A mai világban mennyi az esélye annak, hogy van Isten?
"Eddig mindig azzal próbáltam érvelni, hogy a teremtésben hiszek és nem az evolúcióban..."
Itt bukott először az érvelésed.
Hit vs. tények.
Az evolúció létezik, mindennapi tapasztalat. Nem hit kérdése.
"Gondolkodó, kutató emberként" ezt el kellene végre elfogadnod.
"ha a legegyszerűbb dolog sem magától jön létre, akkor a világmindenség sem."
És ki mondta, hogy nem magától jött létre? Te?? Milyen alapon???
Nyilván van bizonyítékod amivel alá tudod támasztani az állításodat.
"A Biblia már réges-régen is írt arról, hogy az utolsó napokban milyenek lesznek az emberek."
Milyen "utolsó" napokról beszélsz???
" Arról is ír a Biblia, hogy milyen lesz napjainkban a világ. Valamint a jövőről is ír."
Esetleg idéznél erre vonatkozó részt, ami ide passzol?
Ha utolsók a napok, akkor milyen jövőről is beszélsz?
"Mi, akik most élünk, az angol—amerikai világhatalom idején élünk, és a Biblia nem ír arról, hogy lesz másik. "
Miért, erről ír???
"Gondolkodó, kutató emberként fejtettem ki a véleményem."
Akkor bizonyára könnyű szerrel választ adsz a feltett kérdésekre.
"Gondolkodó, kutató emberként fejtettem ki a véleményem."
Egyetlen sorod sem utal gondolkodásra, vagy kutatásra.
100% hit az első betűtől az utolsóig.
De mi alapján gondoljátok azt, hogy egy hitbeli ember nem lehet racionális, gondolkodó, kutató?
A hit szerintem pont, hogy nem. arról szól, hogy elhiszem, amit hallok, vagy mondanak és kész. Az igazi hit pont, hogy komoly bizonyítékokon kell, hogy alapuljon.
Ehhez rengeteg tanulmányozásra, kutatásra van szükség. Nemcsak olyan ember lehet igazán gondolkodó, és kutató beállítottságú, aki például a geológia, a történelem, vagy valamely másik területnek a vizsgálója, vagy doktora.
Biblia
Károli Gáspár » Pál Apostolnak Timóteushoz írt második levele » 3. fejezet
1
Azt pedig tudd meg, hogy az utolsó napokban nehéz idők állanak be.
2
Mert lesznek az emberek magukat szeretők, pénzsóvárgók, kérkedők, kevélyek, káromkodók, szüleik iránt engedetlenek, háládatlanok, tisztátalanok,
3
Szeretet nélkül valók, kérlelhetetlenek, rágalmazók, mértékletlenek, kegyetlenek, a jónak nem kedvelői.
4
Árulók, vakmerők, felfuvalkodottak, inkább a gyönyörnek, mint Istennek szeretői.
Napjainkban tényleg ez tapasztalható. Szerintem. Olyan értelemben utolsó napok, hogy ennek a világnak lesz vége. Mielőtt eljön a vég sok rossz dolgot fog az emberiség tapasztalni.
Kérdező kérdésére szerintem teljes mértékben megadtam a választ, hogy hogyan gondolom, és meg is indokoltam.
Van Isten. Sőt, még a 100%-nál is több az esély erre szerintem.
"egy hitbeli ember nem lehet racionális, gondolkodó, kutató?"
Azért, mert ez, amit írtál, már 4000 éve így van!
Illetve az idő múlásával valamennyire még csökken is.
Ezt egy racionális, gondolkodó, kutató ember jól látja - egy olyan hívő meg, mint te: na, ő félreérti és rosszul hiszi.
"De mi alapján gondoljátok azt, hogy egy hitbeli ember nem lehet racionális, gondolkodó, kutató?"
Hitbeli ember lehet racionális, gondolkodó és kutató. De te nem vagy az.
"Napjainkban tényleg ez tapasztalható. Szerintem."
Igen vannak most is ezek és voltak is. Nem egy nagy dolog megmondani, hogy lesznek is.
Bebizonyítom akkor most neked, hogy létezik Pumukli istenség. Én kapcsolatban állok vele és ő mondta el nekem, hogy holnap fel fog kelni a nap. Tehát ha holnap fel kell a nap akkor bebizonyosodik, hogy Pumukli istenség létező és látja a jövőt.
Értem.
"De mi alapján gondoljátok azt, hogy egy hitbeli ember nem lehet racionális, gondolkodó, kutató?"
Lehet, de most rólad van szó!
Emlékeztetlek rá, mit is írtál: "Eddig mindig azzal próbáltam érvelni, hogy a teremtésben hiszek és nem az evolúcióban..."
---
"Az igazi hit pont, hogy komoly bizonyítékokon kell, hogy alapuljon."
Tehát nem ismered HIT szó jelentését.
" hit főnév -et, -e [ë, e] (többes számban ritka)
1. Meggyőződés olyasmiről, amit tapasztalati úton v. tudományosan nem tudunk igazolni, és mégis igaznak, bizonyosnak tartunk. ...
3. (vallásügy) Meggyőződés vmely isteni hatalom létezéséről és a rá vonatkozó vallási tételek igaz voltáról. "
Ami bizonyítékokon alapul a "TUDÁS".
Hívők szokták mondani: "Ha Isten létére volna bizonyíték, akkor elvesztené az értelmét a HIT, mivel az akkortól már tudás lenne."
---
A Bibliai idézet:
Pál apostol???
Hát én azt hittem, hogy az utolsó napokról valamilyen prófécia beszél majd, megjósolva azokat, mondjuk Ézsaiás...
A szövegről:
" Mert lesznek az emberek magukat szeretők, pénzsóvárgók, kérkedők, kevélyek, káromkodók, szüleik iránt engedetlenek, háládatlanok, tisztátalanok, Szeretet nélkül valók, kérlelhetetlenek, rágalmazók, mértékletlenek, kegyetlenek, a jónak nem kedvelői. Árulók, vakmerők, felfuvalkodottak, inkább a gyönyörnek, mint Istennek szeretői."
Ez már a Római birodalomra is jellemző volt, és azóta is bármelyik korra rámutathatsz, tessék itt láthatod a leírtakat élőben.
---
"Mi, akik most élünk, az angol—amerikai világhatalom idején élünk, és a Biblia nem ír arról, hogy lesz másik. "
Teát erről ír??? Én továbbra sem nem látok utalást Amerikára az idézett szövegben.
(Mellesleg érdekes lenne, ha a Biblia tartalmazna ilyet, mivel a zsidóknak akik kitalálták, nem volt tudomása a létezéséről.)
---
"Van Isten. Sőt, még a 100%-nál is több az esély erre szerintem."
Szerintem meg valószínűleg(!!!) nincs.
(DE nem állítom biztosra, hogy nincs, mert akkor már rajtam lenne a bizonyítás terhe! Én csak szkeptikus vagyok...)
De akkor hogyan döntjük el, kinek van igaza?
Egyszerű: Te tettél egy kijelentést: "Van Isten."
Akkor már csak igazolnod kell, hogy az állításod igaz....
Hát ez az igazolás nem győzött meg...
Marad tehát a racionális világ, ahol Isten csak mesefigura.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!