Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Gondolkoztatok már ezen?

Gondolkoztatok már ezen?

Figyelt kérdés

Kb 6éves koromig nem szerettem legózni de elsőben mikor 7éves voltam az egyik új osztálytársamnál voltunk (szüleimmel) és neki volt egy hatalmas doboz legója amivel én is nekiálltam játszani kb 9éves koromban láttam egy reklámot a tv-ben amiben egy mentőhelikopter legómodell volt mentősökkel ,betegekkel mentőkötéllel stb..1 fél év könyörgés után meg is kaptam és azóta is imádok legózni.

Ha egy lakatlan szigeten nőttem volna fel azt sem tudnám mi az a legó....

Nem ugyan igy van ez a vallásal a bibliával meg a többi kitalált dologgal?

Ha nektek sem mondta volna senki hogy Isten létezik vagy nem adta volna senki a kezetekbe azt a "szent könyvet" akkor soha nem imádkoznátok és nem pazarolnátok el az életeteket ilyen dolgokra ugye?

Ki az aki a külvilágtól elzártan "nevelkedett " fel és hivő? SENKI!

2011. jún. 24. 17:17
1 2 3 4 5
 11/41 anonim ***** válasza:

"Aki a világtól elzártan nevelkedett az is hisz valamiben. Gondolj az indiánokra."

Az indiánok miért nevelkedtek elzárva a világtól? Ott volt nekik az egész Amerikai kontinens+többezer sziget, amin többszáz nemzetállamuk volt, különféle kultúrákkal, nyelvekkel, éghajlatokkal. Az európai-ázsiai-afrikai kultúrától valóban el voltak zárva, de a világ másik fele is el volt zárva az indiánokól.

2011. jún. 24. 20:46
 12/41 Anyomika ***** válasza:

Sztem ez ilyen egyszerű vallás=hibák másra vetítése

pl. indiánok ha nem sikerült a vadászat akkor az istenük úgy akarta ha rossz a termés isten haragszik rájuk azért xar az életem mert isten nem szeret. A vallás arra jó hogy ne kelljen szembenéznünk a hiáinkal és a döntéseink súlyával.

2011. jún. 24. 21:13
 13/41 anonim ***** válasza:
74%
Ki az aki a külvilágtól elzártan nevelkedett fel és ATEISTA? Senki! Ha nem hallottad volna az evolúció elméletét és azt, hogy volt egy nagy bumm, és egyszer csak létrejött belőle az ember, nem hiszem, hogy eszedbe jutott volna ilyesmi...
2011. jún. 24. 21:18
 14/41 anonim ***** válasza:

"Ki az aki a külvilágtól elzártan nevelkedett fel és ATEISTA? Senki!"

Pl. az NDK-ban, vagy nálunk a kádár-rendszerben felnőtt gyerekek. Se a német, se a magyar nem volt már alapból egy olyan vallásos nép, mint az oroszok, bulgárok, románok, lengyelek és a kommunista állam nem is igazán támogatta az egyházakat, meg a vallásos időtöltéseket, a nyugattól való elzártság pedig a XX. században már tekinthető volt a világtól való elzártságnak.

Egyébként én 1990-ben születtem és mégis ateista vagyok, de azért, mert a szüleim egyszerse beszéltek nekem a kereszténységről, magamtól meg egyszersem gondoltam ilyenekre hogy lélek, meg halál után túlvilág, amikor meg TV-ben láttam szellemeket, démonokat, azokról meg tudtam, hogy mese.

2011. jún. 24. 21:31
 15/41 anonim ***** válasza:
57%
Egyébként meg úgylátom, hogy az ateizmus-elleni oldalról egyre kétségbeesettebbeknek, erőszakosabbnak és kiabálósabbnak látom a hozzászólásokat, tipikus példája annak, hogy a hívők nagyrésze azért hisz, mert fél, hogy a halál után semmi sem lesz, olyanok vagytok, mint a gyerekek, amikor elmondják neki, hogy nincs húsvéti nyuszi meg télapó a gyerek meg toporzékolva DIGEN DEIGEN DEIGEN mert ajándékot akar kapni. A ti esetetekben az ajándék a túlvilági lét lenne.
2011. jún. 24. 21:34
 16/41 anonim ***** válasza:
A Kádár-rendszert én nem nevezném "külvilágtól elzárt neveltetésnek"...
2011. jún. 24. 22:20
 17/41 anonim ***** válasza:
74%

"Ki az aki a külvilágtól elzártan "nevelkedett " fel és hivő? SENKI!"

Ehhez képest az összes világtól elzárt kis emberi közösség létrehozta a maga sajátos hitvilágát. A valós példák nem téged támasztanak alá.

2011. jún. 24. 23:33
 18/41 anonim ***** válasza:

Ezért van szükség misszonáriusokra, hogy a világ minden tájára elvigyék az örömhírt,mert a hit hallásból van, a hallás pedig Isten ígéje által.

A Biblia pedig nem kitalált dolog. Nézz egy kicsit utána ennek a témának és magad is rá fogsz jönni.

Mi keresztények pont rólatok ateistákról gondoljuk azt, hogy nem látván a lényeget, ennek a fizikai világnak a fogságában felesleges dolgokra pazaroljátok az életeteket.

Én jól érzem magam így ahogy vagyok, mert van reménységem és az az idő amit Istennel töltök, nagyon sok örömet, boldogságot ad nekem. Márpedig minden ember természeténél fogva boldogságra törekszik. Ha mi a hitünk által találunk rá erre a boldogságra, hogyan lehetne ezt az időt elpazarolt időnek nevezni?

Ha neked példának okáért az internetezés jelent örömet, vagy bármi más, elfecsérelt időnek érzed azt az időt amit ezzel töltesz?

2011. jún. 25. 00:10
 19/41 anonim ***** válasza:
9%
és ezen mit kell gondolkodni? ez nyílvánvaló
2011. jún. 25. 00:56
 20/41 anonim ***** válasza:
70%

Kedves Kérdező!

Először nem tudtam eldönteni, hogy csak kötözködni akarsz-e, esetleg csak nagyon fiatal és ezért ennyire tájékozatlan vagy... Aztán a fogalmazásmódod és a rengeteg helyesírási hibád alapján inkább a második lehetőség mellett döntöttem (12 - 13 éves?).

Ezt ne vedd bántásnak, hanem inkább tanulj, művelődj egy kicsit, mielőtt kiírsz egy ilyen kérdéshalmazt, majd egy másik adagot a kommentedben!

Hát menjünk szépen sorban az általad leírtak elején:

1. "tökéletesen el tudom fogadni hogy a majmoktól származunk"

- Ezt régebben állították így a tudósok. Manapság már az általános iskolai 5. évfolyam, továbbá a középiskolai 9. évfolyam történelem tantárgy anyagában, tankönyveiben a következők szerepelnek: "...Az őskorról ... nem várhatók a tudománytól lezárt ismeretek." + "A kutatók feltételezik, hogy a főemlősöknek és az embernek közös őse volt." (Húzzuk csak alá képzeletben a "feltételezik" szót, mivel ez azt jelenti, hogy nem bizonyított ténnyel van dolgunk; de legalább a mai könyvek - a 30 - 40 évvel ezelőttiekkel ellentétben - elismerik ezt.)

Az iskolára, tananyagra még később visszatérek.

2. "és mi is csak mutálódott állatok vagyunk ahogy a majmok is azok"

- Megint lemaradtál egy körrel: már a '70-es években is úgy tanították a magyar iskolákban is, hogy az ember kiemelkedett az állatvilágból a gondolkodás, a beszéd és a munka által.

3. "és több millió évvel ezelőtt csak mikrószkópikus élőlények voltak azelőtt pedig részecskék (akár csillagok is)"

- Kissé ellentmondásos, hogy Istent és a Bibliát nem tudod elfogadni, ezt az elképzelést bezzeg igen, pedig erre a feltételezésre sincs igazi, megdönthetetlen bizonyíték, nem is lehet.

4. "egy emberi lény 7nap alatt teremtette a földet és a saját képére formálta az embert...erre jön a válasz hogy nem is emberi léány hanem csak egy lélek .....de akkor hogy formálta a saját alakjára ?"

- Az emberi lényt nem tudom, honnan szedted, ezért jön rá ez a válasz. Ezt viszont pontosítanám: nem "csak egy lélek", hanem Isten Lelke vagy Szelleme, ahogy tetszik. És pont így formálta - nem a saját alakjára, hanem - "saját képére és hasonlatosságára", azaz szellemi lénynek, aki bizonyos tulajdonságaiban hasonlít Istenre.

És innentől nem folytatom tovább, vedd a fáradságot, hogy olvasd el a Bibliában leírtakat, illetve az ezzel kapcsolatos néhány könyvet, ne úgy kelljen mindent a szádba rágni, és egy több száz oldalas könyvet külön leírni Neked, magyarázatokkal tűzdelve.

Nem időpocsékolás részedről, hidd el, tananyag lesz a középiskolában magyar irodalomból és történelemből is.:-)

És ha az alapok feldolgozása közben vagy után nem értesz valamit, akkor már kérdezz nyugodtan!

Inkább visszatérek az iskolához, méghozzá a tegnap 21:18-as, 69 %-os válaszadóhoz csatlakozva, vele egyetértve: A külvilágtól elzárva vagy el nem zárva ki ateista, és honnan hallható az evolúciós elmélet? Senki és sehonnan. Magától ilyet senki nem találna ki. Az evolúciós elmélet - mint köztudott - Charles Darwintól ered, az ő elképzeléseit már többszörösen módosították. A lényeg pedig: Ezt az iskolákban tanítják, mint a tudomány mindig aktuális állása szerinti magyarázatot. Tehát az emberek így tanulják az iskolában, majd ezt adják tovább az élet eredetéről, értelméről, stb. kérdezősködő kicsi gyerekeiknek (kb. 5 - 6 éves korban már érdeklődik az értelmesebbje). Azután ez a generáció is ezt vagy hasonlót tanul az iskolában, és ez így megy tovább...

Tehát ha neked nem mondta volna senki a majmos mesét és társait, tehát nem kívülről kaptad volna az infót, akkor nem hinnél ebben valószínűleg.

A 21:31-es, 43 %-os válaszadó által említett országok - mint már írták előttem - nem voltak mindentől elzártak, mint a lakatlan sziget. Sőt, jelen tárgyunkhoz kapcsolódva akkor és ott még hangsúlyosabban, tényként beállítva jelent meg az oktatásban a materializmus, ateizmus, evolucionizmus, lévén ezek az akkor uralkodó eszmerendszereknek alapvető elemei, sajátosságai.

Azt írja, 1990-es, szüleitől a kereszténységről nem hallott. Viszont az iskolában vajon mit tanult? Igen, helyes a válasz: ateizmust, evolucionizmust, tehát az információit ő is onnan kapta. Azt gondolom, ez mindent megmagyaráz.

Tehát hajrá, kedves kérdező, kutass több oldalról, olvass, művelődj, szerezz ismereteket, tudást, bölcsességet, csak hasznodra válhat!

Üdv, Berta

2011. jún. 25. 01:59
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!