Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Morálisan nem megkérdőjelezhet...

Morálisan nem megkérdőjelezhető, hogy a kereszténység szerint Isten csak azokat üdvözíti akik keresztények? Rossz, bűnös emberek üdvözülnek ezáltal és nagyon jó szinte akár bűntelen emberek kárhoznak el ezek szerint.

Figyelt kérdés

2022. okt. 14. 19:17
1 2 3 4 5
 11/50 A kérdező kommentje:

és ha tovább megyünk:

Ha szabad akartunk van: Isten miért ítél el minket egy olyan döntés milyet amiben nem tudunk 100%-osan meggyőződni?

Ha predestináció/kettős predestináció van: Isten teremtett csak azért érző emberi lényeket, hogy pokolra kerüljenek?

2022. okt. 14. 21:42
 12/50 anonim ***** válasza:
31%

#7 Kérdező

"...pokolra juttat jó ateistákat vagy más vallásúakat míg mondjuk rosszabb keresztényeket üdvözít?"

("Rossz, bűnös emberek üdvözülnek ezáltal és nagyon jó szinte akár bűntelen emberek kárhoznak el...")

Az első kérdésem az lenne, hogy mi alapján ítélsz vkit / vmit jónak vagy rossznak? Mert néha nagyon más elképzelésük van különböző embereknek a jóról meg a rosszról.

És ahogy az embereknek, úgy Istennek is van egy "elképzelése" a jóról meg a rosszról. A kérdés, hogy a mi elképzelésünk egyezik-e az Övével, s ha nem, akkor kinek van igaza, azaz ki hazározhatja meg mi a jó és mi a rossz.

Isten nem "juttat pokolra" senkit. Ha valaki oda jut, az a saját választása. (Tudom, ez ellen most sokan hőbörögni fognak...)

A másik kérdésem, hogy mit jelent számodra a pokol/kárhozat és a menny/üdvösség? Mert a kereszténység szerint elsősorban "az Istennel való közösség/együttlét", illetve "az Isten nélküli" állapotok kiteljesedését jelöli a két fogalom. Tehát teljesen logikus és értelemszerű, hogy aki most itt a földi élete során már közösségbe kerül Istennel és Vele él, az annakidején majd ennek az Istennel való együttlétnek a kiteljesedését fogja megtapasztalni, aki viszont már most elutasítja és eltaszítja Őt, az ennek az állapotnak a kiteljesedését fogja majd megtapasztalni.

"Nagyon jó, szinte akár bűntelen emberek" pedig azt gondolom, nincsenek - legalábbis Isten nélkül.

A más vallásúakkal kapcsolatban csak ugyanazt tudom mondani, amit a 4es válaszomban is írtam.

2022. okt. 14. 22:02
 13/50 anonim ***** válasza:
26%

#11 Kérdező

Van lehetőséged 100%-osan meggyőződni :)

Predesztináció pedig - nincs. Van pár ige, amit így lehetne értelmezni, s amiből kiindulva egyes felekezetek komoly elméleteket vezetnek le, de a predesztináció tana sok sebből vérzik, ellene megy a szabad akaratnak és Isten szerető lényének, azaz ellentmondásban van az Újszövetség többi tanításával.

2022. okt. 14. 22:17
 14/50 Demion ***** válasza:
30%

12

"azaz ki hazározhatja meg mi a jó és mi a rossz."

Nekem erre van egy módszerem. Ha tenni készülök valamit valakivel, előtte megkérdezem az illetőt, hogy örülne-e neki. Ha igen, akkor amit tenni készülök az jó, ha nem, akkor amit tenni készülök az rossz. Ilyen egyszerű, nem kell hozzá isten.

2022. okt. 15. 08:11
 15/50 anonim ***** válasza:
95%

Demion.

Ez nem rossz gondolat de nem ilyen egyszerű. Mert lehet annak az embernek jót tesszel de másnak rosszat.

2022. okt. 15. 10:26
 16/50 anonim ***** válasza:
79%

"Az első kérdésem az lenne, hogy mi alapján ítélsz vkit / vmit jónak vagy rossznak? "

Mivel kereszténységről van szó ezért a biblia alapján. Ami a keresztények szerint Istentől van ilyen vagy olyan módon, így elvileg Isten is azt tartja jónak.

"Isten nem "juttat pokolra" senkit. Ha valaki oda jut, az a saját választása. (Tudom, ez ellen most sokan hőbörögni fognak...)"

Hőbörgésnek nem mondanám, csak leírom amit gondolok.

A poklot rengeteg esetben nem választják. Az ateista nem válásztja a poklot. Nem hisz a létezésében. Ez nem választás kérdése, ha fejen álnék sem tudnám elhinni.

Így ha emiatt pokolra kerülök akkor az annak a hibája aki miatt ilyen tulajdonságokkal születtem, annak a hibája aki úgy csinálta meg a bibliát hogy az számomra ne legyen hihető, stb. Ezzel nem a felelőséget akarom át hárítani de lényegében rajtam kívül alló okok miatt nem hiszem el. Emiatt miért érdemelnék büntetést.

Mintha a hajszínem miatt bűntetnének. Azt sem én választottam.

"Tehát teljesen logikus és értelemszerű, hogy aki most itt a földi élete során már közösségbe kerül Istennel és Vele él, az annakidején majd ennek az Istennel való együttlétnek a kiteljesedését fogja megtapasztalni, aki viszont már most elutasítja és eltaszítja Őt, az ennek az állapotnak a kiteljesedését fogja majd megtapasztalni."

Mint írtam nem utasítják el, nem taszítják el. Csak nem hiszik el. Egy regény szereplőt sem utasítasz el. Már pedig akik nem hisznek azoknak olyan.

"bűntelen emberek" pedig azt gondolom, nincsenek - legalábbis Isten nélkül."

Ha a hit hiánya már bűn akkor biztos. De ha az ilyennektől eltekintünk akkor mi zárná ki?

Rengeteg nem hívő jó embert ismerek. A legjobbak nem is hívők (ez véletlen, a hívő ismerőseim nem azért nem olyan jók mert hívők, hanem mert nem olyanok)

2022. okt. 15. 10:37
 17/50 Demion ***** válasza:
64%

15

Ha valakinek rossz az, ami másnak jó, azt szintén tőle tudom, nem istentől. A végkövetkeztetés ugyanaz: a jó és a rossz szétválasztásához nincs szükség istenre.

2022. okt. 15. 11:37
 18/50 anonim ***** válasza:
58%

"a jó és a rossz szétválasztásához nincs szükség istenre."

Ezt nem is akartam cáfolni. Csak az algoritmuson finomítani.

2022. okt. 15. 12:23
 19/50 A kérdező kommentje:

A Biblia definiálja mi a jó és mi a rossz, hogyha egy ateista vagy legalábbis egy nem keresztény a Biblia által meghatározott jó szerint él azzal nem tudom mi problémája van Istennek.

Azt írod Isten nem juttat pokolra senkit, ebben az esetben Isten nem teremtett volna poklot.

Ami pedig a poklot illeti hogy az csak egy hely távol Istentől az nek igaz. Jézus többször is hangsúlyozta hogy "lesz majd ott sírás és fogcsikorgatás" stb. tehát nem éppen egy kellemes hely sőt szenvedéssel teli.

"Nagyon jó, szinte akár bűntelen emberek" pedig azt gondolom, nincsenek - legalábbis Isten nélkül."

Tehát aki nem hisz Istenben az nem lehet jó (Biblia által definiált jó) ember? Az már csak egy szar, szemét, bűnös ember lehet?

"Van lehetőséged 100%-osan meggyőződni :)"

És hogyan? Valamiért erről még nem hallottam.

"Predesztináció pedig nincs"

Tehát Isten nem mindenható mert nem tudja előre mi lesz a jövőben?

Illetve több ige is arra mutatt rá, hogy márpedig van. Én legalábbis ha keresztény lennék biztos hinnék benne.

Ez egy bizonyos helyzetben jó módszer de sokszor ennél jóval komplexebb helyzetek lépnek elő az életben.

Pl. Ahogy a 15-ös is fogalmaz

Ha ezt hamarabb olvasom sok dolgot nem kellet volna leírnom.

Bocsánat ha néhol kicsit összevissza fogalmazok de most képtelen voltam telefonról írni és ilyenkor nem olyan jól látom át.

2022. okt. 15. 17:13
 20/50 anonim ***** válasza:
A zsidók és a muszlimok szerint a keresztények pokolra jutnak bálványimádásért!
2022. okt. 15. 20:05
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!