A katolikusok miért hagyták ki a tízparancsolatból azt, hogy ne készíts faragott képet, szobrot és ne imádd azt?
Ozmium42, ezt írod: "A katolikus szobrok, képek, a vizuális megjelenéssel a könnyebb megértést, és ezen keresztül a hit könnyebb megélését szolgálja, illetve kifejezi az ábrázolt személy iránti tiszteletet."
Valóban így gondolják, de a SzentÍrás ezzel kapcsolatban mást mond:
2Mózes 20/4-5: egyértelműen tiltást fejez ki erre vonatkozóan. A Zsoltárok is leírja, hogy mi a bálvány.
Vagyis: minden vallásos célból készült, ember alkotta tárgy: bálvány. És a bálványimádás nagyon súlyos bűn.
Pál apostol pedig azt írja, hogy a test az test, és a Szellem az, ami megelevenít.
Ennél fogva NINCS helye semmiféle szobornak, képnek, sem semmi ilyesminek, amit ember alkot.
Vagyis a könnyebb megélést, a hit könnyebb megélését Isten Szent Szelleme teszi lehetővé, Isten felé a tiszteletemet pedig az, hogy mennyire vagyok hajlandő azonosulni az Igével.
De gondolj bele: egy festmény (bármilyen gyönyörű is) - legyen mondjuk a kereszthalálról alkotott festmény - el tudja nekem mondani, hogy Jézus engesztelő vére hogy fizette ki a váltságdíjat énérettem a Sátánnak, hogyan engesztelte ki az Atyát, hogyan nyitotta meg a Menny kapuját (azt az utat, amit mi zártunk be az engedetlenségünk folytán)?
Nem. Ezt egy festmény nem képes elmondani.Pont arra nem való, amire lenne - akkor hogyan is hozza közelebb a hitet? Sehogy.
Isten Szelleme az, ami (vagy AKI) elmondja neked, hogy mi történt ott, azon a kereszten.
De ugyanezt mondhatnám a feltámadásról alkotott festményről is: egy ilyen ember által készített mű NEM KÉPES elmondani, hogy Jézus lement a pokolba és hadakozott a sátáni erőkkel és legyőzte azokat. Hogy a pokol nem tudta őt befogadni, mert nem volt Őbenne semmi, ami evilágé lett volna, és kivetette Őt... - na ezt MEGINTCSAK Isten Szelleme mondja el.
Ez a SzentÍrás igérete, üzenete.
És ne fizikailag próbáld megközelíteni a Szentséget, mert azt nem lehet.
Tévedsz kzs. Szavakkal megközelíteni a szentséget éppen annyira nehéz, vagy könnyű, mint egy művészi alkotással. Egy festmény vagy szobor ugyanúgy alkalmas lehet igazságok kifejezésére, mint egy prédikáció, csak éppen érzékeken keresztül teszi ezt. Ez nem bálványimádás, ez a kifejezés egyik eszköze, éppen úgy, mint egy prédikáció, vagy egy vallási témájú könyv, film, vagy az, hogy itt írogatunk a gyiken.
Az, hogy szavakkal leírsz egy történetet, vagy lefested ugyanazt, vagy kőből kifaragod, azok között nincs különbség.
Köszi a válaszokat.
Én azt is el tudnám fogadni, hogy tényleg a megismerés végett készüln(t)ek azok a szobrok, festmények stb. Végülis régen az ember még nem tudott olvasni, nem volt annyira egyszreű, hogy leül és elolvassa a Bibliát. Valamilyen úton módon próbálták az emberekkel megismertetni a bibliai történéseket.
DE
Mivel kihagyták ezt a parancsolatot a 10 közül, ezért azt kell higgyem, hogy sárosak és ez már nagyon nem szimpatikus. Szóval itt már többről van szó, mint az emberek megismertetése a Bibliával.
Ezt tényleg nem értem. És azt sem értem, hogy hogyan tudnak ezzel a tudattal élni azok a papok például, akik tényleg hívők, Isten parancsolata szerint élnek (mert vannak ilyenek!) De ők vajon hogyan gondolkodnak erről a kérdésről? Van ilyen ismerőse valakinek?
Ezért kérdezem, hogy van-e valaki, aki jártas ilyen téren. Tényleg kíváncsi vagyok ezt hogyan élik meg. Van-e erre valami magyarázatuk?
És igen, ismerek olyat, aki Isten tanítása szerint él. Többet is.(katolikus)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!