Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Az ateisták komolyan azt...

Az ateisták komolyan azt hiszik "Minél ateistább egy ország, annál kevesebb a nemi erőszak, tini terhesség és átlagban a bűncselekmények."?

Figyelt kérdés

Mire alapozzák ezt a kijelentést?

A kérdést egy komment ihlette amit ma reggel olvastam:

https://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskr..

38-as komment, akit érdekel a forrás.

De már más kérdés alatt is láttam hasonló kommentet régen, és úgy érzem elérkezett az ideje, hogy kicsit komolyabban foglalkozzunk a témával.

2023. júl. 1. 07:28
1 2 3 4 5 6
 41/53 anonim ***** válasza:
100%

"elég ha valaki csak annyit ír egy kérdés alá, hogy Isten nem létezik"

Mivel - nem meglepő módon - ebben egyetértenek.

Pontosabban abban, hogy istenek valószínűleg nem léteznek.

Azért ateisták.

Ha téged ez meglep, vagy összeesküvést látsz mögötte, akkor a gond a te fejedben van.

2023. júl. 1. 23:04
 42/53 anonim ***** válasza:
100%

Nem csak wishful thinking, kétértelműseg és rész-egész logikai hiba.

Ennyi erővel azt mondhatnám, hogy az összes keresztény ugyan olyan, mint az amerikai nő, aki megölte a csecsemőjét, mert akkor tuti a mennybe megy és neki megéri a pokol ezért.

Mondani mindent lehet.

Te meg már bevallottad, hogy nem vagy keresztény, egy megvénhedt ember lehetsz aki utálja mindkét tábort.

Valószínű az átlag keresztény értelemnél ragadtál és inkább magadra haragszol.

Na de nem baj, majd csak kivágnak az oldalról, mert ez nem az első provokatív kérdésed.

És még be is ismered.

Légyszíves jelentsétek ezt a kommentet, hátha az egyik modi csinál valamit.

2023. júl. 1. 23:07
 43/53 anonim ***** válasza:
100%

#33 Kérdező: A provokatív stílusodról és a válaszok figyelmen kívül hagyásáról megismerni téged, az összes kérdésedben ugyanolyan trollként viselkedsz, szégyent hozva a keresztény hívőkre, akiknek a nevében bántasz másokat.

#37 Kérdező: "Nektek elég ha valaki csak annyit ír egy kérdés alá, hogy Isten nem létezik, (persze kis i-betűvel) akkor már ment a zöld neki 100% hasznos hozzászólás."

A magyar nyelv szabályai szerint amikor az isten szót kisbetűvel írjuk, akkor nem egy konkrét vallás istenére hivatkozunk, hanem általában egy olyan lényre, aki isteni minőségű. A keresztény istent pedig konkrétan Istennek (is) hívják. Remélem segítettem feloldani a problémát.

2023. júl. 1. 23:09
 44/53 Potyondi Gergely ***** válasza:
76%
Kérek szépen mindenkit hogy senki se provokálja a kérdezőt.
2023. júl. 1. 23:44
 45/53 2*Sü ***** válasza:
100%

> Mire alapozzák ezt a kijelentést?

Itt írtak már egy csomó objektív statisztikát. Be lehetne citálni még jó néhány tucatot, de nyilván mindenre lehet valamiféle ellenpéldát, ellentétes eredményű vagy értelmezésű statisztikát felmutatni. Ez egy olyan kardozáshoz vezet, ami meddő is, parttalan is, tehát teljesen felesleges.

~ ~ ~

Viszont kérdés, hogy mi valójában az ok-okozati viszony. Vegyünk egy általánosabb kijelentést: „Minél ateistább egy ország, annál alacsonyabb a bűnözési ráta”. Ennek van egy olyan íze, mintha az ateizmus okozná a közbiztonságot vagy a vallásos hit okozná a bűnözést. Egy hívő számára ez persze, hogy elfogadhatatlan kijelentés, akár igaz tényszerűen, akár nem.

De ugyanezt máshogy is meg lehet fogalmazni: „Minél magasabb egy országban a bűnözési ráta, annál több a hívő”. Ebben mindjárt több a logika, és mindjárt kevésbé elfogadhatatlan egy hívő számára. Hiszen ahol nagyobb az igazságtalanság, az erkölcstelenség, a szenvedés, ott nagyobb a vágy arra, hogy legyen valamilyen az igazságosságot helyreállító, az erkölcsöt erősítő entitás, így persze, hogy fogékonyabbak lesznek az emberek az ilyen entitásban – Istenben – való hitre.

~ ~ ~

Én viszont azt gyanítom – nem tény ez, nem bizonyított, csak a saját hipotézisem –, hogy nem az egyik okozza a másikat és nem is fordítva, hanem mindkettő ugyanannak a következménye. A fő ok szerintem az életszínvonal.

Minél magasabb általában az életszínvonal, annál kisebb a késztetés bizonyos jogszabályok megszegéséhez, kevesebb lesz a betörés, lopás, stb… Minek lopja tévét, ha nem okoz nehézséget megvennem? Minél magasabb az életszínvonal, annál több idő, energia van a kultúra fogyasztására, elsajátítására (színház, filmek, kulturális programok stb…). Minél magasabb az életszínvonal, annál jobb az oktatás, annál szélesebb az emberek tudása a világról (lehet, hogy valahol éppen ez okozza a magasabb életszínvonalat), így pl. a szexuális felvilágosítás is jobb helyzetben van. Minél magasabb az életszínvonal, annál elérhetőbbek a fogamzásgátló szerek. Viszont a jómód miatt valahogy az emberekben kevesebb a hiányérzet – akár anyagi, akár szellemi téren, vagy akár mindkét területen –, így Istent is kevesebben kezdik keresni.

Egy szegény országban van ok lopni, rabolni. Egy szegény országban az élet keményebb, ami keményebb helyzeteket teremt. A szexuális felvilágosítás alacsonyabb szinten van, a fogamzásgátlók sem mindenkinek érhetőek el, a világról tudott tudás is kevesebb. Így nyilván nagyobb a vágy arra, hogy létezzen valaki, aki az igazságtalanságokat kompenzálja, a bűnösöket – ha itt az életben nem is, a túlvilágon legalább – megbüntesse, aki magyarázatul szolgál egy csomó dologra, kell a kapaszkodó, hogy mégis van az életnek értelme, a szenvedésnek magasabb rendű, nemes célja.

Az emberek az egyik országban sem jobbak vagy rosszabbak. A körülmények azok, amik eltérőek, amik eltérő döntésekre, tettekre sarkallják az embereket, eltérő normákat, szokásokat teremtenek. Így aztán bár ismereteim szerint a kérdésben fennálló összefüggés igaz, a belőle levont következtetés – vagy annak a sejtetése – fals. Ez semmit nem mond el sem a hitről, sem az ateizmusról, sem azok igazáról, sem az egyikhez vagy másikhoz tartozó emberek jelleméről. Érdekes és adott szempontból lehet, hogy fontos összefüggés, ami a hit vs. ateizmus kérdése szempontjából viszont teljesen lényegtelen.

2023. júl. 2. 00:23
 46/53 anonim ***** válasza:
88%
Ki alapozza, valami forrás sem ártana.
2023. júl. 2. 01:34
 47/53 A kérdező kommentje:

2*Sü elég jó választ adott, szerintem ezzel zárhatjuk is a kérdést.

A többi hozzászólásra nem reagálnék.

Semmi értelme azon vitatkozni ki kit provokál jobban.

2023. júl. 2. 06:56
 48/53 anonim ***** válasza:
100%

Még mindig itt van az eredeti kommentelő, de egyszer nem reflektáltál rám.

De oké.

2023. júl. 2. 11:28
 49/53 anonim ***** válasza:
100%

#47 Kérdező: örömömre szolgál, hogy végül 2*Sü válaszában fellelted a saját narratívádnak megfelelőket és ezzel nyugalmat találtál. Annak ellenére, hogy ő nem a kérdésedre válaszolt.

Találóan összefoglaló adatok az Egyesült Államokból:

- az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumának Főfelügyelői Hivatala szerint a rabok 70%-a hívő, jelentés 2020-ból: [link]

- a Pew Research 2012-ből: (protestánsok: 51%, katolikusok: 15%, egyéb keresztény felekezetek: 2%) [link]

- frissebb Pew Research: keresztények 63%, 2021-ből: [link]

- az FBI nyilvántartása a szövetségi börtönökről - protestáns 22,9%, katolikus 16,5%, ateista 0,1%, 2022-ből (itt sokan nem vallották be a hitüket): [link]

Semmilyen olyan hozzászólásra nem sikerült érdemben reagálnod, ami az általad feltett kérdésekre válaszolt. Az enyémre sem, a #18-as válaszoló voltam. A #20-as válaszodban olvasható irreleváns megjegyzéseiddel csak kitértél a tények elől. Ezt te is tudod és mi is tudjuk, nagyon egyértelmű. Egyelőre nem tömeglövöldözőkkel vannak tele a börtönök. A kérdésed erről szólt: "nemi erőszak, tini terhesség és átlagban a bűncselekmények". Én pedig ezekről írtam neked, nem kellett volna maszatolnod.

A magam részéről továbbra is nyugodtan alszok. Akit pedig érdekelnek a ténylegesen kiírt kérdésedre adott, tényeken alapuló források, az én válaszaimban is meg fogja találni ezeket és maga is el tudja dönteni, hogy miről mit gondoljon.

2023. júl. 2. 12:23
 50/53 anonim ***** válasza:
61%
Szerintem nem ettől függ, nem látok semmilyen logikai összefüggést. Inkább az oktatással van szerintem összefüggésben.
2023. júl. 6. 13:06
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!