A muszlimok és a Jehova tanúi a vallásukat arra is alapozzák, hogy a bibliai szöveget meghamisították, és ők helyreállították. Nem gondolják, hogy az egész komolytalan?
Nézzük a két vallást részletesebben.
Jehova tanúi:
Szerintük az Újszövetségben benne volt a Tetragrammaton, csak kivették belőle, aztán jöttek ők, akik "helyreállították" az újvilág "fordítás" Bibliával. Teszik ezt úgy, hogy semmiféle szövegtanú nincs arra vonatkozóan, hogy az Újszövetségben valaha benne lett volna a Tetragrammaton. Az egyik érvük az, hogy az Újszövetség idézi az Ószövetséget, tehàt "logikusnak" vélik, hogy a szentírók maguk is beleírták azt, annak ellenére, hogy az összes(!) szövegtanú küroszt és theoszt hoz.
Egyébként ami érdekes: Jehova tanúi oda is beillesztik a "Jehova" szót az Újszövetségbe, ami NEM ószövetségi idézet. De milyen alapon teszik ezt, ha nincs is szövegtanú?
[Az meg már csak hab a tortán, hogy a Tanúk egyéb helyeken is megmásították a szöveget, ami ellentmond a teológiájuknak, és hogy a Jehova egy TÉVES olvasat, egy ókori zsidó ember sosem mondott ilyet.]
Az egész teljesen önkényes.
Iszlám:
Ugyanabból indulnak ki, mint a Jehova tanúi, hogy a Bibliát meghamisították, bár ők annyival korrektebbek voltak, hogy nem a Bibliát írták át, hanem létrehoztak egy saját Szentírást maguknak (Korán), amiben a bibliai történetek át vannak írva. Szerintük a Korán verzió az igazi, csakhogy ahogyan a Tanúk esetében is már láttuk, ők sem tudnak semmilyen szövegtanút felmutatni.
A Tanúkhoz hasonlóan nekik is vannak "érveik": pl. a bibliai szövegtanúk közötti eltérésekre alapozzák a nézeteiket. Igen ám, csakhogy a szövtanúk AZOKRA a szövegekre vonatkoznak. Teljesen logikátlan azt gondolni, hogy mert pl. a Jn 7,53-8,11 szöveg problematikus, akkor abból az következik, hogy a Korán verzió a hiteles más szövegek esetében. Azt akkor tudnák bizonyítani, ha találnánk egy olyan héber/görög szövegtanút, ami a Korán verziót támasztja alá.
Ugyanaz igaz itt is, mint JT esetében: az egész teljesen önkényes.
Hihetetlen, hogy ezeknek a vallásoknak vannak követőik. Szkeptikus szemszögből az egész komolytalan, de ezek tipikusan olyan vallások, amiknél még a vallásokon belül is erősen kilóg a lóláb.
Egyébként ott vannak még a mormonok is, akik szintén előjöttek egy új Szentírással, meg annyit tudok, hogy ők is valamilyen helyreállító (resztoránus) vallás, de róluk nem tudok sokat.
Üdv. egy agnosztikus gondolkodó.
Még valami, egy kis pontosítás:
Az iszlám megelőzte időben a Jehova tanúit, tehát úgy helyes fogalmazni, hogy a Tanúk indulnak ki ugyanabból, mint az muszlomok: hogy a Bibliát meghamisították.
"aki szerint azért hitelesebb a Bibliai verzió a Koránná mert előbb írták le? "
Nem csak az a lényeg, hogy előbb írták le (bár értelemszerűen már ez maga is hitelteleníti a Koránt). Hanem hogy ezen történetek létező legősibb forrásai mind a Biblia verziójával egyeznek meg. Vagyis a tények arra mutatnak, hogy a Korán verziója egy évszáadokkal, egyes esetekben évezredekkel későbbi átirat, ennélfogva a hitelessége nulla.
"Nem csak az a lényeg, hogy előbb írták le (bár értelemszerűen már ez maga is hitelteleníti a Koránt)"
Szóval ha én előbb mondok valamit mint te akkor biztosan nekem van igazam. Ha neked jó hogy hülyének néznek téged minden ilyen kérdésnél, te dolgod :)
"Hanem hogy ezen történetek létező legősibb forrásai mind a Biblia verziójával egyeznek meg."
Te most önmagával igazolod a Bibliát? Azért igaz a Biblia mert a Biblia azt írja? :) Semmilyen más forrás nem írja le ezeket a történeteket csak a Biblia és a Korán.
Az már csak hab a tortán hogy tudományos tény, a Biblia hamisított. Ezt már rég tudjuk.
"Szóval ha én előbb mondok valamit mint te akkor biztosan nekem van igazam."
Ki beszélt itt igazságról? Olvasd már el, hogy ki mit ír!
"Te most önmagával igazolod a Bibliát?"
Nem a Bibliát igazoltam. Olvasd már el, hogy ki mit ír!
"Ki beszélt itt igazságról? Olvasd már el, hogy ki mit ír!"
De itt most az a kérdés melyik írja le az eredeti történeteket. Azt nyilván senki nem vitatja hogy a Biblia előbb lett leírva de azt is tudjuk hogy a Biblia könyvi meg lettek változtatva.
"Nem a Bibliát igazoltam. Olvasd már el, hogy ki mit ír!"
Dehogynem.
"De itt most az a kérdés melyik írja le az eredeti történeteket."
Pontosan! Akkor az előbbi komment mégis minek kellett?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!