Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért van szükség az egyházra?

Gyorki92 kérdése:

Miért van szükség az egyházra?

Figyelt kérdés

A hitre szükség van, azt tudom. De nem feltétlen a kereszténységre. Mindenki abban hisz amiben akar, és amiből erőt tud meríteni. De ha Isten tényleg mindent megbocsát, akkor a földi "hírnökei" miért akarják, akarták erőszakkal terjeszteni az igéjüket? A saját tanaiknak mondanak ezzel ellent.

Ha viszont mindenki maga dönthetné el azt, hogy miben hisz, akkor az egyháznak se lenne szerepe, maximum a közösségek összefogása.

A történelmi ismereteim alapján szerintem az egyház egy jó üzlet, nem a hit terjesztésével foglalkozó közösség.

2010. szept. 13. 16:47
1 2 3 4
 1/34 anonim ***** válasza:
66%
tökéletesen igazad van, és gyakorlatilag semmi szükség az egyházakra, kész rejtély számomra hogy miért ennyire befolyásolhatóak az emberek
2010. szept. 13. 16:52
 2/34 anonim ***** válasza:
67%
Az egyház bizony hatalmas üzlet, de mégnagyobb volt régen, hajjajj...
2010. szept. 13. 17:01
 3/34 anonim ***** válasza:
100%

A jól működő egyház szerepe pontosan az, amit mondasz: a közösségek összefogása.

Mivel az egyházakat is emberek alkotják, sok helyen sajnos nem így működik - bizonyos tekintetben még hivatalosan sem, lásd pl., hogy a Római Katolikus Egyház a házasságkötéskor megígérteti a szerződő felekkel, hogy a gyereket katolikus keresztény hitre nevelik. (Ámbár most, hogy ezt így elolvasom, ez nem jelenti az egyháztagságra nevelést, csak a hitre nevelést. Nyilván persze ezt úgy a legkönnyebb kivitelezni, hogy "beadjuk" a gyereket hittanra, ahol a jézusi erkölccsel együtt nagy valószínűséggel megkapja azt a mémcsomagot is, aminek következtében majd fizeti az egyházi adót, és írat miséket.)

2010. szept. 13. 17:17
 4/34 anonim ***** válasza:
100%

Alapvetően az egyház azzal a céllal jött létre, hogy egybegyűjtse az azonos hitű embereket, akik majd segítenek egymásnak az erkölcsös életben.

A hírnök duma inkább hitgyülis, de mond csak meg nekem, hogy lehetne hinni valamiben amiről még nem is hallottál?

Ritka az olyan egyház ami kést szorít a nyakadhoz, ha nem fogadod be a vallást amit terjeszt. Amíg pedig csak vita/meggyőzés szintjén megy szerintem nem baj.

2010. szept. 13. 17:20
 5/34 A kérdező kommentje:
Ma nem nagyon jellemző már rájuk a nyílt aggresszió az biztos. De régebben gondoljatok csak, képesek voltak nemzeteket lemészárolni, csak mert nem akartak megtérni a keresztény hitre (inkák, aztékok, és biztos vagyok benne, hogy vannak még mások). Ma is vannak olyanok, akiknek a szemében, ha nem vagy keresztény (vagy az illető vallásához tartozó), akkor semmi sem vagy.
2010. szept. 13. 17:23
 6/34 anonim ***** válasza:

Az utóbbiak inkább a muszlimok. Régen is főként ők voltak. Gondolj a Dzsihád-ra.

Az inkákat aztékokat az európai vírusok is rendesen irtották, arról nem is beszélve, hogy nem az egyház, hanem különböző uralkodók irtottál őket ezzel a mondvacsinált indokkal ;)

2010. szept. 13. 17:26
 7/34 anonim ***** válasza:
U.I: 17:20-as voltam.
2010. szept. 13. 17:27
 8/34 A kérdező kommentje:

Egész inka és azték falvakat irtottak ki a "békével érkező" hittérítőket kísérő konkvisztádorok. Csupán azért, mert a hittérítőknek nem volt ínyére, hogy az áldozatok megtagadják a keresztény hitre térést.

Az is biztos, hogy a muszlimok a dzsihád jelszavával rengeteg embert öltek. De az ő hitükben van olyan parancsolat, hogy "Ne ölj!"? Keresztények ezzel kezdenek. Mellesleg a keresztények is rengeteg muszlimot megöltek a kereszteshadjáratok címszava alatt. Voltak köztük, akik tényleg a hit miatt indultak, hogy a Szent Várost meglátogassák, alapítottak arrafelé jópár templomot, kolostort. De a kereszteshadjáratokat is az vezette, ami a dzsihádokat: pénz, terület, hatalom. Jeruzsálem kikötője (vagy a közelében egy másik városé, most nem emlékszem pontosan) nagyon fontos kereskedelmi csomópont volt. Nem hiába kellet mindkét félnek.

De minden vallásnak a gyümölcsét a papok aratták le. Tisztelték, tisztelik őket, régebben féltek tőlük, a magasabb rangúak pedig urak módjára szórták a pénzt.

A "kisemberek" tudják a hitet gyakorolni önmagukban is, vagy legfeljebb egy pap részvételével. Ők gyakran igazabbak a hitükben, mint egyes egyházfőnökök.

2010. szept. 13. 17:39
 9/34 anonim ***** válasza:
100%

Azért azt ne felejtsük el, kik is voltak a kora középkori tudósok: a szerzetesek. Rengeteg botanikus, stb. volt köztük, ráadásul a kódexmásolgatásaikkal ők őrizték meg a régiek tudását abban a pár zűrzavaros évszázadban. Nélkülük a mai tudomány is sokkal hátrébb állna.

Az egyházra ugyanazért van szükség, mint a jogászokra. Az oké, hogy meghoz Isten (vagy a jogászok esetén az emberek) egy törvényt, írnak egy szöveget, de nem várhatod el a mucsajröcsögei Irénke nénitől, aki tehenész, hogy meg is értse. Segítség kell neki hozzá, mert semmit nem értene az egészből.

Ebből indult az egész, meg hogy összefogják a közösségeket. Ez egy nagyon nagy összetartó erő volt Európán belül, persze, kifelé voltak csúnya dolgok, amik történtek (keresztes háborúk, stb.), de képzeld el, mit lett volna itt, ha a vallás nem fogja össze az országokat...

2010. szept. 13. 17:51
 10/34 A kérdező kommentje:
Nem mondtam, hogy minden egyházbéli a velejéig romlott. Tudom, hogy az írás fejlesztésében, a tudás továbbadásában nagyon nagy szerepük volt. De ha nincsenek ők, megtette volna más. OK, elismerem, az összefogás nagy előnyük volt. Csak gyakran ne rosszra használták volna ezt fel.
2010. szept. 13. 18:23
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!