Miért nem lehet a bibliát szó szerint értelmezni?
Miért ne lehetne? Csak akkor zsidónak kellene lenni.
Annak meg nem kötelező lenni!
Szia.én is hiszek az evulucióban ma azt montam h nem hiszek istenbe ere az egész nap én voltam a téma hogy miért?Isten létezik stb.stb.megkérdeztem hisznek e az evulicióban. válasz:nem.pedig bizonyiték van ráá. a multkor kérdeztem a papot hogy mindent elhisz ami le van irva a bibliába és azt monta mindent szóról szóra.Azt monta aki nem jár templomba azok mind a pokolra jutnak:O Ha isten létezik akkor miért nem mutatkozzot 2000 év alat egyszerse.ha létezik miért hagyja ezt a sok szörnyűséget ami a világon történik háboruk,járványok,éhezés stb.
szerintem csak azért van hogy az ember leki világát megnyugtasa azzal ,hogy a halálután van valami.
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__1..
Szia, a fenti link egy másik kérdés. Freya vagyok, és írtam egy eléggé részletes választ a teremtés napjaira. A Bibliából mióta Einstein és más tudósok hatására nagyobb ismeretünk van az időről, kiszámítható a teremtés napjaiból az univerzum, és Földünk kora.
A Bibliát azért nem csak szó szerint szoktuk értelmezni, amiért egy verset sem. Ha szerinted nincs mélyebb jelentése egyetlen Ady versnek sem, akkor igazat írt az egyik előttem szóló, inkább ne a Bibliával kezdd.
Igen, az ősi emberiségnek is "volt agya", csak a gondolkodásmódja analógiás volt és nem olyan mint a mai emberé. Azonkívül lényegesen kevesebb ismerettel rendelkezett és számára az univerzum több milliárdos életkora nem mondott volna semmit, mert akkor még a több ezre is nehéz volt elképzelni.
Ha végigolvasod a linkelt kérdésnél a hozzászólásaimat, találsz ott az evolúcióról is érdekességeket. És nem utólagos teológiai magyarázatokról van szó, hanem a Biblia alapján néhány középkori zsidó rabbi és kabbalista fejtegetéseihez.
Freya
Nézzük:
pl.:
"Végezetül: Einstein relativitás elmélete óta tudjuk hogy az idő bizony relatív. Tudjuk hogy a Holdon a tömeg más mint itt, mivel a gravitáció is más. A gravitáció nemcsak a tömeget, hanem az időt is befolyásolja. Ez azért nagyon fontos, hogy megértsük: létezik a világegyetemnek olyan pontja ahol 3 perc telik el, míg a földön mondjuk 2 év. Tehát amikor a földi tudósok megállapítják az univerzum korát, akkor azt elfelejtik hozzátenni -mert egyértelmű-hogy földi idő szerint. Valójában ha az univerzum korát akarjuk megállapítani, elég sokféle adat lehetséges, hiszen attól függ, honnan mérjük. A Holdról? Vagy egy másik naprendszerből?"
1. A Holdon a tömeged pontosan ugyanakkora, mint a Földön. A SÚLYOD más. A tömeg egy anyagra jellemző tulajdonság, a súly pedig egy erő. A tömeg azt mondja meg, hogy egy test mennyire áll ellen a gyorsításnak, a súly pedig a két test közötti gravitációs erő.
2. Sokféle adat létezhet, de nem akármilyen. Ez bizony nagy különbség. Amikor az Univerzum korát meghatározták, akkor felhasználták azt, hogy bizony a testek távolodásának a sebessége a távolságuktól függ, tehát nem akadály mindezt beleszámolni az egészbe.
Amit meg a teremtés idősávjairól írtál, hát sajnos van egy rossz hírem:
A milliárd éveket csak is egy módon tudtad beleszámolni a dologba, még pedig úgy, hogy NEM A BIBLIÁBÓL vetted az adatokat, hanem máshonnan. Most pedig szeretném érzékeltetni, hogy mennyit ér mindaz, amit beírtál:
Az univerzum kora legyen T (15 mrd év), a Bibliában van N (6) db nap a teremtésre. Ekkor jön valaki, hogy hohó, az egész szimbolikus és jé, itt van, megmutatom, hogy a 6 napnak hogyan felel meg a 15 millió év. Most az egyszerűség kedvéért lineárisan számolva: X = T/N. Most itt: 15mrd/6nap = 2.5 mrd év/földi nap. Nagyon szép, csak az a nyilvánvaló prózai körülmény nem zavar senkit, hogy ha T és N egyszerűen csak MÁS ÉRTÉKŰ lenne, akkor is lenne egy X. Te az X értékét T-ből és N-ből vezeted le, majd próbálod érvnek felhasználni arra, hogy N értékét helyesnek igazold. De hát ezzel csak azt bizonyítod, hogy meg lehet oldani egy egy ismeretlenes, elsőfokú lineáris egyenletet, amit egy kisiskolás is meg tud oldani. Ha T 6mrd lenne, akkor 1mrd év/teremtési nap lenne az eredmény. Na és akkor mi van? A Bibliában NINCS BENNE ez az X, vagyis hogy földi években mi felel meg egy teremtés beli napnak, tehát az egész SEMMIT nem ér. Ennek az X-nek semmiféle relevanciája, vagy értelme nincs. Ezt a másik kettőből számítottad, persze, hogy "stimmel", ha aztán visszaszorzol. Kb. olyan, mint hogy ha veszel 4 zsömlét, összesen 100 forintért (ezt a két számot tudod), majd ebből a kettőből levezeted egy zsömle árát (25 ft), majd csodálkozol és elismeréssel adózol magad számára, hogy 25*4, hú az tényleg 100, tehát meg van az érv arra, hogy miért 25 forint egy zsömle, nem pedig a liszt árából, vagy akármi másból vezetnéd le. Az egészen az sem segít, hogy nem lineárisan nézed, hanem már ismét MÁSHONNAN ismert, nevezetes földtörténeti korokra húzod rá a 6 napot. Mert, az, hogy mértani sornak kell lennie, sem következik másból, mint hogy épp így tudod igazolni azt, hogy miért ezt választottad. Körkörös érvelés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!