Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Isten minek teremtette a Jó-...

Isten minek teremtette a Jó- és rossz tudásának a fáját?

Figyelt kérdés
Mire volt az jó, hogy odatette a kert közepére, aztán megmondta Ádámnak és Évának, hogy ne egyenek belőle? Avagy ha Isten olyan mindenható, akkor gondolom látta a jövőt, szal ezért nem értem, mert akk valamelyik állítás hamis.
2011. márc. 24. 17:34
1 2 3
 11/22 anonim válasza:
Azért,mert az embernek szabad cselekvést,szabad választási lehetőséget akart adni,mert a szabad akarat emelte ki az állatok közül,nem olyan lényt akart teremteni aki csak neki engedelmeskedő "gép",hanem olyat aminek van választási lehetősége,döntési képessége,próbára lehet tenni. És persze azért,mert Isten szemében a gonosz is érdemelt egy lehetőséget. Butaságnak hangzik,de így volt),a gonosz is megérdemelt egy esélyt. Az ember is megérdemelte,hogy dönthessen.
2011. márc. 25. 09:33
 12/22 anonim ***** válasza:
100%

a Fa az egy sima fa volt csak. Az Isten meg tudta előre, hogy Ádám és Éva megkóstolja a termését...ezért is mondta Isten nekik, hogy arról ne egyenek, vagy különben meghalnak(és itt értsd tapasztalni a halált, de nem megszűnni)...és ahogyan korábban említette valaki, nem maga az evés volt a vétek, hanem a bizalmatlanság...de erről tudta Isten, hogy meg fog történni...nem véletlenül lett mondva, hogy az a Fa tabu...hiszen az ember csak a bűnbeesés által válhat tudatos Istenné...ha Isten úgy intézte volna a dolgot, hogy ne is legyen bűnre való hajlam...akkor bizony igazi robotok lennénk...mivel a jót, a boldogságot nem igazán tudnánk mihez hasonlítani, és emiatt még a jóról és a boldogságról sem tudnánk hogy az az...:P

szóval ezért volt jó, hogy odatette a Fát Isten...s mivel az embert saját képére hozta létre az Úr, vagyis az ember egy gondolattal alkotni képes szellem(értsd elme), így tudni való, hogy az ember igazság szerint örök léttel bír, ugye a "teremtője" mintájára...s csak tapasztalja a születés és halál nevű "váltópontokat" az élet meg nem szűnő folyásán. :)

üdv

26/F

LastOne.Left

2011. márc. 25. 10:24
 13/22 anonim ***** válasza:
A "jó és a rossz tudásának fája" nem az erkölcsi jó és rossz megkülönböztetése, hiszen az adva van az emberi öntudattal, hanem a bűn által megtapasztalt tudás, vagyis az Istennel szembehelyezkedő autonómia átélése.
2011. márc. 26. 11:19
 14/22 anonim ***** válasza:

nem érdemes rajta töprengeni. A mai teológusok szerint nem is volt éden, sem jó és rosz tudás fája. Ezek mítoszok, mesék amelyek viszont a kinyilatkoztatás igazságait tartalmazzák.

A tanítómese üzenete:

Az ember önzésébe nem halja meg az Isteni hangot, nem követi a parancsát. És önzésének következménye hogy elveszti a harmóniát, vagyis az éden. Boldogtalanság, félelem, céltalanság, ez a következménye az emberi önfejűségnek, önzésnek.

2011. márc. 27. 11:46
 15/22 anonim ***** válasza:

A válasz megírásának időpontja: ma 11:46

Szia!

A most következő megjegyzéseimet egy általam feltett kérdésnél már bekommenteltem, de ide is aktuális szerintem:

-Hogy jön a képbe Krisztus?

-Hogy jelent meg a halál, ha nem az ember által.

-Miért van "rosszul" leírva a teremtéstörténet, mikor a tudomány nem ezt állítja?

-Miért hivatkozik az újszövetség Ádámra hétszer?

-Miért mondja Pál, hogy Ádám által jött a halál a világba?

-Hogy fogadhatja el a Katolikus Egyház és magyarázhat bele olyan dolgokat a Bibliába, amik nincsenek benne? Csak nem azért, amiért mindig is a aktuális legnagyobb hatalom mellett állt?

-Ez hamis tanítás, mást tanít, mind a Biblia.

2011. márc. 27. 12:03
 16/22 anonim ***** válasza:

-Hogy jön a képbe Krisztus?

****Jézus az önzésbe, lelki sötétségbe, sülyedt embereknek a szelídséget, szolgálatkészséget, a szeretet hirdette, áldozatával pedig egy új dimenziót nyitott az emberi létnek. Új életet adott, a megváltott életet.

-Hogy jelent meg a halál, ha nem az ember által.

*****Szerintem az élő szervezet természetéből következik hogy előbb-utóbb elhasználódik, elöregszik, meghal. Viszont az élet továbadja szaporodással. A szaporodás megmenti az élet egészét a haláltól, csak az egyes élőlény pusztul el-hal meg, az élet tovább adódik.

Az ember testi léte csak egy ideig tarthat, ez nem a bűn következménye, hanem a biológiai testünk természetéből adódik. Az emberben viszont van ami túlmutat a biológiai valóságon. A lelki halál ezt a transzendens dimenziót semisíti meg.

-Miért van "rosszul" leírva a teremtéstörténet, mikor a tudomány nem ezt állítja?

????Van olyan tudós aki azt mondja hogy az Isten neki áltföldből embert gyúrni, aztán eszibe jutott hogy köllene neki társ, akkor kivett egy bordát és abból csinált mégegyett, aztán meg elé terelte az állatokat? Hogy nevet adjon nekik?

-Miért hivatkozik az újszövetség Ádámra hétszer?

Mert Ádám az emberi az természet örök szimbóluma.

-Miért mondja Pál, hogy Ádám által jött a halál a világba?

***Egyik megyarázat: Két dolog mit: 1.jó szónoki párhuzam, hatásos szemléltetés. 2. abba az bidőbe még nem volt valami magas szinten a természet tudomány, a miahoz képest legalábbis. Akkor még sokszor szószerint igaznak gondolták a mitoszok világát.

**Lehet hogy tévedek, de még mindig jobb mintha valami egyházi dogmákat követnék.

Azt mondod hogy:

-Ez hamis tanítás, mást tanít, mind a Biblia.

Ez exprivát vélemény, és nem tanítás. Neked más a véleményed?

2011. márc. 27. 20:53
 17/22 anonim ***** válasza:

Barátom erre nincs mit kommentáljak, ez túlmutat a lehetőségeimen. Nincs az a kedv vagy idő, hogy leírjam.

De....Teneked halvány fogalmad nincs sem vallásról, sem a Bibliáról. Belekeverted a vallásba az okkultizmust a spiritualizmust, a mai tudománnyal. Ha lenne valami fogalmad Krisztusról és az általa megjelenített Atyáról, nem írtál volna ekkora nem ide való dolgokat. A válaszoddal tagadtad az Atyát és Krisztust, mint Isten egyszülött fiát. Ezt, ha ismernéd a Biblia tanításait, igéit, antikrisztusnak hívja.

Hozzáértőbb oktatóbb jellegű hozzászólót esetleg?

2011. márc. 27. 21:52
 18/22 anonim ***** válasza:

Elég rosszindulatú vagy ha ezt olvastad ki a soraimból. Nem vagyok se okultista se természettudós, viszont jó lenne ha a becsmérlés helyett te is kifejtenéd a nézeteid a következő kérdésekre:

1.-Hogy jön a képbe Krisztus?

-2.Hogy jelent meg a halál, ha nem az ember által?

3.-Miért van "rosszul" leírva a teremtéstörténet, mikor a tudomány nem ezt állítja?

4.-Miért hivatkozik az újszövetség Ádámra hétszer?

5.-Miért mondja Pál, hogy Ádám által jött a halál a világba?

6.-Hogy fogadhatja el a Katolikus Egyház és magyarázhat bele olyan dolgokat a Bibliába, amik nincsenek benne? 7-.Csak nem azért, amiért mindig is a aktuális legnagyobb hatalom mellett állt?

8.-Ez hamis tanítás, mást tanít, mind a Biblia.

A én válaszaim röviden:

1. Jézus az örök Isten képmása, valóságos Isten, de valóságos ember is, aki megváltásával új életet hozott, megszabadított a bűntől.

2. A testi halál a természettudomány mai állása szerint elkerülhetetlen. A halál a test működésének a megszűnése: minden élőlény álat, növéy sajátja. Szóval már százmilió éve az ember előtt létezett. Viszont Isten újjáteremthet minket megdicsőült testben, amelyre már nem jellemző a mostani természeti világ múlandósága.

3. A természettudomány szerencsére nem foglakozik a teremtéstörténetekkel: más a tudomány feladata és más a vallásé. A teremtéstörténet, szimbólikus, tanító célzattal írt irodalmi mű, Az első teremtéstörténet emelkedett stílusa himnikus, a másodiké pedig mítoszi.

A teremtéstörténet viszont mindig buzdít, és erőt ad a hívő tudósoknak, hogy csodálattal, és alázattal keressék a teremtett világ titkait.

4. Ezt elég érthetően leírtam az előbb.

5. Izsák apostol egy titkos levelébe is sokat beszél Ádámról, csak az ő levelét nem kanonizálták a pápák, ezért nem került be a bibliába.

6. Sokmindenben igazad van, pl: most találtam rá az internetten Izsák apostol leveleire és nem értem ezeket miért nem kanonizálta az egyház.

7. Azé ne mocskolódjunk: Mindszenty, Tőkés László,Apor vilmos, Mórusz Tamás, martin Luther King és még sokan mások nem áltak a hatalom melett hanem az életüket kockáztatva védték az embereket, álltak ki az evangéliumi igazságok melett. Igaz vannak olyanok akik hátat fordítanak a társadalmi problémáknak, és a társadalmi problémák miatt szenvedő embernek is.

A további eszmecsere reményében: zsoca

2011. márc. 27. 22:41
 19/22 anonim ***** válasza:

Kedves zsoca!

Nem a rosszindulat vezérelt, téged főleg nem ismerve nem is becsmérelnélek, de a hozzászólásodnak szinte semmi köze a Biblia tanításához.

Nézzük felületesen:

" áldozatával pedig egy új dimenziót nyitott az emberi létnek"_____Krisztus a megváltó, mivel bűn soha nem maradhat bűntettlenűl, Ő váltságúl adta életét érettünk, hogy aki hiszen Ő benne annak örök élete legyen. Mert Ő az út, az igazság és az élet.

"Szerintem az élő szervezet természetéből következik hogy előbb-utóbb elhasználódik, elöregszik, meghal. Viszont az élet továbadja szaporodással. A szaporodás megmenti az élet egészét a haláltól, csak az egyes élőlény pusztul el-hal meg, az élet tovább adódik."

1: az ember hozta be a halált a világba.

2: Isten mindent amit alkotott 'igen jó'.

Most válaszoltam egy másik kérdésre ide vág, bemásolom:

"Tessék elolvasni a teljes Mózes I. könyvét, és kijegyzetelni Ádám nemzetségének életkorát, és megfigyelni a folyamatos korcsosulást.

Figyeljük meg, hogy Isten mindent, amit alkotott, "igen jó". A halál és az öregedés nem igen jó. A kezdetekhez képest mi egy genetikai (bocsánat) hulladékok vagyunk.

Ezért a genetikai tökéletességnek volt köszönhető, hogy nyugodtan nemzhetett Ádám fia és testvére gyermeket, másfelől ezt senki meg nem tiltotta.

Halálozások:

Ádám 930 év

Séth: 912 év

Énós: 905 év

Kénán: 910 év

Mahalálél: 895 év

Járed: 962 év

Methusélah: 969 év

Lámekh: 777 év

Noé: 950 én

Sém: 600 év

Arpaksád: 438 év

Séláh: 433 év

Héber: 464 év

Péleg: 239 év

Réut: 239 év

stb......

Nézzük meg hogy alkotta Isten a Földet, milyen vizekről beszél?:

"és az Isten Lelke lebeg vala a vizek felett"

"Legyen mennyezet a víz között, a mely elválaszsza a vizeket a vizektől"

"Teremté tehát Isten a mennyezetet, és elválasztá a mennyezet alatt való vizeket, a mennyezet felett való vizektől"

Milyen vízet említ a boltozat felett?

Honnan is volt az özönvíz? "felfakadának ezen a napon a nagy mélység minden forrásai, és az ég csatornái megnyilatkozának."

És az özönvíz után hogy lehetett szivárvány, előtte meg nem.

Mit okozhatott a burok (jég) a Föld körűl? Mit tett a káros sugárzással? Mennyi volt a Földön a nyomás?"

Amit te álítottál, az nem Isten igéje.

Ha Ádám csak egy szimbólum, vagy ilyesmi, akkor Mózes hazudott, Krisztus hazudott, Pál hazudott. Ha a teremtés nem igaz, nem igaz semmi Isten igéjéből, csak ami nekünk tetszik vagy amit bele tudunk magyarázni.

Csak érdekességből (persze semmi köze bizonyítékokhoz, csak beszélgetek): Minden nap használjuk a teremtéstörténetet a mindennapi nyelvünkben. Megfigyelted már? Univerzum - Uni Verse - egy mondat, egy kimondott mondat :)

Krisztus nem egy frankó srác volt, aki birka módjára vágóhídra ment. Ezt megtette már sok ember, mégsem Krisztusok.

Az ember hozta be a bűnt a világba és általa a halált. Tálcán kínáltuk a sátánnak a reánk bízott Földet. A bűn zsoldja a halál, miszerint egy ember által jött a halál a világba, úgy egy ember által jön az élet is. (ezek Bibliai idézetek voltak)

Krisztus váltságáldozat volt az emberek bűnének zsoldjáért. Ha nem az ember hozta a halált a világba, hanem az evolúció révén már x millió éve egy normális folyamat része volt, akkor nem a mi bűnünk folyománya a halál, tehát miért kellene megváltó? Aki Krisztust hirdeti, az elé tette bűneit. Rá kell jönni, hogy nélküle nem tudunk kiszakadni sátán karmai közűl. Valami hiányzik benne: Páldául Isten segítő keze, ők a lelki szegények, akik boldogok. Ha erre rájössz sírni fogsz...minden megtért ember sír, és boldogok...megtérve megszentelődés jön...szelíddé válsz...boldog vagy, szomjúhozod az igazságot, amit csak Krisztus útján találsz meg. Olvasd el a hegyi beszéd boldogság-mondásait. Letaglalta azt ami Keresztelő János mondott előtte: térjetek meg, mert elközelgett a mennyek országa. A megtérés és megszentelődés folyamata van leírva. Ettől nem kell arra következtetni, hogy "Jézus az önzésbe, lelki sötétségbe, sülyedt embereknek a szelídséget, szolgálatkészséget, a szeretet hirdette" félig igaz, félig nem. Ami félig igaz, félig nem, az hazugság. Mert az lesz belőle.

Ha a tésztába csak egy kis kovász kerűl, az az egész tésztát megkeleszti (szintén szabadon, Jézustól)

Nézzünk egy aktuális példát: Karácsony

Krisztus születésnapját ünnepeljük. Miért baj ez? Ebben semmi baj nincs, szép dolog megünnepelni megváltónk szüleltésnapját. Csak egy kis kovász van a tésztában, és mára ez a kovász megkelesztette az egész tésztát.

Mi is ez a kovász? Nem december 25-én született Krisztus.

Mi lett ebből az ünnepből mára? A szeretet ünnepe, a család ünnepe, az ajándékok révén a pénz ünnepe, az ajándékok ünnepe. Olvastam egy teljes oldalas interjút egy egyházi vezetővel karácsony előtt, karácsonyról. Elárulom, mindenről beszélt csak Krisztusról nem.

Ha az egyház beszél karácsonyról, Jézusról, akkor kiről beszél? A kisdedről a pelenkázós, jászolban fekvő Mária által dédelgetett gyermekről. Egy kisded a világ megváltója, aki által teremtetett minden, akinek az Atya a kezébe adott mindent (!) (szintén a Bibliából idéztem szabadon) aki előtt megállunk, kinek hatalma van ítélni és megbocsájtani, az egy kisded, akiről nem tudják az emberek, hogy milyen próféciák vonatkoznak rá, hogy jövendölte meg Dániel pontosan (!) hogy mikor kell eljönnie és kiirtatnia. Hogy beszél róla a Zsoltárok könyve, Ézsaiás. Hogy kapcsolódik a zsidók ünnepei Krisztus első és második eljöveteléhez, hogy jelenítette meg a zsidóknak pontosan, mert ahogy Krisztus is mondta, az írásokban nem az élet van, az írások róla szólnak.

"Mindszenty, Tőkés László,Apor vilmos, Mórusz Tamás, martin Luther King és még sokan mások..."

Nem tudom részletesen az összes illető életét, munkásságát, és nem is tisztem elítélni. Kihangsúlyoznám, hogy semmilyen felekezet, gyülekezet, egyház tagjait nem tisztem elítélni Én az egyház tanításáról beszéltem, a Biblia igéitől való elszakadást sérelmeztem, és a teremtéstől való elpártolást nehezményeztem, amit megfejelnek a hamis tanítások.

2011. márc. 28. 10:53
 20/22 dudiska ***** válasza:
Ha Isten előre látta volna mi fog történni,akkor miért helyezte az első emberpárt paradicsomi( ami kertet jelent )körülmények közé,amire vágyik az ember,hiszen mindent szépítget maga körül.És miért űzte ki Isten őket a kertből,ha nem lettek volna bűnösök?Sőt Isten előre figyelmeztette őket, szabadon dönthettek.Ma is szabadon dönthetünk,elfogadjuk-e Isten irányadó mértékét vagy nem?
2011. márc. 29. 10:52
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!