Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ha a vallások istenei nem...

Ha a vallások istenei nem segítenek az embereken, és ma is azt látjuk, hogy rengeteg ember nyomorog, akkor mi értelme van oltárt, szent helyeket stb-t emelni ezeknek az isteneknek?

Figyelt kérdés

A hívők általában kivédik az istenséget, hogy nem az övé a felelősség. Én ezzel vitatkoznék, de ha istenek tényleg nem tekintik magukat felelősnek az emberek miatt, és nem tesznek semmit pl. a brazil nyomornegyedekben élők felemeléséért, akkor mi értelme van dicsérni ezeket az isteneket?

Ha az istenekre nem lehet számítani, akkor a vallást teljesen ki kellene vetni a társadalomból, és az emberiségnek teljesen szekuláris módon kellene együtt gondolkodni a társadalmi problémák megoldásán.

2023. ápr. 22. 16:52
1 2 3 4
 21/35 anonim ***** válasza:

Megdőlt, ugyanis az alapállításom, miszerint gyerekek halnak éhen, és az isten nem segít rajtuk, továbbra is fent áll. Ha a segélyszervezetek nem elég tökösek ahhoz, hogy Jemenbe menjenek, akkor az isten tudna hullatni mannát a háborúsújtotta vidéken is.

Most már ha jól értem a segélyszervezeteket is kritizálod nemcsak Istent akiben szerinted egyébként is hülyeség hinni és nem is sem létezik de azért kritizálni azt tudod.

Rendben legyen neked igazad és veregesd magadat vállon de jobb lenne ha példát mutatnál és ateistaként segítenél a gyerekeken :D

2023. ápr. 22. 18:56
 22/35 A kérdező kommentje:

Nem csúsztatás, tény, hogy az az isten, akiben te hiszel, nem jó. Az ugyanis igazságtalan, hogy mondjuk egy idős asszonyt felgyógyít a rákból, más meg ugyanabban a betegségben meghal. Főleg, akkor ha még fiatal az illető. És mindezt azt isten a tehetetlensége miatt teszi, mert úgymond felborul a természet rendje, ha többeknek segít.

Az lenne az igazságos, hogy ha senkin nem segítene, mert így mindenki egyenlő bánásmódban részesülne, és nem lenne egy elit csoport.

Az isten, akiben te hiszel, eléggé tehát személyválogató, hiszen valami alapján el kell dönteni, hogy kin segít, és kin nem.

Másrészt nem csak személyválogató, hanem korlátolt is.

Ha meg szándékosan teremtette a világot a személyválogatás szabályai szerint akkor vagy buta, vagy kifejezetten rosszindulatú is.

2023. ápr. 22. 19:00
 23/35 A kérdező kommentje:

"Most már ha jól értem a segélyszervezeteket is kritizálod nemcsak Istent akiben szerinted egyébként is hülyeség hinni és nem is sem létezik de azért kritizálni azt tudod."

A segélyszervezeteket te hoztad be a képbe, mint isten eszközét. Érhető, ha félnek, de már kevésbé, hogy ha tudják, hogy isteni támogatottságuk van, és maga az isten küldené Jemenbe őket, akkor mi a franctól félnek.

Pál apostol ennél bátrabb férfi volt: hiába zárták börtönbe, kövezték meg, lényegében egymaga tette le a kereszténységnek, mint világvallásnak az alapjait.

-------

Ja még valami, erről külön írnék:

Az Isten - ha létezik egyáltalán - nem tudom, milyen, így nem is írhatok róla kritikát.

A hívőket sem kritizálom, tehát ha bárki magára vette amit mondok, akkor bocsánatot kérek, mert nem célom megbántani senkit.

Én az ISTENKÉPEKET kritizálom meg, amik az emberek fejében élnek. Szerintem ezek az istenek nem valósak, de ha esetleg azok lennének, akkor sem érné meg őket dicsérni.

Erről szól a topik.

2023. ápr. 22. 19:08
 24/35 anonim ***** válasza:

A segélyszervezeteket te hoztad be a képbe, mint isten eszközét. Érhető, ha félnek, de már kevésbé, hogy ha tudják, hogy isteni támogatottságuk van, és maga az isten küldené Jemenbe őket, akkor mi a franctól félnek.

Nem hiszem,hogy azzal tisztában lennének ők Isten eszközei.Azt gondolom az ENSZ segélyszervezete többségében világi emberekből áll akik jogosan féltik az életüket.Pál apostolt velük egy lapon említeni nem túl igazságos.

Kérdező a te ISTENKÉPED-del vannak problémák nem a vallásos emberekkel.

2023. ápr. 22. 19:20
 25/35 A kérdező kommentje:

Nekem semmilyen istenképem nincs, mivel agnosztikus ateista vagyok.

A kommented meg csak terelés.

Nincs jelentősége a segélyszervezeteknek.

Már írtam, hogy a Biblia szerint az isten mannával táplálta a zsidókat, tehát ha a segélyszervezetek nem is jutnak oda el háborúsújtotta övezetekbe, az isten attól elvileg tudná táplálni a meggyötört lakosságot, hogy ennivalót hullat nekik az égből. De nem teszi ezt, tehát nem segít a szegényeken. Pont.

A vallásos társad amúgy erre itt a topikban meg is adta a választ, hogy miért, mert az istenség csodát tevő hatalma limitált. Olvasd vissza.

Szerintem mindkettötök istenképe komolytalan. Nyilvánvaló, hogy az isteneitek nem léteznek, de ha esetleg léteznenek, akkor sem lenne értelme dicsérni őket.

2023. ápr. 22. 19:27
 26/35 anonim ***** válasza:

Értem tehát elvárod,hogy ismét csodát tegyen mert ha nem akkor Isten rossz és gonosz.Mondom én gyerekesen gondolkodsz Istenről.

Figyelj Isten bölcs és tudja kinek mi legyen a sorsa.Hiszed vagy sem a segélyszervezetek is Isten meghosszabbított kezei még ha szerinted ennek nincsen jelentősége.És ahogyan te fogalmaztál nem elég tökösek,hogy odamenjenek akkor ebben Istennek nincsen felelőssége ő segíteni próbál de a méltatlan szolgái erre nem hajlandóak.

2023. ápr. 22. 19:36
 27/35 A kérdező kommentje:

Aki tudna jót cselekedni, de nem teszi, bűne az annak - írja a Biblia a Jak 4,17-ben. Az istenekre tehát egy szent könyve szavai hullanak, és ítélik el őket.

Különösen ráhullanak ezek a szavak JHVH-ra, aki ennek a szent könyvnek az istene.

Azt gondolom, hogy egy olyan istennek, aki az emberiség teremtéséért felelős, kötelessége lenne segíteni rajta, ha tud, és ha nem teszi, akkor nem jó. Lehet gonosz, lehet "csak" nemtörődöm, de nem jó. Sőt, ennél az istennél sokunk jobb, emberként.

A segélyszervezeteket meg engedd már el. Ha isteni támogattsággal rendelkeznének már rég megváltották volna a világot. A Biblia szerint Nagy Kürosz Isten embere volt, és az egész világ behódolt neki. Tehát ha valakinek isteni hatalma van, az meglátszik.

2023. ápr. 22. 19:46
 28/35 A kérdező kommentje:
Vagyis ha nem az egész világ, de egy annak egy elég nagy része. Az általa uralt birodalom 200 évig világhatalom volt, még bőven a halála után is.
2023. ápr. 22. 19:52
 29/35 anonim ***** válasza:

Azt gondolom, hogy egy olyan istennek, aki az emberiség teremtéséért felelős, kötelessége lenne segíteni rajta, ha tud, és ha nem teszi, akkor nem jó. Lehet gonosz, lehet "csak" nemtörődöm, de nem jó. Sőt, ennél az istennél sokunk jobb, emberként.

Emberként gondolkozol nem pedig istenként aki jobban tudja a dolgok rendjét de mindegy ez így normális.

Apropó ha szerinted sokunk jobb emberként mint Isten te mit tettél a jemeni,brazil gyerekekért?

2023. ápr. 22. 19:56
 30/35 A kérdező kommentje:

Nem elfogadható gondolkodás számomra amit írsz, de tiszteletben tartom.

Mivel az én lehetőségeim korlátozottak, ezért nem tudok tenni annyit a világért, amennyit lehetne, nekem nincs isteni hatalmam. De ha lenne rá lehetőségem, akkor tennék amit tudok. Vallásos koromban voltam hajléktalan járaton, amikor meleg teát meg szendvicset vittünk a hajléktalanoknak. Sőt, mai napig is képes vagyok bemenni a boltba ennivalóért, másoknak, ha úgy van.

Addig is, annyit teszek, amennyit meg tudok tenni.

De ha egyszer úgy hozná az élet hogy vezetői pozícióba kerülnék magas szinten, akkor a segélycsomagok mellett az oktatáspolitikát szorgalmazmám. A szegénységből ugyanis az egyik kiút a tanulás.

Még valami: ha már szóba került a jemeni háború: annyit mindenki megtehetne, hogy a háborút NEM támogatja. Semmilyen háborút.

Különösen igaz ez most az orosz-ukrán háború kapcsán, hogy egyesek szponzorálják ezt a háborút, noha inkább a békére kellene törekedni.

Na, de ez már egy másik téma.

2023. ápr. 22. 20:17
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!