Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A katolikusok miért hagyták...

A katolikusok miért hagyták ki a tízparancsolatból azt, hogy ne készíts faragott képet, szobrot és ne imádd azt?

Figyelt kérdés
Tudna erre nekem katolikus válaszolni? Van erre magyarázat?
2011. jún. 8. 14:24
1 2 3 4 5
 41/42 anonim válasza:
Ó szövetségben nem látták Istent ábrázolható formában.... új szövetségben Krisztus az élő Isten képmása.... Jézus Krisztus emberi teste,alakja ábrázolható.... a feszület,szobor,kép mind kegytárgy... azt jelenti,hogy ha rájuknézel,eszedbe jut a tanítása,élete,vagy eltudtad képzelni a keresztrefeszítest a mozifilmek kora előtt is pl.... én katolikus vagyok. Nem hajlok képek szobrok stb előtt. Csak a kenyér és bor előtt,ami a misén Krisztus teste és vére. Vannak akik letérdelnek szobrok előtt. Mi nem tesszük. De valahogy így tudnám elmagyarázni: apukám sajnos elhúnyt.... van egy kinyomtatott nagy képem a falon róla.... időnként rápillantok,és mondom. De jó lenne ha itt lennél,hiányzol,stb.... tudom hogy az csak papír,és tinta... tudom hogy nem apám,nem is ember.... de eszembe jut róla... kb így van ez.
2023. febr. 15. 02:21
 42/42 anonim válasza:
Még valami.... nézz utána,hány szobrot készítettek a zsidók Isten utasítására...pl érckígyó....vagy az angyalok a frigyládán.... olvasd el mózes könyveit,ami leírja a Szentek Szentjének és sátrának díszítését.... megfogtok lepődni.... Isten a hamis istenek baál-ványképek imádatát tiltja. Jézus Krisztus nem hamis,hanem valós Isten.... a bálvány szó amúgy a görög írású szövegben idolo,ami az ideál szónak felel meg... Jézus Krisztus esetében azt írja hogy az élő Isten képmása az az eükon ja,vagy is ikonja..... az a baj,sok ember olvassa,de nem néz a mélyére a Bibliának... mindenesetre,hiszem és vallom,hogy aki igyekszik Istennek tetsző módon élni... és szereti embertársait,jobban mint önmagát,illetve eljár a közösségébe,egyházába,gyülekezetébe imádkozni,és nem csak otthon teszi ezt... illetve igyekszik jót tenni,és a bűneit megbánni,nos úgy gondolom az el nem veszhet.... az ugyan is nem elég hogy "én hiszek Istenben" és nekem ennyi elég.... mert az ördögök is hisznek benne,de nem szolgálják.... úgyhogy igyekezz közösségbe menni... mert ahol ketten vagy hárman összegyülnek a nevében... bizony ott van köztük....
2023. febr. 15. 02:31
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!