Mindig is volt? (többi lent)
Vitatkoztam egy vallásos(keresztény) emberrel a világ létrejöttéről,leírom a párbeszédet,véleményeket várok.
Vallásos:Szerinted akkor a világ mindig is létezett?
Én:Igen.
Vallásos:Pedig nem létezhetett mindig,csak úgy semmi nem jön létre,Isten teremtette.
Én:És isten hogy jött létre?
Vallásos:Isten mindig is volt.
"Ez az ősrobbanás számomra egy érdekes dolog. Én még robbanásból nem láttam, hogy létrejött volna valami."
Á, egy JHVH tanú is itt van.
Attól, hogy két ember leül vitatkozni, nem biztos, hogy valamelyiknek igaza van....
Az a baj az emberekkel, hogy minden fogalmuk az állati létből ered. Mint az idő. Azt hiszitek, az idő ilyen örökkévaló és adott dolog.
"A világ mindig is létezett" kijelentésnek nincs értelme, persze hogy mindig létezett -- amíg nincs világ, idő sincsen...dehát elég humoros lett volna a Bibliában azt fejtegetni a "paraszoknak", hogy Isten hogyan "létezett" (ezt sem tudjuk világ nélkül elképzelni úgysem) a világ nélkül. Egy csomó embernek az a baja a Bibliával, hoyg nem az van benne leírva, ami őt érdekli. Na én pl ezért nem olvastam még végig, de legalább nem szidom.
Kedves Kérdező!
Az ilyen párbeszédeknek nem sok értelmét látom. Neked is van egy véleményed, a beszélgető partnerednek is. Csak az a probléma, hogy túlságosan filozofikus kérdéseket feszegettek. Ha csak vitatkozni akarsz, arra jó, de úgyse tudjátok egymást ilyen szinten és ilyen kérdésekben meggyőzni.
Javaslok neked egy kézzelfoghatóbb témát és kérdést:
Jézus feltámadt-e a halálból?
Ha be tudod bizonyítani, hogy Jézus halott, nyert ügyed van, az összes Biblián alapuló keresztény egyház bezárhatja kapuit, ugyanis ezen az eseményen áll vagy bukik az egész keresztény hit.
Gödel tétele szerint minden axiómarendszeren belül feltehető ellentmondásra vezető kérdés. E miatt a kérdésed a hívő felé értelmesnek tartom, Gödel tétele alapján bátran kijelenthető, hogy nincs rá értelmes válasz. Ugyanilyen kérdéseket a hívő is feltehet az ateistának vagy egy fizikus és vegyész egymásnak is.
A matematika tudomásul vette, hogy nincs ellentmondásoktól mentes vélekedési rendszer. Lesz majd egyszer egy olyan világ, ahol ezzel az emberek többsége tisztában lesz és ilyen kérdésekkel már csak viccelődni fognak :)
Kedves Előző!
Butaság, amit írsz. Gödel-tétele valahogy úgy szól, hogy minden ellentmondás-mentes axiómarendszerben megfogalmazható olyan mondat, amit sem bizonyítani, sem cáfolni nem lehet. Vagyis nem az axiómarendszeren belül lehet ellentmondást találni.
Ezzel nem az volt a célom,hogy arra a kérdésre választ találjak,hogy hogy jött létre a világ,hanem hogy a hit ellentmondásait mutassam be,miszerint nem képesek elfogadni,hogy a világ mindig is létezett,viszont az istenükről azt hiszik hogy mindig is létezett.
Egyébként tudjátok mi a különbség isten és egy istenről készült kép között?
A kép létezik.
A kép létezik.
Ez mindent visz.
Köszi...
"Ezzel nem az volt a célom,hogy arra a kérdésre választ találjak,hogy hogy jött létre a világ,hanem hogy a hit ellentmondásait mutassam be,miszerint nem képesek elfogadni,hogy a világ mindig is létezett,viszont az istenükről azt hiszik hogy mindig is létezett."
ne nevettesd ki magad...! már megírtam, hogy mért nem lehet a világ öröktől létező, és persze kikerülted a választ... utána meg ide írod, hogy ellentmondás van... XD
akkor cáfold a válaszom, hogy hiteles legyél...!
"A világ téridőbeliségéből fakadóan, ok-okozati törvény(változások) érvényesül benne."
Ez a mondhat félrebeszélés,ok-okozati törvény pedig nincs is.
"A végtelenség óta viszont, nem változhatott, mert akkor végtelen mennyiségű változásnak kellet volna eltelnie."
Honnan tudod hogy mennyi változás történt?Hidd el,végtelen sok,illetve a világ még most is folyamatosan változik.
"De annyi változás nem telhetne el, és így soha nem érhetnénk el a valóságunkba."
Pedig eltelt,és még most is változik,nincs "valóságunk",nem lehet azt mondani a világ egyik állapotára sem,hogy az a világunk,mivel folyamatosan változik.
"Tehát kell, hogy legyen egy olyan indító okozó, amire nem érvényes az ok-okozati törvény. De ez csak akkor lehetséges, ha az a valami nem téridőbeli."
Indító okozó?Istent mi indította akkor?Ok-okozati törvény pedig nem is létezik...Nem létezik nem tér-időbeli dolog,minden ilyen.Azt sem értem miért keresel valamit ami elindította az egészet.
:D
most már értem miért tetted fel ezt a kérdést... szerintem ne erőltesd!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!