Mekkora felelőssége van Istennek abban hogy az ember bűnt követ el, létezik-e egyáltalán szabad akarat?
"tehát a rossz valamilyen szinten egy meghatározott determinizmus dolog lehet, ami az emberben van, aminek az oka nem lehet más mint maga Isten mert ő alkotott minket.."
Szerintem ez így értelmetlen.
Miért Isten lenne az oka? Ha már belekezdtünk miért pont Istennél állítanánk meg a láncot? Miért nem az a tényező vagy akármi a hibás, ami Istent létrehozta? Hiszen az a valami hozott létre olyan Istent, ami ilyen embert teremtett. No kérem, akkor mégsem Isten a hibás, hanem ami azt létrehozta. De miért is állnánk meg itt? Az a valami is ugyan úgy hibás ami azt az okozót létrehozta ami majd Istent létrehozza, és ezt így tovább lehetne folytatni a végtelenségig. Tehát végtelen regresszióba keveredünk aminek nincs értelme.
Ahhoz, hogy mindezt elkerüljük:
1. Bizonyítani kellene, hogy Isten létezik.
2. Bizonyítani kellene, hogy Isten hozott létre minket.
3. Bizonyítani kellen, hogy Isten volt a legelső létező dolog, és őt nem hozta létre semmi más.
Mindaddig míg ezek nincsenek bizonyítva, a kérdésed pusztán értelmetlen spekuláció.
"Sztem már csak amiatt is van felelőssége, mert szabad akaratot adott, ergo megengedte, áldását adta rá, h pl az erősebb bánthassa a gyengét."
Vagy éppen az a valami a hibás ami lehetővé tette Istennek, hogy Isten szabadakartot adjon az embernek.
Ja és ha már itt tartunk azt sem ártana bizonyítani, hogy Istennek van-e egyáltalán szabad akarat.
Eleve még azt sem tudtuk eldönteni, hogy az embernek van-e szabad akarata.
Akkor meg miről beszélünk?
"Én ha egyszer találkoznék az öreggel biztos szemen köpöm majd szabad akaratból és elmondom neki, h nála rosszabb istent nem kaphatott volna az emberiség."
Ha tényleg létezik (én nem tudom), akkor esélyed sem lesz a közelébe kerülni.
#4 Én is csak bizonytalan vagyok ezért is írtam előző kommentemben záróljelben hogy: "(én nem tudom)" de ha tényleg létezik, akkor nem lehet semmit tenni ellene.
Régebben olvasgattam a témában és amennyire jól tudom, halálod után szembe kerülsz az Isteni jelenléttel. De ugyanakkor abban a pillanatban minden igyekezeted és akaratod ellenére belátod, hogy végig neki volt igaza, majd ez történik veled:
https://www.youtube.com/watch?v=DZi1zOio1X8
Ha tényleg létezik valahol, valahogyan egy akkora hatalom mint amiben a keresztények hisznek, nyilván valóan nem lehet packázni vele.
A szabad akarat azt jelenti, hogy Te döntesz két opció között.
Miért lenne felelős Isten azért, hogy Te a rosszat választod?
Még azt sem mondható, hogy nem tudtak a következményeiről, mert azt is felvázolta nekik.
Ha Te elmondod a gyermekednek, hogy van két lehetőség, felvázolod a hátrányt, és az előnyt. De a gyermek a hátrányt válassza, akkor miért Te vagy a hibás?
5.
Sajnos rosszul vagy tájékoztatva Istenről. Ilyen,hogy "keresztények" Istene, abban a formában nem létezik, amit az alatt értenek.
Isten nem vallásokat hozott létre, hanem a neki járó imádatot fektette le.
Elmondta, hogy mi a következménye ha rosszul döntünk, és mi ha jól döntünk.
Ezért külön nem kell Isten elé járulni.
Ádám sem ment az égbe angyali formában azért, hogy a földön elkövetett hiba miatt az égbe Isten felelősségre vonja.
Ott kapta meg a büntetését, ahol vétkezett.
Ismerte Isten elvárásait, és azt is, mi lesz ha fellázad ellene.
Miért lenne felelős Isten azért, hogy Te a rosszat választod?
Hacsak nem tesz Isten valami olyan dolgot beléd ami miatt hajlamos vagy a rosszat választani, ugyanis mint mondtam minden ember választ rosszat, nem született olyan ember eddig aki csak a jót választaná, így megkérdőjelezhető a szabad akarat ténye, tehát ha lenne szabad akarat biztos hogy lenne a legalább egy olyan ember aki a földön a több milliárd ember közül soha nem választ rosszat hiszen szabad....
"lenne a legalább egy olyan ember aki a földön a több milliárd ember közül soha nem választ rosszat hiszen szabad...."
És honnan tudod, hogy nincs ilyen ember? xD
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!