Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Érdekesnek tartjátok ezt?

Érdekesnek tartjátok ezt?

Figyelt kérdés

"2002-ben Franciaországban, egy nyugati tudósokból álló delegáció előtt, két tibeti buddhista jógi, hő-érzékelő szenzorokkal felszerelten, immáron a tudományos világ számára is egyértelműen bizonyította, hogy képesek testük hőmérsékletét jelentősen növelni. Az ujjaik és lábujjaik végén mért hőmérsékletemelkedés elérte a 8.3 °C fok különbséget. A nyugati szkeptikus tudomány számára jelentőségteljes ez a felfedezés, noha Tibetben közel egy évezrede gyakorolják ezt a módszert a különböző buddhista kolostorok lámái."

A Thumo-joga (a belső hő gyakorlata) Naropa a 8.században élt mahasziddha 6 jógájának egyike.

Megj: a tudósok úgy gondolják, hogy a tudatosan kiváltott hőemelkedés forrása a barna zsír tartalékok elégetéséből származik.

2011. jún. 13. 01:29
1 2 3 4
 1/31 A kérdező kommentje:

függelék..

"A tumo a tibeti szerzetesek egyedülálló technikája, amely segítségével a lélek tüze által a testben fizikai hő keletkezik. Elsajátításához nagyon sok gyakorlás, meditáció, különleges légzéstechnika, és mint minden ilyen gyakorlathoz, tengernyi türelem kell. A tumo által az emberi test képes legyőzni a hegyvidéki éghajlat adta téli hideget, a jeges vizet vagy a hóesést anélkül, hogy megbetegedne. A gyakorlat során a szerzetesek maguk elé vetítenek egy képzeletbeli belső tüzet, amely megvédi őket a hidegtől. A vizuális technika működésének bizonyítéka a gyakorlat továbbfejlesztett változata, amikor a tanítványokat egy hideg, nyirkos napon betakarják egy jeges vízbe mártott lepedővel, amelyet mindenkinek a tumo segítségével kell megszárítania egymás után háromszor. A technika hatásfoka egyénenként változik, a lepedők így különböző gyorsasággal száradnak meg. Ez a különös agy és gondolat-edző módszer a hétköznapi ember számára talán túl keménynek tűnhet, pedig nem az. Mechanizmusát tekintve ugyanúgy működik a világ minden égtáján, nemre, fajra vagy életkorra való tekintet nélkül. A technika elsajátításához sok idő és gyakorlás kell, ami egyénenként eltérő lehet: valakinek évek, míg másoknak hosszú évtizedek sem elegendők a tökéletes belső tűz felébresztésének megtanulásához."

2011. jún. 13. 01:44
 2/31 anonim ***** válasza:
81%
Nem rossz, de szerintem figyelj arra, hogy legközelebb ne hagyd annyi ideig a forró olajban a hagymát, mielőtt ráöntöd a paprikás vörösboros szószt, mert úgy lesz egy kis égett utóíze.
2011. jún. 13. 03:12
 3/31 anonim ***** válasza:
45%
valahogy sosem tudtam hinni az ilyesmiben. nem tudom hogy csinálják, de nekem ez humbuknak tűnik- pedig elhiszem, hogy akár igaz is lehet.
2011. jún. 13. 08:47
 4/31 yuda ***** válasza:
0%

Én személy szerint el tudom hinni az ilyeneket, de nem látom értelmét.

Ha valaki fázik, öltözzön fel, vagy keressen másik lakóhelyet, ha nem bírja a klímát. :)

Semmi értelmét nem látom, hogy évekig gyakorolnak ilyesmit és mit érnek el vele?:D

Ennél hasznosabban is tölthetnék az idejüket- ültethetnének inkább fát, vagy védenék a környezetüket, ha ennyi ráérő idejük van :)

2011. jún. 13. 09:36
 5/31 anonim ***** válasza:
forrás?
2011. jún. 13. 13:46
 6/31 A kérdező kommentje:

Pl.: Dr. Herbert Benson cikke a Nature-ben

Herbert Benson et al., "Body temperature changes during the practice of g Tum-mo yoga" in Nature 295 (21. Januar 1982), [link]

Azt már el is felejtettem, hogy ő volt az első orvosdoktor aki engedélyt kért Őszentsége a XIV Dalai Lámától a tumó megismerésére. Azóta természetesen több olyan alkalom is volt ahol a tudományosság képviselői engedélyt kaptak a buddhista gyakorlatok ellenőrzésére, vizsgálatára.

Dr. Benson-nak illetve, Daniel Goleman-nak a publikációit ajánlom figyelmedbe.

Annak aki fent szellemeskedett, hogy az illető miért nem fűt inkább. Nos Tibetben a fa igen ritka és igen értékes. Miért kellett volna elmenniük Tibetből? Illetve ennek a gyakorlatnak pontosan az volt a -világi jellegű- célja, hogy semmilyen külső körülmény így a hirtelen hideg se lepje meg a barlangjában meditáló Naldzsorpát(tibetiül Jógi) továbbá a test feletti szellemi uralom kifejtése, tehát nem önmagáért való gyakorlatról van szó, hanem buddhista értelemben csupán a gyakorlat mellékhatásáról, és kiválóan működik is.

2011. jún. 13. 14:20
 7/31 A kérdező kommentje:

Továbbá:

Paul Ekman Ph.D University of California, San Francisco Medical School eredményeinek is nézz utána.

A tudomány és a tibeti buddhizmus párbeszédéről olvasható könyv magyarul, (Melyben nyugati kutatók összegzik kísérleteik eredményeit, álláspontjaikat és ismertetik ezeket Őszentségével):

Danial Goleman:

Romboló Érzelmek - Hogyan legyünk úrrá rajtuk?

Beszélgetések Őszentsége a Dalai Lámával

A könyv elején re lapozva elolvashatod a résztvevők tudományos fokozatait és pozicióit.

A könyv fejezeti úgy épülnek fel, hogy a nyugati szakemberek egy adott tárgyterületre vonatkozó ismereteiket közlik, és ezután a tárggyal kapcsolatos disputa következik.

2011. jún. 13. 14:32
 8/31 anonim ***** válasza:
33%
És ez akkora nagy dolog? Szerintem egyátalán nem érdekes.
2011. jún. 13. 14:33
 9/31 anonim ***** válasza:
0%

Agykontroll tanfolyamon is ilyen marhaságokat is tanulhatsz!

Egyébként engem abszolút nem érdekelnek ezek a marhaságok!

Vam akit igen? Az nagyon unatkozhat!

És ezt mire lehet használni, vagy mi az értelme???

Ettől olcsóbb lesz a kenyér???

2011. jún. 13. 14:41
 10/31 A kérdező kommentje:

Az alábbi dokumentum filmet is ajánlom.

[link]

Nem nem lesz olcsóbb a kenyér. De nem csak kenyérrel él az ember. Arra igen csak jó, hogy töprengésre késztessen bennünket (persze ha valaki nem szeret töprengeni, és erre a kérdésre zsigerből válaszol az igen érdekes. 1 először azt állítja hogy lehetetlen (materialista alapon) aztán bizonyítékkal szolgál a tudomány 2 akkor meg értelmetlen :D:D:D)

2011. jún. 13. 14:45
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!