Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Akkor most az ateisták kereszt...

Akkor most az ateisták keresztények?

Figyelt kérdés
[link]

2023. jún. 8. 08:51
 1/10 Darkmoon80 ***** válasza:
95%
Sajnálatos, hogy az állam képtelen megfelelni a vallásszabadság államilag deklarált elvének és elfogadni azt a TÉNYT, hogy Magyar országon nem csak keresztények élnek.
2023. jún. 8. 09:32
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Nem. Nem azok.
2023. jún. 8. 09:33
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

Ennyit jelent egyébként kereszténynek lenni?

Szerintem ez az egész rettentően degradáló a keresztényeknek. Ezzel nem az ateistákat akarom leszólni. Nem a legjobb hasonlat de a szomszéd sem fog nálam lakni azért mert átjött látogatóba pár percre.

Ugyan így az ateista sem lesz keresztény. Ehhez kéne a hit, a törekvés a keresztényi értékrendek követésére és hasonlók. Ezek nincsenek meg az ateistákban ezért az ateista nem lesz keresztény akkor sem ha meg van keresztelve, bérmálva, stb.

2023. jún. 8. 10:26
 4/10 anonim ***** válasza:
23%

Jó, ez megint az a meddő vita, hogy azt a fogalmat, hogy "keresztény" miként definiáljuk.

Hasonlóképpen, pl. Radnóti Miklós zsidó?

Amíg se az ateista társaság, se Latorczai nem definiálja pontosan, hogy mit ért keresztény alatt, addig ez csak hangulatkeltés mindkét fél részéről.

2023. jún. 8. 11:08
 5/10 tgt ***** válasza:
63%

Radnóti Miklós keresztény, mert megkeresztelkedett, mégpedig 1943-ban, felnőttként.

Kereszténynek lenni pedig tudatos döntés kérdése. Ahogy ateistának lenni is.

2023. jún. 8. 11:19
 6/10 anonim ***** válasza:
83%

tgt, igen.

Valaki(k) meg úgy gondolták, hogy zsidó, ezért el is vitték munkatáborba. Nyilván ők is tudták, hogy megkeresztelkedett.

2023. jún. 8. 13:42
 7/10 Tevenyereggyarto ***** válasza:
100%

Hát ha kereszténynek lenni csak annyit jelent ,hogy az ember szülessen magát kereszténynek nevező közegbe/ országba akkor ja, sok ateista így “keresztény” lenne… a 3-as leírta amit írtam volna. Ez kínosan, elszomorítóan lenéző az igazi keresztényekre nézve. E szerint ugyan annyira keresztény az aki az életét rááldozta a hitre és Jézus követésére és az akit babakorban hagyományból megkereszteltek majd egy percet sem foglalkozott a vallással (rosszabb esetben erkölcsileg megkérdőjelezhető életet él). Mintha csak azért mondták volna mindazt ,hogy minél több embert lehessen kereszténynek nevezni, aztán az is lehet alig lenne párszáz ember a világon ha komoly kritériumokat vennénk szem előtt…

Na meg Darkmoon-nak is igaza van abban ,hogy ez a keresztény erőltetés nem éppen a vallásszabadsággal van egy kalap alatt.

2023. jún. 8. 14:02
 8/10 anonim ***** válasza:
100%
Nem, de vannak keresztény ateisták. Ők ugye azért keresztény ateisták, mert meg lettek keresztelve gyermekkorukban. De attól még nem hisznek Istenben, (vagy istenekben).
2023. jún. 8. 17:14
 9/10 anonim ***** válasza:
100%

"Kereszténynek lenni pedig tudatos döntés kérdése."

"mert meg lettek keresztelve gyermekkorukban." (a gyermekkor azt az időszakot is jelentheti itt amikor még a világát sem tudja)

Ez a két részlet nagyon jól össze passzol.

2023. jún. 8. 17:17
 10/10 anonim ***** válasza:
100%

6: A zsidó nem csak egy vallási közösség, hanem egy etnikai csoport is. Radnóti zsidó származású volt, a zsidókat a korszakban pedig nem pusztán vallásuk hanem származásuk miatt üldözték ezért tökéletesen mindegy volt, hogy kikeresztelkedett. Bár a zsidók keresztségét évszázadok óta gyakran eleve színleltnek tartották. A spanyol inkvizíció egyik fő célpontja is keresztény hitre tért de állítólag vagy ténylegesen zsidó vallást gyakorló emberek kényszerítése/elpusztítása volt.

Vallás- és lelkiismereti szabadság van, ami azt is jelenti hogy az én döntésem melyik vallást követem, vagy hogy adott esetben egyiket sem mondom magaménak. Más nem vallhatja meg helyettem a hitemet, ha én azt mondom nem vagyok keresztény, nem vagyok hívő akkor irreleváns hogy más mit mond, vagy hogy az általam nem követett vallás valamilyen rítusa szerint én minek számítok.

2023. jún. 9. 03:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!