Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Gondolkoztatok már ezen?

Gondolkoztatok már ezen?

Figyelt kérdés

Kb 6éves koromig nem szerettem legózni de elsőben mikor 7éves voltam az egyik új osztálytársamnál voltunk (szüleimmel) és neki volt egy hatalmas doboz legója amivel én is nekiálltam játszani kb 9éves koromban láttam egy reklámot a tv-ben amiben egy mentőhelikopter legómodell volt mentősökkel ,betegekkel mentőkötéllel stb..1 fél év könyörgés után meg is kaptam és azóta is imádok legózni.

Ha egy lakatlan szigeten nőttem volna fel azt sem tudnám mi az a legó....

Nem ugyan igy van ez a vallásal a bibliával meg a többi kitalált dologgal?

Ha nektek sem mondta volna senki hogy Isten létezik vagy nem adta volna senki a kezetekbe azt a "szent könyvet" akkor soha nem imádkoznátok és nem pazarolnátok el az életeteket ilyen dolgokra ugye?

Ki az aki a külvilágtól elzártan "nevelkedett " fel és hivő? SENKI!

2011. jún. 24. 17:17
1 2 3 4 5
 31/41 anonim ***** válasza:
Várom a választ a nyitva maradt kérdéseimre. És egyébként én is visszaolvastam kettőnk beszélgetését, amiből számomra kiderül, hogy semmi mellett nem siklottam el, csak próbálok témánál maradni, és arra koncentrálni a beszélgetés menetét, amerre le is indult. Hogy ne maradjonak hátra nyitott és megválaszolatlan kérdések. A nyitottsággal úgyszintén nincs problémám, de attól még gondolkodok, mérlegelek, és az, hogy nem adom át magam feltétel nélkül más ember szavainak, nem rögtön azt jelenti, hogy zárkózott vagyok, csak jobb érveim vannak az ellenkezőjére annak, amit állít a másik. :)
2011. jún. 28. 17:53
 32/41 anonim ***** válasza:

Megjöttem.:-) Látom, közben válaszoltál... Hát ha elfogadom azt, amit írsz, akkor köztünk olyan mértékű kommunikációs szakadék húzódik, hogy nehéz lenne áthidalni...

De mivel ígértem Neked választ, betartom.:-)

Az elején le kell szögeznünk, hogy a Biblia nem természettudományos tankönyv, nincs benne minden dolog, amit a világból meg lehet ismerni. Az emberre maradt ezek felfedezése, kutatása. Ami pedig mégis e tárgykörből benne van, az nem áll feltétlenül ellentétben azzal, amit a tudomány állít ("jelenlegi állása szerint"). Vannak látszólagos ellentmondások, meg közkeletű tévhitek, de ezeken felül lehet és kell is emelkedni.

Egy példa a Föld alakja: Sehol nincs az írva a Bibliában, hogy a Föld lapos, pedig sokan ezt állítják. Sőt, több helyen szerepel a "Föld kereksége" kifejezés, mégpedig nem csak abban az értelemben, hogy a "Föld egésze", az "egész Föld", a "teljes Föld".

A köztudatban az van, hogy valamikor a középkorban abból indultak ki az okosok, hogy a hajósok nem egyenesnek látták a horizontot, és így jöttek rá, hogy "márpedig az nem lehet lapos". Ez butaság, az ókori népek között is kiváló hajósok voltak, nem csak a szomszéd városba csónakáztak át, hanem országok között folyt a kereskedelem, ők is észrevették már, és ők is tudtak gondolkodni, méghozzá nem is akárhogy... (Pl. matekban is, lásd Pitagórasz és társai, hogy egy más területről is hozzak példát).

A heliocentrikus világkép sem a középkor találmánya, bármily meglepő is, csak most nem jut eszembe a neve az illető ókori tudósnak.

Kérdéseidre röviden:

+ Igen, az Írások alapján mindent Isten teremtett, az egész Univerzumot.

+ Több vallás isteneiről is van szó a Bibliában, mint idegen istenekről, tehát nem állítja, hogy nincsenek.

+ Az egyes keresztény felekezetek közötti ellentétek pedig nem akkora jelentőségűek szerintem, hogy ezen fennakadjunk. JHWH az Isten, hangsúlyozva, hogy ez csak az egyik neve, a Biblia többet is említ.

Nos, ezzel be is fejezem. Írás helyett inkább ajánlok Neked böngészni- és néznivalókat: összeállítottam egy "kis" listát, válogass belőlük érdeklődésednek megfelelően. A többség magyar nyelvű, de gondolom, az angol sem okoz problémát. Nem tudom, mennyi szabadidőd van, de ha tényleg belemélyedsz, akkor az elkövetkezendő hetekben, hónapokban nem fogsz unatkozni.:-)

És remélem, ezekből választ kapsz minden eddigi és további kérdésedre!

Külön küldöm, mert ez így már nagyon hosszú lett...:-)

2011. jún. 28. 19:32
 33/41 anonim ***** válasza:

Nincs fontossági sorrend, még csak tematikai sem, válogathatsz.:-) És még egy: YouTube-on a keresőbe írd be: értelmes tervezettség vagy intelligent design, rengeteg találat lesz.

Linkek:

[link]

[link]

Tudósok Isten létezéséről http://www.youtube.com/watch?v=mm6JqGJkvm8&feature=related

Villanásnyi örökkévalóság – Ian McCormack http://www.youtube.com/watch?v=3t_cSz5YfzA&feature=related

Filmek: [link]

Hoffmann József honlapja

[link]

Több téma, van benne az evolúcióról is [link]

Az evolúció matematikai lehetetlensége http://www.youtube.com/watch?v=zoW3arVr2fU

Istenérvek, Wiki [link]

Hetesi Zsolt ELTE [link]

Jézus létezett [link]

[link]

Bokor közösség honlapja [link]

Apologeticsindex [link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

Religionnewsblog [link]

Hundreds of Proofs... - [link]

[link]

[link]

Kent Hovind magyar szinkronnal, a következő részekhez folyamatosan el lehet jutni - http://www.youtube.com/watch?v=dz5IEwAS15M

Tiltott régészet (vita Dr. Cremo) - http://www.youtube.com/watch?v=KYhoCpAwjX4&NR=1

Üdv, Berta

2011. jún. 28. 19:35
 34/41 anonim ***** válasza:
nagyon jü az utolsó válasz ;)
2011. jún. 29. 09:01
 35/41 anonim ***** válasza:

Roppant egyszerű a válasz.

Isten a történelem során megmutatta önmagát, sőt egyszülött fiát adta érettünk, hogy el ne vesszen senki, aki benne hisz.

2011. jún. 29. 13:51
 36/41 anonim ***** válasza:

Kedves Berta!

Én is az általad belinkelt oldalak rendszeres látogatója vagyok, de azért találtam még számomra ismeretlen oldalt, amit meg fogok nézni.

Köszi a linkekért.

2011. jún. 29. 21:48
 37/41 anonim ***** válasza:
52%

Kedves Előző! (62-es)

Szívesen. :-)

Én nem mondtam / mondom, hogy rendszeresen látogatom ezeket az oldalakat, én csak gyűjtöm őket. :-)

Szóval ez úgy néz ki, hogy ha valami érdekes honlapra bukkanok, akkor belenézek, s ha "érdemesnek" találom, akkor elmentem, hogy később könnyen visszataláljak.:-)

Lehet, hogy még kimaradt ebből a listából néhány link, mert van több ilyen gyűjteményem is, úgy szedegettem - válogattam össze belőlük a fentieket. Plusz nemrég cseréltem gépet, és még nem raktam át mindent az újra, amiket meg átraktam, azok között is alig bírok kiigazodni...:-)

Zenei listám is van, lehet, hogy arra is sor kerül egyszer, hogy adott esetben felrakjam valahova, hátha hasznos lesz valakinek. :-)

Remélem, találsz megfelelőt az ismeretlenek között. :-)

2011. jún. 29. 22:49
 38/41 phoenix9876 ***** válasza:

A "termeszetfelettiben" valo hit osidok uta letezik, es nem az a lenyeg hogy milyen a vallas, hanem milyen a hit. Az istenben valo hit mindenkeppen letrejott volna, es letre is jott minden kozossegben mas-mas formaban. Butthaban viszont nem hiszek, mert egy hajas diszno biztos csak pofazik, de nem el ugy ahogy helyes lenne.

Egy elzartan nevelkedoben is elofordulhat az istenhit, csak legfeljebb nem tudja megmagyarazni, mert nem is tud beszelni sem.

2011. júl. 16. 14:27
 39/41 anonim ***** válasza:

Csak, hogy ellensúlyozzam azt a szemetet amit Berta idehányt:

[link]

criticalbiomass.blog.hu

[link]

[link]

[link]

[link]

2013. ápr. 3. 05:34
 40/41 anonim ***** válasza:
"Rendszertani szempontból az emberi nem az állatok országába, a főemlősök rendjébe, a hominidák (Hominidae) közé tartozik."
2013. ápr. 3. 05:42
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!