A vallásos emberek miért szó szerint akarják értelmezni a Bibliát?
Ateista vagyok, de semmi bajom a vallásokkal. Ismerem a Bibliát, tanulmányoztam is, és azt hittem mindenkinek egyértelmű, hogy iránymutatás van benne, erkölcsi tanításokat szeretne átadni. Nem szó szerint kellene értelmezni, hanem a mondanivalóját. Ennek ellenére rengeteg olyan kérdést látok, hogy Ádám és Éva hány évesek voltak, vagy Noé pontosan hogy is vitte fel az állatokat a bárkára.
Ez olyan, mintha az állatos tanmesék után megkérdeznénk, hogy a teknős és a nyúl futóversenye melyik városban volt. Természetesen nem történt tényleges verseny, a mese a tanulságot akarja elmondani. A Biblia ugyanígy. Miért nem lehet ezt elfogadni?
Van, amit szó szerint értelmezünk belőle és van, amit nem.
Elenyésző néhány szekta van, amelyik az egész Bibliát szó szerint értelmezi mindenféle exegézis nélkül.
Mondj egy ilyen szektát, mert én egyről sem tudok!
@6
Pl. az ID, a kreacionizmus, de mondjuk a JT-k sem a szimbolikus értelmezésről híresek.
Igazad van, azt hiszem, kedves Kérdező. És általában a magukat komolyan hívőnek gondolók között vannak olyanok, akik hajlamosak a szó szerinti értelmezésre.
A felekezetek elég különbözőek ebből a szempontból. Egyéni szinten pedig talán valaminek az elmulasztásától, illetve a Bibliától ellentétes cselekedetektől való túlzott félelem okozhatja ezt a hajlamot. Persze ironikus lehet az, hogy pont emiatt élik az életüket időnként Isten akaratával ellentétes módon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!