Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért kellene elhinnem, hogy...

Miért kellene elhinnem, hogy a kereszténység isteni vallás, amikor annyi szenvedést okozott, és okoz ma is az embereknek?

Figyelt kérdés

A középkorban a kereszténység uralma alatt nyögött a nép. A szabad vélemény meg volt tiltva, mert nem lehetett az egyházi tanításoknak ellentmondani. A keresztények gyilkoltak is, hátborzongató az 1572-es Szent Bertalan éji vérfürdő is, amikor harangszóra kezdték el a mészárlást a hívek.

A kereszténység ma már elvesztette a hatalmát, de még így is sok szenvedés okoz: molesztálások, sarlatán hitgyógyítók, bűntudatkeltés jelentéktelen dolgok iránt (pl. a Harry Potter könyvek demonizálása), rengeteg köztük a tudománytagadó is (evolúcióellenesek), családok szétszakítása.

Ha van valamilyen Isten, aki tényleg elszámoltatja majd az embereket a kereszténység feltehetően igen szigorúan lesz megítélve.

2022. febr. 26. 11:20
1 2 3 4 5
 41/44 anonim ***** válasza:

"Különcködtek a Római Birodalomban, nem elégedtek meg azzal, hogy Róma minden vallást elfogad, hanem nekik plusz igényeik voltak."

A Római Köztársaság bukása után a római császárság egy zsarnokság volt.

"Kifosztanak, gyilkolnak, lopnak: ezt nevezik helytelenül birodalomnak, ahol pedig pusztaságot teremtenek, békének nevezik." (Tacitus: Iulius Agricola élete)

2022. febr. 27. 15:15
 42/44 anonim ***** válasza:

"Lehet vitatni azokat a jézusi idézeteket, de az már eléggé egyértelműnek tűnik, hogy Jézus mire céloz a minákról való példázat végén (Luk 19,27). Ha nem tévedek, ott arról van szó, hogy akik nem fogadják el JHVH uralmát, azok keményen el lesznek ítélve, akkor is, ha csak ennyi a bűnük. Ez azért kifejezetten kirekesztő hozzáállás a másként gondolkodókkal szemben."

Mi tűnik egyértelműnek? Ez egy példázat és a végítéletről szól. Azt soha senki nem vitatta, hogy a kereszténységnek része a végítélet tanítása. A másként gondolkozók? Ez az amikor már valaki elkezdi félremagyarázni, ami le van írva. Egyébként a cikk írója erőszakos versekről beszél, ez viszont nem egy utasítás, amit a keresztényeknek végre kell hajtaniuk, hanem egy szemléltető példázat.

Ha a kereszténység tanítást nézzük, annak a rendszerén belül gondolkodunk, akkor Isten teremtett mindent, ő tartja fenn az életet, ebből pedig az következik, hogy aki neki ellentmond, a világ törvényeit megszegi, az az éltetőjének mond ellent, ezzel pedig lényegében öngyilkosságot követ el mert attól határolódik el, aki az életet adja neki. A fizikai világban is szükségszerűen meghalok, ha valami olyasmi történik velem vagy olyasmit teszek, ami gátolja a létfenntartáshoz szükséges folyamatok működését.

"Igen, bizony erősen benne van a pakliban, hogy kereszténység ezt használja akkor, amikor a bűneit mentegeti."

Gondolkodtam rajta. Nem hiszem. De egyébként is teljesen mindegy ki mit használ, mivel én nem ezt használom. Nem mentegetem senki bűneit. A bűn bűn, bárki követi is el. Ez a cikk túlságosan leegyszerűsíti a dolgokat. Eleve tömbként kezel egy csoportot, felcímkézi a keresztényeket. Mindenki ezt tette? Mindenki szörnyűségeket követett el a kereszténység nevében? Egyének követtek el bűnöket, nem 2000 éven át minden egyes keresztény. Az ilyen kisarkított gondolkodás vezet végül különböző népcsoportok, vallási csoportok üldözéséhez. Ez ellenség kreálás. Tehát figyelmeztetlek, hogy ha megveted a kereszténységet a bűnei miatt, ne légy te is fogaskerék a gyűlöletkeltésben, ami végül szintén bűnöket fog eredményezni.

"Azt állítják a hívei, hogy ők az istennel vannak kapcsolatban. Erre vallási visszaélések sora van a történelmében."

Nem figyeltél arra amit írtam. A Biblia maga írja le ezt.

"Nem mindenki megy be a mennyek országába, aki ezt mondja nekem: Uram, Uram, hanem csak az, aki cselekszi az én mennyei Atyám akaratát." Máté 7:21

"Ti azonban nem test szerint éltek, hanem Lélek szerint, ha Isten Lelke lakik bennetek. De akiben nincs Krisztus Lelke, az nem az övé. " Róm 8:9

Én úgy gondolom az egyház nem egy földi intézmény, hanem azok az emberek képezik az egyház részét, akik Krisztust követik. Krisztus pedig mindenkit hív, a kegyelme mindenkire kiárad és ez hat a földi kereszténységen kívül is, ezért gondolom, hogy üdvözülhetnek olyanok is, akik más vallást követnek.

"Ez a vallás nem tesz jobbá, ez a meggyőződésem."

Ha ez a meggyőződésed, akkor mi értelme a kérdésnek? Szeretsz vitázni? Ha jól értem már régóta itt írogatsz. Neked van egy meggyőződésed, másokat meg megsértesz, ennek nem sok értelme van. Inkább káros, minthogy bárkinek is használna.

2022. febr. 27. 18:53
 43/44 anonim ***** válasza:
32%

"Miért kellene elhinnem, hogy a kereszténység isteni vallás, amikor annyi szenvedést okozott, és okoz ma is az embereknek?"

Már megint mit művelnek ezek a gaz keresztények? :)

2022. febr. 28. 09:33
 44/44 anonim ***** válasza:
iszlámmal mi a helyzet boomer? :D évente van legalább 10 muszlim terror támadás és több ezer sérült illetve több száz halott?!! na most akkor a keresztények robbantanak fel ártatlan embereket mindenhol a világon?
2022. márc. 5. 23:26
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!