az a leghatékonyabb fegyvere" :D), hogy soha, ismétlem, _soha_ nem Ördögként és Gonoszként "mutatkozik be" azoknak, akiket be akar csapni, hiszen akkor egyből ellenállásba ütközne. A bűn egy dolgot mindenáron el akar kerülni: a lelepleződést. Mindig "világosság angyalaként" (a Biblia használja ezt a kifejezést) jön, és nyájas, hízelkedő szavakkal és az apró csúsztatásoktól elindulva a teljes hazugságig jut, így csábítja el az embert úgy, hogy észre sem veszi. Ugyanez történt az ember bűnbeesésekor is az Édenkertben (ti. Évának egyáltalán nem azt jelentette a kígyó, mint nekünk, hiszen minden teremtmény a "barátja" volt az Édenben, ezért nem hagyta ott egyből, amint az szólni kezdett hozzá), nyugodtan elolvashatod az 1Mózes 3. részében, és nézd meg figyelmesen, hogy milyen ravasz szavakkal vette rá Évát, hogy szakítson egy gyümölcsöt a jó és gonosz tudásának fájáról.
Remélem, hogy sikerült legalább valamelyest kielégítő választ adnom a kérdéseidre. :)
A komment megírásának időpontja: ma 20:39
Nincs vita köztünk, legalábbis ebben. Ez szerintem is egy általános igazság; tehát egyetlen esemény bekövetkeztét sem lehet 100 %-ig kizárni csak azért, mert a valószínűsége kicsi.
Egyébként nem a Bibliában vagy bármely keresztény könyvben találtam a hivatkozott mondatot, hanem egy angol író regényében. Tehát az eredeti szövegnek abszolút semmi köze nincs Istenhez, a hithez, vagy a kereszténységhez.
És ne kötözködj, légy oly kedves. Nem igazolási szándékkal írtam. Az előző kommentedben azt írtad, hogy tényeket és bizonyítékokat akarsz. Én azt válaszoltam, hogy el sem fogom kezdeni a győzködést, emlékszel?
Felajánlottam, hogy beszélgessünk tovább, ha akarsz, meg hogy leírok egy jó kis történetet, ennyi.
De ha nem, hát nem. Még néhány mondat erejéig visszatérek, aztán leléptem. :)
A komment megírásának időpontja: ma 21:12
Picit még visszautalva az előző kommentjeidre is, szerintem neked eszméletlen nagy szerencséd van, hogy belépett a kérdésedbe a 81-es válaszoló. Minden tiszteletem az övé, hogy van türelme ennyire érthetően, precizen és mindenre kiterjedően magyarázgatni a dolgokat. /Az általam belinkelt kérdésekben láttam, hogy eddig talán Péter volt a legkitartóbb a folyamatos kérdésözönöd megválaszolásában. :)/
Teljes mértékben egyetértek a 81-es válaszoló által írottakkal.
Egy részét magam is tapasztaltam (pl. megtérés utáni "állapot", amikor az ember szinte _tud_, nem csak hisz). Ha élő kapcsolatban van valaki az élő Istennel, az élő Jézus Krisztus által, és a - szintén élő - Szent Szellem segítségével, az egy teljesen más világba csöppen bele: a láthatatlanba. Azaz: látja a nem láthatót. Ezt igen hosszan lehetne részletezni, de nem teszem.
A válaszok másik részében adott infók nekem is újak, ill. értékesek; ezeket ezúton is köszönöm. :))
Egyetlen dolgot fűznék hozzá a témához: "Ördögöt idézni" szoktak emberek; tudod, spiritizmus témakör...
Persze, ez sem igazolt tudományosan.
Viszont nagyon sok beszámoló létezik, melyet olyan emberek mondtak el, akiknek volt ilyen irányú tapasztalatuk. Egybehangzóan állítják, hogy a gonosz szellemi lények hogyan jelennek / nyilvánulnak meg; továbbá azt is, hogy a kezdeti csábító ígéretek után erős leuralás, félelem és hasonló negatív dolgok jellemezték az ilyen jellegű kapcsolatokat.
Ha érdekel a téma, ajánlom figyelmedbe Roger J. Morneau Játék a tűzzel c. könyvét. Vagy Han Pál történetét, amit itt is olvashatsz:
És nem hagyhatom ki C. S. Lewis Csűrcsavar levelei c. könyvét sem, ami amellett, hogy betekintést ad a démoni erők működésébe, még vicces is. Pontosan elmondja, hogy az ördög miért rejtőzködik... És azt is, hogy az emberek megtévesztésében az egyik lehetőség az, amikor valaki már elég "felvilágosult" ahhoz, hogy ne higgyen Istenben, de az okkult dolgokat szálka nélkül lenyeli...
Most megtaláltam a neten is; csak neked, csak most. :)
További jó szórakozást; tényleg olvasgass bele a linkekbe, nagyon hasznosak. Jó éjt!
Való igaz, hogy itt átfogó és tartalmas válaszról beszélünk.
Meg ugyan nem győzött, de ez lényegtelen is.
Hiszen itt nem az a cél, hogy én meggyőzessek, vagy megtéríttessek.
Igaz, hogy a magyarázatok itt is nagyon sántikálnak, de legalább valamennyire állnak. :)
Mert ugye :
"És hogy miért nem jelenik meg az ördög személyesen, hogy mindenkit elhitessen. Hát ennek két oka van. Egyrészt azért, mert Isten nem engedi neki, mivel még nem jött el az ő ideje. :)"
Azt akarod ezzel mondani, hogy az ördögnek Isteni engedély kell ahhoz, hogy valamit megtegyen?
Ez azt feltételezi, hogy Istennek hatása van az Ördögre.
Márpedig ha így van akkor Istennek csak annyit kellene mondania, hogy Lucifer! Fejezd be a bohóckodást!
És a probléma megoldva. De mivel nem így történik, logikus, hogy nincs korlátozó hatással rá.
Így aztán az ördög szabadon megjelenhet.
És miért feltételezzük az ördögről, hogy teljesen idióta és nem jut eszébe a győzelem egyszerű receptje.
Ha az emberekben rémületet és ez által ellenállást vált ki a megjelenése a saját alakjában, akkor miért nem Istenként jelenik meg? Mindenki hinne benne és engedelmeskedne neki.
Ha az ördögöt is szabályok kötik amit nyilván az Úr alkotott, akkor szövetség van közöttük.
Akkor viszont ott a másik kérdés, hogy hogyan hihetnék egy olyan főnökben, aki szövetséget köt titokban a legnagyobb ellenséggel? És ezt miért is teszi? Mi a célja azzal, hogy az ördögnek nem veszi el a hatalmát?
Hiszen ő mindenható. Egy csettintésébe kerül és az ördögnek már nincs is ördögi hatalma. Ezt miért nem teszi meg? Ki tiltja meg, hogy Luciferhez így szóljon:
Te Lucus! Gondolod már át mit csinálsz! És ő át is gondolja. Azonnal jóvá válik és az ördögből ismét a fényhozó angyal lesz. Probléma megoldva.
Miért kell ennyi kiskaput meg zsákutcát csinálni?
Hová vezet ez?
Mi a cél?
Mi az emberiség földi létének értelme?
Ha a végső cél a mennyországban a nagy boldogság, akkor minek a földi kitérő? Lehetne rögtön bűnök elkövetése nélkül a mennyországba születni. A sok felesleges cécó nélkül.
1.) Nos, örülök, hogy legalább „valamennyire állnak” előtted a magyarázataim. :) Már nem volt hiába. Meg annak is örülök, hogy nem érzed úgy, hogy téríteni vagyok itt. Nem mintha az rossz lenne, ha megtér valaki :), csak úgy értem, hogy a megtérés az Isten Szellemének a műfaja, ahhoz egy ember kevés – én csak válaszolok a kérdéseidre Istentől kapott hitem, és legjobb tudásom szerint.
Ja és mindenképp nézd meg Berta Wooster linkjeit, én is beleolvastam, nagyon érdekesek. :D (Ezúton köszönöm neki.)
Reeengeteg kérdés, Kérdező. :) A „mi az emberiség földi létének értelme” címűt külön kérdésben kéne föltenned, mert nem itt szeretném megválaszolni.
„… az ördögnek Isteni engedély kell ahhoz, hogy valamit megtegyen? Ez azt feltételezi, hogy Istennek hatása van az Ördögre.”
Pontosan ezt akarom mondani, és nagyon örülök neki, hogy ezt legjobb tudomásom szerint így állíthatom, mert nagy bajban lennénk, ha csak egy kicsit is elveszítené felette a kontrollt. :)
Ha Istenről beszélgetünk, akkor csak abból tudok kiindulni, hogy Ő definíció szerint mindenható. Ez nem azt jelenti, hogy a jó birodalmában mindenható, de a rossz területén csak a Sátánnak lenne hatalma, hanem a Sátán fölött ugyanolyan megkérdőjelezhetetlen hatalma van, mint bármely más teremtménye, legyen az élő vagy anyagi, fölött.
Lehetséges, hogy valamelyik korábbi válaszomban már kitértem rá, bár az is lehet, hogy másik kérdésnél, de az a lényeg, hogy Isten uralkodik ugyan mindenen, de nem zsarnokként, hanem szereti az angyalokkal, „a mennyei sereggel” megvitatni a dolgokat. (Ld. pl.: Királyok 1. könyve 22:19-22.) Amit le fogok írni, nem én találom ki, hanem a Biblia alapján lehet tudni, viszont ha nem muszáj, nem másolok be minden igei hivatkozást, mert elég sok lenne.
Isten a királysága alapjait már a kezdetek kezdetén a jogosság és az igazságosság alapjaira fektette le. Tudtommal még itt ebben a tökéletlen földi világunkban is úgy gondoljuk legtöbben, hogy az igazságosság nemcsak azt jelenti, hogy jól bánunk a jókkal, hanem azt is, hogy a rossz cselekedeteket nem hagyjuk büntetlenül. Erről Isten pontosan így gondolkodik, hozzátéve, hogy nagyon (de nem végtelenül) hosszútűrő és kegyelmes.
Azt mondom tehát, hogy ugyan Istennek hatalmában lenne megakadályozni a Sátán bármely tettét, de mégsem teszi, mégpedig a saját maga által alkotott jogosság tiszteletben tartása miatt. Az angyaloknak ugyanis remek érzékük van a joghoz :), ez így viccesen hangzik, de így van. Rendkívül pontosan tudják, hogy mik Isten törvényei, minden áldás és átok törvényét kívülről fújják, és képesek jogszerűség tekintetében megítélni cselekedeteket. (Ha érdekel a téma, bővebben elolvashatod Ruff Tibor cikkét az angyalokról: [link] )
Szóval Sátán, aki eredetileg Lucifer volt, szintén remek érzékkel rendelkezik a joghoz. Biztos hallottad már azt a kifejezést, hogy „az ördög ügyvédje”. Hát Sátánnak ugyan nincs szüksége ügyvédre, de tulajdonképpen hasonló a módszere, mint egy „ördög ügyvédjének”: kiforgatja a jogszabályokat (elsősorban most az isteni jogrendre gondolok, de számos példát tudnék hozni arra, hogyan forgatja ki a földi jogot is), mégpedig végtelen gonoszságából eredően pont az emberek ellen. A törvény betűje ugyanis öl (2Kor. 3:6), azaz benne van a bűnök jogos büntetése. Ha egy egyébként tiszta életű ember csak egy kis hibát, akár tévedésből, elkövet, a Sátán azonnal „jobbkeze felől áll, hogy vádolja őt” (Zak. 3:1.): rögtön reklamál Istennek, hogy tessék ezt az embert megbüntetni a bűnéért. És Isten, igazságosságából eredően, nem teheti meg (nem azért, mert nem mindenható, hanem mert igazságossága miatt nem akarja), hogy a bűnt büntetlenül hagyja. (Ezért volt fontos Jézus Krisztus megváltói műve, mert anélkül minden embernek, kivétel nélkül, örök kárhozat lenne a sorsa.)
Nincs itt szó semmilyen szövetségről, Sátánnak még a neve is (שָׂטָן azaz „sátán”) azt jelenti: „ellenség”. Nem is arról, hogy Isten irányítaná közvetlenül Sátán cselekedeteit.
A lényeg az, hogy Sátánnak három célja van: hogy „lopjon, öljön és pusztítson” (Ján.10:10.). Ha ebben semmi nem korlátozná, akkor már réges rég mindenkit elpusztított volna. Viszont ugyanúgy, mint minden teremtmény, Isten Igéjének van alárendelve: Isten Igéje korlátozza abban, hogy mit tehet meg, és mit nem. (Lásd pl. Jób történetét, elég megnézni az első két részt Jób könyvében.) Ha úgy tetszik, Isten Igéje a természetfeletti világ törvénykönyve, jogszabály-gyűjteménye. Ebben van meghatározva az emberek számára, hogy milyen tetteik milyen következménnyel járnak a jövőjükre nézve. Ha áthágják a Törvényt, akár tudatosan, akár nem, akkor teret adnak a Sátánnak a cselekvésre, és ő azonnal ki is használ minden apró lehetőséget, minden apró „joghézagot”, ha talál ilyet. (Ezért fontos pl. az, hogy a keresztények minél inkább bűntelenül igyekezzenek élni, mert ha bűnben élnek, akkor az ő esetükben is jogot tud formálni az ellenség az ártásra, rombolásra, pusztításra.)
És egy megjegyzés még: ilyenkor sokszor hallottam azt a tévkövetkeztetést, hogy "tehát Istennek szüksége van a Sátánra, hogy a bűnösöket megbüntesse". Nem, ez nem így van. Isten anélkül is meg tudná büntetni a bűnösöket, hogy a Sátán odaállna vádolni őket. A lényeg az, hogy a Sátán úgy áll oda vádolni őket, hogy közben azokra a bűnökre, amelyekkel vádolja, ő vette rá az embereket a manipulációival!
2.) „Ha az emberekben rémületet és ez által ellenállást vált ki a megjelenése a saját alakjában, akkor miért nem Istenként jelenik meg? Mindenki hinne benne és engedelmeskedne neki.”
Az előzőekben már elmondtam neked, hogy pontosan ezt fogja tenni. De mivel még nem jött el ennek az Istentől rendelt ideje, ezért nem került még rá sor.
„Dán 12:11 És az időtől fogva, hogy elvétetik a mindennapi áldozat, és feltétetik a pusztító útálatosság, ezerkétszáz és kilencven nap lesz.”
Ez az esemény, amikor az Antikrisztus istenként beül a (harmadik) Jeruzsálemi templomba, és magának Istennek járó imádatot követel, 3,5 évvel a világpolitikai színpadon való fellépése után lesz, és itt azt írja le Dániel, hogy onnantól kezdve még 3,5 év lesz hátra addig, amíg Jézus Krisztus dicsőségben megjelenik és megöli, majd átveszi a Föld feletti uralmat. Ez már csak azért sem történhet most meg, mert még nem épült fel a Harmadik Templom Jeruzsálemben. Mint említettem, Isten Igéje korlátozza Sátánt a cselekvésben.
Így ír erről a témáról Pál apostol:
„[ne gondoljátok úgy] mintha itt volna már a Krisztusnak ama napja. Ne csaljon meg titeket senki semmiképpen. Mert nem [jön az el addig], mígnem bekövetkezik elébb a szakadás, és megjelenik a bűn embere, a veszedelemnek fia, Aki ellene veti és fölébe emeli magát mindannak, ami Istennek vagy istentiszteletre méltónak mondatik, annyira, hogy maga ül be mint Isten az Isten templomába, Isten gyanánt mutogatván magát. (…) És most tudjátok, mi tartja vissza, amiért [csak] a maga idejében fog az megjelenni. Működik ugyan már a törvényszegés titkos [bűne]: csakhogy annak, aki [azt] még most visszatartja, félre kell az útból tolatnia. És akkor fog megjelenni a törvénytaposó, akit megemészt az Úr az ő szájának lehelletével, és megsemmisít az ő megjelenésének feltűnésével; Akinek eljövetele a Sátán ereje által van, a hazugságnak minden hatalmával, jeleivel és csodáival…” (2Thessz.2:2-9.)
Hogy pontosan miről beszél itt Pál mint ami az Antikrisztust „visszatartja”, az itt nincs leírva. Én azt az elméletet ismerem jobban (mert ebben hiszek :D), hogy az egyház illetve a Szent Szellem földi jelenléte tartja vissza. Ez egészen addig így lesz, amíg Krisztus hívei a földön tartózkodnak. Ezért hallhattad, hogy a keresztények sokat beszélnek az elragadtatásról: mert nekik nem kell majd végigszenvedniük a föld legsötétebb korszakát Sátánnal. Abban eltérnek a vélemények, hogy ez pontosan mikor fog bekövetkezni, már az Antikrisztus fellépése előtt közvetlenül (a hét év nyomorúság kezdetén), vagy a „pusztító utálatosság” feltételekor (a 2X3,5 év közötti felezőpontkor), vagy még később.
"Egy csettintésébe kerül és az ördögnek már nincs is ördögi hatalma. Ezt miért nem teszi meg? Ki tiltja meg, hogy Luciferhez így szóljon: Te Lucus! Gondolod már át mit csinálsz! És ő át is gondolja. Azonnal jóvá válik és az ördögből ismét a fényhozó angyal lesz."
Megtehetné. Ugyanakkor azt is biztos hogy említettem már neked, hogy Isten soha nem akart zsarnoki uralmat a teremtményei felett. Sátánnak is, mint minden más élő teremtményének, szabad akaratot adott, hogy akarja-e Őt szolgálni, vagy sem. Mivel ő nem akarta, fellázadt, és gonosz lett. Isten ezt tiszteletben tartotta, és soha nem fog senkiből „jó” teremtményt „varázsolni”, ha az nem akar jó lenni. A kárhozatra és a pokolra sem azért van szükség, hogy „jól megszívják a kis engedetlenek”. Hanem azért, mert Isten tiszteletben tartja mindenkinek a szabad akaratát: aki itt a földi életével kijelenti, hogy nem kíván vele élni, hallani sem akar Istenről, azt nem kényszeríti erre, hanem azt adja neki, amit kért: teljesen kirekeszti a jelenlétéből. A pokol, vagy a tűznek tava, nem más, mint az Isten jelenlétéből való teljes kirekesztés. Ezt mindenki, aki odakerül, szabadon választja azáltal, hogy nem akar Istennel élni. És csak azért olyan rettenetes és kínzó hely, mert Isten nélkül létezni olyan rettenetes és kínzó, mivelhogy minden jónak Ő a forrása. Nem pedig azért, mert „zsákutcákat” csinált. A zsákutcákat a Sátán csinálta a hazugságaival és a hitetésével, aminek minden olyan ember áldozata, aki nem hisz Istenben.
Én úgy tudom, hogy ez az igazság. De Isten jó és kegyelmes, ezért van néhány évünk itt a földön, amíg dönthetünk. Mindenkinek szabad akaratában áll eldönteni, hogy kinek hisz, és aki Neki hisz, azt soha nem fogja cserben hagyni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!