Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Az emberek van hogy pozitív...

Az emberek van hogy pozitív képet festenek olyanokról akiket szinte nem is ismernek. Ugyan ilyen módon a vallásoknál is a hívek sok esetben kialakítanak egy a leírtaknál és hallottaknál akár sokkal pozitívabb, idealizált képet az istenükről?

Figyelt kérdés
2022. máj. 1. 17:40
1 2 3 4 5
 1/46 anonim ***** válasza:
95%

Aki manapság Istenben hisz, mind egy erősen elferdített, bibliától eltérő istent képzel el magának.

Ha szó szerint vennénk a bibliai istent, senki nem tudná szeretni, mert mai erkölcsünk szerint eléggé vállalhatatlan a karaktere.

2022. máj. 1. 17:53
 2/46 anonim ***** válasza:
66%
Meglehet hogy egyesek "pozitívabb" képet alkotnak Istenről, de mégis ki az, aki ezt meg tudja állapítani? Van, aki olyan jól ismeri a teremtőt, hogy avatottan meg tudja ítélni mások istenképét?
2022. máj. 1. 17:58
 3/46 anonim ***** válasza:
78%

Én csak annyit írtam, hogy a bibliai isten erősen cenzúrálásra szorul, ha követni akarjuk.

Ekkor szokott jönni a jól ismert "nem úgy kell értelmezni", "az csak metafora", "a szeretet a lényeg" és "jézus tanítás a fontosabb" érvek.

2022. máj. 1. 18:02
 4/46 anonim ***** válasza:
16%
Nem szorul cenzúrázásra, csak értelmezésre 😌 az Ószövetség törvényei például sosem voltak a keresztényekre vonatkoztatva. Nincsenek letagadva vagy elhazudva Isten cselekedetei, s Istent ezekkel együtt szeretjük, nem ezek ellenére. Az Ószövetség istenképe a progresszívaknak és a liberálisoknak kényelmetlen, nem a keresztényeknek.
2022. máj. 1. 18:49
 5/46 anonim ***** válasza:
81%

4

Bocs, én keresztény vagyok, de szerinted népcsoportok kiirtása, gyerekek széttépetése egy medvével, emberek megkövezése egy jelentéktelen tárgy ellopásáért csak a progresszív liberálisok számára aggályos?

2022. máj. 1. 18:58
 6/46 anonim ***** válasza:
74%

Szóval ha nem a keresztényekre vonatkozik, akkor oké a rabszolgatartás? Oké egész népeket kiírtani, szüzeket elhurcolni magunknak háború után, oké a szexizmus, az erőszak, oké a gyerekeket büntetni az apák bűneiért? Oké a rasszizmus? Oké az öldöklés? Oké a melegek megkövezése, pokolra jutása? Oké a megerőszakolt nőket hozzáadni az erőszakolóhoz?

Istent ezzel együtt szereted? Szerintem ez nem a liberálisoknak kényelmetlen, hanem mindenkinek, akiben egy kis jó érzés van.

2022. máj. 1. 19:01
 7/46 anonim ***** válasza:
93%

"Az Ószövetség istenképe a progresszívaknak és a liberálisoknak kényelmetlen, nem a keresztényeknek."

Tehát a keresztényeket nem zavarja az hogy ha az általuk imádott és követett akármi gyerekeket mészárol le?

Én voltam pár hittan órán és hasonlókon. Úgy tapasztaltam hogy van egyfajta cenzúra vagy valami hasonló, lehet inkább valami vakság/vakítás. De mire is gondolok:

A bibliában van jó pár rész amikor Isten gyilkolászgat (mint gyerek nagyítóval a hangyákat). De ezt valahogy úgy adják elő hogy a hallgató nem gondol bele hogy ott megöltek rengeteg embert vagy csak nem érzi hogy ez probléma.

Mint a filmeknél is megtudják azt oldani hogy a nézőt egyáltalán ne érdekelje az hogy ha meghal valamelyik szereplő de azt is hogy a néző sírni kezdjen (ez persze rendező, néző, stb függő is). Ilyesmit tapasztaltam ott is. Úgy hangsúlyozzák ki a különböző dolgokat a történetekben hogy a hallgató belese gondol és nem érzi az elmondott cselekedetek súlyát. Csak az megy át hogy Isten jaj de jó.

A tehénnek is betudnák mesélni hogy a hentes egy teljesen jó ember a számára aki szereti őt.

Arról nem is beszélve hogy Istennek a bibliában egy igazán jó cselekedete sem volt. Ennél fogva mindenki aki jónak látja az egy "sokkal pozitívabb, idealizált képet" alkotott róla.

De mit is lehetne tenni egy olyan valakivel akit nem ismer az ember?

Mintha egy elrendezett házasságnál megkövetelnénk hogy már az előtt halálosan szerelmes legyen egymásba a pár mielőtt találkozhattak, láthatták vagy beszélhettek volna egymással.

2022. máj. 1. 19:10
 8/46 anonim ***** válasza:
84%

Lehet lepontozni a hatost, de válaszoljatok:

Milyen értelmezésben lennének elfogadhatóak ezek a dolgok?

2022. máj. 1. 19:14
 9/46 anonim ***** válasza:
89%
Egy többezer éves könyvről beszélünk... Én vagyok amúgy az 5-ös hozzászóló, tehát én sem gondolom azt, hogy a mai világban ezek akárcsak a legkisebb mértékben is elfogadhatóak lennének. De ismétlem, még egy százéves könyv megítélésében is figyelembe kell vennünk az eltelt időt, a Biblia pedig többezer éves.
2022. máj. 1. 19:20
 10/46 anonim ***** válasza:
15%

"szerinted népcsoportok kiirtása, gyerekek széttépetése egy medvével, emberek megkövezése egy jelentéktelen tárgy ellopásáért csak a progresszív liberálisok számára aggályos?"

Igen. Aki keresztény létére nem érti ezeknek a jelentőségét, annak nincs hozzáférése a hite szentségéhez, és az eretnekség határán billeg, ugyanis ezzel együtt Krisztus tanítását kérdőjelezi meg, aki egyszer sem vitatta Isten ezen tetteinek érvényét. Ez a gnosztikus eretnekség továbbélése, és nem kereszténység.

"Szóval ha nem a keresztényekre vonatkozik, akkor oké a rabszolgatartás? Oké egész népeket kiírtani, szüzeket elhurcolni magunknak háború után, oké a szexizmus, az erőszak, oké a gyerekeket büntetni az apák bűneiért? Oké a rasszizmus? Oké az öldöklés? Oké a melegek megkövezése, pokolra jutása? Oké a megerőszakolt nőket hozzáadni az erőszakolóhoz?"

Te most nem vitatkozol, és nem érdeklődsz, hanem az erényedet fitogtatod, és bizonygatod a többieknek, milyen erkölcsös vagy. Nem fogok válaszolni, mert nem a válaszom érdekel téged, hanem saját erkölcsi fölényedről való meggyőződés. Amit a válaszomtól függetlenül igazoltnak fogsz látni, hisz önigazolást keresel, bár valójában csak önmagadat áltatod. Majd szólj, ha valamit gondolsz is a világról ideológiai mantrákon túl.

"Tehát a keresztényeket nem zavarja az hogy ha az általuk imádott és követett akármi gyerekeket mészárol le?"

Nem, nem zavarja, és ettől nem rosszabb emberek nálad.

"A bibliában van jó pár rész amikor Isten gyilkolászgat (mint gyerek nagyítóval a hangyákat). De ezt valahogy úgy adják elő hogy a hallgató nem gondol bele hogy ott megöltek rengeteg embert vagy csak nem érzi hogy ez probléma."

A hittanóra kudarca, hogy nem értette meg a szöveget, és ezért projektálod a szövegre a saját belső hozzáállásod, ezért gondolid úgy, hogy Isten kegyetlenkedik az emberekkel, mert csak ez az egy modelled can a fejedben arról, hogy valaki ilyet elkövethet. Ez nem a te hibád, ilyen a korszellem, de ha így olvasod a Bibliát, nem jársz el bölcsen.

"Arról nem is beszélve hogy Istennek a bibliában egy igazán jó cselekedete sem volt. Ennél fogva mindenki aki jónak látja az egy "sokkal pozitívabb, idealizált képet" alkotott róla."

Az a baj, hogy nem olvastad a Bibliát, így nehéz beszélgetni róla.

2022. máj. 2. 00:59
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!