Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért féltékeny Isten más...

Miért féltékeny Isten más istenekre, ha egyszer szerinte nincsenek más istenek?

Figyelt kérdés

Ha a férjed féltékeny mas férfiakra, miközben nincsenek a Földön más férfiak, mit gondolnál róla?

Vallási válasz szerint a bálványok imádatàra féltékeny.

Csakhogy a bálványon keresztül más Istent imádnak az emberek, s mivel nincs más Isten, ezért mégsem követik el ezt a bűnt.

2024. jún. 3. 23:40
1 2 3 4
 11/32 anonim ***** válasza:
62%

"Most gondolj arra, hogy te egy gyermek apukája vagy. De a gyermeked nem neked mondja azt, hogy apu, vagy köszönöm, hanem annak a faragott szobornak, amely az udvaron van. Holott az semmit nem képes érzékelni, vagy tenni, míg te, az igazi apuka, törődsz a gyermekeddel, és megérdemelnéd azt a szót, hogy köszönöm."

Rendben. Biztos, hogy nem büntetném meg, különösen ha az egésznek én is az okozója vagyok. A más istenségek imádatában és Istenbe való hit hiányában pedig ha létezik akkor Istennek is nagy szerepe van.

Nem lehet tudni, hogy melyik létezik ha egyáltalán létezik bármelyik is. Nem róható fel a "gyereknek" az, hogy nem mond hálát az "apjának" ha nem tudatja az "apja", hogy létezik és ő az "apja".

Ez egy ostoba elvárás ilyenformán az apától.

2024. jún. 5. 06:48
 12/32 anonim ***** válasza:
24%

"Ne borulj le ilyen képek előtt és ne tiszteld őket, mert én, az Úr, a te Istened féltékeny Isten vagyok. Azoknak a vétkét, akik gyűlölnek engem, megtorlom fiaikon, unokáikon és dédunokáikon."

Ez a kijelentés egyfelől hangsúlyozza Isten szeretetét és ragaszkodását népe iránt, másrészt pedig arra int, hogy tiszteletben kell tartani az Istennek való hűséget és egyeduralmát. Összességében ez a kijelentés segít fenntartani az Isten és a hívők közötti köteléket és bizalmat.

"Nem róható fel a "gyereknek" az, hogy nem mond hálát az "apjának" ha nem tudatja az "apja", hogy létezik és ő az "apja"."

Csak hogy nem is rója fel Isten senki másnak, csak azoknak akik már Ismerik a szent írást.

Ha ismered a bibliát abból tudnod kellene, hogy Isten az igazi.

2024. jún. 5. 07:40
 13/32 Darkmoon80 ***** válasza:
38%

"Azoknak a vétkét, akik gyűlölnek engem, megtorlom fiaikon, unokáikon és dédunokáikon."

Kev1és undorítóbb dolog van, mint az ártatlanok büntetése valamiért, amiről nem tehetnek.

Köszi, hogy ilyen szemléletesen bizonyítod istened gyarlóságát!

----

"Ez a kijelentés egyfelől hangsúlyozza Isten szeretetét és ragaszkodását népe iránt..."

Ha neked ez a szeretet...

---

"Összességében ez a kijelentés segít fenntartani az Isten és a hívők közötti köteléket és bizalmat."

Az a szerencsétlen, aki mit sem tehet arról, hogy a nagyapja elfordult Istentől, tényleg érezheti a bizalmat Isten iránt amikor megtorolják rajta a felmenője bűnét ...

2024. jún. 5. 13:38
 14/32 anonim ***** válasza:
23%

Idegen istenek kifejezés a különbőző bálványokat jelentik, amik valójában a Sátánhoz vezetik az embert.

Isten az ember érdekében adta ezt a parancsolatot. Nem akarja, hogy a Sátán karmai között végezzük.

2024. jún. 5. 14:43
 15/32 anonim ***** válasza:
49%

Igazából az emberek magukévá teszik azt a mondást, amit Isten egyetlen népcsoportnak szánt: a zsidóknak. Ők Isten kiválasztott népe.

A többi pedig - beleértve jómagamat - azt csinál és abban hisz, amiben akar, nem fog elkárhozni.

2024. jún. 5. 16:22
 16/32 anonim ***** válasza:
23%

"Az a szerencsétlen, aki mit sem tehet arról, hogy a nagyapja elfordult Istentől, tényleg érezheti a bizalmat Isten iránt amikor megtorolják rajta a felmenője bűnét ..."

Másról van szó. Itt az elfordulás önmagában nem elég hiszen azt mondja a biblia, hogy "akik gyűlölnek engem"

Másfelől pedig igenis tehet. Mondjuk meggyőzheti a felmenőit arra nézve, hogy hibázik mikor Istent gyűlöli.

"Ha neked ez a szeretet..."

Annak sok formája létezik.

2024. jún. 5. 20:16
 17/32 anonim ***** válasza:
45%

"Annak sok formája létezik."

Csak ez nem az egyik formája.

2024. jún. 5. 20:28
 18/32 tgt ***** válasza:
29%

Darkmoon80: Próbáld meg értelmezni a teljes szakaszt.

"Megbüntetem az atyák bűnéért a fiakat is három, sőt négy nemzedéken át, ha gyűlölnek engem. De irgalmasan bánok ezer nemzedéken át azokkal, akik szeretnek engem, és megtartják parancsolataimat."

Vagyis a gyermek akkor bűnhődik, ha követi apja bűnös életét, és ő is gyűlöli Istent. Ha azonban az utódok nem követik apjuk rossz példáját, akkor jutalmat kapnak.

2024. jún. 5. 20:55
 19/32 anonim ***** válasza:
43%

tgt

Darkmoon80nak ugyan hiába beszélsz. Az a taktikája, hogy direkt rosszul vagy a saját szájíze szerint értelmezi a bibliai szövegeket, hogy lehessen mibe belekötni és azt hozza ki az egészből, hogy Isten a gonosz.

2024. jún. 5. 21:04
 20/32 Darkmoon80 ***** válasza:
38%

Vajon tényleg én értem félre, vagy a tgt által adott fordítás másítja meg szándékosan a szöveg eredeti értelmét???

Nézzük tényszerűen, hivatalos fordítások alapján!

(Nehogy az a vád érhessen, hogy én szándékosan félreértelmezek dolgokat...)

"Megbüntetem az atyák bűnéért a fiakat is három, sőt négy nemzedéken át, ha gyűlölnek engem. "

??? tgt verzió (honnan is származik az idézet? (az bizony lemaradt...)

vs.

Szent István társulat kiadása (katolikus Biblia):

"

Kiv 20.5

Ne borulj le ilyen képek előtt és ne tiszteld őket, mert én, az Úr, a te Istened féltékeny Isten vagyok. Azoknak a vétkét, akik gyűlölnek engem, megtorlom fiaikon, unokáikon és dédunokáikon.

"

[link]

vs.

Itt konkrétan a te általad írt befejező rész ("..., ha gyűlölnek engem.") egyértelműen a vétkes atyákra vonatkozik! ("Azoknak a vétkét, akik(!!!) gyűlölnek engem")

----

Bible (Authorized King James version)

Exo. 20.5

Thou shalt not bow down thyself to them, nor serve them: for I the LORD thy God am a jealous God, visiting the iniquity of the fathers upon the children unto the third and fourth generation of them that hate me;

[link]

Exo. 20.5

("Ne borulj le előttük, és ne szolgáld őket, mert én, az ÚR, a te Istened, féltékeny Isten vagyok, aki az atyák vétkét a fiakra vetem a gyűlölők harmadáig és negyedéig;")

Itt sem az utódok saját vétke a büntetés oka, hanem a "gyűlölők" (itt egyértelműen az atyák) vétke száll az utódokra.

Károlyi biblia fordítása:

"

2 Móz. 20.5

Ne imádd és ne tiszteld azokat; mert én, az Úr a te Istened, féltőn-szerető Isten vagyok, a ki megbüntetem az atyák vétkét a fiakban, harmad és negyediziglen, a kik engem gyűlölnek.

"

Nos ez itt elég kétértelmű, mivel az "a kik engem gyűlölnek" vonatkozhat a vétkes atyákra vagy akár az utódokra is.

Itt már jobban oda kell figyelni, ha a szöveg valódi értelmét szeretnénk megérteni.

Ha a befejező szakasz az atyákra vonatkozik akkor a dolog teljesen egyértelmű az Isten gyűlölő atyák miatt kapnak az utódok büntetést. Ez a módszer a Bibliában már korábban is megjelenik, Ádám és Éva bűne miatt az utódaikat is sújtja a büntetés.

(*)

Ha azonban a szöveg utolsó vesszővel elválasztott része az utódokra vonatkozik, akkor magyarázatra vár az az egyszerű kérdés, hogy miért emeli ki a Biblia a szülő - utód viszonyt, mivel a szöveg szerint Isten azokat bünteti (függetlenül feljebb menőiktől) AKIK (saját maguk) gyűlölik őt.

(Ez a megjegyzés egy az egyben vonatkozik a tgt által idézett verzióra is.)

"

2. Mose 20.5

Bete sie nicht an und diene ihnen nicht! Denn ich, der HERR, dein Gott, bin ein * eifernder Gott, + der die Missetat der Väter heimsucht bis ins dritte und vierte Glied an den Kindern derer, die mich hassen,

"

[link]

Itt ugyanúgy a záró szavak "akik utálnak engem," és ismét nem meghatározott, hogy az atyákra vagy az utódokra vonatkozik.

Ám ebben az esetben is érvényes a (*)-gal jelölt megjegyzés.

2024. jún. 5. 22:09
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!