Tehát, ha Ádámnak és Évának 2 gyereke volt, ebből az egyik megölte a másikat, akkor hogyan szaporodtak tovább?
Egyszer csak több ember lett a Földön?
És, ha Noé minden állatból csak 1 párt vitt, azok hogyan szaporodtak? Testvér a testvérrel?
Igen? És például Jákob is ragaszkodott a feleségeihez? Vagy ő parázna volt?
Ragaszkodik a feleségéhez, és lesznek egy testté. És...lesznek egy testté. Mi a feleség fogalma a Biblia szerint? Szertartásos alapon kimondott férj és feleség? Ádám feleségül vette Évát? Vagy Káint ki adta hozzá a feleségéhez? Jákob mindegyik feleségével hált, és mindegyik a felesége volt. A felesége adta hozzá a szolgálót Jákobhoz úgy, hogy azt mondta, hogy háljon vele. Így lett a felesége. És lesznek egy testté.
Az teszi feleséggé, hogy ragaszkodunk hozzá. Ez a fogalma.
Ha Jákób történetét ismernéd és értenéd, az pontosan arról szól, hogy hogyan bünteti Jákóbot Isten a rossz cselekedeteiért, de hűségéért meg is jutalmazza. Ezek pontosan azért szép történetek, mert jól példázzák, hogy ezek az emberek, akiket mi nagyra tartunk és Isten is nagyra tartott, mennyire esendőek és bűnösek. Éppen olyanok, mint bármelyikünk. Mindegyik bibliai hős.
Jákóbnak azért volt két felesége, mert Isten ugyanúgy büntette meg, ahogyan ő elárulta fivérét Ézsaut és elorozta annak elsőszülöttségi jogát. Becsapta apját, álruhában ment be szinte vak apjához, aki azt hitte elsőszülött fiának adja az apai áldást. Persze Ézsau sem volt különb, mert ő meg egy tál lencséért képes volt azt átengedni Jákóbnak. Ezért Isten Jákóbnak adta a jogot, de meg is büntette őt a hazugságért, ugyanúgy csapta be Lábán Jákóbot, ahogyan Jákób becsapta az apját: nem a szerelmét, Ráhelt adták hozzá feleségül, hanem az idősebb lányt, Leát, Ráhel ruhájában, így Jákób azt hitte Leát veszi el.
De később Isten megkönyörült rajta és szerelmét, Ráhelt is el tudta venni feleségül. Azonban örömük nem volt teljes, mert Ráhel nem tudott neki gyerekeket szülni, csak Lea. Ezért bűnbe keveredett Ráhel is, felbíztatta Jákóbot, hogy a szolgálójával háljon. Pedig bíznia kellett volna Isten könyörületességében, hiszen végül mégiscsak tudott Ráhel is gyermeket szülni, Jákób két legkisebb fiát, Józsefet, majd miután őt eladták a Leától született testvérei rabszolgának Egyiptomba, Benjámint.
Jákób Izráel népének apja lett, ezért is kapta meg később ezt a nevet. 12 fia Izráel népének 12 törzsét példázza. Jákóbnak igazi feleségétől született két fiára és Izráel két törzsére különösen fényes jövő várt. József története eléggé közismert, ezt most nem írom le. :) József élete önmagában Jézus előképe. Benjámin pedig azért, mert Izráel 12 törzséből végül csak kettő maradt meg Júda és Benjámin.
Mindezzel azt akartam megmutatni, hogy Jákób igazi felesége Isten előtt Ráhel volt, a tőle született utódok a legfontosabbak.
áhh, elírtam:
így Jákób azt hitte *Ráhelt* veszi el.
Én meg úgy gondolom, hogy Ádám és Éva nem konkrét személyek, és nem kell szó szerint venni a dolgot, ahogy sok más a Bibliában is csak példázat. Ádám és Éva nem egy-egy ember, hanem az akkori emberiség "példái", de jelképezik az összes embert, aki akkor élt. A paradicsom, mint konkrét hely sosem létezett, sem a kígyó, sem a Tudás Fája, ez egy példázat, mely azt mutatja meg, hogy az ember hogyan választotta a tudomány kétes hatalmát (azért kétes, mert ugyanannyi rosszat ad, mint jót), az egyszerű tudatlanság és egyszerű élet ellenében. Ha az ember megmaradt volna egyszerű lénynek, nem találkozott volna sok problémával, amivel aztán később a technológiai fejlettség korában igen, és az első bűn, Káin bűne sem történhetett volna meg.
Azaz még egyszer mondom, szerintem ez csak egy példázat, Ádám és Éva pedig nem egy-egy konkrét személyt jelölnek, hanem az akkori emberiség megtestesítői.
Sziasztok!
Egy apróságra azért szeretném felhívni a figyelmet. Ha Istennek korlátlan a hatalma és meg tudta teremteni a világot, ha az embernek átadta a feljegyzést arról, amit cselekedett, akkor mi gátol meg bennünket abban, hogy elhigyjük azt, hogy ez ténylegesen megtörtént?
Ugyanis ha evolúció történt, akkor a halál már azelőtt elterjedt, hogy az ember létrejött. De ha a halál megelőzte az embert, és nem Ádám bűnének következménye volt - ahogyan a Biblia állítja - akkor a bűn képzelgés. Ha viszont a bűn képzelgés, akkor nincs szükségünk Megváltóra.
Ezeken azért érdemes elgondolkodni...
Üdv. Péter
A válasz írója 76%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: ma 04:33
"Mindezzel azt akartam megmutatni, hogy Jákób igazi felesége Isten előtt Ráhel volt, a tőle született utódok a legfontosabbak."
Ez hol is van, hogy ki a fontos és hogy ki az igazi felesége?
Én erről beszéltem.
"És monda ez: Ímhol az én szolgálóm Bilha, menj be hozzá, hogy szűljön az én térdeimen, és én is megépüljek ő általa.
Adá tehát néki az ő szolgálóját Bilhát feleségűl, és beméne ahhoz Jákób."
"Látván pedig Lea hogy ő megszűnt a szűléstől, vevé az ő szolgálóját Zilpát, és adá azt Jákóbnak feleségűl."
"Eredj be a te bátyád feleségéhez, és vedd feleségűl mint sógor, és támaszsz magot bátyádnak."
Mi a szemedben a feleség? A feleség az, akivel lefekszel. Ha mással fekszel le, az paráznaság, házasságtörés. Vagy a Biblia szerint mi? Akit egy pap összead? Vagy a házasságkötő teremben a kishölgy? Nem a te véleményed alapján, hanem a Bibla alapján.
Amúgy köszönöm Jákob történetének összefoglalóját, szépen felvázoltad. Érdemes lenne a Biblia összes történetét leírnod ilyen tömören. Sokan sajnos magát a történeteket sem ismerik.
Itt most nem olvasom el a többi választ, mert konyítok a témához, legalábbis tudok rá válaszolni. Na nézzük sorban.
"Tehát, ha Ádámnak és Évának 2 gyereke volt, ebből az egyik megölte a másikat, akkor hogyan szaporodtak tovább?"
A Biblia szerint sok gyerekük volt. És igen, bármilyen meredeken hangzik, testvéreikkel házasodtak. És ez mégsem volt vérfertőzés. Miért? Mert nem voltak még génhibák. Ezek jóval később, fokozatosan jelentek meg. Még Noé fiainak a gyerekei is testvéreikkel házasodtak. Ezután lassanként kezdtek megjelenni a retorziók. Ábrahám felesége is a testvére volt, de már csak féltestvére. A későbbi néhány generáció már távolabbi rokonságból vett feleséget. Idővel jutott oda a helyzet, ahol van ma is, hogy csak harmadfokú unokatestvérek házassága engedélyezett.
"És, ha Noé minden állatból csak 1 párt vitt, azok hogyan szaporodtak? Testvér a testvérrel?"
Igen. A tiszta állatokból 7 párt vitt fel egyébként. Miután kijött a bárkából, mindegyik tiszta állatból áldozott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!