A keresztények hogy rendezik le magukban azt hogy egy ember élete árán juthatnak a Mennyországa?
"Keresztény tanítás szerint Jézus halálra kínzása kellett ahhoz hogy az emberek bűnét Isten megbocsássa. Ha valaki elfogadja Jézust mint Isten és elfogadja a megváltó halálát akkor törlődnek a bűnei. Bármit is követett el, következmény nélkül besétálhat a Mennyországba."
Ez nem egészen így van. Helyesen értelmezve a keresztény tanítás szerint bűnbánat és megtérés nélkül nincs bűnbocsánat. Annak az embernek, aki úgy él, hogy "elkövet mindenféle bűnt", az ítéletkor semmilyen jogalapja nem lesz Jézus áldozatára hivatkozni, hiszen ugyanúgy figyelmen kívül hagyta a megváltást, mint bármely más bűnös ember.
Leegyszerűsítve a dolgot, nem attól mész be az üdvösségbe, hogy felismered, Jézus a megígért Messiás. Hanem attól függ, hogy mihez kezdesz ezzel az információval; hogyan reagál a szíved?
Az egyik lehetőség, hogy többé-kevésbé figyelmen kívül hagyod a kereszt igazságát, és élsz úgy, ahogy előtte.
A másik lehetőség, hogy felismered: a kereszt nem Krisztusnak a megítéltetése, hanem a te megítéltetésed. Ha megítéled magadat, mint bűnöst, vagyis elfogadod, hogy _helyetted_ ment Jézus a halálba, az bűnbánatot hoz létre a szívedben. A bűnbánatból jön a felismerés, hogy semmilyen más lehetőséged nincs, mint hogy kegyelemért folyamodsz az Úrhoz, és ekkor kerülsz olyan helyzetbe, hogy meg tudsz térni az élő Istenhez. Egyszerűen azért, mert a bűnös embernek sehogy máshogy nincs lehetősége Istennel kapcsolatba kerülni, mint kegyelemért könyörögve. A megtérés azt jelenti, hogy hozol egy döntést, hogy nem akarsz tovább bűnösen élni, ami a halálba vezet; felismered, hogy újjá kell születned, hogy örökké élhess. Az újjászületés azt is jelenti, hogy a régi, bűnös énednek meg kell halnia. Megtérés és újjászületés (a bűnös cselekedetek tudatos elhagyása) nélkül nem lehet bemenni az üdvösségbe.
Az őszinte megtérés és újjászületés egyedüli bizonyítéka az, ha új irányt vesz az életed, ami egyre kevésbé bűnös élet, és egyre inkább krisztusi, igazságban leélt élet. Addig a széles úton jártál, amely a kárhozatba visz; azután pedig a keskeny úton jársz, amely az üdvösségbe visz. Mindenkinek vannak ezután is botlásai, sajnos akár komoly bűnei is, mivel az újjászületés után sem vagyunk még tökéletesek; de tudatosan afelé kell törekedni, és a felismert újabb és újabb hibáinkból mielőbb megtérni. Jézus nem azért halt meg, hogy a megváltás tudatában ugyanolyan bűnös életet éljünk, hanem azért, hogy legyen lehetőségünk új életet élni; de ebben nemcsak hinni kell, hanem a cselekedetek megváltoztatásával be is kell bizonyítani. Onnantól, hogy Krisztus mellé állsz, a bűn ellen életed végéig harcolnod kell (legfőképpen a saját bűnös vágyaid és bűneid ellen), mivel "senki sem szolgálhat két úrnak". Valódi újjászületés nélkül ez a vállalkozás eleve kudarcra lenne ítélve, de aki valóságosan újjászületett, annak egyre könnyebb, természetesebb lesz a helyes dolgot tennie és iszonyat a bűnt tennie, ugyanúgy, mint ahogy a bűnben élő embernek egyre könnyebb, természetesebb lesz a bűnt cselekednie.
Összességében azt kell megérteni, hogy amikor valaki elfogadja Krisztust megváltójának, és a megtérés, újjászületés által úgymond "kereszténnyé válik", akkor igen, visszamenőleg minden bűne eltöröltetik és "tiszta lappal" fog indulni, még akkor is, ha nagyon sok "volt a rovásán". Azonban az ezt követően elkövetett bűnökre nincs automatikus "felmentése", sőt azok sokkal súlyosabb megítélés alá esnek, amennyiben tudatosan követi el őket. Ezért ha üdvözülni akar, istenfélő életet kell élnie, és a felismert bűneiből mielőbb meg kell térnie ahhoz, hogy a kegyelem folyamatosan jelen legyen az életében, márpedig egyedül kegyelem által van esélyünk bemenni az üdvösségbe. Tehát egy kereszténynek éppenhogy nem szabad a lelkiismeretét elnyomnia, hanem minden cselekedetét Krisztus áldozatának és igazságának fényében kell saját magában megítélnie. Ha ő nem ítéli meg magát a bűneiért, akkor kiesik a kegyelemből, és Isten fogja megítélni:
"Mert ha szándékosan vétkezünk, az igazság megismerésére való eljutás után, akkor többé nincs bűnökért való áldozat,
Hanem az ítéletnek valami rettenetes várása és a tűznek lángja, amely megemészti az ellenszegülőket." (Zsidókhoz írt levél 10:26-27.)
Remélem, sikerült tisztázni a félreértést!
Ja, hát persze. Most látom: "#iszlám"
Borzasztó, hogy annyit beszéltem már vele, hogy elég volt az első két mondatát elolvasnom...
Már alapjaiban rossz az elgondolásod. Mondtam, már hogy talán vedd végre a fáradságot és nézz utána a dolgoknak. (Kezd azzal, hogy legalább az Újszövetséget elolvasod vagy bármi értelmes kiegészítő olvasmányt elolvasol.) Mivel nem érdekel maga a kereszténység (ahogy azt magad is leírtad), soha az életben nem fogsz tudni rendes és igazságos véleményt kialakítani róla. Ez az igazság, még ha a büszkeséged nem is engedi, hogy ezt belásd.
"Bármit is követett el, következmény nélkül besétálhat a Mennyországba."
Hogy sétálhatna be következmények nélkül, amikor valaki meghalt miatta?
"Szerintem ordítana az ember lelkiismerete hogy ha az általa elkövetett bűnök miatt mást büntetnek, konkrétat halálra kínozták, ő pedig simán besétál a Mennyországba."
Szóval szerinted, amikor te a Kertbe jutsz, akkor azt kapod, ami jár?
"Kérdésem elsősorban arra irányul hogy keresztények hogyan rendezik ezt le magukban?"
Úgy, hogy nem gondolják, hogy ők olyan ügyesek, hogy kompenzálni tudják az összes bűnüket, amit valaha elkövettek. Ha mindenki azt kapná, amit érdemel, a világon senki nem üdvözülne. Nekik nem "jár" az örökélet. Nem a természetes következménye annak, hogy léteznek, hanem ki nem érdemelt kegyelem. Egy keresztény sosem feledheti, hogy Isten mivel mutatta ki a szeretetét és minek köszönheti az életét.
Aki ezt megérti és elfogadja, az szeretettel és hűséggel fordul a Megmentőjéhez.
Arról nem is beszélve, hogy nem érted. Valódi bűnbánatra és megtérésre van szükség. Ez nem úgy van, hogy "Elfogadtam Jézust Megváltónak", végre bármilyen bűnt elkövethetek, mert úgyis megvagyok mentve.
Most nem fogok bibliai idézeteket hozni, mert felesleges. Megfogok lepődni, ha ebből hajlandó leszel bármit is megérteni és nem azt kezded majd írni, hogy a keresztények erkölcstelenek és hazudnak, bezzeg az iszlám stb. stb.
"Ez nem egészen így van. Helyesen értelmezve a keresztény tanítás szerint bűnbánat és megtérés nélkül nincs bűnbocsánat. Annak az embernek, aki úgy él, hogy "elkövet mindenféle bűnt", az ítéletkor semmilyen jogalapja nem lesz Jézus áldozatára hivatkozni, hiszen ugyanúgy figyelmen kívül hagyta a megváltást, mint bármely más bűnös ember."
Akkor ezalapján egy keresztény sem üdvözülhet mert bárkivel előfordulhat hogy újra elköveti ugyanazt a hibát.
"Az egyik lehetőség, hogy többé-kevésbé figyelmen kívül hagyod a kereszt igazságát, és élsz úgy, ahogy előtte."
Mi van akkor ha valaki megbánja bűneit nem de nem fogadja el a keresztény verziót?
"A bűnbánatból jön a felismerés, hogy semmilyen más lehetőséged nincs, mint hogy kegyelemért folyamodsz az Úrhoz, és ekkor kerülsz olyan helyzetbe, hogy meg tudsz térni az élő Istenhez. Egyszerűen azért, mert a bűnös embernek sehogy máshogy nincs lehetősége Istennel kapcsolatba kerülni, mint kegyelemért könyörögve."
Ez Jézus megváltó halála nélkül is müködik. Más vallások követői is Istenhez könyörögnek a bűneik megbocsátásáért.
"Összességében azt kell megérteni, hogy amikor valaki elfogadja Krisztust megváltójának, és a megtérés, újjászületés által úgymond "kereszténnyé válik", akkor igen, visszamenőleg minden bűne eltöröltetik és "tiszta lappal" fog indulni, még akkor is, ha nagyon sok "volt a rovásán". Azonban az ezt követően elkövetett bűnökre nincs automatikus "felmentése", sőt azok sokkal súlyosabb megítélés alá esnek, amennyiben tudatosan követi el őket. "
De egy keresztény egész életében úgy él hogy elfogadja Jézust megváltónak és közben mindenféle bűnt elkövetnek. Ilyyenkor mi a helyezt? Folyamatosan törlődnek a bűnei?
Egyébként a kérdésre nem válaszoltál. Én erre vagyok kiváncsi, tehát hogy egy keresztény hogy dolgozza fel magában hogy az általa elkövetett bűnök miatt mást büntetnek, konkrétat halálra kínozták, ő pedig simán besétál a Mennyországba.
"Már alapjaiban rossz az elgondolásod. Mondtam, már hogy talán vedd végre a fáradságot és nézz utána a dolgoknak. (Kezd azzal, hogy legalább az Újszövetséget elolvasod vagy bármi értelmes kiegészítő olvasmányt elolvasol.) Mivel nem érdekel maga a kereszténység (ahogy azt magad is leírtad), soha az életben nem fogsz tudni rendes és igazságos véleményt kialakítani róla. Ez az igazság, még ha a büszkeséged nem is engedi, hogy ezt belásd."
Az egészet nem olvasom el de nyugodtam idézd vagy jelöld meg a kapcsolódó verseket. Azokat elolvasom.
"Hogy sétálhatna be következmények nélkül, amikor valaki meghalt miatta?"
A gyilkosokra nem vonatkozik Jézus megváltó halála?
"Szóval szerinted, amikor te a Kertbe jutsz, akkor azt kapod, ami jár?"
Én abban hiszek hogy minden tettem számon lesz kérve és igazságos ítélet fog születni ai itteni életem alapján. A keresztény tanítás viszont úgy szól, Jézus megváltja az emberek bűnét, és aki ezt elfogadja lazán besétálhat a Mennyországba. Ezt soha semmilyen körülmények között nem tudom elfogadni mert igazságtalan. Egyrészt mert az illető megússza számonkérés nélkül, másdrészt meg azért mert egy ártatlan emert büntetnek olysmiért amit el sem követett. Isten nem igazságtalan így ez a tanítás nem Istentől ered. Így gondolom.
"Ha mindenki azt kapná, amit érdemel, a világon senki nem üdvözülne. Nekik nem "jár" az örökélet. Nem a természetes következménye annak, hogy léteznek, hanem ki nem érdemelt kegyelem. Egy keresztény sosem feledheti, hogy Isten mivel mutatta ki a szeretetét és minek köszönheti az életét."
Miért ne üdvözülhetne? Ha nagyjából betartotta Isten parancsait miért ne üdvözülhetne bármilyen megváltó feláldozása nélkül?
"Arról nem is beszélve, hogy nem érted. Valódi bűnbánatra és megtérésre van szükség. Ez nem úgy van, hogy "Elfogadtam Jézust Megváltónak", végre bármilyen bűnt elkövethetek, mert úgyis megvagyok mentve."
Pontosan értem de akkor is ha valaki őszintén megbánja amit tett utána is elkövet bűnöket. Ez kb bárkivel előfordulhat és szeritem elő is fordult. Ilyenkor mi van?
"Most nem fogok bibliai idézeteket hozni, mert felesleges. Megfogok lepődni, ha ebből hajlandó leszel bármit is megérteni és nem azt kezded majd írni, hogy a keresztények erkölcstelenek és hazudnak, bezzeg az iszlám stb. stb. "
Pontosan értem hogy mit mondasz és a keresztény tanítást is csak nem tudom elfogadni mert vállalhatatlan. Én itt igazából arra vagyok kiváncsi, egy keresztény hogy dolgozza ezt fel magában. Tehát hogy elkövet nagy bűnöket, amik nem lesznek rajta számonkérve, besétálhat a Mennyországba és egy ártatlan ember kapja a büntetést helyette. Például te ezt hogy rendezed le magadban?
Kérdező, Mohamed rossz vallást alapított, 10 fölötti feleséggel hirdette, hogy a követőinek csak 4 felesége lehet maximum!
A spermafoltos rablóvezér nem jó vallást alapított!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!