Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Akarattal kérdeznek rosszul...

Akarattal kérdeznek rosszul az állami statisztikák?

Figyelt kérdés
Saját statisztikát készítettem véletlen szerűen egymás után 3x. Meghökkentő eredmény. Az emberek legalább 20%-a nem vallásos. Ebbe tartozik az az 5% akiket kifejezetten zavarnak a vallások (én is ide tartozom) 40% a maga módján vallásos vagy csak nem meri kimondani hogy nincs isten. 40% lék vallásos. De ebből legalább 10% napimádó, buddhista szóval nem egy isten hitet követ. Marad 30% akiknek mint egy fele tagja valamilyen felekezetnek. Na már most. Hogy retekbe jött ki az állam statisztikáiba ennek a szöges ellentéte ? Én szúrtam el vagy ők kérdezték rosszul ?
2012. dec. 24. 14:56
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%
Mit jelent, hogy vallásos? Hogy hisz istenben? Hogy rendszeresen megy templomba? Hogy templomba jár, és az életét teljesen áthatja a hit? Én úgy becsülném, hogy az embereknek max. 10 százaléka jár rendszeresen templomba. De még őket sem mondanám mind vallásosnak.
2012. dec. 24. 15:04
 2/14 anonim ***** válasza:
100%
Istenben...
2012. dec. 24. 15:04
 3/14 anonim ***** válasza:
74%

Most kevesled, vagy sokallod?

Meg végül is, mennyi az annyi?

Csalt a kormány, ahogy érvelsz, de le, vagy fel?

Az én környezetemben az emberek 90%-a ateista,

Na és?

2012. dec. 24. 17:14
 4/14 anonim ***** válasza:
83%

1. Vannak bizonyos létszámhoz kötött feltételei annak, hogy egy közvélemény-kutatás és az ennek alapján készített statisztika reprezentatív legyen. Nem tartom valószínűnek, hogy te elegendő személyt vizsgáltál volna. Mennyit is pontosan a három alkalommal összesen?

2. Sok befolyásoló tényező van még; pl. az életkor, a lakóhely, a kérdések megfogalmazása, a megadott válaszlehetőségek stb. Két statisztika akkor hasonlítható össze, ha pontosan megegyezik a mintavétel minden eleme.

3. Mielőtt belevágsz a következő projektbe, ajánlom szíves figyelmedbe a statisztika tudományának alapműveit; továbbá a Helyesírási kéziszótárat.

2012. dec. 24. 20:59
 5/14 anonim ***** válasza:
100%

Bertának tényleg igaza van.

Itt egy nagyon jó könyv:

[link]

A 289-tól van szó a mintavétel és a becslésekről.

Sok mindenre oda kell figyelni egy statisztika elkészítésekor és érdemes több szempontot is figyelembe venni.

Persze ha publikálod, a számításaid, mert biztos vagy benne, hogy mindent jól csináltál, akkor szívesen megnézem.

2012. dec. 24. 22:09
 6/14 anonim ***** válasza:
Na jó majd keresek valami jobbat, mégsem tetszik annyira.:)
2012. dec. 24. 22:44
 7/14 anonim ***** válasza:
59%

Nincs állami statisztika a vallásosságról, erre sehol nem kérdeznek rá. A népszámláláskor felekezethez tartozást kérdeznek, arról meg nem az állam tehet, hogy sokan minden ok nélkül valamelyik felekezethez sorolják magukat.

De a 2005-ös Eurobarometer adatai szerint a megkérdezettek 44%-a hisz valamiféle Istenben, vagy istenekben, 31%-a nem hisz Istenben, de hisz valamiféle szellemi erőkben, 19% nem hisz semmi ilyesmiben, a maradék nem válaszolt.

A vallás definíciója szerint a transzcendensben (szellemi világban) való hitet jelenti, tehát a magyar lakosság 75%-a vallásos valamilyen formában (a szellemekben való hit, vagy az ezotéria is vallásos megnyilvánulás, hiába nem köthető egyházakhoz), 19% semmilyen módon nem vallásos. Viszont a lakosság többsége (50%) ateista, és csak 44% istenhívő. Ennél hitelesebb adat nem áll rendelkezésre a témában.

2012. dec. 25. 09:33
 8/14 anonim ***** válasza:
91%
Talán rossz volt a mintavétel. Te úgysem fogsz tudni annyi embert megkérdezni, mint az állami statisztikákban. ezen kívül népszámláláskor a legtöbben bemondják azt a felekezetet, amibe meg vannak keresztelve. Az ország jelentős része meg van keresztelve, de ebből csak kevesen tartják a hitüket. A "maga módján vallásos" is megmondja, hogy hova keresztelték, de a statisztika arra már nem kérdez rá, hogy mennyire él a vallása szerint.
2012. dec. 25. 10:04
 9/14 anonim ***** válasza:
93%

Néhány kérdést felteszek neked:

1. Hogyan konceptualizáltad a vallásosság fogalmát?

2. Hogyan operacionalizáltad?

3. Mi volt az alapsokaságod?

4. Mi volt a mintavételi keret?

5. Melyik mintavételezési eljárást választottad?

Ha ezekre tudsz értelmes és elfogadható választ adni, akkor kiderül, hogy tényleg megbízható-e a mérésed.

2012. dec. 25. 20:46
 10/14 anonim ***** válasza:
72%

Nnna, úgy látom, a valódi szakemberek topon vannak. Helyes, laikus érdeklődőként nagyon örülök nektek. :)

A kérdező részéről pedig lőn néma csend...

Kérdező, szerintem most már megvan a biztos válasz a fő kérdésedre: te szúrtad el. Majd legközelebb talán jobban sikerül. :)

2012. dec. 25. 20:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!