A katolikusok miért hagyták ki a tízparancsolatból azt, hogy ne készíts faragott képet, szobrot és ne imádd azt?
Csak tudod kérdező, aki ismeri a Bibliát az nem fog templomba járni... Aki pedig még nem ismeri és templomba jár, az két fajta lehet: 1. Nem is akarja megismerni mert csak azért jár templomba mert szokás, divat. 2. Még nem ismeri és őszintén szeretné megismerni, és amikor megismeri akkor megtudja hogy rengetegszer szöges ellentétben áll az egyház és a Biblia tanítása, ekkor nem kezd templomba járni többet.
Olyan ember nincs aki ismeri ismeri a Biblia tanítását, jól értelmezi a Bibliát és templomba jár önmagától...
Köszi a válaszokat! NOha még mindig nem egészen tiszta.
A katolikus magyarázat érdekes de elég nyakatekert.
Szóval én nem tudom elfogadni.
Úgy érzem, hogy ez megmaradt még jópárszáz évvel ezelőttről és az egyház nem változtat rajta, mert így szokták meg.
Különben magát a katolikus egyházat, mint intézményt jónak találom de ha hülyeséget tanítanak, azon tudniuk kell változtatni.
"Köszi a válaszokat! NOha még mindig nem egészen tiszta.
A katolikus magyarázat érdekes de elég nyakatekert.
Szóval én nem tudom elfogadni.
Úgy érzem, hogy ez megmaradt még jópárszáz évvel ezelőttről és az egyház nem változtat rajta, mert így szokták meg."
A templomok sokkal nagyobb misztériumok befogadására hivatottak, mint az ószövetségi intézmény. A természetet szolgáló törvényt egyedi esetben (pl. a szombati gyógyítás), ha nagyobb és jó célt szolgál, akkor felfüggeszthetik: az igazi bálványok nem Isten szentjeinek vagy az emberi nemet felvevő Fiúisten ábrázolása, butaság. A bálványok manapság igenis élő, emberi formákban léteznek, mint pl. drogos sztárok és az afroamerikai style csodálata... Az értelmet nézd, ne a külcsínt.
"Uradat Istenedet imádd és csak neki szolgálj!"
Ez akkor mit jelent?
Ok. DE az eredetiben benne van ez is (uradat istenedet imádd....) meg az is ( Ne készíts faragott szobrokat...)
Akkor miért lett kihagyva ez a második?
Ha Isten fontosnak tartotta erről külön beszélni akkor mi miért nem tartjuk fontosnak?
Ez csak didaktikai megfontolás, hogy így van tanítva, a Bibliában benne van ugyanúgy az eredeti szöveg (a katolikus fordításban is).
Ugyanilyen az is, hogy Tízparancsolatot mondunk, holott valójában a Bibliában tizennégy parancsolat van Kiv 20-ban, de a tízet könnyebb megjegyezni, mint a tizennégyet, ezért így osztották fel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!