Tehát, ha Ádámnak és Évának 2 gyereke volt, ebből az egyik megölte a másikat, akkor hogyan szaporodtak tovább?
Egyszer csak több ember lett a Földön?
És, ha Noé minden állatból csak 1 párt vitt, azok hogyan szaporodtak? Testvér a testvérrel?
Szia!
Ádámnak és Évának természetesen több gyermeke is volt. Való igaz, hogy a Biblia kezdetben látszólag egyáltalán nem tesz említést leánygyermekek születéséről, csupán közli, hogy "Kain ismerte az ő feleségét..." (1Móz 4,17).
Mózes első könyve 5. fejezetében a negyedik versben azonban már azt olvassuk, hogy "Ádám nemzett fiakat és leányokat". Annak az oka, hogy a Biblia alig tesz említést a lányokról, a korabeli társadalmi szemléletben és értékrendben keresendő, ami gyakorlatilag az egész Biblián végigvonul, és érezteti hatását. Tudniillik a férfiak társadalmi szerepét, jelentőségét és felelősségét többre értékeli. Ez a jelenség nem is olyan régen egyébként még nálunk is ismert volt.
A probléma másik oldala a vérfertőzés, azaz a vérszerinti testvérek házasságkötése, amelyből köztudottan nagy valószínűséggel fogyatékos utódok születése várható, ezért a mai polgári törvények tiltják is. Itt ismét a Biblia szemléletét kell figyelembe vennünk, amely gyökeresen eltér az általában uralkodó történelemszemlélettől. Az evolúciós felfogás szerint egy folyamatos fejlődés, felívelés jellemzi az emberiséget és annak történelmét, míg a Biblia ennek éppen az ellenkezőjéről, a szüntelen és egyre erősödő hanyatlásról beszél, amelynek kiindulópontja a kezdeti tökéletes állapot volt, és gyökere az erkölcsi hanyatlásban keresendő, de bizonyos vonatkozásokban az anyagi világra is kihat (lásd például: "Átkozott legyen a föld miattad... Tövist és bogáncskórót teremjen neked..." 1Móz 3,17-18). Így azok a ma ismeretes rendellenességek, amelyek testvérházasság esetén az utódok genetikusan meghatározott megbetegedései hátterében meghúzódnak (a sérült DNS, amely a különböző örökletes tulajdonságok átörökítésért felelős molekulalánc), minden bizonnyal ismeretlenek voltak egy olyan világban, ahol "minden igen jó" volt, ill. amikor még éppen csak megindult a romlás folyamata a bűnesetet követő időkben. Hogy a Biblia üzenete ebben a vonatkozásban is mennyire valószerű, éppen az bizonyítja, hogy Mózes idejére - i. e. XV. sz., azaz kb. 2500 évvel a teremtés után később - már ugyanúgy megjelenik a testvérházasság tilalma, ahogyan az napjainkban is ismert (lásd. 3Móz 18:6,9). Ebből kitűnik, hogy a Biblia előtt sem ismeretlen a jelenség és az általa hordozott veszély, de arra is utal, hogy ez nem volt mindig így.
Gyakran találkozhatunk a bibliai kijelentések és a tudomány eredményeinek összehangolására vagy éppen egymást kizáró voltának bizonyítására, ellentétbe állítására irányuló próbálkozásokkal. Azért is valószínűtlen, hogy ezek eredményre vezetnének, mert a két megközelítési mód teljesen különböző, tehát egy bizonyos ponton túl ezek a kísérletek nem járhatnak eredménnyel. A Biblia nem a tudományos kételyek kizárásának vagy minden felvetődő kérdés megválaszolásának igényével íródott. Ami elvárható, hogy belső összhangot találhatunk benne, azaz ne kerüljön önmagával ellentmondásba. Ez nem is kis kívánalom, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a tudományos elméletekről mindez nem mindig mondható el.
Az állatokkal kapcsolatosan is érdemes alaposabban elolvasni a bibliai történetet. Ezt olvassuk ugyanis Noé történeténél: "Mondta az Úr Noénak: Menj be te, és egész házadnépe a bárkába: mert téged láttalak igaznak előttem ebben a nemzedékben. Minden tiszta állatból hetet-hetet vígy be, hímet és nőstényét; azokból az állatokból pedig, amelyek nem tiszták, kettőt-kettőt, hímet és nőstényét. Az égi madarakból is hetet-hetet, hímet és nőstényét, hogy magvuk maradjon az egész föld színén." (1Móz. 7:1-3).
Üdv. Péter
10 hívőből 9 észre se veszi, hogy Káin, mikor vándorolt, egész falvakkal találkozott.
Éva szült egész falvakat? Nem. Akkor ki volt az első ember?
Az az egy hívő pedig, aki a 10-ből észreveszi, az megmagyarázza: Ádám csak az első kiválasztott ember volt.
No de akkor ki volt az első ember?
És hogyan zajlott a teremtés?
Na: ezért nem kell egy mesekönyvben logikát keresni.
Hány éves volt Káin illetve Ábel, mikor megtörtént a testvérgyilkosság?
Nem tudjuk.
Ádám 130 éves volt, mikor Séthet nemzette, tehát max ~130 éves volt Káin, 129 Ábel. De ha reálisak akarnánk maradni, akkor nyílván valamivel fiatalabbak.
Séth hanyadik gyermeke volt Ádámnak?
NEM tudjuk.
Azt viszont tudjuk, hogy "és nemze fiakat és leányokat."
Három gyermekéről tudunk, Káin, Ábel, Séth.
Hány gyermeke volt Ádámnak?
Nem tudjuk.
Hány nővel hált? Csak Évával?
Nem tudjuk.
Hogy hálhatott a lányaival, unokáival, rokonaival?
1: Nem tiltotta senki, még Isten sem (legalábbis nem olvashatunk erről).
2: Isten mindent, amit alkotott az 'igen jó' volt.
Miért nem létesíthetsz kapcsolatot közeli hozzátartozóval? Törvényeken kívűl genetikai összeférhetetlenség miatt. De ha Ádáméknál minden igen jó volt, akkor volt genetikai affér? Nem.
Hány gyermeke lehetett 130 év alatt? Több száz is. És azoknak? Több száz is. Hanyan lehettek az emberek, mikor Káinnak felesége lett?
Nem tudjuk.
De akár ezren is lehettek.
Ezek a 'statisztikai' számok - magam is tudom - szélsőségesnek hangzanak, de még azt is el tudnám képzelni, hogy alsó hangot ütöttem meg, ha számba veszem, hogy a tiltott gyümölcsből evés után egy parancsolat 'maradt' neki, hogy sokasodjon, szaporodjon, töltse be a földet. Ma egy egészséges ifjúnak hetente van néhányszor vágya a szerelmi légyottra, valószínűsítem, hogy Ádámnak is volt. Ha méltányolom a szerelmi együttlétet a rokonokkal, (a fogamzásgátlás nem léte mellett) akkor egy év alatt születhetett akár száz gyermeke is. Ha felhatványozzuk száz évre, belevéve a gyermekek nezőképessé válása utáni gyermekáldásokat is, akkor volt lehetősége Káinnak válogatni.
Ha még utána teremtett volna, akkor azt leírta volna.
De miért teremtett volna? Nem volt rá semmi szükség. Ádám és Éva is elég volt.
Amúgy nem valószínű, hogy Ádámnak Éván kívül mástól is lett volna gyereke, mivel Isten ezt azért már megtiltotta neki. "És ragaszkodik feleségéhez." És ők saját szemükkel látták Istent, gondolom engedelmeskedtek neki. De Ádám és Éva gyermekei nyugodtan házasodhattak testvéreikkel és testvéreik gyermekeivel, stb. Tehát nem is volt kötelező ugyanabból a generációból választaniuk. Ez azért lényeges, mert igen hosszú ideig éltek, 900 évig is a Biblia szerint. Ezalatt valószínűleg igen sok gyermeke lehetett egy párnak.
Amúgy nem valószínű, hogy Ádámnak Éván kívül mástól is lett volna gyereke
És miért gondolod hogy csak férfit teremtett?Én ezt nem mondtam egy szóval se
Tisztában vagyok a Biblia keletkezésével, olvastam róla, sokszor hallottam.
Egy csomó féle apokrif irat, köztük rengeteg evangélium forog közkézen, egy párat én is olvastam már. Nem lehet róluk biztosan tudni, hogy mikor keletkeztek, hamisak-e, stb. Amiket én olvastam, azok elég hülyeségnek tűntek a Biblia többi részéhez képest, eléggé kilógott a lóláb.
Ezeket a National Geographic-os "ismeretterjesztő" filmeket nem szabad komolyan venni. A legtöbb égbekiáltó baromság, semmi alapjuk nincs, a leghülyébb embereknek készítik a nézettségért, hírnévért bármire képes dilettánsok. Sokkal inkább az interneten, könyvekben kell szétnézni ha normális és érdekes kutatásokra éhezik az ember, ott nagyságrendekkel több és jobb téma hever.
Ennek a Júdásos műsornak is csakis annyi az alapja, hogy a különböző hülye írások miatt (pl. Dante pokla), a legtöbb ember úgy tekint Júdásra, mint az egyik legnagyobb árulóra, legbűnösebb emberre, akinek csakis a pokolban lehet a helye. És akkor jön ez a film és mindent felkavar: lehet, hogy Júdás nem is volt annyira bűnös? Micsoda szenzáció! Nevetséges.
Ha Júdás hitt benne, hogy Jézus Isten fia, akkor ott lesz a mennyekben Jézus oldalán, még ha ő adta is fel a katonáknak. Márpedig valószínűleg hitt benne. Ez a szép a történetben, ezért példa az emberek számára Júdás története. Az Isten megváltásának előképe.
Van egy elég jó Júdás című film, A Biblia - Jézus közelében címszó alatt, Enrico Lo Verso főszereplésével, ez szerintem elég közel állhat a valósághoz. Ez a "forradalmi" NG-s kaka sehol sincs hozzá képest.
Ráadásul a tanítványok között egy másik Júdás is volt, nem csak Iskáriótes, aki feladta, hanem Júdás, a Jakab fia is, akit Máté és Márk Tádé néven említ. Talán ez is közrejátszhatott a hatalmas "szenzációban".
"És miért gondolod hogy csak férfit teremtett? Én ezt nem mondtam egy szóval se"
Ezt nem értem miért írtad, én ezt arra szántam válaszul, hogy valaki azt írta Ádámról, hogy:
"Hány gyermeke volt Ádámnak?
Nem tudjuk.
Hány nővel hált? Csak Évával?
Nem tudjuk.
Hogy hálhatott a lányaival, unokáival, rokonaival?
1: Nem tiltotta senki, még Isten sem (legalábbis nem olvashatunk erről)."
Mivel Isten azt igenis megtiltotta Ádámnak (így az embereknek) azonnal, hogy feleségükön kívül mást is ismerjenek ("ragaszkodik feleségéhez").
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!