Isten "belát" a pokolba, tudja, hogy mi történik ott?
„A pokolnak határa nincs, s nem is egyhelyütt
fekszik; mert hol mi vagyunk, a pokol az,
És hol a pokol van, örökkön ott a helyünk.”
-- Christopher Marlowe
Már a 17. század elején felbukkant az az intelligens ötlet, hogy a pokol nem hely, hanem állapot:P
A kérdést egyébként nem nagyon lehet értelmezni, mert emberi gondolatokkal és érzelmekkel ruházod fel az Istent, ami szerintem elég „pogány színvonal”.
Persze hogy belát, a pokol direkt van, és egyébként sem azért, hogy kitöltse a haragját:D
Utolsó:
Pedig ott az Isten haragja marad mindenkin aki ott van, ezt írja a Biblia.
Nem értem, milyen tulajdonságokra gondolsz, amivel én Istent felruházom?
„pogány színvonal”
Hmmm,akkor a Biblia is az?
A szomorúság és gyűlölet egyszerű dolgok, mondhatnám, emberiek, nem érnek a "világ tetejéig".
Ha a Biblia ilyenekkel ruházza fel Istent, akkor az kínos. Illetve ahogy vesszük, mert egy vallás eredendően arra való, hogy jobbá tegye az embereket, nem arra, hogy "végső igazságokat" közöljön.
Az "Isten haragja" engem inkább a szülői "haragra" emlékeztet, ami nem érzelem (mert a szülő normális esetben nem haragszik a gyerekre), hanem hideg döntés, nevelési céllal.
Utolsó:
Ez érthető, hogy hideg döntés nevelési céllal.De ez esetben milyen nevelésről beszélhetünk, ha soha nem ér véget a pokol? Vagy egyszer vége lesz szerinted?
"Nem hiszek olyan pokolban, aminek csak az a célja, hogy örökké szenvedjen az egyén, és többé semmi más ne történjen vele."
Pedig a pokolnak ez a lényege, az örök elviselhetetlen testi lelki szenvedés. Ha vége lenne egyszer, lenne talán nevelési haszna, vagy bármilyen haszna. De így kizárólag a büntetés, bűnhődés, kimondhatatlan gyötrelem.
a pokolnak az a lényege, hogy a bűnös egyének elnyerjék büntetésüket...de mihelyst ezt átélték(őszintén megbánták bűneiket), a pokoli élmény azonnal véget ér...egyébként végérvényesen a pokolba úgymond az egyének önző énje kerül(tehát a legvégén a fejlődésnek az egyének önző énje nem fog tudni érvényre jutni), de az egyének tiszta énje szabad és örök...:)
üdv
26/F
LastOne.Left
"Pedig a pokolnak ez a lényege, az örök elviselhetetlen testi lelki szenvedés. Ha vége lenne egyszer, lenne talán nevelési haszna, vagy bármilyen haszna. De így kizárólag a büntetés, bűnhődés, kimondhatatlan gyötrelem."
Bocsánat, nem tudtam, hogy magával az Úristennel társalgok...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!