Mindig is volt? (többi lent)
Vitatkoztam egy vallásos(keresztény) emberrel a világ létrejöttéről,leírom a párbeszédet,véleményeket várok.
Vallásos:Szerinted akkor a világ mindig is létezett?
Én:Igen.
Vallásos:Pedig nem létezhetett mindig,csak úgy semmi nem jön létre,Isten teremtette.
Én:És isten hogy jött létre?
Vallásos:Isten mindig is volt.
ez egy olyan téma amiről lehetne írni 20 könyvet,és még akkor sem lehetne tudni,hogy,hogyan is van ez.
Isten mindig is volt,én is ezt vallom,mert kell lennie egy forrásnak,ahonnan ered minden.
Azért nem érted, mert ezt tanulni kell!
A világ téridőbeliségéből fakadóan, ok-okozati törvény(változások) érvényesül benne.
A végtelenség óta viszont, nem változhatott, mert akkor végtelen mennyiségű változásnak kellet volna eltelnie. De annyi változás nem telhetne el, és így soha nem érhetnénk el a valóságunkba. Tehát kell, hogy legyen egy olyan indító okozó, amire nem érvényes az ok-okozati törvény. De ez csak akkor lehetséges, ha az a valami nem téridőbeli.
Ezt értsd meg!
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskri..
Nem csak téridőbeli létezhet.
1. Ha ez így lenne, akkor mi nem létezhetnénk, mert a végtelenség óta nem létezhet a téridőbeli.
2. Mivel a végtelenség óta nem létezhet a téridőbeli, így az okozója, egyértelműen nem téridőbeli.
3. Mivel ez az okozó nem téridőbeli, ott eleve megszűnik az okozatiság.
"A kérdező kommentje:
És miért kell ennek a forrásnak istennek lennie?Miért nem lehet az ősrobbanás a forrás?"
az ősrobbanás is lehet forrás.csak az ősrobbanást mi irányította? vagy az ősrobbanás gondolt egyet,és robbant egy nagyot,hogy megvalósítsa önmagát,hogy jáááhhúú,én vagyok az ősrobbanás? én elhiszem ezt a verziót is,mert bármi lehetséges,szóval semmit nem zárok ki.azt hiszed én értem,mi az,hogy Isten? nem,nem értem,ez csak egy szó amit alkalmazok a megmagyarázhatatlanra.az ősrobbanást nevezhetjük Istennek,az Istent nevezhetjük ősrobbanásnak,teljesen mindegy milyen szót használunk.
amúgy meg ez a "mindig is létezett" dolog megintcsak olyasmi amit nem lehet felfogni teljesen,én is csak érzem,hogy ez így van,meg hát logikusan belegondolva is erre tudok következtetni,hogy van vmi örök.
Igen, érdekes kérdés.
Van két alapvető különbség az anyag, és Isten között.
Az anyag nem teljes és változik folyamatosan. Isten önmaga teljes(a létező összes információt hordozza, azt is, ami még az ősrobbanásnál nem volt jelen az anyagban, csak később kapott olyan magában hordozott tulajdonságokat, amikről most írnak a természettudósok) és változatlan. A változók pedig nem lóghatnak a levegőben, szükségük van alapra amin változnak, hogy észlelhetőek legyenek, hogy mérhetőek legyenek.
Képzeld csak el ha a kétkarú mérlegnek nem lenne meg a közepe...képtelenek lennénk használni "alap" nélkül, amin változik a két kar. Vagy ha nem lenne a moziban mozivászon(ami változatlan), hanem csak a levegőbe vetítenék a filmet...semmit nem látnánk belőle. De ezeket elég sok mindenre rá lehet mondani...s mivel az anyagi csoportok egymással kölcsönhatásban vannak, s ha az egyik változik a másik hozzáidomul, mint amikor az üres poharunkba szörpöt rakunk, az addig(ha csak a pohár belsejét vesszük, mint világegyetemet) a levegőhöz idomul...de mihelyst víz kerül bele, már a három idomul egymáshoz...sőt azt is el lehet érni ugye, hogy tele töltjük a poharat, és akkor kizártuk a levegőt...ez pedig rávetíthető arra, hogy mondjuk kihalt egy állatfaj a bolygó, mert kiszorította a többi. Vagy ilyesmi. :)
bízom benne, hogy érted amit ki akarok fejezni.
s egyébként van egy olyan dolog, hogy például a anyag megjelenéséhez szükség volt bizonyos körülményekre...csak kérdés, hogy a körülmények végül is honnan vannak. Erre ha jól tudom az a válasz, hogy hát az anyagból...de az anyagot okozza a körülmény, akkor a körülményt nem lehet az anyag számlájára írni. szóval itt van egy körülményünk, ami hat az anyagra, és van az anyagunk, ami módosít a körülményen...mi a megoldás? megnevezünk valamit, ami hordozza mind a változó anyagot, mind a változó körülményeket...no ez a teljes és változatlan Isten. :)
üdv
25/F
LastOne.Left
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!