Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mi a velemenyetek az Iszlam...

Mi a velemenyetek az Iszlam azaz a Muszlim vallasrol?

Figyelt kérdés
2011. jan. 8. 23:08
1 2 3 4 5 6
 31/55 anonim ***** válasza:

Sziasztok!

Kaptam egy kérdést miszerint írjam le melyek azok a momentumok, amikből arra a megállapításra jutottam, hogy Mohamed a zsidó és a keresztény vallás alternatívájaként alkotta meg az iszlámot.

Kezdjük az elejéről. 610 körül, mikor Mohamed az első kinyilatkozatásokat kapta Gábriel arkangyal jelent meg neki. Gábriel arkangyal Dániel próféta könyvében jelenik meg először a Szentírásban mintegy az Iszlám születése előtt 1200 évvel. Az iszlám világkép tagadhatalanul bibliai alapú. A világot Allah 6 nap alatt teremtette, de aztán nem megpihent, hanem felült a trónjára. A mennynek, a földnek és az alvilágnak hét-hét szintje van. A túlvilág egyik része a "paradicsom" (dzsanná, a bibliai Gán Éden), a másik a "pokol" (dzsahannam, a bibliai gyehenna, Gé Hinnóm). Evilág lakói az emberek és az állatok, illetve a népi iszlámban fontos szerepet játszó, halandó, szabad akaratú, jó vagy gonosz szellemi lények, a dzsinnek; vezetőjük Iblísz (a bibliai Sátán), aki azzal lázadt fel, hogy nem akart leborulni Ádám előtt. A menny lakói a szabad akarattal nem rendelkező, tökéletes, állandóan Allahot szolgáló és magasztaló angyalok (mala'ika). Mindenki mellett két angyal van, akik feljegyzik jó és rossz tetteit, amelyekről aztán Allah előtt számot kell adni. Több arkangyal is van, Dzsibríl (Gábriel) feladata a kinyilatkoztatás közvetítése (másik neve Rúh, ui. az iszlám a Szentlélekkel is azonosítja), Mika'il (a bibliai Mihály) őrzi a szent helyeket, Ezrá'il a halál angyala, és Iszráfil fújja meg az ítéletnapra hívó kürtöt.

Allahnak a hagyomány szerinti 99 csodálatos neve nagyjából a Bibliából is ismert isteni tulajdonságok listája. A Korán szerint azonban minden ember ártatlanul, bűntelenül születik, és ha vétkezik, de bocsánatot kér, Allah megbocsát neki. Így az emberiségnek nincs szüksége megváltásra. Mindenki a hite és tettei szerint ítéltetik meg, életéről az életét végigkísérő angyalok feljegyzései tanúskodnak. Ítéletül mindenki egy írást kap: ha a jobb kezébe teszik, kegyelmet kap és a paradicsomba jut, ha a balba, elítéltetik, és a pokolra jut. Bár a Korán szerint az Ítélet Napján mindenki magára lesz utalva, egyes hagyományok szerint az elítéltekért rokonaik és vallásuk "prófétája" (pl. Mohamed, Jézus) közbenjárhat, akár sikerrel is.

Maga az iszlám önértelmezése szerint az egyetlen igaz hit, amely semmi újat nem hozott, hanem az "eredeti", ábrahámi egyistenhitet tisztította meg, állította helyre. Mohamed egyik látomása meghatározza az iszlámnak a bibliai vallásokhoz való viszonyulását, és egyértelműen kifejezésre juttatja Mohamed prófétai felsőbbrendűségét.

Ha valaki ismeri a Bibliát és a zsidó vallást illetve ezek eszkatológiáját, az pontosan tudja, hogy Mohamed semmi mást nem tett, mint átértelmezte a Szentírásban található tanításokat. Például a Mohamed életéből tudható, hogy csak azért nem lett szombat a szent nap, mert a zsidók nem akarták elfogadni tanait, így pénteket választotta szent napul kifejezve ezzel az elkülönülést...

Lehetne még folytatni a sort, de úgy gondolom ennyiből is látszik mire gondoltam...

Üdv. Péter

2011. jan. 10. 18:45
 32/55 anonim ***** válasza:

Lelkész vagy pap szerintem már az is gond, hogy megosztottság van a kereszténységben. És volt már rá példa, hogy lelkész megölte gyermekét! Hithű ember nem követ el bűnt? A hithű embert nem kísérti meg az ördög? De igenis megkísérti!

Én is rohadt szívesen maradnék otthon- vagyis minden nő lelke mélyén szivesen maradna otthon, nevelné a gyermekeit, csinosítaná ki magát a férjének. Ezt te is elismered! Az iszlám arra kötelezi a férjet, hogy igenis tartsa el a feleségét! Ha a feleség dolgozni akarna, DOLGOZHAT! De ezt a pénzt saját magára költheti, úgy ahogy ő akarja. Írásod igen támadó, pedig saját magad cáfolod meg a mondataiddal! (szívesen otthon maradnál, a feleség csak otthon ülhet:S) Egy feleség aki nem robotol napi 8 órát, igenis megteheti hogy csinosan várja a férjét! Olvasod a gyakori kérdéseket? Hány kérdés van ami arról szól, hogy a feleségem nem feküdt le velem már xy hónapja, és megcsaltam? Igen lehet türelmesnek lenni, és az iszlám is türelemre int elsődlegesen! Én nem szeretnék vitázni, mert nem kíváncsisággal olvasod a válaszaimat, hanem támadólag, ítélkezve emberek felett. Pedig ha jól tudom az ítélkezés bűn, a keresztényeknél is. A muszlimok úgy élnek, ahogy ők hiszik hogy nekik jó, nem a te dolgod megítélni, hogy helyesen élnek e vagy sem...

2011. jan. 10. 18:49
 33/55 anonim ***** válasza:

18:49

Nem sikerült értelmezned, amit írtam. Persze, hogy szívesen maradnék otthon, az emberek zöme szívesen ejtőzne, ha tehetné... Kiemeltem, hogy NEM ezzel van a gond.

Sokkal inkább azzal, hogy egy iszlám vezérelte országban a muszlim nők nem intézhetnek hivatalos ügyeket férfi kísérete nélkül, nem léphetnek be hivatalokba, ha annak nincsen elszeparált részlege nők számára. Éttermek dettó. Tömegközlekedésben nem vegyülhetnek férfiakkal, mert akkora egetverő bűn lenne, hogy ihaj. Ezt a jelenséget szegregációnak hívják, amit elsősorban Amerikában gyakoroltak a feketék ellen az 1900-as évek első felében, és amit Martin Luther King törekvéseinek gyümölcseként száműztek a modern civilizációból!

Ha egy férfi oda és akkor megy, ahova és amikor akar, akkor egy nő is tehesse ugyan ezt! Ha egy férfi vezethet autót és motort, egy nő is vezethessen! A nő nem a férfi tulajdona! Ugyan olyan önálló értelemmel és érzelmekkel rendelkező személy, mint azok, akiknek lógójuk van a két lábuk között. Azok a nők, akik nem érzik megalázónak a helyzetüket, egyszerűen túlságosan agymosottak. Szerencsére ezekben a csőlátó muzulmán országokban is kezdenek enyhülni a törvények. Az egyik jelentős előrelépés például a női nemiszerv csonkításának megtiltása. Nem mondanám, hogy becsülendő, hiszen ennek már rég nem kellett volna legálisnak lennie ezelőtt sem.

Volt már rá példa, hogy lelkész megölte a gyermekeit. Bizony. Ki is derült, hogy pszichiátriai eset volt a faszi.

Nem a kereszténység megosztottságával van a gond, hanem azzal, hogy minden sz.arházi veri a mellét az ő nagy vallásosságára, holott egy képmutató senki. Az ilyen mocsadékok miatt hiszik azt a világban, hogy a keresztények leszarják, hogy élnek, hogy elfogadott szarrá csalni a párunkat, lopni, csalni, hazudni. Nem, a keresztény egyház ezt nem tolerálja, csak felfogták, hogy nincs joguk beleszólni. Szabad akarat van. Csáó.

Én nem próbálom elhitetni senkivel, hogy mintakeresztény vagyok. Lehet, hogy van egy felsőbb hatalom, de amiben én igazán hiszek, az az IGAZSÁGOSSÁG. Egyszerűen nem bírom elviselni, ha azt látom, hogy valakit jogtalanul elnyomnak. Azt' érdekel valakit a véleményem? Változtat bármin is? Ugyan, dehogy. De azért jogom van elmondani. És mivel itt a véleményünket kérdezték, én megtettem...

2011. jan. 10. 19:45
 34/55 anonim ***** válasza:

Én örülök, hogy megírtad a véleményed, és igyekszem is tiszteletben tartani.

Azonban oszlassunk el egy fontos tárgyi tévedést. A Korán, sem Mohammed Próféta nem beszél a női nemiszerv csonkításáról! Ez egy afriaki törzsi hagyomány, ami ellen az iszlám fellép.

Igazságosság, mindenkinek mást jelent. Nekem az lenne igazságos,hogy amikor a férjem elmenne egy étterembe, vagy ha a vonaton ül, és én nem vagyok vele, akkor nem ülne vele szembe egy egyedül utazó félcsupasz nő! Nekem igazságos lenne, ha a tv nem lenne tele csupasz nőkkel amikor a férjem és a fiam nézi... Bolond vagyok, vagy "agymosott"? lehet. De ez engem boldoggá tenne... Nem hiszem hogy ezért engem le kellene nézni, vagy sajnálni kellene...

Mint ahogy korábban is írtam, a Próféta támogatta a nők tanulását, tanította őket. Sajnos, mint írtad vannak olyan törvények, olyan emberek, akik félreértenek egyes mondatokat, vagy képmutatók. De anélkül, hogy tisztában lennénk mi honnan származik (mint sokan a női körülmetélést is az iszlámnak tulajdonítják tévesen), ne ítélkezzünk!Ismerjük meg előítéletek nélkül az iszlámot.

Köszönöm, hogy meghallgattatok

2011. jan. 10. 20:37
 35/55 anonim ***** válasza:

Egy szóval sem említettem, hogy bármi gond lenne azzal, ha valaki így érzi jól magát. Maximálisan tiszteletben tartom, ha te jobb szereted elfedni magad. Te ezt az utat választottad, minden jogod megvolt hozzá. Én főként azokról szóltam, akik esetleg másik utat járnának, de a vallási nyomás miatt nem tehetik.

Hozzáteszem, személy szerint a hijabot nagyon csinos és elegáns viseletnek tartom. Nem szeretném, ha kötelező jelleggel hordanom kellene, de szívesen kipróbálnám- amit nyilván nem teszek, mert az félrevezető lenne, meg egyébként is, nyilván nem azért hordják a muzulmán nők, mert csini. De ki tudják használni ezt is. :)

Bármennyire is úgy jött le, nekem nem a vallásotokkal vagy a hagyományaitokkal van a bajom, csak azokért vérzik a szívem, akik valamilyen módon megsínylik azt, hogy nincsen igazi választásuk az életvitelükre vonatkozóan.

2011. jan. 10. 21:08
 36/55 anonim ***** válasza:
9%
Akkor hasonlóak a nézeteink! Ha ma él egy olyan muszlim feleség, akit minden nap megver a férje, én is hasonlóan szomorú és mérges lennék!Mohammed Próféta is az lenne! A Próféta feleségei is volt hogy megütötték a Prófétát, ő nem volt sosem mérges rájuk! Én jártam Törökországban, a muszlim nők vezetnek autót,sokat járnak a szomszédba beszélgetni. Amikor vendégségbe mentünk, a fekete ruhájuk alatt, amit a külvilág felé mutattak,gyönyörű, drága ruhákat, és sok aranyat viseltek. Ők is rengeteget viccelődtek, nevetgéltek együtt, csak nők.
2011. jan. 10. 21:33
 37/55 anonim ***** válasza:
Kedves Péter! Elmagyarázná a nézeteit érthetőbben? Természetes hogy vannak benne azonos részek, hiszen ugyanazon Írótól származnak... Mire szeretne utalni? Köszönöm
2011. jan. 10. 21:43
 38/55 anonim ***** válasza:

Részlet a Rövid képes útmutató az iszlám megértéséhez című műből

Szerkesztette:

Dr. William (Daoud) Peachy

Michael (Abdul-Hakim) Thomas

Tony (Abu-Khaliyl) Sylvester

Idris Palmer

Jamaal Zarabozo

Ali AlTimimi

„Tény, amit feltártak elõttem, hogy Mohammed nagyon átlagos ember volt. Nem tudott olvasni, és írni sem. Tulajdonképpen analfabéta volt, és ezernégyszáz évvel ezelõttrõl van szó. Van tehát egy analfabéta, aki

mélyenszántó kijelentéseket tesz, beszámolókat ad a tudományos természetrõl, és mindezt csodálatraméltó pontossággal teszi. Én személy szerint nem tudom belátni, hogyan lehet erre csak puszta esélye. Túl

nagy számú pontos és helytálló megállapítás szerepel a kijelentéseiben és, ahogy Dr. Moore-nak, nekem sem esik nehezemre elgondolni azt, hogy Isteni sugallat vagy kinyilatkoztatás vezette ezekre a nyilatkozatokra.” Persaud professzor a Korán bekezdéseibõl és Mohammed próféta mondásaiból többet idézett egyes könyveiben. Ezeket a bekezdéseket és Mohammed próféta mondásait számos konferencián bemutatta.

2) Dr. Joe Leigh Simpson a Szülészet-nõgyógyászati Tanszék elnöke, a szülészet és nõgyógyászat,valamint a molekuláris és emberi genetika professzora a houstoni Baylor Orvosi Egyetemen (Texas állam, USA). Azelõtt a szülészet-nõgyógyászat professzora és a Szülészet-nõgyógyászat Tanszék elnöke volt a Tennessee Egyetemen (Memphis, Tennessee, USA), továbbá az Amerikai Termékenységi Társulat elnöke is volt. Számos díjat nyert, köztük a Szülész-nõgyógyász Professzorok Nyilvános Elismerõ Díját 1992-ben. Simpson professzor Mohammed próféta következõ két mondását tanulmányozta:

{ [Az ember] teremtése összegyûjtetik az anyaméhbe negyven napig… } 34

{ Ha negyvenkét nap eltelt az embrió fölött, Isten egy angyalt küld, aki megformázza és létrehozza a hallását, látását, bõrét,

húsát és csontjait… } 35

Alaposan tanulmányozta Mohammed próféta ezen két mondását, figyelembe véve, hogy az elsõ negyven nap az embrió-genezis jól elkülöníthetõ állapotát képezi. Különösen Mohammed próféta ezen

mondásainak abszolút pontossága és precizitása gyakorolt rá nagy hatást. Majd a konferencia alatt a következõ véleménnyel volt:

„Úgyhogy a két említett hadith (Mohammed próféta mondásai) a negyven nap elõtti fõbb embriológiai fejlõdés egy specifikus idõtáblázatával látott el bennünket. Újra arra a pontra jutottunk, azt

hiszem, a reggel felszólalóihoz csatlakozva: ezek a hadithok nem származhatnak a keletkezésük idejében elérhetõ tudományos tudásanyagból . . . Ebbõl következik szerintem, hogy nemcsak hogy nincs összeütközés a genetika és a vallás között, hanem tény, hogy a vallás vezetheti a tudományt azáltal, hogy kinyilatkoztatást ad néhány meglévõ tudományos szemlélethez, amely kinyilatkoztatások léteztek és léteznek a Koránban, bár csak évszázadokkal késõbb nyertek igazolást. Ez bizonyítja, hogy a Korán tudásanyagának Istentõl kell származnia.”

Ha bárkit érdekel a teljes könyv annak szívesen elküldöm az e-mail címére...

2011. jan. 10. 22:21
 39/55 anonim ***** válasza:
0%
magyarul?
2011. jan. 10. 23:07
 40/55 anonim ***** válasza:
Kedves utolsó mi nem világos?
2011. jan. 10. 23:18
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!