Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A vallásos emberek miért szó...

A vallásos emberek miért szó szerint akarják értelmezni a Bibliát?

Figyelt kérdés

Ateista vagyok, de semmi bajom a vallásokkal. Ismerem a Bibliát, tanulmányoztam is, és azt hittem mindenkinek egyértelmű, hogy iránymutatás van benne, erkölcsi tanításokat szeretne átadni. Nem szó szerint kellene értelmezni, hanem a mondanivalóját. Ennek ellenére rengeteg olyan kérdést látok, hogy Ádám és Éva hány évesek voltak, vagy Noé pontosan hogy is vitte fel az állatokat a bárkára.

Ez olyan, mintha az állatos tanmesék után megkérdeznénk, hogy a teknős és a nyúl futóversenye melyik városban volt. Természetesen nem történt tényleges verseny, a mese a tanulságot akarja elmondani. A Biblia ugyanígy. Miért nem lehet ezt elfogadni?

2022. dec. 14. 08:50
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Általában nem akarják.
2022. dec. 14. 08:53
 2/10 A kérdező kommentje:
Örülök, ha te így látod. Én folyamatosan azt tapasztalom, hogy szó szerint értelmezik.
2022. dec. 14. 12:14
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Kevesen értelmezik szó szerint, az idős korosztályt kivéve. Szeintem inkább csak azért tapasztalod gyakran, mert a GYK-n érdeklődsz. Itt túlsúlyban vannak a szó szerint értelmezők a lakossági arányhoz képest.
2022. dec. 14. 12:17
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem azok akik szó szerint értelmezik, ők sem az egész Bibliát, csak egyes részeket.
2022. dec. 14. 14:09
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

Van, amit szó szerint értelmezünk belőle és van, amit nem.

Elenyésző néhány szekta van, amelyik az egész Bibliát szó szerint értelmezi mindenféle exegézis nélkül.

2022. dec. 14. 14:28
 6/10 anonim ***** válasza:

Mondj egy ilyen szektát, mert én egyről sem tudok!

2022. dec. 14. 14:41
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

@6

Pl. az ID, a kreacionizmus, de mondjuk a JT-k sem a szimbolikus értelmezésről híresek.

2022. dec. 14. 15:32
 8/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm a normális hangvételű válaszokat, én mindenkinek zöldet nyomtam.
2022. dec. 14. 15:47
 9/10 anonim ***** válasza:
100%
Azért vannak ilyenek, mert elfordulva a már létező egyházak tanításától, azokat elvetve mint hitetlent, a Bibliát akarják valahogyan értelmezni, és nekik csak ennyire futja.
2022. dec. 14. 19:21
 10/10 ...Laci ***** válasza:

Igazad van, azt hiszem, kedves Kérdező. És általában a magukat komolyan hívőnek gondolók között vannak olyanok, akik hajlamosak a szó szerinti értelmezésre.

A felekezetek elég különbözőek ebből a szempontból. Egyéni szinten pedig talán valaminek az elmulasztásától, illetve a Bibliától ellentétes cselekedetektől való túlzott félelem okozhatja ezt a hajlamot. Persze ironikus lehet az, hogy pont emiatt élik az életüket időnként Isten akaratával ellentétes módon.

2022. dec. 15. 13:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!