Ha be akarsz lépni a Hit Gyülekezetébe, tényleg igaz, hogy anyagi javaid nagy részét be kell szolgáltatnod?
11:11 és 13:19
Nem vitatkozni akarok, de a moderálással kapcsolatban ajánlanám figyelmetekbe a következőket:
"Ne OFFolj! Azaz ne írj olyat a válaszba, aminek nincs köze a kérdéshez!"
"Ne a válaszokra válaszolj, hanem a kérdésre! "
Stb. Ezek és az egyéb szabályok elolvashatók az "Ide írhatod a válaszod" mondat felett... :)
Tehát a válaszokat szabálysértés miatt szokták törölni!
Nekem töröltek már olyan válaszomat, ami sem trágár, sem rasszista, sem gyűlöletkeltő, sem provokatív nem volt, pusztán egy másik válaszadónak címezve válaszoltam, de szorosan a kérdéshez kapcsolódva... :(((
Hasonló okból ezt a válaszomat is töröltetheti bárki, ha úgy tetszik neki, mert most tényleg csak más válaszokra reagálok... :)
Amúgy a haveros sztorira nem emlékszem, de az iszonyatosan hosszú riportra igen; azt szerinted ki a csuda fogja végigolvasni???
Esetleg ha egy olyan részt emeltél volna ki belőle, ami konkrétan a kérdésre válaszol...
Másrészt a riport hitelessége is kérdéses: nem tudom, ki, hol, mikor készítette, hol jelent meg, mennyi a valóságtartalma, stb.
De azt tudom, hogy több-kevesebb rosszindulattal bárki bármit nyilatkozhat, jóformán következmények nélkül.
Berta Wooster válasza:
Szerintem azt az Ef. 2:15-öt szövegkörnyezettel együtt kellene elolvasni ám, abból kiderülne, hogy mire vonatkozik... :)
- miért nem fejted ki te?
Viktor 06 válasza:
"Jézus a halálával eltörölte a parancsolatok tételekben való törvényét (Ef 2:15), vagyis ezzel a törvény szövetség és amit a Mózes törvénye magában foglalt, megszűnt érvényesnek lenni.
Más szóval, Mózes egész törvénye érvényes volt Jézus haláláig, onnét nem! Hogy a a farizeusok megadták a dézsmát, ebből fakad. Még alatta voltak a törvények, szombatot is kellett tartani.
Ezek a Biblia alaptanításai. (Kösz.)"
???
Szívesen. :-) Szerinted Ábrahám a Törvény alatt élt, vagy a hit atyja volt? Érdekes nem volt még Mózesi Törvény, és nézd csak mit csinált HITBŐL:
"Akinek tizedet is adott Ábrahám mindenből: aki elsőben is magyarázat szerint igazság királya, azután pedig Sálem királya is, azaz békesség királya..."
Zsidó 7,2
Az előbb még a farizeusokkal jöttél, akik alatta voltak a mózesi törvénynek, mondván az USZ-ben is érvényes a tized.
Jeleztem, hogy ez még Jézus halála előtt történt, amikor még az USZ nem volt érvényben.
Most jössz Ábrahámmal, aki tizedet adott.
Nyilván nem volt alatta a mózesi törvénynek, de azt sem írja sehol a Biblia, hogy amit Ábrahám tett, az kötelező a keresztényekre nézve.
A téma az, hogy az USZ sehol nem írja elő (!), hogy kötelező lenne a tized beszolgáltatása. De abban a pillanatban, hogy kötelezővé teszik, már egyházi törvényt hoznak.
Biblia alaptanitásai: a tized nem adomány, hanem az Úré. Ha valaki szövetségbe lép Istennel, akkor Isten is megadja neki a tizedet, az első zsengéjét, azaz a bűneiért megáldozott Krisztust, és a hívő is megadja Istennek a tizedet, azaz az első zsengéjét, az anyagi javainak és szerzeményeinek az egytizedét.
Ezt honnét vetted?
„Ahogy az egyház gyarapodott, és különféle intézmények jöttek létre, szükségessé vált, hogy törvényeket alkossunk, hogy biztosítani tudjuk a papság megfelelő és tartós támogatását. A tized fizetését a régi Törvényből vettük . . . E törvény meghozására legkorábban úgy tűnik, hogy az 567-ben Tours-ban összegyűlt püspökök levelében, valamint az 585-ös mâcon-i tanács [kánonjaiban] van konkrét utalás” (The Catholic Encyclopedia).
Ezek szerint nem az USZ-ből vették.
Szerintem azt az Ef. 2:15-öt szövegkörnyezettel együtt kellene elolvasni ám, abból kiderülne, hogy mire vonatkozik... :)
- miért nem fejted ki te? (Talán mert nem én hivatkoztam rá kétszer is.)
Az, hogy mire vonatkozik, szerinted a szövegkörnyezetből derül ki. Amire én hivatkoztam, ezek szerint szerinted nem áll, hiszen a mondanivalómnak ellene mondtál. Azt mondtam, Jézus halálával megszűnt a Mózes törvénye (a törvény szövetsége), és a Mózes egész törvénye eltöröltetett. Ennek mondtál ellen te, hát akkor fejtsd ki. Ha meg nem fejted ki, akkor nem mondjál ellent.
egyházi adó: az egyház tagjaira az illetékes egyházi hatóságtól kirótt kötelező anyagi hozzájárulás. - I. A hívők ~ja a plébánia, ill. az egyházmegye javára. 1. A hatályos jog szerint az Egyh. született joga, hogy a krisztushívőktől megkívánja azt, ami sajátos céljaihoz szükséges (1260.k). A krisztushívőknek jogában áll, hogy anyagi javakat az Egyh. javára átadjanak (1261 k. 1§). A mpp. köteles a hívőket az egyh. fönntartásának kötelezettségére figyelmeztetni, s ennek teljesítését alkalmas módon sürgetni is (1261 k. 2§). A hívők járuljanak hozzá az egyh. szükségleteinek fedezéséhez a kért támogatással és a ppi konf. által kiadott szabályok szerint. (Magyar Katolikus Lexikon)
Ilyen: "illetékes egyházi hatóságtól kirótt kötelező anyagi hozzájárulás." - csak a hamis vallásban létezik!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!