Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Felebarátunkkal erőszakosan...

Felebarátunkkal erőszakosan viselkedni vétek a szeretet ellen?

Figyelt kérdés
2010. szept. 10. 11:36
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
Erőszak alatt mit értesz? Aki térít, az gondolom nem bántalmaz fizikailag, nem fenyeget, hogy megöl vagy mit tudom én mit csinál, ha nem térsz meg, nem zsarol stb. Csak felkínál egy lehetőséget, és te eldöntheted, hogy élsz-e vele vagy elutasítod. Utóbbi esetben nem anyázni kell meg gorombáskodni az illetővel, hanem udvariasan elutasítani. Vannak emberek, akik ezt képtelenek megtenni, egyszerűbbnek tartják szidni a térítőket meg beszólogatni nekik. Nyilván nem tanították őket az udvarias viselkedésre, kommunikációra stb, ezért zavarja őket, ha valaki meg akarja téríteni őket, nem tudnak mit kezdeni a helyzettel. Én se szeretnék áttérni más vallásra, jó nekem a sajátom is, és ezt meg is szoktam mondani a térítőknek, akik becsöngetnek vagy megállítanak az utcán. Ezt meg lehet mondani udvariasan is.
2010. szept. 10. 13:17
 12/22 anonim ***** válasza:

A valós szeretetben nincs helye negatív tulajdonságoknak, pontosabban csak a pozitívak jutnak érvényre az egyénben, amikor tisztán szeret...ezt hívják teljes önzetlenségnek. Az erőszakoskodás ugye ebbe nem fér bele, hiszen a másik akaratával nem is törődik ilyenkor az ember, vagyis önzően viselkedik...:)

üdv

25/F

LastOne.Left

2010. szept. 10. 19:40
 13/22 A kérdező kommentje:
13:17 nem fizikai erőszakot értek alatta,hanem pszihéset.igen vannak akiket udvariasan el lehet utasítani,én is találkoztam már ilyennel,és nem kellett gorombának lennem vele.nagyon tetszett a hozzáállása.de ne hidd azt,hogy mindenki megérti,ha udvariasan nemet mondasz,mert pl.a kommentemben említett kolléganőmnek többször elmondta a másik kollégám udariasan,hogy ő ateista,ne próbálja meg áttéríteni,de csak nem hagyta abba.és nem egy ilyen példa van.
2010. szept. 11. 12:43
 14/22 anonim ***** válasza:

Próbáltad valami jóról meggyőzni a gyermekedet lehet, hogy erőszakosnak veszi (vagy képzeld el fordítva, hogy gyermeked akar valami jóról meggyőzni téged) ,de ettől még szereted és nem kényszeríted például olyan étel vagy bármi elfogadására ha ezt nem akarja hisz akkor rá erőlteted [és azt nem akarod vagy bizonyos körülmények között mégis elfogatható ,talán beteg és nem veszi be a gyógyszert stb.] majd idővel a gyerek is belátja mi a jó ,vagy neki jobb a rósz ?:hísz Isten is az életet és a halált tette elénk de ő azt mondja ,hogy válaszuk az életet hogy élhessünk mi és a leszármazottaink is egyszóval szeret és azt szeretné, hogy éljünk mint ő is él öröké szeretetbe hisz szeretet nélkül unalmas lenne az örök élet.

(5Mózes 30:19)-->" Bizonyságul hívom ma ellenetek az eget és a földet, hogy az életet és a halált adtam eléd, az áldást és az átkot. Válaszd az életet, hogy életben maradj te és az utódaid is,"

(5Mózes 30:19, 20)!= Ha Isten egyénenként eleve elrendelte volna, hogy az izraeliták szeressék őt és életet nyerjenek, vagy hogy figyelmen kívül hagyják őt és halált érdemeljenek, akkor a szavai értelmetlenek és hamisak lettek volna. Gondolod, hogy Isten, aki „szereti az igazságosságot”, és aki a szeretet megtestesítője, ilyen önkényesen cselekedne? (Zsoltárok 37:28; 1János 4:8).

János 4:23-24-->"23 Mindamellett eljön az óra, és az most van, amikor az igaz imádók szellemmel és igazsággal fogják imádni az Atyát, mert az Atya is ilyeneket keres, hogy imádják őt. 24 Az Isten Szellem, és akik őt imádják, azoknak szellemmel és igazsággal kell imádniuk."

"az Atya is ilyeneket keres, hogy imádják őt"

Kiket használ fel? »Kisgyermekek és csecsemők szája által szereztél dicséretet«” (Máté 21:16; Zsoltárok 8:2);Máté 28:19,20 !!!-->[„Mintegy 500 testvérnek, akik Jézus feltámadása után összegyűltek Galileában, Jézus ezt mondta: „Menjetek azért és képezzetek tanítványokat minden nemzetből való emberek közül . . . megtanítva őket arra, hogy tartsák meg mindazt, amit én parancsoltam nektek” (1Kor 15:6; Máté 28:10, 19, 20). Mivel az az ötszáz testvér nyilvánvalóan férfiakat, nőket, sőt talán gyermekeket is magába foglalt, nem arra utal ez, hogy mindenki részt vehet a tanítványképző munkában ma?]

"az Atya is ilyeneket keres, hogy imádják őt"

Alázatosokat akik már úgy fogadták az Isten Királyságát mint egy kisgyermek!

„aki nem úgy fogadja az Isten királyságát, mint egy kisgyermek, semmiképpen nem megy be abba” (Márk 10:15). A gyermekek nemcsak alázatosak, hanem taníthatók is. „Mint a szivacs, úgy szívják magukba az ismereteket” — mondja egy anya.

Ha tehát örökölni szeretnénk Isten Királyságát, akkor el kell fogadnunk a Királyság-üzenetet,(Máté 24:14-->2Korintusz 4:3-a jó hír, melyet hirdetünk) és összhangban kell élnünk azzal (1Tesszalonika 2:13). Újszülött csecsemők módjára ’ki kell fejlesztenünk a vágyakozást a szó hamisítatlan teje után, hogy megmentésre növekedjünk általa’ (1Péter 2:2). De mit tegyünk, ha egy bibliai tanítás nehéznek tűnik? „A gyermekek addig kérdezik, hogy »miért?«, míg kielégítő választ nem kapnak a kérdéseikre” — jegyzi meg egy gyermekgondozással foglalkozó nő. Okosan tesszük, ha követjük a példájukat. Lankadatlanul tanulmányozzunk! Beszélgessünk tapasztalt keresztényekkel!

A gyermekek például ösztönösen a szüleiktől várják az irányítást. „A szülők a megbízhatóságukat azzal bizonyítják, hogy nap nap után óvják a gyermekeiket, és gondoskodnak róluk” — mondja egy apa. Ugyanilyen okokból vehetjük biztosra, hogy megbízhatunk égi Atyánkban, Jehovában (Jakab 1:17; 1János 4:9, 10;Máté 7:7–11).

Jehova csalhatatlan vezetést nyújt nekünk írott Szava által. Szent szelleme és szervezete megvigasztal és támogat bennünket (Máté 24:45–47; János 14:26). Ha javunkra fordítjuk sokrétű gondoskodását, az megóv bennünket a szellemi károktól (Zsoltárok 91:1–16).Ezenkívül az Istenbe vetett gyermeki bizalom ápolása elmebeli békét ad. Egy bibliatudós megjegyzi: „Az ember gyerekfejjel úgy indul útnak, hogy nincs pénze az útiköltségre, és fogalma sincs róla, hogyan fog célt érni. Mégsem merül fel benne soha, hogy kételkednie kellene abban, hogy a szülei mellett biztonságban meg fog érkezni.” Vajon mi is így bízunk Jehovában az életutunkon? (Ézsaiás 41:10).

Bár a gyermekek is tökéletlenek, szívük és elméjük felüdítően tiszta. A Biblia ezért így inti a keresztényeket: „a rosszaságra nézve legyetek kisgyermekek” (1Korintusz 14:20).Figyeld meg az ötéves Monique-ot, aki izgatottan újságolta édesanyjának: „Az új barátnőmnek, Sarahnak ugyanolyan göndör haja van, mint nekem!” Azt, hogy Sarahnak más volt a bőrszíne és a nemzetisége, meg sem említette. „A gyermekek színvakok — jegyzi meg egy szülő. — Nem ismernek olyat, hogy rassz vagy előítélet.” Milyen szépen visszatükrözik ebben a tekintetben pártatlan Istenünk gondolkodását, aki minden nemzetben szereti az embereket! (Cselekedetek 10:34, 35).

Az is figyelemre méltó, hogy a gyermekek milyen könnyen megbocsátanak. „Amikor a kis Jack és Levi összekapnak valamin, megmondjuk nekik, hogy kérjenek bocsánatot, és nemsokára újra boldogan játszanak — mondja egy szülő. — Nem duzzognak, nem emlegetik fel a történteket, és nem kötik feltételekhez a megbocsátást. Túlteszik magukat az egészen.” Milyen nagyszerű példát mutatnak a felnőtteknek! (Kolosszé 3:13).A gyermekek Isten létezését is készséggel elismerik (Héberek 11:6). Természetes őszinteségük gyakran arra indítja őket, hogy bátran tanúskodjanak másoknak (2Királyok 5:2, 3). Egyszerű, szívből jövő imáik a legkeményebb szíveket is megindíthatják. Ha kísértések érik őket, figyelemre méltó erkölcsi erőt tudnak felmutatni. Mily drága kincsek a gyermekek! (Zsoltárok 127:3, 4);Efézus 5:1 !

2010. szept. 11. 16:45
 15/22 rozsdamentesacéltörp válasza:

bocccs, hogy félbeszakítom a Bibliásdit. De mivel a kérdés elég egyszerű még szerény ateista személyem is tud rá válaszolni. Felebarátunkkal való erőszakos viselkedés egészen egyszerűen ostobaságra vall. Neeem a szeretet ellen vétek. Szimplán nem old meg semmit. Ja és hozzájön az "önzés": elvárod, hogy ha te nem vagy erőszakos, más se legyen az. Mert csak. Ilyen az ember.

Üdv:

Ági

U.i.: Sajnálom, ha félreértelmeztem a kérdést. Pont besétált a képbe Isten.

2010. szept. 14. 15:21
 16/22 rozsdamentesacéltörp válasza:
Amúgy, hogy a kérdezőnek is válaszoljak (elnézést az utóbbiért), a fanatikus 'hittérítők' is emberek. Ez mindenre válasz. Hogy is mondják? 'Bort iszik és vizet prédikál'.
2010. szept. 14. 15:23
 17/22 A kérdező kommentje:
nem mondtam,hogy nem emberek.csak észrevehetnék magukat.bár biztos túl nagyok az elvárásaim,és túl önző dolog ilyet kérni.
2010. szept. 14. 18:26
 18/22 anonim ***** válasza:

kedves utolsó. :)

bár tudom nem nekem címezted a mondandódat, de ha valaki azért nem erőszakos mással, hogy ő vele se legyenek, az tényleg önzés, ahogyan te is állítod, vagyis félelemből nem teszi meg az ilyen gondolkodású ember. de van egy másikfajta hozzáállás is...amikor azért nem vagy erőszakos mással, mert tudod, hogy helytelen, mert azzal csak hátráltatod az ő fejlődését, vagy a tiedet, vagyis belátod a negatívum miértjét, és azért nem teszed meg, mert helytelennek véled...nem pedig félelemből vagy önzésből, pont ellenkezőleg...önzetlenségből, vagyis mindenki érdekét figyelembe véve, mindenféle hátsó, önző gondolat nélkül. bosszú bosszút szül...de a legjobb bosszú a megbocsátás, ami ugye a szeretetből jön. :)

üdv

25/F

LastOne.Left

2010. szept. 14. 18:27
 19/22 anonim ***** válasza:
Hát sok hülye szerint az Isten is ezt teszi, nem?Aki jó és szereti őt az a mennyországba jut, aki meg gonosz, rossz, azt meg jól megkínoztatja a pokolban.Szerintük ez a jóságos, könyörületes Isten dolga, már ha egyáltalán létezik?
2010. szept. 15. 13:32
 20/22 anonim ***** válasza:

Az erőszakos térítéssel én sem értek egyet, de ha megértenéd mi megy végbe bennük, megértenéd őket is. Egy illusztráció: zuhansz lefelé egy szakadékba. Én elkapom a karodat, és elkezdelek húzni kifelé. Kihúzlak ugyan, de megrándul a vállad. Akkor most 1. Te megköszönöd hogy kihúztalak, és én elnézést kérek, hogy megrándult a vállad közben. Vagy 2. Leordítod a fejem, hogy milyen durva vadállat vagyok. Hát kérted te, hogy kihúzzalak?

Nekem kötelességem megpróbálni kihúzni téged. Hogy te elfogadod-e, az a te dolgod. Ennyi.

2010. szept. 27. 09:31
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!