Ha nincsenek meg az eredeti könyvek, amiket Isten sugalmazott és csupán kérdéses eredetű másolatokból rakták össze a mai Bibliát, miért hiszik minden egyes szavát szentírásnak a hívők, s miért teszik erre vallásukat?
Pl. A Mormonoknál is relytéjesen eltünt az angyal által közvetített szöveg, de hisznek a John Smith által lefordított darabban...
Nagy a hasonlóság!
"A mai Tóra hamisítvány. Ez tudományos tény."
Állítod te :)
De én még ilyen tudományos tényről nem olvastam. A valóság az, hogy sokáig ezek szóbeli hagyományként éltek, majd egyszer igény mutatkozott a leírásukra.
Ha Jézus ott volt a templomba, akkor elég valószínű, hogy felolvasott, mivel zsidó szokás volt. Ha nem is olvasott volna fel, akkor is hallotta volna, hogy hamisat olvasnak, s gondolod, hogy prófétaként nem szólt volna?
"akkor az nem ugyanaz mint a mai Tóra"
Mivel továbbra is érvényes, amit írtam, hogy vannak korabeli fennmaradt példányok, biztos tudjuk, hogy azonos.
De továbbra se zavarjon, hogy Jézus az Izajás tekercsből olvasott fel és nem a Tórából, csak mellékesen újra megjegyzem, mivel ebben írtak a Messiásról.
"De én még ilyen tudományos tényről nem olvastam."
Most játszod a hülyét vagy tényleg nem vagy azon az értelmi szinten hogy ezt felfogd? A Tóra ie. 1500 körül keletkezhetett de már rég megállapították hogy a jelenlegi Tóra ie. 900 és ie. 500 között íródott. Tehát jóval későbbi, több időszakban, több eltérő stílusban sok ember által íródott. Magyarul nem sok köze van Mózeshez és az eredeti Tórához.
Itt leírják részeletesen:
"De továbbra se zavarjon, hogy Jézus az Izajás tekercsből olvasott fel és nem a Tórából,"
És miért nem olvasott a Tórából? Talán mert tudta hogy hamisítvány?
"A Tóra ie. 1500 körül keletkezhetett"
A zsidó hagyomány szerint igen, a valóságban kicsit másként történt.
"Tehát jóval későbbi, több időszakban, több eltérő stílusban sok ember által íródott."
Ezt honnan veszed? Én alapvetően 2 forrásról tudok csak. Honnan jött az a sok ember? Te találtad ki újfent, vagy van valami új történelmi lelet?
"Magyarul nem sok köze van Mózeshez és az eredeti Tórához."
Honnan tudod, hogy mennyi köze van Mózeshez? Nagy kibic lehetsz te :D
"És miért nem olvasott a Tórából? Talán mert tudta hogy hamisítvány?"
Nem baszki, hanem mert Izajás jövendölt róla, s azt olvasta fel, ami akkor és ott beteljesedett :D
De veled egyre kínosabb vitatkozni, mert nincs meg hozzá a kellő intelligenciád, tudásod. Pl már oldalak óta arra hivatkozol, hogy Jézus valami más Tórából olvasott fel (mint perdöntő bizonyíték, hogy a mostani hamis), s alig voltál képes megérteni, hogy az Izajás tekercsből olvasott fel. Pedig hát elég egyértelműen le van írva, hogy abból olvasott fel.
"A zsidó hagyomány szerint igen, a valóságban kicsit másként történt."
Pont ez a gond hogy a valóság nem egyezik a zsidó keresztény Bibliával. A Tóra akkor lenne eredeti ha a tudomány megállapítja hogy ie. 1500 körül keletkezett és egy személy a szerző.
"Ezt honnan veszed? Én alapvetően 2 forrásról tudok csak. Honnan jött az a sok ember? Te találtad ki újfent, vagy van valami új történelmi lelet?"
Mond te vak vagy? Belinkeltem, csak el kellene olvasni de akkor kimásolom:
A zsidó-keresztény hagyomány Mózesnek tulajdonítja az öt könyvet, de ezt mára már megcáfolták. A modern tudományos bibliakritika Julius Wellhausennek a századforduló táján végzett kutatásai alapján a könyveket a következő forrásoktól származtatja:
A legrégibb a Jahve istennevet használó jahvista forrás, amelynek ősibb részét laikus forrásnak is nevezik, mivel a kultusz iránti érdeklődése csekély. A jahvista forrás istenfogalma kezdetleges, erősen antropomorf, stílusa konkrét és egyszerű. Keletkezési ideje az időszámításunk előtti IX. század közepe és a 8. század közepe közötti időszak, keletkezési helye a déli országrész.
Nem sokkal ez után keletkezett az elohista forrás, mely az Elohim istennevet használja, oktató stílusban Elohimra vezeti vissza a történéseket és különös figyelmet szentel a prófétai mozgalomnak.
A deuteronomiumi forrás szónoki stílusban íródott, különös gondot fordít a Jahve-kultuszra, és csak a jeruzsálemi templomban bemutatott áldozatot tartja törvényesnek. Keletkezési ideje Jósiás júdai király vallási reformjának időszaka.
A papi forrás a babiloni fogság időszakában keletkezett több papi nemzedék munkája gyümölcseként. Jellemzője a száraz, ünnepélyes stílus, a teológiai érdeklődés, a kronológiai és egyéb számadatok, valamint nemzetségtáblák közlése. Az egymással fokozatosan egybeépülő forrásokból a fogság után, az i. e. V. század végén jött létre egy végső papi szerkesztés (redicatio) következményeként a mózesi könyvek mai formája.
Tehát a jelenlegi Tóra jóval későbbi, több időszakban, több eltérő stílusban sok ember által íródott, ergo hamisítvány.
"Honnan tudod, hogy mennyi köze van Mózeshez? Nagy kibic lehetsz te"
Tudományos tények alapján amint látod.
"Nem baszki, hanem mert Izajás jövendölt róla, s azt olvasta fel, ami akkor és ott beteljesedett"
És ez kit érdekel? :) Én a Tóra hitelességéről beszélek.
"De veled egyre kínosabb vitatkozni, mert nincs meg hozzá a kellő intelligenciád, tudásod. Pl már oldalak óta arra hivatkozol, hogy Jézus valami más Tórából olvasott fel (mint perdöntő bizonyíték, hogy a mostani hamis),"
Mivel az a kérdés hogy a jelenlegi Tóra hiteles vagy nem. Ez a vita tárgya te meg valami jövendölésről papolsz aminek semmi köze a témához :)))
"Mivel az a kérdés hogy a jelenlegi Tóra hiteles vagy nem. Ez a vita tárgya te meg valami jövendölésről papolsz aminek semmi köze a témához :)))"
De hülye vagy baszod...
Én ezzel be is fejeztem a veled való társalgást megint egy időre.
Annyi köze van hozzá öreg, hogy TE hivatkoztál arra, hogy Jézus a Tórából olvasott fel. Csak annyira hülye vagy, hogy azt se tudod miből olvasott fel. Mert marhára nem abból. Akkor most miről beszélsz, meg mire hivatkoztál?
Na viszlát.
"De hülye vagy baszod...
Én ezzel be is fejeztem a veled való társalgást megint egy időre."
Szokásos primitív keresztény reakció.
"Annyi köze van hozzá öreg, hogy TE hivatkoztál arra, hogy Jézus a Tórából olvasott fel. Csak annyira hülye vagy, hogy azt se tudod miből olvasott fel. Mert marhára nem abból. Akkor most miről beszélsz, meg mire hivatkoztál?"
Jézus olvasott a jelenlegi Tórából vagy nem? Erre válaszolj te féleszű.
Ha mutatsz bármilyen eredeti ókori iratot akkor megtapsollak:D
Aki szerint a Biblia azért nem hiteles mert nincsenek meg az eredeti iratok az a teljes ókori történelmet kukázhatná kb
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!