Keresztények, hogy van ez?
A kereszténység a szeretettet hirdeti.
Mégis a nagy vérontások mind a keresztény europátból indultak el,pl: -I-II világháború /a kirobbantok és az igazán aktív részvevők mind keresztények voltak/,- gyarmatosítás /bennszülöttek erőszakos térítése vagy lemészárlása a szeretett nevében/, -inkvizíció.
Nincs ellentmondás a szeretett és az esztelen / egyesek által jogosnak tartott/ gyilkolás között?
"Aki szeret, az ad, ajándékoz, szolgál, mások javára tesz valamit. Szeretni tehát egyedül nem lehet. Szeretni csak valaki valakit csak (valami) valaki által tud. Ha Isten a SZERETET, márpedig a cselekvési létkategóriák szerint – szerzés, vevés, alakítás, adás – csak az adás, tehát a szeretés jelenthet állapotszerű tökéletességet, akkor Istennek szükségszerűen közösségnek, SZENTHÁROMSÁGNAK kell lennie! Ezt kívánja a józan emberi ész. Más dolog az, hogy a színről színre látás minden képzeletet felülmúlóan fogja ezt igazolni!
Isten csak befelé HÁROM, mert szeretni egyedül nem lehet. Isten kifelé EGY, mert egyetlen pillanatra sem tudnak meglenni egymás nélkül! Isten három SZEMÉLY, de EGY természet!
Amint neked egy természeted van, úgy Istennek is EGY van! Amint neked van értelmed, akaratod és érzelmed, Istennek valahogy ehhez hasonlóan, de sokkal sajátosabban, HÁROM a benső világa!
Aki szeret, az szükségszerűen közösségben él! Isten szükségszerűen KÖZÖSSÉG! Aki szeret, akit szeret és „ami által” szeret. E harmadikat azért tettem idézőjelben, mert pontosabb lett volna az „Aki által”, de ez a ti gondolkodásotokban nem tudja megtalálni a maga helyét. Nem, mert nemcsak arról van szó, hogy AKI ajándékoz (tehát szeret), nemcsak arról van szó, hogy AKINEK ajándékoz (tehát a szeretett), hanem AKIT ajándékoznak egymásnak, az is személy, tehát VALAKI! Ezt a kölcsönös AJÁNDÉKOT azért láttam el személyes tulajdonságokkal (vigasztal, megerősít, megtanít, stb.), mert valóban, a ti szavaitokkal megfogalmazva, személyiség, egyéniség! Őt hívjátok Szentléleknek, Szentszellemnek. "
"Akiknek a Biblia, úgy ahogy van, az életük elirányítója és nem a Szentlélek által átitatott józan ész, azok bálványimádók akkor is, ha a leghatározottabban tagadnák ezt. A Biblia nagyon szent könyv, de az első kegyelem (a józan ész) megfelelő használata nélkül többet árt, mint használ."
Akkor elismered, hogy az előző érvek a Biblia alapján ésszerűek?
Mert amit itt írsz, az már nagyrészt emberi filozófia. A végén a "józan észről" írsz, hát én is ennek fényében írtam minden logikus érvemet.
Tehát azért vannak hárman, hogy "szeretni tudják egymást"? Nem semmi! Látod, milyen messze kerülhet az ember a valóságtól, ha nem Istentől való tanításokra hallgat.
"Amint neked egy természeted van, úgy Istennek is EGY van!"
És ha maradunk a bibliai analógiánál, tehát NEM TÉRÜNK EL ATTÓL, akkor a velem egységben lévő és "egylényegű" embertársaim mind-mind külön személyt alkot, mindenféle extra kapcsolat nélkül!
De a szeretetről leírnák ide egy idézetet, ami az agapéról szól.
William Barclay professzor ezt mondja könyvében: „Az agapénak köze van az elméhez: ez nem egyszerűen a szívünkből magától feltámadó érzelem (amint az a philia esetében előfordulhat); alapelv ez, amellyel szándékosan élünk. Az agapé leginkább az akarattal kapcsolatos. Hódítás ez, győzelem, teljesítmény. Soha senki sem szerette természetszerűen az ellenségét. Ahhoz, hogy szeressük ellenségeinket, le kell győznünk minden természetes hajlamunkat és érzelmünket. Ez az agapé... valóban olyan erő, amellyel szeretni tudjuk a nem szeretnivalókat, szeretni olyan embereket, akiket nem kedvelünk” (New Testament Words).
Ugye milyen távol van ez a típusú szeretet attól, amit a magát "kereszténynek" nevező világ túlnyomó része gyakorol? Szerintem ezen kéne változtatni (tudom, reménytelen) és nem olyan emberi spekulációkon lovagolni, melyek gyakorlatilag semmiben sem járulnak hozzá a keresztények egységéhez, békéjéhez, jobb erkölcséhez, Istenhez való közeledésükhöz - mert ez a tanítás bizonyíthatóan nem segít ezeken! Sőt eltávolít Istentől. Mivel bizonyítható ez? Azzal, amit a "keresztények" többségéről el lehet mondani - messze-messze kerültek a krisztusi úttól. Ennek pedig egyik fő oka, hogy ilyen dolgokat tanítanak alaptanokként nekik!
Nézd, én elismerem, hogy a szentháromságot megérteni nem egyszerű, de azt azért túlzásnak tartom, hogy ezáltal én eltávolodnék a krisztusi tanoktól, vagy kevésbé lennék jó keresztény mint ti, akik nem hisztek benne.
Az emberség,szeretet( ellenségeim tudatos szeretete )önzetlenség, másokon segítés ,alázat.. és még sorolhatnám a keresztény ember ismérveit nem azon múlnak, hogy hisz-e valaki a szentháromságban, vagy sem.
Egyébként meg eddig úgy tudtam,hogy a kereszténység lényege épp az, hogy Jézus Krisztust isten fiaként vele egylényegűnek tiszteljük.
Ha csak azok a keresztények, akik nem hisznek a szentháromságban, akkor én valóban nem vagyok az.Ettől én most kevesebbet érek?
"Nézd, én elismerem, hogy a szentháromságot megérteni nem egyszerű..."
Ezt valójában senki sem "érti", mert egy olyan spekuláció, amely természetellenes, mely számtalan bibliai ellentmondással küzd, mivel nem eredeti, hanem később betoldott tan. Ez jól látható azon versek betoldásán, vagy alapos elferdítésén, melyek nyilvánvalóan ezért történtek. Már önmagában ennek a ténynek is elegendőnek kellene lennie egy őszinte kutató számára. De maguk a terjesztői, a teológusok is elismerik őszinte pillanataikban, hogy egy "hittitok". Milyen könnyű így érvelni, pedig ebben az esetben szó sincs semmiféle titokról, jól érthető és világos a tanítás mind az Istenről, mind Jézusról és a szent szellemről.
"Az emberség,szeretet( ellenségeim tudatos szeretete )önzetlenség, másokon segítés ,alázat.. és még sorolhatnám a keresztény ember ismérveit nem azon múlnak, hogy hisz-e valaki a szentháromságban, vagy sem."
Én is pont ezt mondtam, emlékszel? Vagyis a keresztény értékekre teljesen "hatástalan", akkor miért is alaptan? A "hatástalant" nem tartom elég kifejezőnek, de csak azért, mert valójában eltávolít Istentől, mivel megosztja, elhomályosítja, ellentmondásossá és távolivá teszi Isten személyét! Ha hatástalan lenne, még csak hagyján.
Különben meg az ún. "kereszténység" épp a háromságot használja fel arra, hogy aki nem hisz benne, azt kirekessze, mondván az ilyen az "nem keresztény". Még jó, hogy nem ők határozzák meg a kereszténység fogalmát, hanem a Biblia.
"Egyébként meg eddig úgy tudtam,hogy a kereszténység lényege épp az, hogy Jézus Krisztust isten fiaként vele egylényegűnek tiszteljük."
Persze, ha mutatsz nekem olyan verset, ahol ez szerepel. Ha pedig az "egylényegűség" alatt azt érted, amit előzőleg írtam is, akkor minden oké. Tehát a Biblia világossá teszi, hogy az "egyek", vagy "egység" (görögül 'hen') szavak a két külön szellemszemély esetében is ugyanúgy értendők, mint az emberek között, valamint az ember - Jézus és Atyja között.
"Ha csak azok a keresztények, akik nem hisznek a szentháromságban, akkor én valóban nem vagyok az.Ettől én most kevesebbet érek?"
Istent "szellemmel és igazsággal" imádni azt jelenti, hogy törekedni kell mindenkinek arra, hogy igaz imádattal közelítsen Isten felé. Ez nem csupán azt jelenti, hogy őszintén, hanem azt is, hogy az igaz tanítása által. Ennek a feltételeit Ő szabja meg, nem mi. Az ember "értéke" Isten előtt nagy, de az embernek a felelőssége megismerni Őt, méghozzá az igazsága által, nem pedig egyéni elképzelések szerint.
Ez egy vicc, de hogy is van ez?
"A 80 feletti házaspár már hatvan éve élt együtt. Messze nem gazdagok,sose voltak azok, de megéltek, mert nagyon beosztottak minden fillért. Dacára annak, hogy idősek lettek, nem panaszkodhattak az egészségükre,leginkább annak köszönhetően, hogy az asszony mindkettejük egészségét védendő csak kimondottan egészséges élelmiszert tett az asztalra, s gondja volt az egészségmegóvó életszokások betartására is.
Egy napon azonban a jó egészség már nem segített, mivel repülőre szálltak, amely lezuhant velük..., s ők a mennyben találták magukat. A mennyek kapuján Szt.Péter engedte be őket. Bevezette a párt egy csodálatos otthonba, ahol minden arany volt és selyem, teljesen felszerelt konyhával, vízeséssel a fürdőben. A szekrények tele finomabbnál finomabb ruhákkal. És így tovább...
Szt.Péter csak ennyit mondott: Ez itt az új otthonotok!
Az öregember megkérdezte Pétert, hogy mennyibe fog ez itt nekik kerülni?
Semmibe! - válaszolt Péter. Tudjátok, ez a jutalmatok a mennyben!
Az öregember kinéz az ablakon és meglátja az alant elterülő golf-pályát, amelynél szebbet nem látott a földön. Megkérdezte:És mibe kerül egy játék ezen a pályán?
De hiszen ez a Mennyország! - válaszolt Péter. Akár minden nap
játszhatsz ingyen, amennyit csak akarsz!
Átmentek a klubházba, ahol terített asztalokon csodálatos ételek sorakoztak.
Nagy steak-ek, sült oldalas, tengeri herkentyűk, egzotikus desszertek, mindenféle gyümölcs, s pompás italok... Nehogy újra kérdezz!
- szólt Péter. Ez itt a Menny, minden ingyenes és a Ti kedvetekre van!
Az öregember körülnézett és idegesen tekingetett a felesége felé.
Jól van, de hol vannak a zsírszegény és koleszterinmentes ételek, vagy a koffeinmentes tea és kávé? Mindenből a legjobb van itt.. - mondta Péter....Annyit és olyat ehetsz, amit csak akarsz, mégsem leszel kövér, vagy beteg! Ez ugyanis a Mennyország!
Az öregember mormogott: És nem kell folyamatosan letornásznom?
Csak akkor, ha éppen tornászni van kedved! - volt a mosolyos válasz. És nincs cukorszint-mérés, sem vérnyomás ellenőrzés?
Soha többet! Az egyetlen dolgotok, hogy élvezzétek az ittlétet, a Teremtő ajándékait! - erősítette meg Péter.
Az öregember nagyon csúnyán nézett a feleségére, és azt sziszegte: Te és a nyamvadt, hülye diétáid! Akár már tíz éve itt lehetnénk...!"
Ha az állítólagos keresztények, vagyis "Krisztus követők" millió-számra mészárolják le egymást, akkor nagyon őszintén el kéne gondolkozni, hogy valóban keresztények az ilyen emberek, vagy csak ezt hiszik magukról?!
Jézus pontosan azonosította a későbbi követőit a jó fa, jó gyümölcseivel, melyről majd fel lehet ismerni a tanítványokat. Itt nincs helye vitának! Azon egyházak, melyek szervezetileg elnézik, vagy támogatják a saját országuk háborúit - "az én országomnak mindig igaza van" - teológiai alapon, azok nem nevezhetők Krisztus követőknek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!