Az ateisták és az agnosztikusok a szekularizmusnak vagy az állami ateizmusnak örülnének inkább?
Szekularizmus: az állam és a vallás szétválasztása.
Állami ateizmus: az állam deklaráltan ateista, nem ismeri el a vallásokat.
Ellene vagyok a kényszernek.
A vallásszabadság szerintem helyénvaló, ha a vallástalanság is szabadon választható.
#1 definíció szerint az is szekuláris állam szerintem. Ha az adott állam hitet tesz akár a kereszténység, akár az ateizmus, akár bármi mellett, de semmiféle megkülönböztetés nem ér senkit vallási nézete miatt, szerintem hívhatjuk azt szekulárisnak.
Az ateista állam az inkább olyan, mint ami ma Észak-Koreában van, ami egy rossz hely, s a történelem még adós konstruktív példával, de ettől még nem zárom ki, hogy lehetséges.
A szekularizmus mindenkinek jobb, még a hívőknek is.
Ugyanis ott békén hagyják őket (is), míg a vallásban ez nem biztos, még a saját vallásukban sem. Elég, ha 1-2 dologban eltérnek a fő vallástól. Nem kell sokban, és máris eretnekek.
A kettő között.
A világ legyen szekularizált, viszont CSAK a normális vallások maradjanak meg.
A Katolikus Egyház nem zavar.
De az ilyeneket, mint hitgyüli, Jehova tanúi, szcientológia, be kellene tiltani, mert visszahúzzák a társadalmat.
Látszat ellenére nem könnyű kérdés.
Történelmi tapasztalat affelé hajlik, hogy a liberális szekularizmus, ami látszólag engedékeny, mégis többet árt a vallási közösségeknek, mint egy nyíltan ateista állam. Ezzel együtt nem kívánok olyan életet, mint mondjuk Észak-Koreában vagy ami nálunk a Rákosi-diktatúra alatt volt.
Eléggé attól függ amúgy, hogy ez az adott állam ha pl. ateista, akkor mennyire lenne üldöző? Elfogadná-e, hogy van egyházi oktatást? Érné-e valami hátrányos megkülönböztetés azokat, akik nem ateisták? Vagy csak egyszerűen nem tenné kirakatba a kereszténységet, mint a mai politikai "elit" nálunk? Ez utóbbi szerintem még jobb is lenne, mint a mai kártékony politika.
,,De az ilyeneket, mint hitgyüli, Jehova tanúi, szcientológia, be kellene tiltani, mert visszahúzzák a társadalmat.,,
_ Én meg egy vallást el tudnék képzelni ezek mellé. Ha nem is egészen betiltani de ovikat,iskolákat ne tartson fennt. Foglalkozzanak a Saját Hívekkel meg a Templomjukkal.
De a neoprotenstans szektákat be lehetne tiltani. Jó volt a középkor meg a Magdolna otthon is Kár hogy a keresztény katolikus egyháznak nincs akkora hatalma.
3/
Ne hasonlítsd a személyi kúltuszt az ateizmushoz kérlek. Ez nem csak nevetséges, de egyenesen sértő is az ateistákra nézve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!